Wednesday, July 7, 2010

Resepi Spaghetti dan cara memasak

pimp myspace profile
Sebabkan saya ni dah rasa poyo kebeno nya, Dah terasa over Berjaya.
Berjaya dah taraf-taraf dapat award AIM la konon..
Dengan rela hatinye saya mengabadikan Resipi spaghetti main hentam keromo ikut pandai sendiri special saya.. untuk peti simpanan besi resipi saya sendiri yang sebenarnya..
tapi sahaja je nak mempoyo nak tunjuk resipi macam orang expert pastu geli-geli perasan ada orang mintak resipi.. ok, CUKUP!.. back to the point ya..;


Bahan² sos,
~ 4-5 biji bawang putih – di racik halus
 ~ 2 biji bawang besar bersaiz sederhana – di potong dadu
~ Ayam (bahagian isi) - di Potong kecik² agar kelihatan seperti dadu
 ~ lobak merah – di potong dadu juga
 ~ tomato – di potong dadu
~ garam secukup rasa
~ sos tomato aritu saya guna sos prego tin warna hijau yang ade tulis mushroom & remark tulisan kecik tomato kat right on top.
 (yang sebenarnye tersilap beli.. saya sepatutnye nak beli cendawan butang tu..rupanya saya ter beli sos tomato mix dengan cendawan..takkan nak membazir kan.. baik saya guna je sos tin hijau tu dari guna sos tomato lagi.. moral untuk future, lain kali baca betul² & pastikan juga betul-betul.. tambahan lagi....- > shopping lone ranger wifey + bawak 3yrs anak teruna itu adalah amat tak praktikal untuk saya membeli dengan tepat & bernas lagi tertarik hokey..)


Cara-cara memasaknya pula;
Step pertama, Mula-mula rebus kan spaghetti dalam air terlebih dahulu..
saya masuk kan minyak masak dalam sesudu gitu..
pastu saya gatal² tambah garam sikit..
hehehe saje nak bagi rasa sedap sikit.. (perasaan sendiri je).

Rebus kan agak² dalam 13-15 minit gitu..
kan kat packaging spaghetti tu ade tulis berapa lame nak kene rebus kan..
boleh je ikut suggestion instruction.
Plus kan sikit kita punya agak-agak..
bila dah Nampak macam dia dah kembang & okey tu bolehlah angkat dan toskan.


Step Kedua, mula-mula Tumiskan bawang putih dulu..
bagi naik harum sikit, masukkan bawang besar pula, lepas tu masukkan ayam.
Dah Nampak macam kecut sikit ayam, masuk kan lobak merah..
pastu tambah garam sikit secukup rasa..
bila dah rasa semua tu macam dah masak, boleh la masukkan sos .
.last sekali tu masukkan tomato pula..
 kacau-kacau bagi semua rata sampai la masak semuanya..
kejap je dah siap..
Letak mee nye kat mangkuk, letak sos, tabur kan sikit daun saderi kat atas sos sebagai hiasan..

kalau sesiapa yang suka cheese, boleh la taburkan cheese slice tu sikit.. kalau macam saya ni.., tak berapa minat, sebab tu skip kan part cheese tu..
ok..Dah siap semua, boleh la di hidang.. walla..!

15 comments:

atty's said...

nasib no picture kalo tak peyut lapo..

Ietams said...

atty's,
takde pic kak..hehehe
update kat opis ni.. bahyer nak loading²..kang takut kene block tenet lak sok²

Cyda Acme said...

adik,
kalo kak dot plak .. kak dot suke guna sos spaghetti kimball. sblm nih mmg pakai prego tp akak dah comparekan dua2 nih kimball lagik sedap. kak dot masakan nihlah yg paling instat .. kot2 emergency tetiba org nak dtg umah .. tak tau nak masak apa .. campak2 jeklah wat spaghetti hu3

Ietams said...

Cyda Acme,
ye ke kak dot.. hihihi
en. abah kalu makanan western dia
mmg prefer prego punye brand..

takpe, sok-sok akan ku senyap2
tukar sos brand lain.. tq kak dot

Cyda Acme said...

prego kalo dlm tin tuh oklah .. jgn beli yg dlm botol. dlm botol tuh takde halal. husben akak mmg particular bab2 tanda2 halal nih. kot akak janji ader cop halal dr oversea pon dah kira ok. tp dia .. nak dr jakim gak .. hu3 apo nak buek .. ikotkan yo lah ..

Anonymous said...

jgan guna brand PREGO! tin ke botol ke memnag tak HALAL..harap maklum..sama2lah kita menyampaikan sesama muslim..insyaAllah, thanks

Anonymous said...

saya bukan nak cari pasal kat sini. pasal prego tak halal - bila saya baca ingredients list dia, takde apa2 yang haram dimasukkan kat dalam tu.

saya ni tinggal kat negeri orang. jadi kalau nak cari yang ada cap halal tu memang susah. kita kene pandailah baca ingredients list, tengok apa yang masuk kat dalam. jadi, spaghetti sauce ragu ke prego ke, semua saya bedal sebab takde yang meragukan dalam ingredients dia. dan dalam bab ni, e471 tu tak semestinya haram. ramai sangat orang cakap e471 tu datang dari khinzir. tu silap. saya dah selidik sendiri. e471 boleh dibuat dari sumber2 sayur-sayuran.

harap maklum. sama2lah kita menyampaikan.

Anonymous said...

nopp..silap tu..mmg kita bace ramuan die....tp.jgn sesekali beli kalau xde cap halal yg diiktiraf..keje sy selalu berkait pasal halal ni..sbb bila dh ada halal maknanya jakim dh cek dan mmg sah halal..bile xde..maknanyer mmg ader benda yg kita xth..x diletak kt label ramuan yg benda tu xhalal..jgn hanya tgk pd ramuan..tp penting tgk pada tanda halal..terpulang pd dr sndri la jgk..sama ada nk pilih yg mcm mana..just share ape yg saye th..

Anonymous said...

Nk cube lah,,,ekekeke selalu resepi hantam ni s0dap..mcm sy selalu gak hantam,en suami beselra pulak,

Atiqah Razak said...

tengah mencari resipi nak buat spagheti terjumpa blog akak ni. tak la susah mana. terima kasih !

siti zulaikha said...

Terbaik laa resepi ni...saya tukar ayam kpd sosej ramly...sblm ni wat xpnh jd..ekt resepi ni trs jd...

UniMeOw said...

jalan2 cari resipi...hehe

Anonymous said...

Great article, totally what I needed.

my blog: theglobalthreat.Com

Anonymous said...

Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
You obviously know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your weblog when
you could be giving us something enlightening to read?


Feel free to surf to my web-site teichpumpen

Anonymous said...

Penggunaan ayat yg mudah di fahami...ringkas...terina kasih...saya suka....

Sensasi nya..,

Us together..