Wednesday, March 27, 2019

Simpan sini gak lah untuk kenangan kita jadi Top



Seronok rupanya bila jadi Top dalam Hashtag Instagram ni ya..Simpan dalam blog untuk di jadikan kenangan, Gambar kami anak beranak ni masa cuti cuti keluarga ke Cameron Highlands semasa cuti sekolah bulan 3, 2019 baru-baru ni. Cuti-cuti ni yang sebenarnya bukan lah percutian yang di rancang untuk bercuti in reality.

Asal-asal nya kami join rombongan hantar pengantin ke Raub. Dah alang-alang sampai area Pahang ni,Kita lajak kan sikit langkah ke Cameron Highlands.

Up gambar kat Instagram ber hast tag kan #BohTeaGarden
Mula-mula gambar ni yang jadi Top,





Eh tetiba hari ni gambar yang ini pula yang jadi TOP. Suka la hati saya ni bila klik je kat hashtag tu gambar kita yg Top, wow! memang best la...




simpan je la screenshot ni kat sini. Nanti-nanti boleh jadi kan kenangan. Holiday ke Cameron ni memang best. macam-macam aktiviti nak buat. Tapi di sebabkan jalan sesak musim-musim cuti sekolah ni, banyak juga plan nak buat tak dapat. Tambahan laginya masa suntuk na.. Patutnya paling kurang pun kena 3 hari 2 malam, baru cukup.




Sunday, March 24, 2019

Cerita cukai untuk rujukan saya.



Info Pelepasan Cukai Individu Pemastautin Tahun 2018


1)            Individu dan saudara tanggungan                                                             RM9000

2)            Perbelanjaan rawatan perubatan, keperluan khas dan penjaga                RM5000 (Terhad)
                Untuk ibu bapa (Keadaan kesihatan di sahkan oleh pengamal
                Perubatan)                                                                                                         ATAU
                ATAU;
                Ibu dan Bapa                                                                                           RM3000 (Terhad)
                Terhad 1,500 bagi hanya seorang ibu
                Terhad 1,500 bagi hanya seorang bapa  
                               
3)            Peralatan sokongan asas (untuk kegunaan individu kurang                   RM6000 (Terhad)
                Upaya, suami/isteri, anak atau ibu bapa yang OKU

4)            Individu kurang upaya                                                                                   RM6000

5)            Yuran pengajian (sendiri):
-  Peringkat selain sarjana dan doctor falsafah – bidang undang²,
Perakaunan, kewangan islam, teknikal, vokasional, industry,                RM7000 (Terhad)
Saintifik atau teknologi;
-  Peringkat sarjana dan doctor falsafah – sebrang bidang
atau kursus pengajian

6)            a)            Perbelanjaan perubatan bagi penyakit serius
                                (Diri sendiri atau suami/isteri atau anak-anak)                     RM6000 (Terhad)
                b)            Pemeriksaan perubatan penuh (Diri sendiri,
                                suami/isteri atau anak). (Terhad 500)

7)            Gaya hidup – Perbelanjaan untuk kegunaan/manfaat diri                     RM2500 (Terhad)
                Sendiri, suami/isteri atau anak bagi:
-  Pembelian buku, jurnal, majalah, surat khabar bercetak
Dan lain-lain penerbitan seumpamanya
(bukan bahan bacaan terlarang);
-  Pembelian computer peribadi, telefon pintar atau tablet
(bukan untuk kegunaan perniagaan);
-  Pembelian peralatan sukan untuk aktiviti sukan mengikut
Akta Pembangunan Sukan 1997 (tidak terpakai bagi jenis
Basikal bermotor) dan bayaran keahlian gymnasium; dan
-  Bayaran bil bulanan untuk langganan internet (Atas
nama sendiri)

8)            Pembelian peralatan penyusuan ibu untuk kegunaan sendiri               RM1000 (Terhad)
                Bagi anak berumur 2 tahun dan kebawah (Potongan
                Dibenarkan sekali setiap DUA (2) tahun taksiran)

9)            Yuran penghantaran anak berumur 6 tahun dank e bawah                   RM1000 (Terhad)
                Ke taman asuhan kanak-kanak/tadika yang berdaftar

10)          Tabungan bersih dalam Skim Simpanan Pendidikan Nasional            RM6000 (Terhad)
                (SSPN)(Jumlah simpanan dalam tahun 2018 TOLAK jumlah
                Pengeluaran dalam tahun 2018)               

11)          Suami/Isteri/Bayaran alimony kepada bekas isteri                               RM4000 (Terhad)

12)          Suami / Isteri kurang upaya                                                                         RM3500

13)          Anak yang belum berkahwin dan berumur di bawah 18 tahun                   RM2000

14)          Anak yang belum berkahwin dan berumur 18 tahun                                   RM2000
                dan ke atas dan menerima pendidikan sepenuh masa
                (peringkat A-Level, sijil, matrikulasi , persediaan atau pra-ijazah)

15)          Anak yang belum berkahwin dan berumur 18 tahun                                   RM8000
                dan ke atas tertakluk kepada syarat-syarat berikut:
-       mengikuti pengajian tinggi sepenuh masa (Tidak termasuk
      kursus matrikulasi , pra-ijazah / A-Level) di university, kolej
      atau institusi pelajaran yang serupa dengannya di Malaysia; atau
-       berkhidmat di bawah satu ikatanartikel atau profesion
di Malaysia; atau mengikuti kursus di peringkat ijazah
dan ke atas di institusi pengajian tinggi luar Malaysia.
-       Kursus dan institusi pengajian tinggi di iktiraf oleh pihak
Berkuasa Kerajaan yang berkaitan

16)          Anak kurang upaya                                                                                       RM6000
-       Pelepasan tambahan sebanyak RM8000 bagi anak kurang                        RM8000
Upaya berumur 18 tahun dan ke atas, belum berkahwin
dan mengikuti diploma ke atas di dalam Malaysia
@ peringkat ijazah ke atas di luar Malaysia dalam kursus
dan di IPT yang diiktiraf oleh pihak berkuasa Kerajaan
yang berkaitan

17)          Insurans nyawa dan KWSP TERMASUK tidak melalui                        RM6000 (Terhad)
                potongan gaji                                                  

18)          Skim Persaraan Swasta dan Anuiti Tertunda (Deferred Annuity)           RM3000 (Terhad)
                - berkuatkuasa mulai Tahun Taksiran 2012 hingga
                tahun taksiran 2021        

19)          Insurans pendidikan dan perubatan TERMASUK tidak melalui           RM3000 (Terhad)
                Potongan gaji

20)          Caruman kepada Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO)             RM250 (Terhad)




sekarang dah ada info ni senang la saya untuk refer nak buat E-Filing nanti.
dah buat ke E-Filing tuu?
saya belum... hahahaha..






Thursday, March 21, 2019

Nak cerita dulu punyalah



Minggu weekdays ke tiga bulan Mac ni kan, saya tak larat dan tak sempatnya nak masak-masak makan malam. Mungkin sebab minggu sebelumnya tu minggu saya dan anak-anak tak sihat. Minggu tu pula tenaga banyak gak diguna walau dalam tak sihat nya pun tu.

Jap saya list kan apa yang kita orang makan 2-3 hari ni,

Isnin                   Tapau makanan dari kedai Sup Meletop
Selasa   -              Beli burger Malaysia
Rabu      -              Tapau Pasar Malam

Minggu ni la yg tak cantik sangat rekod memasak saya ni. Selalu saya masak je waktu dinner ni, anak² pun montel sesedap je badan. Minggu ni alahai susut badan anak-anak.. hehehehe..tak berselera makan sangat la tu.

Saya tepek la gambar-gambar kegemilangan makanan saya bagi menaikkan kembali semangat masak ku yang hilanggg.


kupang goreng pecah cili sikit.. (bantai je letak nama)



Patin masak tempoyak


Semoga aura rajin masak saya tu kembali ke pangkal Jalan. Amin 
😊😊😊😊




Tuesday, March 19, 2019

agaknya sebab Musim Panas kot



Assalammualaikum..
Bulan March 2019.
Dah sampai ke Minggu pertengahan bulan 3.
Alhamdulillah semuanya sihat.
Minggu ke dua dalam March, anak-anak saya dan saya tak sihat.
Yang saya tetiba malam demam. Pastu pagi sakit tekak yang amat, pakej suara pun yilek.
Anak anak saya demam batuk sakit tekak. Sama je la penyakitnya.
Bila 3 beranak sekali pergi klinik, 3-3 dapat MC.

Ingatkan yang sulung (Haziq) dah sihat, lepas berehat MC 2 hari.
Tetiba baru pergi sekolah sehari,
Received call dari sekolah, inform anak saya Haziq sakit perut dan pakej cirit birit.
Burst berderai keluar.. kesian anak saya..
Kelam kabut hari tu saya ambil EL ½ day terus ke sekolah menjemput anak.
Pergi klinik lagi sekali, sebeban lagi ubat dapat untuk haziq.

Susut dah badan anak bila tak sihat ni..
Hari cuti minggu 2 hari lepas memang tak keluar rumah kami anak beranak.
Ibu jadi nurse la untuk anak-anak. Suami pula tukang pemantau masa makan ubat.
Kejap-kejap kang terjerit la remind pasal ubat.
Makan pun saya suap ya anak-anak saya 2 orang tu.
walau anak dah besar dah nak sama tinggi saya pun,
kalau tak di suap memang tak selera la mereka-mereka ni makan masa tak sihat ni.

Bila lepas makan ubat, mereka akan baring-baring sambal tengok tv,
Saya yang duduk sebelah pun ikut teman berbaring.
Bila dah berbaring tu saya menyambil la godek-godek Instagram.

Tengok sana orang konflik
Tengok sini pun konflik
Bila tengok whatsapp group pun gaduh gak
Whatsapp group yang ni pula kes gaduh bini orang kacau laki orang.
Mostly ramai betul orang bergaduh.
Huhuhuhu macam musim orang bergaduh pulak lately ni ya.
Takyah cakap orang lain la hai
kami sendiri ni pun tengah konflik dengan orang terdekat..
(bukan darah daging mahupun sedara mara)
konflik ni pun sebenarnya berpunca dari  si polan ni meracun habis hasil tanaman kebun kecil belakang rumah saya. Agaknya masa kami takde kat rumah gaknya dia buat kerja.

Bukan di luar pagar ya.. beliau meracun tanaman saya yang berada di dalam pagar rumah saya.
Hebat kan beliau!
Bukan bangsa dan agama lain pun dari kita, sama bangsa dan agama ya..
Tapi itulah, perasaan negative tu tak mengenal bangsa dan agama pun.
Boleh je jadi pada semua orang. Tak kira bangsa ataupun agama.

Alasan dari dia, pokok-pokok tanaman saya memberi punca lipan datang rumah dia..
Hahahahaha.. kelakau nau alasan beliau!
Memang mungkin salah kami tak trim pokok-pokok kami sampai naik lalang..
tapi maaf ya kawan, walaupun lalang yang ada tu pun
sama sekali tidak masuk ke dalam rumah kamu.
Tiap hari, saya pantau keadaan kebun saya tu, jangan sampai masuk kawasan orang.
Walau tak sempat saya nak cabut lalang/rumput padang tu masa weekday.

Perbuatan kamu yang sesuka hati meracun tanpa kebenaran tuan rumah itu
adalah sama sekali salah ya!!
Kot ya pun kamu bengang sangat dengan kebun kami yang ada lalang tu,
Bagi je tahu kami suruh potong@trim.
Kami boleh buat sendiri! sebab itu kawasan rumah kami! Halaman kami! dan tanah kami!.
So di hari kejadian, kami laki bini dah voice out kan ape yang patut di cakap
pada beliau di masa hari face to face itu.
Beliau minta kami list kan harga untuk dia bayar pampasan,
wahh mudahnya nak settle kan dengan duit.
Ni ikut style mana ni ya segala problem perlu duit untuk jalan penyelesaian masalah.

Pokok limau purut yang merendang siap dengan buah yang merimbun

Pokok nenas 4 rumpun
Pokok pandan berumpun rumpun
Pokok kunyit 3 pokok
Pokok Kari


Semua pokok-pokok ni saya guna untuk masak.. huwaaaa!!!😒

Selama ni kalau nak guna je ada je kat belakang boleh petik-petik.
Sekarang ni semua kena beli😠😠
Sedih! Ralat! Kesal! Sakit hati! Semua terbit.


Lepas pada kejadian tu kami satu family isytihar kan,
they are stranger to us & not need to  care and ignore them. FULLSTOP!!
Kita perlu jauhi orang negative macam tu yang takde timbang rasa dan mementingkan diri sendiri.
Kita tak perlukan aura negative macam tu merosakkan hari-hari positif kita.

Bila sembang-sembang kosong dengan suami,
Saya tanya suami kenapa lately ni sana sini ramai orang konflik dan bergaduh..
“Musim panas sekarang ni.. semua orang pun PANASSS je..” jawab suami.