Friday, November 20, 2015

Peasant Blouse - cara saya buat dengan mudah









*lagi tepekan nota untuk diri sendiri dari lupa

macam biasa dalam jahitan baju,
ukuran basic yang perlu kita ada : ukurlilit dada, ukurlilit pinggang, ukurlilit punggung.

A-B = Panjang Bahu/2 (amik ukuran dari ujung baju kiri hingga ujung bahu kanan)
C-E = ukurlilit dada + kelonggaran 1" @ 2" /4
A-H = labuh baju
B-E = lengkuk kan aje garis lengkung dari B ke E

garis segitiga di hujung tu saya main taram je lebihkan.
jangan confuse tau, pola yang saya lukis tu pola 2 in 1
dalam pola baju ade ukuran lengan baju.. hihihihi.. ini style orang malas berlagak sikit pandai.
jangan ikut style saya, boleh bikin pusing pusing kepala  nanti.

dari A, B, C, E, F, G, tu untuk buat ukuran tangan.
kalau untuk baju, perlukan  A, B, C, D, E,H sahaja.





















sebabkan dalam bilik jahit saya banyak melambak perca kain shawl ,
saya korek korek padan-padan jumpa kain berwarna-warni yang sesuai.
mula-mula saya cantum 2 kain dulu utk jadi selembar kain.
dah jahit biasa, saya jahit kelim tepi overlock.


lepas tu saya lipat dua dan lipa dua lagi untuk tulis sana sini garisan ikut ukuran pola kertas tadi.


dah siap potong jadi la macam gini , potong badan 2 helai, potong lengan pun dua helai
untuk leher peasant ni, saya jahit jelujur dulu.
pastu saya jahit mesin pula kat tepi jahitan jelujur.
buat kelepet dalam 1/4 kelebarannya untuk ruang masuk getah
then ambil getah masuk kat dalam lubang,.
tapi saya tak terus masukkan getah kat leher tu,
saya cantum lengan baju dulu..

cara yang sama untuk ujung lengan .
buat kelepet dalam 1/4" dah masukkan getah. ukuran getah, saya ukur pergelangan tangan saya je.
tak tengok pun berapa inchi ukurannya.
main hentam-hentam je.


bila dah siap bahagian kedua-dua lengan, baru lah saya buat getah leher.
getah kat leher pun saya tak ukur kat pembaris, main ukur-ukur agak sendiri je acu-acu kat leher.
maka menjadilah peasant blouse saya!

terima kasih tak terhingga kat Puan JustBeingNin sebab share ilmu peasant ni kat saya.
terus menjadik assignment saya bulan ni untuk group menjahit..





6 comments:

Rizziela said...

ok lah kan.. mcm mn ek nak belajar menjahit online ni

ietams said...

Kak ziela,
Join la group minat menjahit facebook.
Mcm2 tuto ade

Kesuma Angsana said...

Salam n happy Monday. wah nampak mcm senang je dan hasilnya menarik.. tahniah lah

wahida said...

wow...hebatnya...
saya kagum tengok orang pandai menjahit mcm ni...
awak teruskan usaha ye...

Farrah MF said...

Cantik kombinasi warna blouse tu, ietams :)

shalimar yusof said...

bru nk buat azam 2017...nk ada blouse sendiri.

Sensasi nya..,

Us together..