Monday, February 27, 2012

betapa untungnya diaorang...

beruntungnya la hai ibu-ibu yang dalam pantang boleh pulun buat stok susu beku ber pek-pek.
saya belum berpeluang lagi..
macamne nak buat stok eh,
saya ni tak berenti anak nyusu.. hingga kan kosong.. siang malam pagi petang.
bila stress tengok stok susu orang yang banyak giile, rasa macam tertanya-tanya pulak
ape dorang ni anaknya tak menyusu ke ape? boleh pula buat stok susu banyak dalam pantang.
anak-anak saya ni tak berenti menyusu, cemane eh nak buat stok banyak-banyak.
haziq dulu dalam pantang, memang stress terlampau saya, siang malam menyusu.. sengah jam sekali.
sehari 2 jam je total saya tido.. bukan direct 2jam tidonye tau..
tu dah tambah-tambah masa punya kiraan sehari semalam. Betul dugaannya!

masa ziyad ni pula, adalah waktu rehatnya sikit. Tu pun terpaksa tambah alternatif.
Kalau idak, maunya kepeningan berdouble segala dari zaman haziq dulu.

sekali session di hari siang non stop menyusu
bermula dari side kanan hingga kosong,
pastu sambung lagi sebelah kiri pula hingga kosong.
masih lagi tak cukup, top up dgn formula 2oz pula.
barulah anakanda ku ziyad kenyang & puas.

jadual menyusu ziyad pula ade dua sesi, sesi siang lain, sesi malam lain.
sesi di siang hari kerap,  konsisten satu jam sekali..
sesi siang agak menyedihkan diri saya sendiri sebab tak 100% BF
(Breastfeeding kiri kanan sampai kosong dan top up susu formula 2oz setiap session.)

sesi di malam hari pula konsisten 2 jam sekali, tapi yang ni seronok sikit sebab 100% Breastfeeding.
malam hari kan production susu agak mengkagumkan.
alhamdulillah ziyad kenyang & puas.



ni muka kenyang budak montel ibu ni, kalau dah kenyang memang senang ibunya..
jangan tak kenyang & puas nyusu, confirm mengamuk yang tak boleh tahan punya.
boleh gegar satu rumah bila dia terjerit... muahahaha..

sambil-sambil tu nak update perkembangan berat badan arsyad ziyad juga la kat sini;
lahir       - 3.7kg
10 hari   - 4kg
20 hari   - 4.5kg

4 comments:

MrS. F!zA said...

sstgh org mmg susu dia byk kn..kena cri milk booster lah utk bykkn susu..hehe

Anonymous said...

cube produk dari shaklee..susu pekat dan byk..InsyaAllah tiada masalah kepada anak..selagi kt berusaha, Allah akn mmbantu.

Fara said...

alahai ibunya kata susu xbyk tapi semangat je ziyad ni...

ada geng la abg haziq nnt leh main otomen kan...

Ietams said...

fara,
tu yg ibunya tak berenti makan & minum..tak kira masa, bile teragak lapo je terus cari makanan..

Sensasi nya..,

Us together..