Monday, October 10, 2011

Badak Melepet dalam rumah

dah lama dok idam-idam..
mase bulan puasa yang lalu, tiap ari pesan dgn en. abah
kalau ade nampak kat bazaar ramadhan belikan utk saya.
tapi sedihnya, tiap hari ari juga badak berendam tiada dijual di bazaar area rumah saya


bila dah raya, tak ingat nak minta mak saya buatkan..
permintaan penuh dgn makanan yang lain.
dek kerana dah macam orang angau bercinta..
dalam tido pun termimpi-mimpi,
nak balik kampung manja-manja minta mak buatkan entah bilanya nak balik.
jumaat balik kerja minggu lepas, singgah kedai beli tepung pulut, sanggup redah hujan-hujan.
dah siap inti kelapanya,

sementara nak nunggu inti sejuk, saya uli tepung pulut.
sekali macam pelik pulak, badak dlm mimpi saya kaler purple.
kenapa tepung saya kaler putih.
macam mane nak kalerkan tepung tu jadi purple..

telepon mak saya terus, dah habis buat aduan rakyat.. bla..bla..bla.. gitu gini..,
rupanye.. ade tepung khas ler..mmg tepung tu tepung pulut hitam. Aiyoo!
muahahaha.. gila lupa daratan terus cara-cara memasak.




nak elak kempunan, saya proceed kan aje badak berendam saya yang kaler putih..
masa nak masak kan tu, telepon mak saya lagi..
gitu gini mak saya tunjuk ajar kan cara masak & kukuskan.
Aiyo lagi sekali..



setelah berhempas pulas, akhirnya badak saya melepet juga di dalam mangkuk;


Encik Badak,..walaupun paras rupa mu hodoh.. rasa mu tetap enak..
Syukur.. hasrat ku tercapai.

bila la gaknye nak ke Giant ni.. nak beli tepung pulut hitam.. nak buat lagi sekali..
lidah ku terkecur-kecur lagi suda.. uhuk!

1 comment:

Yaty Minhad said...

hahah..kelakar la zulie..biasa la kalo dah ngidam tu terbawak2 dlm mimpi..sanggup meredah ujan bagai kan..takpe..badak kaler putih pun ok aper...;-)

Sensasi nya..,

Us together..