Friday, April 3, 2009

Aktiviti malam

pimp myspace profile kami ke pasar mlm tu, yg dekat pasar filiphine, psr mlm/psr jual ikan² masin & filipin market ni depan Hotel Le'Meridien jer. Kami dari Condo marina tu jln kaki je. beh kurang 5-10 minit la perjalanan.. faham je la mak & abah sudah senier, perjalananan tu agak slow sket. kalo ikut kan abah haziq tu 2 minit je buleh sampai kot.. dia champion kat depan dgn haziq. saya, mak & abah saya tertinggal dalam 2 meter ke belakang. sayur yg segar bugar, masuk-masuk pasar ni kan, mase jenjalan tu nampak sekumpulan bebudak lari kejar kami, dorang kerumun haziq.. saya yg kat blkg tu cepat² pegi kat abah & haziq. huhuhuhu tidakkk!! mereka cuit-cuit haziq.. takut guwe!.. bukan ape, kalo tengok fizikal bebudak tu, risau gak. saya ni agak Koservatif & protective anak sket. pikiran saya takut kuman la ape la.. paham je la bebudak ni beh kurang mcm anak jalanan tu. dok usik-usik haziq... cepat-cepat saya tolak² buggy bg isyarat kat abah haziq suh cepat2 tolak. en. abah excited nak tinjau sane sini kat psr malam ni, nak tengok hasil laut yg jarang kami temui. Memandangkan saya agak keberatan, terpaksa en. abah & kami menjelajah separuh dari psr mlm itu sahje . Bile melihatkan pasar malam tu agak kurenggg sket kebersihan & persekitaran org sekeliling, saya terus ke gelian & tidak selesa utk teruskan penjelajahan. Yer! saya tau, mungkin pendirian saye ni agak teruk sket. Tp nak buat mcmne, itulah saya...agak geli bile di tempat yg kureng bersih. kami terus ke psr yg jual hasil laut kering, saye beli sotong kering 1, bilis siap kopek 1, 6 eko terubuk masin sabah & sarawak punye, ikan masin 4 peket dgn harge RM50. MURAHHHHH. *untung gak sy buleh berbahser sabah sket², terima kasih kawan² sabah ku sekalian... tak rugi bertahun kite dok bersama. lepas borong barnag masin-masin, kami masuk ke filiphine market, mak saye borong mutiara, hahaha ade la dlm RM100 lbh habis. **harga lepas diskaun yer... anggaran harga yg sepatutnye mungkin RM500++ tu mujur tak bawak duit shopping banyak2, kalo tidakkkk!! paham-paham sendiri je la.. kami sampai jam 7++ kuar dr filipin market dekat kull 10.. brp lame mase kat situ? sendiri kira.. :P kami pegi dinner setelah selesai semuanya. tu pon berkira-kira yg mn satu kedai yg jd pilihan hati. .. dia open table panjang², ade la anak dara yg promot gerai dia kat depan ujung meja di laluan pejalan kaki tu.. ala.. kedai Seefood kat psr mlm ni sebijik mcm meniaga psr mlm je. ** lupe lak nak amik gambar dr sudut depan yg buleh nampak mcmne minah kedai memasing promot gerai seafood dorang.. ramai gak mat² salleh makan kat situ. geram betul tengok seafood yg terhidang. agak crowd di situ. kuah cicah seafood ni di buat dr udang kering.. **BI, patut la maring dulu sebuk dgn belacan, limau kasturi, cili api, kicap & garam ,,, baru ku tau mmg sabahan nye pencicah begini. saye tengok org local yg makan siap menambah garam, limau lagi kat pencicah nye.. huhuhu pencicah sedia ade tu pon dah masam & masin yg amat... cemane la dorang makan masin² & masam² tu... uishhhh terkecur-kecur saya menengok dorang makan. ngilu pun ade gak.. tahan betul dorang over masin & masam!

3 comments:

didyrose said...

astaga sampai gak kamu ni bazaar pilipin ni.... hahahahha
ijal klu pi sini gilak makan ikan bakar jak.

13may said...

bestnya seafood tuh

didyrose said...

hahah b pun kureng gi pasar ni....
selalu beli ikan pasar subuh time ikan fresh turun dr kapal hihih murah bah di
si maring kan suka pedas2
abah b suka makan cuka di campur garam dan lada. itulah cicahnya.....
mesti budak pilipin tu kan yang kacau hazik tu
eee urang pulau tu dik. pulau gaya namanya....
kasian hazik kan

Sensasi nya..,

Us together..