Wednesday, January 29, 2020

Nak Potong Kain Lace untuk Baju Kurung Moden - Cara SayaAssalammualaikum
Bertemu kembali di tahun 2020.
Last update saya bulan 10 tahun 2019. Lebih kurang 2 bulan juga tanpa update entry baru. Tak sangka pula lama macam itu saya menghilang. Padahal bukan ada ape pun kat rumah tu. Mungkin sebab sejak 2 menjak ni…saya dah tak berapa pandai urus masa agaknya.  

Selalu je tangan ni rasa nak taip-taip entry baru, tapi itu lah ceritanya! taip taip padam..taip taip padam. Ape je la yang dapatnya kanm kalau dah asyik macam tu aje kerjanya kan. Memang berbulan la bersawang.

Ini tetiba muncul ni pun sebab nak save cara nak potong kain lace dan lining sepasang baju. Untuk panduan saya di masa akan datang. Selalunya saya tidak la berminat sangat nak buat baju lining-lining ni. Sebab harga upah untuk lining sepasang baju ni kena kali 2.

Contoh la upah baju kurung moden basic tu RM90 kan.. siap sepasang baju kurung moden basic siap lining adalah RM180. Sebab kiraan untuk baju ber lining ni macam dah kena buat 2 baju. Kalau lah harga kain pasang 4meter tu RM200, upah jahit yang RM90 di kalikan 2, harga upah adalah RM180. Harga tempahan dan harga kain total besar untuk sepasang baju kurung moden basic ber lining adalah RM380. Ha gittew.. penerangan saya!


Mula-mula untuk kain lace ni, saya potong kain lining lebih dulu. Lepas dah siap potong kepingan baju dan kepingan kain, kite letak setiap satu potongan kain yang siap di potong tadi ke atas kain lace. *Rujuk gambar untuk lebih faham
 Gambar 1- bahagian Baju


 


Gambar 2- Bahagian Kain (Kain Duyung simple-simple aje)

Disebabkan majlis kahwin adik bongsu kesayangan bulan December 2019 yang lalu, gigih ya saya pergi buat baju kain lace… hahahaha… bila lagi kan kita nak melaram kebabom. Dah kita pandai je jahit baju sendiri. Kita bantai la buat baju grand-grand ikut suka hati sendirik pergi kenduri.

Serius selama ini saya belum pernah ada pengalaman potong dan jahit kain lace. Alhamdulillah setelah di amati betul-betul step-step yang kena buat, Berjaya juga saya siapkan baju kurung moden lace saya. Tapi kan awal-awal tu Untuk mengelakkan dari defect potong dan jahit, sebagai permulaannya, saya beli kain lace yang biasa-biasa dulu. Lace ni saya beli kat GIO Fabric Shah Alam. Rm9.90 /meter kalau tak silap. Bidang kain tu 60” saya beli 4meter untuk saya, 5meter untuk mak saya. Setiap Kami buat sepasang penuh baju lace kurung modern..(full lace untuk baju + kain). Saya potong dan jahit dulu baju lace saya. Lepas Berjaya siapkan baju kurung moden lace untuk saya, baru lah saya berani pass kain lace untuk mak saya hantar tempah. Sebab memang plan saya nak sedondon dengan mak saya. Lepas siap potong2 kain lace tu, ade lebih 3meter. Saya terus contact kakngah saya untuk minta alamat rumah dia. Hihihi.. kiranya boleh la kami bertiga sedondon baju lace masa malam nikah adik saya nanti.


No comments: