Monday, October 29, 2018

Lauk Simple-Simple




Nampak kat feed lately ni.
Kekawan facebook share, kekawan Instagram pun ada gak yang share.
“Hari ni nak masak apa”
Hahaha.. gelak besar dulu
ya memang betul soklan tu membelenggu hari-hari ku juga.

Nasib baik suami dan anak-anak saya jenis tak kisah dengan lauk simple mimple.
Asalkan lauk ada yang pedas.
Sebabnya anak-anak saya ni suka makan pedas.
Even lauk telur masak kicap pun saya kena letak kan cili dalam kuahnya.
Siapa nak pedas, pecahla sendiri cili api masa makan tu.

lets tengok lauk simple yang sempat saya masak, 


Yang ni sup ketam saya masak masa ziyad prolonged demam baru² ni.
Saya tabur bawang merah dan bawang putih goreng yang mak saya buatkan.
Rasanya umang haii boleh tahan terangkat nya!


Lauk ni pulak lagi over simple,
Fishball dan ikan masin goreng saje.
Pun Saya taburkan bawang merah dan bawang putih goreng yang mak saya buatkan.
Rasa tak puas makan sekali je, wajib tambah nasi lagi.

kalau anak-anak minta benda pedas bila saya masak sesimple cenggini,
saya suruh je mereka letak sos cili ataupun sambal kicap.

walaupun nampak la kemalasan seorang ibu ni nak ikutkan kehendak selera makan anak kat situ.
tapi cuba kita tengok sudut positifnya..,
"kita masak lauk pauk yang tidak suit dengan selera pedas mereka, bila dorang nak pedas,
kita suruh je lah mereka ambik je sos cili ke.. sambal kicap ke..
pendek kata pandai² lah mereka capai ape yang ade depan mata mereka yang boleh buat pedas."

dalam pada tak sedar, saya dah didik anak saya jangan fussy sangat pasal makanan,
lebih kurang macam,.."ibu dah masak tu, makan jelah apa yang dah ade depan mata." 
gittew!








No comments: