Wednesday, March 7, 2018

Pilih ikan segar (cara saya)



cerita holiday ke bangkok kendian² saya sambung ehh,
yg benarnya tak tau letak susun ikut hari.. Nak kena ambik nafas panjang dulu baru boleh sort ala-ala cantik tersusun.
kali ni saya nak share pasal beli ikan.
saya ni memang kerap membeli barang-barang basah untuk kegunaan harian sefamili.
tips yang saya buat untuk pilih ikan tu segar ke idak, kebiasaannya saya akan tengok insang ikan tu.
ni yang ilmu yang mak saya ajar dari kecik-kecik dulu.
kena tengok insang ikan tu merah dan keras macam gambar kat bawah ni



**gambar adalah dari google. source dari forum cari. Tq!

kena pilih insang yang kat tanda √ yang macam dalam gambar
ada juga beberapa kali dulu masa saya tengah syok-syok pilih ikan ni,
datang lelaki muda dalam lingkungan 20-an tanya saya
akak, macam mana akak pilih ikan ? Macamne nak tahu ikan tu elok
lepas saya tunjuk serba sikit, laki muda tu terus bagitau partner dia.. Bini dia la gaknya kottt.. dah mereka berdua bersama-sama pilih ikan ikut tips saya.. hihihi..

ada juga perempuan cina akhir 40-an tanya saya
macam mana you pilih ikan aaa? Macam mana u pilih mana satu fresh?
again.., saya share ilmu secoet saya kat auntie tu. Kemain happy auntie tu pilih selak insang ikan-ikan tu.

picit-picit ikan pun saya buat gak, kalau tekan-tekan ikan tu rasa lembik semacam je maknanya ikan lama tu
so biasanya saya akan check 2 benda je la. Tekan-tekan badan ikan dan check insang.
kalau dua-dua okey, terus ambil dan timbang.

kebiasaan suami saya akan bawa saya membeli stok barang basah untuk 2 minggu. Saya dan dia berganding bahu pilih-pilih ikan. kadang-kadang berebut ikan yang sama.. hahaha.. pilih ikan pon riuh kami ni. kalah bebudak.

siap pakej la kalau beli stok seminggu dua ni,
ada ikan, ayam, daging, kaki ayam, sotong.
nak masak apa, ikut pandai saya la pelbagai kan hari-hari. Janji masak!
cukup nak 2 minggu otak saya pun dan sangkut takde idea nak masak ape dah.
sekarang ni ziyad anak saya yang kecik tu kemain selera makan dia..
pagi-pagi pun dah nak kena makan berat.
rajin gak stok sepatutnya untuk dua minggu, tetiba jadi stok seminggu je bertahan.

kalau dah pagi-pagi pun saya dah tanak nasi masak lauk macam makan tengahari.
memang tak sempat sampai seminggu la stok-stok basah kami. Hehehehehe..


moga saya terus sihat walafiat dan berikan kekuatan untuk terus menjadi ibu dan isteri yang rajin, amin.

sampai jumpa lagi, wassalam.



Saturday, March 3, 2018

Hati remuk baca



perasaan tak best sikit bila baca kisah Intan Liana
Kes si pemuzik bebas namanya Ude status berkahwin dgn intan dah 4 tahun ada 2 anak,
dua anak lelaki berumur 3 tahun dan 1 tahun, tiba-tiba bernikah dengan pelakon Izreen Azminda.




walau pun takde kene mengena dengan diri kita,
saya seorang perempuan dan juga isteri, ada gak terasa hati tak bestnya tu
ni lebih kurang kes macam kawan saya dulu la juga ni
tapi macam sahabat saya, okey la boleh move on cepat
sebab sahabat saya memang isteri yang bekerja, ada kereta sendiri.
beza dengan intan ni...full time housewife & takde transport.

intan liana isteri pertama,
yang hanya dapat tahu si suaminya dah bernikah lain selepas 3 bulan pernikahan.
sadisnya, baru je melepasi 6 bulan hidup bermadu, tup tup dah nak cerai
permohonan cerai tu pula adalah dari si suami.
menggunakan khidmat lawyer yang bukan calang² orangnya, peguam Syarie, Datuk Mohd Zaidi Mohd Zain

senang² je ceraikan bini pertama ya orang lelaki ni lepas dah dapat bini muda.
bila tengok kat video masa reporter interview intan ni, sebak hati saya tengok kan..
tak tau macamne remuk nya hati intan tu kan,
orang yang menengoknya mcm saya pun dah rasa down sgt, empunya diri lagi sangat entah macam mane agaknya.

saya doakan Intan kuat semangat dan kuatkan hati.
dan harap-harapnya anak-anak kekal dapat penjagaan pada si ibu.
ye lah, intan ni tak bekerja. dia start jual brg² online tu pun mula bulan November tahun lepas
yakni bulan yang sama dia tau dia di madukan sang suami.

kalaulah kan hak penjagaan anak di buat tuntutan kat mahkamah
alahaiii seram pula kenangkan..
kena ada pendapatan bulanan yg tetap kan, baru kukuh utk dapatkan hak penjagaan anak². ke salah?
saya pun kurang arif.

fikir-fikir semula memang penting perempuan yang dah kahwin dah jadi mak ni ada karier sendiri
kalau tak kerja makan gaji pun, kerja sendiri tapi pendapatan bulanan tu stabil dan kukuh.
untuk standbykan diri untuk hadap bende² yg tidak di ingini berlaku macam ni la.
yang tak pandai driving kena mantap kan skill driving,
ada duit lebih beli kereta untuk diri sendiri.

oh agaknya mentaliti yg standby bagai untuk masa depan macam saya ni
mungkin purposely untuk org² zaman dulu je kot.
sebab zaman sekarang ramai sangat perempuan² yg ber degree masters diploma holder
willing to duduk rumah dah 100% depends on husband.
ye la..husband muda² zaman sekarang caring, loving, romantic..
perempuan nak kahwin pun sekarang cuci kaki je kahwin dah boleh buat majlis kahwin ala-ala artis.
memang gah betul la majlis kahwin zaman sekarang ni..siap ada dancing-dancing lagi.





Thursday, March 1, 2018

ietams Jenjalan - Bangkok 05/09/2014

assalammualaikum..

lama dah tak guna nama ietams.
hari ni try guna nama ietams kat tajuk, nama lama saya la.
hujung tahun lepas dgn awal tahun ni saya rajin in out hospital. tu nanti kite cerita lain ye
masa saya terbaring-baring kat wad tu,

selak-selak handphone, punya la banyak gambar dalam nya.

padan ler memory handphone dah penuh.. penuh dek gambar je telepon ai!
Baa...nyak gambar-gambar jenjalan saya tersimpan rapi lagi.
gambar masa saya ke Bangkok tahun 2014 pun ada lagi.
Memang tak pernah masuk blog pun lagi ya.. hahahahaha..
tengok orang sana sini ke Bangkok jalan sana sini, terkata jugak diri sendiri tu,
"eh aku dah pergi dah kat sini.. eh! sini pun aku dah sampai,.."




















trip ni under company trip.
ada annual dinner, melibatkan office Thai, Singapore & Malaysia.
saya dari Malaysia, belasan orang dari Singpore,
segelintir dari Thailand termasuklah bos besar yg tadbir Asia region.



sebabkan cerita ni dah 4 tahun dah berlalu.. Exact time nya memang tak boleh nak recall.
so entry ni saya update asal boleh aje ler..
janji gambar-gambar tu real kejadiannya.. Ahak!

flight awal pagi Jumaat, 5th September '14 .
Anak-anak saya stay dengan suami je..sekolah macam biasa dan suami kerja as usual.

ajak suami dan anak-anak join trip ni,
tapi en suami susah nak adjust cuti. Office saya ni
kalau nak buat aktiviti macam ni memang short notice je informnya..
dalam beberapa minggu cenggitu je kot kami dapat info yang kami ade trip ke Thai.
en. Abah tu memang schedule nya dah fix 3-4 bulan sebelum.
memang payah dia nak cuti serta-merta cenggitu je.



selamat sampai bangkok suvarnabhumi airport tengahari, tak sure pukul berapa gak.
bila keluar arrival hall dah nampak tour guider pegang nama ai.
walau pun takde siap pun yang tau nama kita,
empunya diri terasa juga malu nya nama kena jaja macam tu..kekekeke...



ini lah dia tour guide kami!
yang senyum pandang kamera tu orangnya,
yang sorang lagi bos Malaysia office 





















sebabkan ai teruja yang amat dengan kebesar gedabaknya van ni,
berkali-kali saya snap gambar van ni.. hahahah, jakun makcik ni,
bukan apa...pelancong yang naiknya hanyalah 2 org aje
campur tour guide dan driver, Cuma isi 4 orang je dalam van sebesar alam ni.
memang selesa yang teramat ler.
satu row dok sensorang. hahahaha heaven!





sepatutnya kami akan join sekali dgn staf² singapore
tapi sebabkan kami dua orang je yang muslim, problem la kami dua ni nak join deme makan.
dorang dah tentu-tentu boleh je makan segala apa yg ada kat depan mata.
tu yang split up.
kami berdua orang Malaysia pakej muslim dgn tour guide & transport yg berbeza.




Menyusuri jalan raya Bandar Bangkok.
Perghh!! Kemain sesak trafik nya.
tapi driver van ni boleh tahan menyusup tepi-tepi.. scary gak saya dok kat belakang ni



Yeyy! Alhamdulillah welcome to Bangkok




**pakej 3d2n Muslim ni saya guna Boustead travel Services S/B
>> Ground          : RM660/person
>> Halal Meal    :RM24/person
>> Tipping          : RM20/person
saja letak harga kat sini, sok-sok boleh buat reference.



.....bersambung/.




Us together..