Monday, April 23, 2018

Kehidupan hari-hari




Assalammualaikum.
Dah sampai ke penghujung minggu yang last nak ke bulan May.
Cepat nau hari-hari berlalu meninggalkan hari semalam dan kelmarin.
Dalam tak sedar berbaki 23 hari lagi bulan Ramadhan bakal menjelma.

Rutin harian saya di hari bekerja dan hari tidak bekerja pun turut berubah sekarang ni.
Tiap hari lunch time saya akan fully utilizedkan untuk napping for an hour.
Kat office, Makan tengah hari memang saya tak ambil.
Waktu makan saya di ganti kan dengan makan heavy waktu breakfast.

Bukan untuk program diet tau.. ini program kesihatan saya yang sebenarnya.
Saya dalam treatment lagi sekarang ni..
Tahun lepas bulan October saya buat laporoscopy ops, masuk scope utk endometriosis.
Lepas ops, saya ambil ubat untuk stopkan menstrual. Untuk clearkan Rahim dalam 3 bulan.

Tapi sedihnya Setelah 2 kali consume ubat makan untuk stopkan menstrual
lansung tidak berkesan untuk diri saya,
Doktor tukar pula ubat yang lain, dos yang kuat sikit dari ubat yang pertama.
Ehh juga tidak berkesan pada saya.

ubat² makan itu lagi buatkan saya tumpah darah berbuku-buku melimpah ruah.
Bukan setakat itu sahaja, prolonged bleeding beserta sakit terguling-guling
bagaikan nak meletup perut di buatnya.
Sehinggakan saya berulang kali admit ward utk stopkan bleeding saya.
Tapi yang miracle nya badan saya tak susut pon L
Sama je montel.

Takde choice lain, kena juga ambil injection yang paling tinggi dosnya.
ubat yang ni side effectnya akan buatkan saya jadi seperti orang yang menopause,
Sakit lutut, memori agak kureng, cepat penat, sakit-sakit dan lemah² badan..
pendek kata segala simptom² yang ada dekat warga emas la
saya dapat rasa sebulan dua ni effect dari ubat ni.

Rasa mengantuk dan penat tu.. tak dapat digambarkan betapa mengantuknya.
Bila dapat lelapkan mata, wahhh dia punya nyenyak tu memang senyenyak-nyenyaknya.
Nasib baik lah anak-anak dah besar dah pandai urus hal sendiri.
Dan mereka dua beradik pun banyak membantu ibu nya kat rumah.
Kain baju basuh dan sidai memang dorang boleh di harap dah,
Sapu sampah dan kemas rumah pon dua beradik ni memang membantu
Cuma nya nak kena ada mandor (ibunya ni la) alerting them.

walaupun cepat penat dan kesihatan tak berapa lagi okay,
semangat untuk bekerja saya insyaallah masih lagi utuh.
dulu mak abah saya menoreh tiap-tiap hari tanpa culas. 
Bila musim hujan je mak abah cuti tak menoreh. 
lagi penat meredah panas terik menoreh kebun getah 7-8 ekar.
dari situ la saya kenal erti berdikari, kenal erti sikap untuk tolong mak abah buat kerja-kerja rumah
kenal erti tanggungjawap menjaga rumah dan jaga adik.
dari situ juga saya pandai urus masa, meet deadlines orang kata.

setakat kerja office, yang duduk di kerusi empuk.. buat data entry,
buat kira-kira matematik sikit, housekeeping office, jawab inquiry email.. phone..
typing serba sedikit word, excel, minutes semuanya dalam office ber aircond
dah terasa macam siksa lah sangat bekerja. Terasa jenuh nya keringat ni bekerja.
padehal waktu ber fesbuk wasap masa office hour tak fikir pulak rasa penat. 
kalau bekerja, tapi tak sudah-sudah merempan nak berenti kerja nak duduk rumah jaga anak

Bila hati tekad je nak berenti, berhenti je la kerja tu pergi duduk rumah jaga anak 24/7.
tak yah nak pung pang pung pang bercakap je lebih dari actionnya. 
tak baik pula rasa hati ni bekerja dengan rasa hati tak ikhlas bekerja macam ni. 
kan ada Keberkatan duit gaji yang kita terima tiap bulan kalau kita bekerja seikhlas dan sejujur hati. 

ada gak tu ..Bila kita tengah x berapa sihat ni, paling tak best bila ada yang berbunyi..
“ohhh sebab ni la yang tak beranak² ni ya”
Huk alahhh ko!. Aku yang tak beranak² ko kata ni dah dua anak lelaki aku lahirkan secara normal
Walau high risk labelled.

Yang dua orang anak saya tu bukan anak ke?
Yang orang-orang kecoh nak suruh saya beranak ramai ni korang ke yang bawak perut?
Korang ke yang mabuk ngandung? korang ke yang meneran bersalin?
Korang ke yang menyusukan? Korang ke yang menyara anak-anak saya?

Engkau-angkau yang setakat sedara atas nama dan darah ke, kenalan ke..kawan ke..
jangan nak sibuk² tanya hal saya bila nak beranak lagi.
bila dapat soalan macam ni tak kira tua muda saya soal dorang balik, ko bila lak nak beranak?
ko kan suka beranak. ai tak minat sangat beranak². 
kita kasik chance orang yang suka beranak.

Engkaurang yang suka beranak ramai, di persilakan beranak le seramai mana yang engkau suka!
Macam saya ni, nak beranak bila saya dan suami ready kesihatan, mental, fizikal dan kewangan.
Bukan main bedal je ikut suka..

Kadang tak faham dengan manusia ni, tak fikir lansung pasal siviks dan sensitiviti sesama manusia.
tak boleh fikir ke;
"Ada orang rezeki anak ramai
Ada orang yang rezeki anak dia tak ramai
ada orang lansung tak boleh beranak
Ada orang kaya raya
Ada orang sederhana secukup yang ada je
ada orang lansung papa kedana"

Apa yang penting kita kena sentiasa ingat
semua yang kita ada dan takda sekarang ni semua ALLah swt yang bagi.
DIA yang tetapkan dan tentukan untuk setiap hambanya.
Kita tak payah la nak kecoh-kecoh sibuk-sibuk nak soalkan apa yang ada dan apa yang kita tak ada.

Wasatiyyah la kita sentiasa didalam kehidupan.
Insya allah tenang je jiwa dan hati kita dalam melalui cabaran hari-hari yang mendatang.

Sekian dari setajah ietams J



*panjang lebar makcik ietams bebel hari ni... symptom menopouse² sangat la ni. hahahaha!!





Wednesday, April 11, 2018

Photobook! Nak juga buat ^_^


yeyyy!! photobook album gambar-gambar saya dah selamat tiba di tangan
nak pergi cuci gambar-gambar yang ada tak tahu la bilanya.
kebetulan ramai orang dah berjaya guna voucher untuk dapatkan photobook ni dgn harga murah
saya pun buat lah juga.
jenggg!! dah ada depan mata. seronok tengok gambar² dah elok di bukukan macam ni.



1st attempt saya saya dah tentulah gambar-gambar saya ke Hongkong bulan January hari tu.
nilah moment paling best kami holiday.
bersama anak-anak kesayangan bercuti ke over sea,
walau cuma dekat je tak jauh mana dari Malaysia.



alolololo.. comelnya la hai gambar-gambar kami di sepanjang berada kat hong kong.
bila tengok gambar-gambar ni, hati teringin je nak jenjalan holiday macam ni lagi.
tunggu la nanti, ada rezeki insyallah jalan le lagi nanti kan..


Wednesday, March 7, 2018

Pilih ikan segar (cara saya)



cerita holiday ke bangkok kendian² saya sambung ehh,
yg benarnya tak tau letak susun ikut hari.. Nak kena ambik nafas panjang dulu baru boleh sort ala-ala cantik tersusun.
kali ni saya nak share pasal beli ikan.
saya ni memang kerap membeli barang-barang basah untuk kegunaan harian sefamili.
tips yang saya buat untuk pilih ikan tu segar ke idak, kebiasaannya saya akan tengok insang ikan tu.
ni yang ilmu yang mak saya ajar dari kecik-kecik dulu.
kena tengok insang ikan tu merah dan keras macam gambar kat bawah ni



**gambar adalah dari google. source dari forum cari. Tq!

kena pilih insang yang kat tanda √ yang macam dalam gambar
ada juga beberapa kali dulu masa saya tengah syok-syok pilih ikan ni,
datang lelaki muda dalam lingkungan 20-an tanya saya
akak, macam mana akak pilih ikan ? Macamne nak tahu ikan tu elok
lepas saya tunjuk serba sikit, laki muda tu terus bagitau partner dia.. Bini dia la gaknya kottt.. dah mereka berdua bersama-sama pilih ikan ikut tips saya.. hihihi..

ada juga perempuan cina akhir 40-an tanya saya
macam mana you pilih ikan aaa? Macam mana u pilih mana satu fresh?
again.., saya share ilmu secoet saya kat auntie tu. Kemain happy auntie tu pilih selak insang ikan-ikan tu.

picit-picit ikan pun saya buat gak, kalau tekan-tekan ikan tu rasa lembik semacam je maknanya ikan lama tu
so biasanya saya akan check 2 benda je la. Tekan-tekan badan ikan dan check insang.
kalau dua-dua okey, terus ambil dan timbang.

kebiasaan suami saya akan bawa saya membeli stok barang basah untuk 2 minggu. Saya dan dia berganding bahu pilih-pilih ikan. kadang-kadang berebut ikan yang sama.. hahaha.. pilih ikan pon riuh kami ni. kalah bebudak.

siap pakej la kalau beli stok seminggu dua ni,
ada ikan, ayam, daging, kaki ayam, sotong.
nak masak apa, ikut pandai saya la pelbagai kan hari-hari. Janji masak!
cukup nak 2 minggu otak saya pun dan sangkut takde idea nak masak ape dah.
sekarang ni ziyad anak saya yang kecik tu kemain selera makan dia..
pagi-pagi pun dah nak kena makan berat.
rajin gak stok sepatutnya untuk dua minggu, tetiba jadi stok seminggu je bertahan.

kalau dah pagi-pagi pun saya dah tanak nasi masak lauk macam makan tengahari.
memang tak sempat sampai seminggu la stok-stok basah kami. Hehehehehe..


moga saya terus sihat walafiat dan berikan kekuatan untuk terus menjadi ibu dan isteri yang rajin, amin.

sampai jumpa lagi, wassalam.



Saturday, March 3, 2018

Hati remuk baca



perasaan tak best sikit bila baca kisah Intan Liana
Kes si pemuzik bebas namanya Ude status berkahwin dgn intan dah 4 tahun ada 2 anak,
dua anak lelaki berumur 3 tahun dan 1 tahun, tiba-tiba bernikah dengan pelakon Izreen Azminda.




walau pun takde kene mengena dengan diri kita,
saya seorang perempuan dan juga isteri, ada gak terasa hati tak bestnya tu
ni lebih kurang kes macam kawan saya dulu la juga ni
tapi macam sahabat saya, okey la boleh move on cepat
sebab sahabat saya memang isteri yang bekerja, ada kereta sendiri.
beza dengan intan ni...full time housewife & takde transport.

intan liana isteri pertama,
yang hanya dapat tahu si suaminya dah bernikah lain selepas 3 bulan pernikahan.
sadisnya, baru je melepasi 6 bulan hidup bermadu, tup tup dah nak cerai
permohonan cerai tu pula adalah dari si suami.
menggunakan khidmat lawyer yang bukan calang² orangnya, peguam Syarie, Datuk Mohd Zaidi Mohd Zain

senang² je ceraikan bini pertama ya orang lelaki ni lepas dah dapat bini muda.
bila tengok kat video masa reporter interview intan ni, sebak hati saya tengok kan..
tak tau macamne remuk nya hati intan tu kan,
orang yang menengoknya mcm saya pun dah rasa down sgt, empunya diri lagi sangat entah macam mane agaknya.

saya doakan Intan kuat semangat dan kuatkan hati.
dan harap-harapnya anak-anak kekal dapat penjagaan pada si ibu.
ye lah, intan ni tak bekerja. dia start jual brg² online tu pun mula bulan November tahun lepas
yakni bulan yang sama dia tau dia di madukan sang suami.

kalaulah kan hak penjagaan anak di buat tuntutan kat mahkamah
alahaiii seram pula kenangkan..
kena ada pendapatan bulanan yg tetap kan, baru kukuh utk dapatkan hak penjagaan anak². ke salah?
saya pun kurang arif.

fikir-fikir semula memang penting perempuan yang dah kahwin dah jadi mak ni ada karier sendiri
kalau tak kerja makan gaji pun, kerja sendiri tapi pendapatan bulanan tu stabil dan kukuh.
untuk standbykan diri untuk hadap bende² yg tidak di ingini berlaku macam ni la.
yang tak pandai driving kena mantap kan skill driving,
ada duit lebih beli kereta untuk diri sendiri.

oh agaknya mentaliti yg standby bagai untuk masa depan macam saya ni
mungkin purposely untuk org² zaman dulu je kot.
sebab zaman sekarang ramai sangat perempuan² yg ber degree masters diploma holder
willing to duduk rumah dah 100% depends on husband.
ye la..husband muda² zaman sekarang caring, loving, romantic..
perempuan nak kahwin pun sekarang cuci kaki je kahwin dah boleh buat majlis kahwin ala-ala artis.
memang gah betul la majlis kahwin zaman sekarang ni..siap ada dancing-dancing lagi.





Thursday, March 1, 2018

ietams Jenjalan - Bangkok 05/09/2014

assalammualaikum..

lama dah tak guna nama ietams.
hari ni try guna nama ietams kat tajuk, nama lama saya la.
hujung tahun lepas dgn awal tahun ni saya rajin in out hospital. tu nanti kite cerita lain ye
masa saya terbaring-baring kat wad tu,

selak-selak handphone, punya la banyak gambar dalam nya.

padan ler memory handphone dah penuh.. penuh dek gambar je telepon ai!
Baa...nyak gambar-gambar jenjalan saya tersimpan rapi lagi.
gambar masa saya ke Bangkok tahun 2014 pun ada lagi.
Memang tak pernah masuk blog pun lagi ya.. hahahahaha..
tengok orang sana sini ke Bangkok jalan sana sini, terkata jugak diri sendiri tu,
"eh aku dah pergi dah kat sini.. eh! sini pun aku dah sampai,.."




















trip ni under company trip.
ada annual dinner, melibatkan office Thai, Singapore & Malaysia.
saya dari Malaysia, belasan orang dari Singpore,
segelintir dari Thailand termasuklah bos besar yg tadbir Asia region.



sebabkan cerita ni dah 4 tahun dah berlalu.. Exact time nya memang tak boleh nak recall.
so entry ni saya update asal boleh aje ler..
janji gambar-gambar tu real kejadiannya.. Ahak!

flight awal pagi Jumaat, 5th September '14 .
Anak-anak saya stay dengan suami je..sekolah macam biasa dan suami kerja as usual.

ajak suami dan anak-anak join trip ni,
tapi en suami susah nak adjust cuti. Office saya ni
kalau nak buat aktiviti macam ni memang short notice je informnya..
dalam beberapa minggu cenggitu je kot kami dapat info yang kami ade trip ke Thai.
en. Abah tu memang schedule nya dah fix 3-4 bulan sebelum.
memang payah dia nak cuti serta-merta cenggitu je.



selamat sampai bangkok suvarnabhumi airport tengahari, tak sure pukul berapa gak.
bila keluar arrival hall dah nampak tour guider pegang nama ai.
walau pun takde siap pun yang tau nama kita,
empunya diri terasa juga malu nya nama kena jaja macam tu..kekekeke...



ini lah dia tour guide kami!
yang senyum pandang kamera tu orangnya,
yang sorang lagi bos Malaysia office 





















sebabkan ai teruja yang amat dengan kebesar gedabaknya van ni,
berkali-kali saya snap gambar van ni.. hahahah, jakun makcik ni,
bukan apa...pelancong yang naiknya hanyalah 2 org aje
campur tour guide dan driver, Cuma isi 4 orang je dalam van sebesar alam ni.
memang selesa yang teramat ler.
satu row dok sensorang. hahahaha heaven!





sepatutnya kami akan join sekali dgn staf² singapore
tapi sebabkan kami dua orang je yang muslim, problem la kami dua ni nak join deme makan.
dorang dah tentu-tentu boleh je makan segala apa yg ada kat depan mata.
tu yang split up.
kami berdua orang Malaysia pakej muslim dgn tour guide & transport yg berbeza.




Menyusuri jalan raya Bandar Bangkok.
Perghh!! Kemain sesak trafik nya.
tapi driver van ni boleh tahan menyusup tepi-tepi.. scary gak saya dok kat belakang ni



Yeyy! Alhamdulillah welcome to Bangkok




**pakej 3d2n Muslim ni saya guna Boustead travel Services S/B
>> Ground          : RM660/person
>> Halal Meal    :RM24/person
>> Tipping          : RM20/person
saja letak harga kat sini, sok-sok boleh buat reference.



.....bersambung/.




Thursday, January 4, 2018

Breastfeeding in Public


Topik ni topik nya macam umum tapi ada juga Nampak macam sensitive.
Yang Nampak sensitive tu saya lah yang rasa topik tu topik sensitive.
Tapi ramai je rasa Breastfeeding in Public ni bagus dan boleh buat diri tu berbangga macam ni;

“Yaaa!! Aku lah ibu yang terbaik di dunia ini yang dapat susukan bayi ku..”
"aku lah ibu paling berjaya dapat menyusukan bayi dengan susu ibu!"
“Dah anak aku lapar susu, tak kan lah aku tak bagi anak aku menyusu”

Itu ayat-ayat ibu-ibu muda zaman sekarang yang ber jaya menyusukan bayi nya masa kini.
Ya, memang betul kita sebagai ibu perlu susukan anak yang lapar nak menyusu.
Tapi…, tak kan lah depan-depan public nak di tayangkan asset si ibu?

Tak faham dengan mentality ibu-ibu zaman sekarang.
Kalau lah ibu tu tu free hair, kita boleh bersangka baik mungkin ibu tu bukan ibu muslim.
tak kisah open segala benda nak open.
yang takde halal haram untuk dedah aurat.
iNi!!.. sah-sah ibu nya bertudung menutup dada, baju polos longgar.
yang berada di Malaysia, tanah melayu.

Selamba sahaja duduk bersila menyelak baju menetek bayinya in public tanpa rasa malu!
ibu-ibu yang sebegini ingat dia selak tanpa cover tu, ter cover kah asset tu dari orang nampak?
bahagian atas asset tu memang lah tak nampak
bahagian bawah tu jelas oiiii kelihatan!!!
korang bagi free show je kat khalayak umum.


saya ni pun fully BF mum untuk kedua-dua anak saya.
alhamdulillah perasaan malu masih tebal tersemat dalam diri saya.
setiap kali keluar jenjalan sentiasa ada shawl besar untuk buat cover.
pemilihan tudung dan baju pula memang jenis BFfriendly.
takde la de nak menetek selamba je depan orang ramai.
kalau takde sangat BF room kat shopping mall / kedai masa anak melalak minta susu,
gigih saya bawa masuk bayi dalam kereta untuk menyusu.


bukan semua terdedah ni nice to see.
yang tutup² ni lagi sweet to see kot..
sekian luahan perasaan senior BF mum. heee...

Us together..