Monday, June 11, 2018

Lagi 3 hari lagi


Kalau tolak hari ni, tinggal 3 hari je lagi nak raya
Tak sangka cepat betul masa berjalan.
Alhamdulillah dah sampai minggu akhir berpuasa.
Dan syukur saya Berjaya juga survived dapat berpuasa hingga ke hari ni walaupun rasa macam merangkak berpuasa ni.
Effect dari orang-orang yang ambil injection lucrin ni, symptom menopause yang ada tu
Masyaallah agak kuat juga cabarannya jadi dekat saya.

Orang lain yang ambil injection lucrin ni mungkin tak sama rasa dan berpengalaman macam saya.
dengar sendiri dari doctor banyak side effect bila ambik injection lucrin ni tapi jarang la orang akan dapat semua effect² ni.
Effect sampingan yang full package ni Yang jarang berlaku pada semua patient
MIRACLEnya semua symptom ni saya dapat rasa kesannya oii…
yakni simptom² nya adalah seperti yang berikut;-

hot flushes Yes jadi kat saya
berpeluh Yes jadi kat saya
tiada period   Yes jadi kat saya BUT if lasak je badan ni tetiba period sementara 3-4 jam. boleyy??..,
withdrawal bleeding Yes jadi kat saya
sakit sendi  Yes jadi kat saya
sakit otot Yes jadi kat saya
pening  Yes jadi kat saya
sakit kepala  Yes jadi kat saya
rasa melayang-layang  Yes jadi kat saya
perubahan mood  Yes jadi kat saya
reaksi tempat suntikan  Yes jadi kat saya
Pelupa  Yes jadi kat saya

Kesan sampingan yang luar biasa
1)            Bronchopasm (pengecutan dan penyempitan laluan udara dalam paru-paru)
Yes jadi kat saya – batuk dan sakit tekak tak baik-baik berpanjangan. Dah Letih makcik ni.

2)            Rash
Yes jadi kat saya – muka kusam betul dan berpasir..kalau rasa dengan tangan dah rasa  sama dengan kertas pasir.. 

Lain orang lain dia punya effect. Penerimaan dan kesan yang diterima pada setiap ubat dan rawatan akan berbeza-beza mengikut kesesuaian tubuh badan setiap manusia.
dah Bahagian saya dapat segala kesan sampingan yang ada pada suntikan lucrin ni.. phewww!!
Bukan setakat kesan yang biasa-biasa, kesan luar biasa pun dapat kat saya.

Seriously, Ramadan saya tahun ni betul-betul mencabar untuk saya
Pukul 11 pagi perut saya sakit, pening kepala, symptom² gastric semuanya terbit tiap hari.
Start dari pagi hingga ke waktu nak berbuka
rasa kepenatan, kelaparan, kepedihan perut yang melampau bermula.
Memang lembik betul-betul saya puasa kali ni.
Ada je masa terluang sikit, tidur je la yang dapat melegakan saya. Sungguh!

Bila dengar lagu-lagu raya, berdebar kencang jantung ni berdegup
Maunya tak debar, rumah nak raya pun tak kemas apa satu pun lagi..
Baju-baju nak bawa balik kampong pun satu pun tak sort lagi.
Tapi banyak gak rasa Tak sabar nak raya ni yang benarnya wehh.. 
hati sentiasa terdetik rasa cepat-cepat la abis puasa ni..
tak daya dah nak seret badan mengharungi cabaran ni.
**.. kalah bebudak baru nak belajar berpuasa


apa-apapun...doa saya Moga saya terus kuat dan istiqomah hingga ke penghujung ramadan, amin.






gambar saya dengan mata super rabak malam tadi. 
Kemain scary tu pasal Terpaksa di edit. Hahahaha.. 
suami saya tu fotogenik. ok je muka dia walau apepun keadaan bila di ambik gambar.

malam semalam kami bersama²gi mendobi baju-baju kotor sebelum cuti raya.
mesin basuh kat rumah kecik je kan, mane mampu nak tampung basuh baju kotor berkilo-kilo.



Thursday, May 24, 2018

Bila panic tetiba




Saya ni tak pernah lagi ada pengalaman
Tetiba kereta tak boleh start.

macam biasa la bulan² puasa ni nak kena bergerak pantas.
Lewat seminit je highway LDP jammed kebabom sampai tak bergerak
Nama aje 9km jarak dari rumah ke PFCC puchong,
Tapi average perjalanan saya tiap pagi petang 45minit dari rumah ke pejabat.
Bila cuti-cuti perayaan aje, boleh la dapat merasa 10minit masa perjalanan.

Petang Selasa kelmarin, dengan bersemangat le saya nak cepat-cepat masuk kereta.
Tetiba tak boleh start. Ah sudah!
Masa nak tekan remort kereta tu pun tak boleh start juga.
Nasib baik picit-picit banyak kali Berjaya unlock kereta.
Bila time nak start enjin lansung senyap tanpa hidup enjinnya.
Cuba banyak kali oii.. memang tak hidup. Call suami.. line pulak sangap kat basement parking ni
Dah keluar kereta dah, terasa macam nak naik ground floor untuk buat call suami.
Tapi saya cuba Tarik nafas dalam².
Try lagi sekali masuk dalam kereta sambal taip je mesej bagitau kereta tak boleh start.
Message wassap pun pending. Osah bijak sangat la kan
Time ni la semuanya tak okey.
Padahal basement 1 je pun.. dengan line celcom kiok. Data Internet WEBE aka UNIFi pun bodoh
Semua takde connection.
Baru tahu betapa bahaya nya bangunan parking PFCC ni kalau jadi ape-ape emergency.
Lansung tak dapat di hubungi.
Masa tu dah memang give up la.. memang takde la de en suami tu nak datang rescue petang-petang bulan puasa ni.
Memang dah hati ni give up sangat-sangat dah.
Try start kereta lagi sekali. Eh! Dah boleh..
Hadouuuuuii!!.. bila dah boleh start je.. desup terus balik rumah.
Ingat dah ok. Rupanya hari esok nya sampai-sampai opis dia start balik tak boleh lock kereta.
Picit..picit.. berkali-kali baru lah dapat lock kereta.

Tengahri tu keluar kejap pergi service centre suruh check ape masalah yang terjadi.
Sekalinya orang yg expert benda tu pukul 4 petang baru ada untuk checking2.
Pukul 4 keluar gi ambil kereta. Sedang elok la en suami balik pukul 4
Tunggu dia jemput la gi service centre. Takyah ai peluh-peluh jalan kaki naik lrt L

Huiii.. panic sangat-sangat bila jadi bende² yang tak di ingini macam ni
Serious saya tak suka jadi macam tu.
Yang Saya tau bila jadi macam ni, memang nak kena call en suami aje la.
Ada dulu, tayar kereta pancit.. telefon en suami.. dia yang datang gi tampal tayar tu.

Scaryyy ow benda macam ni untuk saya.
Itu je nak cerita, nak cerita pasal pengalaman panic saya je ni. hahahaha..
Nak tepek gambar makanan masak bulan-bulan poser ni tak dan saya nak ambik gambar bagai.
Siap masak, hidang kat meja, pastu makan bila dah masuk waktu. pastu kemas basuh pinggan.
pastu naik atas solat, iron baju lipat baju packing baju anak sekolah.
rutin sama je tiap hari. takde best nya pun. hari-hari cyclenya sama je.

Rasa nya sama je kot tiap tahun time bulan puasa ni,
memang tiap hari sampai ke raya menu berbuka dan sahur saya adalah nasi putih beserta lauk.
saya, suami dan anak-anak sejenis pemakan nasi putih berlauk.
oleh itu memang tiap hari lah tugas saya masak lauk untuk buka dan sahur.
tapi as usual en suami tu jenis suka shopping pasar ramadhan.
dah tahu lauk yang dia beli tu nanti jadi membazir.. dia tetap gak beli ayam panggang tiap hari.
alasannya lauk back up takut saya tak larat nak masak.. alolololo so sweet laki ai.
kalau dah kita dah masak kan, 
dah tentu la lauk yang di masak cukup portion budget nya sampai ke sahur.
kesudahannya ayam panggang yg di beli tu tak di makan terus ke tong sampah jawapnya .

cuba gak hari tu pergi berbuka puasa kat sushi king sempena semua harga sushi sepinggan RM3.18.
lepas makan sushi tu, keluar kedai je..masing-masing pening tahan nak muntah.
perut bloated nya la.. nasi sushi hangin la.. macam-macam la salah menyalah.
tak semena-mena masa tu jugak masuk watson beli minyak angin sorang sebotol.

itu je lah cerita awal ramadhan saya.
insyaallah kalau datang rajin lagi, ada la entry pot pet celoteh saya...
gambar tak banyak ada sekarang ni..
sebab empunya diri dah gemuk satu hal
anak-anak pula memang terus buat muka tak semenggah bila snap-snap
sepesen je dengan abahnya.. bila kita main boh je gambo dorang yg muka tak sudah masing-masing
dimarahnya pulak kita ni nanti. baik tak usah ambik gambar dah sekarang.
makanya memang entry tak bergambar je la sekarang ni ya..










Thursday, May 17, 2018

Avengers : Infinity War


sebaik je tahu ada movie baru,
sepantas yang boleh saya beli tiket wayang.
beli kat GSC IOI Mall Puchong je
dekat dengan rumah, malas nak pergi mall jauh dari rumah
nanti makan masa lama nak sampai rumah waktu balik.

favourite kami sekarang bila tengok wayang
seat couple tu.
takpe la mahal sikit, asalkan kami 4 beranak selesa layan movie tanpa
di tendang orang belakang.
sakit hati betul rasa bila tengah syok layan movie
seat kita di tendang-tendang orang. Potong betuii!
sebab tu tak semua movie kami tengok kat pawagam
hanya movie yang betul-betul best je yang kami akan spend duit lebih sikit ke pawagam.

bila dah dapat seat best ni, saya macam biasa
akan packing selimut untuk anak-anak. untuk ziyad selimut, untuk haziq saya extrakan shawl.
baju sejuk memang setiap sorang ada.

yang tak bestnya GSC IOI Mall ni, timing yang dia bagi kita masuk
ngam-ngam je waktunya.
tak sempat pun nak ber possing bergambar dengan poster² movie yang kita nak tengok.
poster² tu semua letakkan kat bahagian dalam.
memang tak de la kami dapat bergambar dengan poster


tak dapat nak ambik gambar kat luar, kita selfie-selfie je la
kat seat ni kejap.
jadi lahh.. asalkan ada kenangan tengok wayang.





Tuesday, May 8, 2018

Iklan


Semakin dekat hari pilihanraya semakin rancak perang ceramah kempen.
Masa lunch time tadi telefon mak pun, boleh berenti sembang
Sebab mak dah nak siap-sap nak gi dengar ceramah umum kat rumah jiran,
Acik rumah belakang mak dah siap nak pergi dah masa tu.
Orang-orang kampong kan kalau nak pergi ke mana-mana kan berkawan-kawan jalan kaki.
Seronok je duduk kampong ni, boleh gether-gether jalan kaki nak gi kedai ke masjid ke
Kenduri ke jamuan ke even gi ziarah orang meninggal pun.
Boleh katakan satu kampung tu kita boleh borak.
Kalau kat bandar ni, pendapat saya sendiri la..
kalau sesama melayu ni susah la nak menyembang gitu-gitu.
Biasanya yang boleh sembang-sembang kosong
dan senang nak borak dengan orang cina dan india je.
Orang Melayu bandar yang pakaian ala-ala moden ni kureng sikit beramah mesra.
Ada pun yang melayu pakaian biasa-biasa, boleh la nak sembang-sembang kosong
Sambal pilih-pilih sayur.

Kalau nak tengok ceramah umum kempen pilihanraya parti pembangkang
Memang tak dapat la nak tengok full dekat tv .. dapat tengok kat internet je la
Parti biru pekat kemain gak kempennya
Setiap iklan kot ada di setiap paparan homepage. Homaiii kemain kempen nya.

Masa buka forum cari ternampak satu banner iklan manifesto,
Tetiba mata ter arah kat satu point manifesto nihh;

**Memperuntukkan bantuan khas berjumlah RM222 juta untuk peneroka-peneroka FELCRA, KESEDAR dan KETENGAH.**


Tengok angka bantuan khas tu berpinau-pinau mata tengoknya.
FELCRA ni memang ada kena mengena dengan saya ni.
Sebab apa, rumah dan kebun kelapa sawit mak abah saya kat kampung tu relate dengan FELCRA.
Kampung saya asal² kampung, di baik pulih dan dibangunkan FELCRA.

Kampung Ayer Hitam ni dulunya kawasan tanah pinggir
yang pernah terlibat dengan zaman perang jepun dulu
dengan adanya tapak tinggalan lapangan terbang jepunnya la, kubur jepun la..
macam-macam la kena mengena dengan jepun.

orang-orang tempatan asal yang ada masa tu pun ada la 3-4-5 keluarga je yang ada..
Di sebabkan kampung ni zaman dulu lansung takde orang nak duduk sangat,
sebab itulah kawasan kampung ni di bangunkan dan di pulihkan oleh FELCRA.
Pada yang rajin, macam abah saya meneroka hutan untuk buat kebun.
Membanting tulang mak dan abah saya menebas hutan tebang pokok bagai untuk dijadikan kebun.
Sesiapa yang tanah hutan nya dah cantik diteroka jadi kebun, 
dapatlah geran hak milik tanah.

zaman dedulu masa saya kecik huiii mengerikan suasana malam kat kampung saya tu.
Zaman dulu mana ada bekalan eletrik.. pakai genset je untuk hidupkan elektrik.
Rumah saya jadi tumpuan budak-budak terutama geng abang-abang saya melepak tengok tv.
Masa tu rumah kami je yang ada tv kat deret rumah mak abah saya.
Meriah macam wayang rumah saya dulu.

Setiap rumah masa tu mesti ada perigi. Merasa gak saya pengalaman mandi perigi. Sejuk hoiii.
Masa tu tak silap umur saya 3-4 tahun masa tu.
Masa umur saya 5 ke 6 tahun elektrik dan air baru ada.
Tapi selalu aje black out dan putus bekalan airnya sampai la sekarang ni.
Merasa juga mengangkut air perigi adik beradik bawa balik rumah..
lucu kenangkan..Perigi kami jauh nun belakang dekat rumah jiran.
Agak jauh dari rumah.
Bayangkan 3 orang budak bawak air sejauh tu, banyak mana sangat la nak penuh sebaldi air sampai ke rumah.
Sebab fikir kan jenuh nak berangkut air, mak abah saya tambah sikit kawasan dapur rumah.
Sambungkan satu ruang untuk bilik air baru, siap dengan satu kolah air.
Kawasan Kolah air tu takde atap, jadi bila hujan, air hujan akan terus turun ke dalam kolah.
Tak perlu lagi kami nak berangkut air perigi.

kolah air tu abah saya buat besar, bolehla kalau budak-budak nak berenang dalam tu..
Dengan saya pun berenang dalam tu.. umur 5 tahun terjun dalam tu,
punya berani nya budak kecik ni. Alhamdulillah panjang umur.
Untuk elak mak saya marah lepas pi berenang dalam kolah, saya basuh kolah tu.
Sambil basuh² kolah kita mandi manda..
Takde lah mak marah berenang suka ria dalam kolah tu. Hahahaha.. lucu betul kenangan.

Oh berbalik pula pada manifesto parti biru tua kat atas tadi,
Bantuan 222juta untuk FELCRA, KESEDAR dan KETENGAH tu.. alahaiii.. iya ka bantuan FOC nak di baginya tu?

Dedulu masa tanah kebun mak abah saya nak bertukar kelapa sawit daripada tanaman getah
Dia cakap duit tebang pokok dapat kat tuan kebun,
Upah tanam, upah baja dan bantuan bulanan sementara nak dapat hasil semuanya
akan di beri bantuan kepada peserta.
Tapi bila tuan tanah nak mohon untuk dapatkan & simpan sendiri geran tanah kebun kelapa sawit tu,
Dia suruh usaha kan lah ladang kamu sendiri..
bila dah usaha sendiri maknanya kena jd independent person
without concern of FELCRA anymore Beserta dikenakan bayaran balik segala bantuan yang telah di berikan…  , contoh dapat bantuan tahun 2000.. lepas tu kira berapa tahun dapat bantuan.. pastu kirakan lagi interest untuk berapa tahun dan tempoh.. berapa puluh ribu nak kena bayar tu.
hahahaha…bantuan lah sangat nya kannnnn.
Masa dia bagi bantuan zaman tok kaduk dulu takde pulak dia bagi explanation T&C black & white macam ni.
Tetiba masa penduduk buat tuntutan harta sendiri, tetiba benda-benda terbangkit macam ni.
ada anak yang bekerja dan ramai boleh la minta bantuan anak sikit-sikit.
Kalau acik-acik tu anak nya kerja kampung aje, cemane nak membayonya tu.
Macam-macam juga dengar saluran acik-acik kat kampung tu usahakan buat pinjaman bank komersial la, bank pertanian la..untuk bayar hutang FELCRA demi untuk mendapatkan hak milik tanah kebun.

Apa yang saya pinta pada bakal² YB yang listkan panjang lebar manifesto tu,
Tolonglah jangan setakat menabur janji manis.
Yang kesiannya dan amat terkesan sangat-sangat 
kalau janji tak di tepati ni pada penduduk-penduduk kampung.
Kesian tengok penduduk-penduduk kampung ni..
Barang-barang runcit dan barang basah kat kedai² kampong pun mahal-mahal sekarang.
Kebanyakan dari mereka orang kampong ni dah tak berapa larat nak keluar berbelanja jauh-jauh.
Nak dapat beli barang murah kena ke luar bandar.
Kalau Dulu harga barang basah tak beza ketara sangat dengan harga di pasar bandar.
Tapi sekarang ya allah, berganda mahalnya.

Apa yang boleh saya harapkan untuk PRU 14 ni,
Semoga pemerintah yang di pilih akan berkhidmat dengan ikhlas untuk rakyat,
membangunkan serta mengharumkan negara kita semula.
Dan juga boleh buat kita bangga bila di perantauan dan menyebut kita dari MALAYSIA!
HOYYEHH!!



Selamat mengundi Rabu 9 mei ni.. heeee tak sabar rasanya..
suami saya orang yang terpaling excited nak mengundi PRU kali ni..
siapa² yang saing esok kat SMKS4Bk, kita jumpa nanti ya!.. taaa!!




Monday, April 23, 2018

Kehidupan hari-hari




Assalammualaikum.
Dah sampai ke penghujung minggu yang last nak ke bulan May.
Cepat nau hari-hari berlalu meninggalkan hari semalam dan kelmarin.
Dalam tak sedar berbaki 23 hari lagi bulan Ramadhan bakal menjelma.

Rutin harian saya di hari bekerja dan hari tidak bekerja pun turut berubah sekarang ni.
Tiap hari lunch time saya akan fully utilizedkan untuk napping for an hour.
Kat office, Makan tengah hari memang saya tak ambil.
Waktu makan saya di ganti kan dengan makan heavy waktu breakfast.

Bukan untuk program diet tau.. ini program kesihatan saya yang sebenarnya.
Saya dalam treatment lagi sekarang ni..
Tahun lepas bulan October saya buat laporoscopy ops, masuk scope utk endometriosis.
Lepas ops, saya ambil ubat untuk stopkan menstrual. Untuk clearkan Rahim dalam 3 bulan.

Tapi sedihnya Setelah 2 kali consume ubat makan untuk stopkan menstrual
lansung tidak berkesan untuk diri saya,
Doktor tukar pula ubat yang lain, dos yang kuat sikit dari ubat yang pertama.
Ehh juga tidak berkesan pada saya.

ubat² makan itu lagi buatkan saya tumpah darah berbuku-buku melimpah ruah.
Bukan setakat itu sahaja, prolonged bleeding beserta sakit terguling-guling
bagaikan nak meletup perut di buatnya.
Sehinggakan saya berulang kali admit ward utk stopkan bleeding saya.
Tapi yang miracle nya badan saya tak susut pon L
Sama je montel.

Takde choice lain, kena juga ambil injection yang paling tinggi dosnya.
ubat yang ni side effectnya akan buatkan saya jadi seperti orang yang menopause,
Sakit lutut, memori agak kureng, cepat penat, sakit-sakit dan lemah² badan..
pendek kata segala simptom² yang ada dekat warga emas la
saya dapat rasa sebulan dua ni effect dari ubat ni.

Rasa mengantuk dan penat tu.. tak dapat digambarkan betapa mengantuknya.
Bila dapat lelapkan mata, wahhh dia punya nyenyak tu memang senyenyak-nyenyaknya.
Nasib baik lah anak-anak dah besar dah pandai urus hal sendiri.
Dan mereka dua beradik pun banyak membantu ibu nya kat rumah.
Kain baju basuh dan sidai memang dorang boleh di harap dah,
Sapu sampah dan kemas rumah pon dua beradik ni memang membantu
Cuma nya nak kena ada mandor (ibunya ni la) alerting them.

walaupun cepat penat dan kesihatan tak berapa lagi okay,
semangat untuk bekerja saya insyaallah masih lagi utuh.
dulu mak abah saya menoreh tiap-tiap hari tanpa culas. 
Bila musim hujan je mak abah cuti tak menoreh. 
lagi penat meredah panas terik menoreh kebun getah 7-8 ekar.
dari situ la saya kenal erti berdikari, kenal erti sikap untuk tolong mak abah buat kerja-kerja rumah
kenal erti tanggungjawap menjaga rumah dan jaga adik.
dari situ juga saya pandai urus masa, meet deadlines orang kata.

setakat kerja office, yang duduk di kerusi empuk.. buat data entry,
buat kira-kira matematik sikit, housekeeping office, jawab inquiry email.. phone..
typing serba sedikit word, excel, minutes semuanya dalam office ber aircond
dah terasa macam siksa lah sangat bekerja. Terasa jenuh nya keringat ni bekerja.
padehal waktu ber fesbuk wasap masa office hour tak fikir pulak rasa penat. 
kalau bekerja, tapi tak sudah-sudah merempan nak berenti kerja nak duduk rumah jaga anak

Bila hati tekad je nak berenti, berhenti je la kerja tu pergi duduk rumah jaga anak 24/7.
tak yah nak pung pang pung pang bercakap je lebih dari actionnya. 
tak baik pula rasa hati ni bekerja dengan rasa hati tak ikhlas bekerja macam ni. 
kan ada Keberkatan duit gaji yang kita terima tiap bulan kalau kita bekerja seikhlas dan sejujur hati. 

ada gak tu ..Bila kita tengah x berapa sihat ni, paling tak best bila ada yang berbunyi..
“ohhh sebab ni la yang tak beranak² ni ya”
Huk alahhh ko!. Aku yang tak beranak² ko kata ni dah dua anak lelaki aku lahirkan secara normal
Walau high risk labelled.

Yang dua orang anak saya tu bukan anak ke?
Yang orang-orang kecoh nak suruh saya beranak ramai ni korang ke yang bawak perut?
Korang ke yang mabuk ngandung? korang ke yang meneran bersalin?
Korang ke yang menyusukan? Korang ke yang menyara anak-anak saya?

Engkau-angkau yang setakat sedara atas nama dan darah ke, kenalan ke..kawan ke..
jangan nak sibuk² tanya hal saya bila nak beranak lagi.
bila dapat soalan macam ni tak kira tua muda saya soal dorang balik, ko bila lak nak beranak?
ko kan suka beranak. ai tak minat sangat beranak². 
kita kasik chance orang yang suka beranak.

Engkaurang yang suka beranak ramai, di persilakan beranak le seramai mana yang engkau suka!
Macam saya ni, nak beranak bila saya dan suami ready kesihatan, mental, fizikal dan kewangan.
Bukan main bedal je ikut suka..

Kadang tak faham dengan manusia ni, tak fikir lansung pasal siviks dan sensitiviti sesama manusia.
tak boleh fikir ke;
"Ada orang rezeki anak ramai
Ada orang yang rezeki anak dia tak ramai
ada orang lansung tak boleh beranak
Ada orang kaya raya
Ada orang sederhana secukup yang ada je
ada orang lansung papa kedana"

Apa yang penting kita kena sentiasa ingat
semua yang kita ada dan takda sekarang ni semua ALLah swt yang bagi.
DIA yang tetapkan dan tentukan untuk setiap hambanya.
Kita tak payah la nak kecoh-kecoh sibuk-sibuk nak soalkan apa yang ada dan apa yang kita tak ada.

Wasatiyyah la kita sentiasa didalam kehidupan.
Insya allah tenang je jiwa dan hati kita dalam melalui cabaran hari-hari yang mendatang.

Sekian dari setajah ietams J



*panjang lebar makcik ietams bebel hari ni... symptom menopouse² sangat la ni. hahahaha!!





Wednesday, April 11, 2018

Photobook! Nak juga buat ^_^


yeyyy!! photobook album gambar-gambar saya dah selamat tiba di tangan
nak pergi cuci gambar-gambar yang ada tak tahu la bilanya.
kebetulan ramai orang dah berjaya guna voucher untuk dapatkan photobook ni dgn harga murah
saya pun buat lah juga.
jenggg!! dah ada depan mata. seronok tengok gambar² dah elok di bukukan macam ni.



1st attempt saya saya dah tentulah gambar-gambar saya ke Hongkong bulan January hari tu.
nilah moment paling best kami holiday.
bersama anak-anak kesayangan bercuti ke over sea,
walau cuma dekat je tak jauh mana dari Malaysia.



alolololo.. comelnya la hai gambar-gambar kami di sepanjang berada kat hong kong.
bila tengok gambar-gambar ni, hati teringin je nak jenjalan holiday macam ni lagi.
tunggu la nanti, ada rezeki insyallah jalan le lagi nanti kan..


Wednesday, March 7, 2018

Pilih ikan segar (cara saya)



cerita holiday ke bangkok kendian² saya sambung ehh,
yg benarnya tak tau letak susun ikut hari.. Nak kena ambik nafas panjang dulu baru boleh sort ala-ala cantik tersusun.
kali ni saya nak share pasal beli ikan.
saya ni memang kerap membeli barang-barang basah untuk kegunaan harian sefamili.
tips yang saya buat untuk pilih ikan tu segar ke idak, kebiasaannya saya akan tengok insang ikan tu.
ni yang ilmu yang mak saya ajar dari kecik-kecik dulu.
kena tengok insang ikan tu merah dan keras macam gambar kat bawah ni



**gambar adalah dari google. source dari forum cari. Tq!

kena pilih insang yang kat tanda √ yang macam dalam gambar
ada juga beberapa kali dulu masa saya tengah syok-syok pilih ikan ni,
datang lelaki muda dalam lingkungan 20-an tanya saya
akak, macam mana akak pilih ikan ? Macamne nak tahu ikan tu elok
lepas saya tunjuk serba sikit, laki muda tu terus bagitau partner dia.. Bini dia la gaknya kottt.. dah mereka berdua bersama-sama pilih ikan ikut tips saya.. hihihi..

ada juga perempuan cina akhir 40-an tanya saya
macam mana you pilih ikan aaa? Macam mana u pilih mana satu fresh?
again.., saya share ilmu secoet saya kat auntie tu. Kemain happy auntie tu pilih selak insang ikan-ikan tu.

picit-picit ikan pun saya buat gak, kalau tekan-tekan ikan tu rasa lembik semacam je maknanya ikan lama tu
so biasanya saya akan check 2 benda je la. Tekan-tekan badan ikan dan check insang.
kalau dua-dua okey, terus ambil dan timbang.

kebiasaan suami saya akan bawa saya membeli stok barang basah untuk 2 minggu. Saya dan dia berganding bahu pilih-pilih ikan. kadang-kadang berebut ikan yang sama.. hahaha.. pilih ikan pon riuh kami ni. kalah bebudak.

siap pakej la kalau beli stok seminggu dua ni,
ada ikan, ayam, daging, kaki ayam, sotong.
nak masak apa, ikut pandai saya la pelbagai kan hari-hari. Janji masak!
cukup nak 2 minggu otak saya pun dan sangkut takde idea nak masak ape dah.
sekarang ni ziyad anak saya yang kecik tu kemain selera makan dia..
pagi-pagi pun dah nak kena makan berat.
rajin gak stok sepatutnya untuk dua minggu, tetiba jadi stok seminggu je bertahan.

kalau dah pagi-pagi pun saya dah tanak nasi masak lauk macam makan tengahari.
memang tak sempat sampai seminggu la stok-stok basah kami. Hehehehehe..


moga saya terus sihat walafiat dan berikan kekuatan untuk terus menjadi ibu dan isteri yang rajin, amin.

sampai jumpa lagi, wassalam.



Saturday, March 3, 2018

Hati remuk baca



perasaan tak best sikit bila baca kisah Intan Liana
Kes si pemuzik bebas namanya Ude status berkahwin dgn intan dah 4 tahun ada 2 anak,
dua anak lelaki berumur 3 tahun dan 1 tahun, tiba-tiba bernikah dengan pelakon Izreen Azminda.




walau pun takde kene mengena dengan diri kita,
saya seorang perempuan dan juga isteri, ada gak terasa hati tak bestnya tu
ni lebih kurang kes macam kawan saya dulu la juga ni
tapi macam sahabat saya, okey la boleh move on cepat
sebab sahabat saya memang isteri yang bekerja, ada kereta sendiri.
beza dengan intan ni...full time housewife & takde transport.

intan liana isteri pertama,
yang hanya dapat tahu si suaminya dah bernikah lain selepas 3 bulan pernikahan.
sadisnya, baru je melepasi 6 bulan hidup bermadu, tup tup dah nak cerai
permohonan cerai tu pula adalah dari si suami.
menggunakan khidmat lawyer yang bukan calang² orangnya, peguam Syarie, Datuk Mohd Zaidi Mohd Zain

senang² je ceraikan bini pertama ya orang lelaki ni lepas dah dapat bini muda.
bila tengok kat video masa reporter interview intan ni, sebak hati saya tengok kan..
tak tau macamne remuk nya hati intan tu kan,
orang yang menengoknya mcm saya pun dah rasa down sgt, empunya diri lagi sangat entah macam mane agaknya.

saya doakan Intan kuat semangat dan kuatkan hati.
dan harap-harapnya anak-anak kekal dapat penjagaan pada si ibu.
ye lah, intan ni tak bekerja. dia start jual brg² online tu pun mula bulan November tahun lepas
yakni bulan yang sama dia tau dia di madukan sang suami.

kalaulah kan hak penjagaan anak di buat tuntutan kat mahkamah
alahaiii seram pula kenangkan..
kena ada pendapatan bulanan yg tetap kan, baru kukuh utk dapatkan hak penjagaan anak². ke salah?
saya pun kurang arif.

fikir-fikir semula memang penting perempuan yang dah kahwin dah jadi mak ni ada karier sendiri
kalau tak kerja makan gaji pun, kerja sendiri tapi pendapatan bulanan tu stabil dan kukuh.
untuk standbykan diri untuk hadap bende² yg tidak di ingini berlaku macam ni la.
yang tak pandai driving kena mantap kan skill driving,
ada duit lebih beli kereta untuk diri sendiri.

oh agaknya mentaliti yg standby bagai untuk masa depan macam saya ni
mungkin purposely untuk org² zaman dulu je kot.
sebab zaman sekarang ramai sangat perempuan² yg ber degree masters diploma holder
willing to duduk rumah dah 100% depends on husband.
ye la..husband muda² zaman sekarang caring, loving, romantic..
perempuan nak kahwin pun sekarang cuci kaki je kahwin dah boleh buat majlis kahwin ala-ala artis.
memang gah betul la majlis kahwin zaman sekarang ni..siap ada dancing-dancing lagi.





Thursday, March 1, 2018

ietams Jenjalan - Bangkok 05/09/2014

assalammualaikum..

lama dah tak guna nama ietams.
hari ni try guna nama ietams kat tajuk, nama lama saya la.
hujung tahun lepas dgn awal tahun ni saya rajin in out hospital. tu nanti kite cerita lain ye
masa saya terbaring-baring kat wad tu,

selak-selak handphone, punya la banyak gambar dalam nya.

padan ler memory handphone dah penuh.. penuh dek gambar je telepon ai!
Baa...nyak gambar-gambar jenjalan saya tersimpan rapi lagi.
gambar masa saya ke Bangkok tahun 2014 pun ada lagi.
Memang tak pernah masuk blog pun lagi ya.. hahahahaha..
tengok orang sana sini ke Bangkok jalan sana sini, terkata jugak diri sendiri tu,
"eh aku dah pergi dah kat sini.. eh! sini pun aku dah sampai,.."




















trip ni under company trip.
ada annual dinner, melibatkan office Thai, Singapore & Malaysia.
saya dari Malaysia, belasan orang dari Singpore,
segelintir dari Thailand termasuklah bos besar yg tadbir Asia region.



sebabkan cerita ni dah 4 tahun dah berlalu.. Exact time nya memang tak boleh nak recall.
so entry ni saya update asal boleh aje ler..
janji gambar-gambar tu real kejadiannya.. Ahak!

flight awal pagi Jumaat, 5th September '14 .
Anak-anak saya stay dengan suami je..sekolah macam biasa dan suami kerja as usual.

ajak suami dan anak-anak join trip ni,
tapi en suami susah nak adjust cuti. Office saya ni
kalau nak buat aktiviti macam ni memang short notice je informnya..
dalam beberapa minggu cenggitu je kot kami dapat info yang kami ade trip ke Thai.
en. Abah tu memang schedule nya dah fix 3-4 bulan sebelum.
memang payah dia nak cuti serta-merta cenggitu je.



selamat sampai bangkok suvarnabhumi airport tengahari, tak sure pukul berapa gak.
bila keluar arrival hall dah nampak tour guider pegang nama ai.
walau pun takde siap pun yang tau nama kita,
empunya diri terasa juga malu nya nama kena jaja macam tu..kekekeke...



ini lah dia tour guide kami!
yang senyum pandang kamera tu orangnya,
yang sorang lagi bos Malaysia office 





















sebabkan ai teruja yang amat dengan kebesar gedabaknya van ni,
berkali-kali saya snap gambar van ni.. hahahah, jakun makcik ni,
bukan apa...pelancong yang naiknya hanyalah 2 org aje
campur tour guide dan driver, Cuma isi 4 orang je dalam van sebesar alam ni.
memang selesa yang teramat ler.
satu row dok sensorang. hahahaha heaven!





sepatutnya kami akan join sekali dgn staf² singapore
tapi sebabkan kami dua orang je yang muslim, problem la kami dua ni nak join deme makan.
dorang dah tentu-tentu boleh je makan segala apa yg ada kat depan mata.
tu yang split up.
kami berdua orang Malaysia pakej muslim dgn tour guide & transport yg berbeza.




Menyusuri jalan raya Bandar Bangkok.
Perghh!! Kemain sesak trafik nya.
tapi driver van ni boleh tahan menyusup tepi-tepi.. scary gak saya dok kat belakang ni



Yeyy! Alhamdulillah welcome to Bangkok




**pakej 3d2n Muslim ni saya guna Boustead travel Services S/B
>> Ground          : RM660/person
>> Halal Meal    :RM24/person
>> Tipping          : RM20/person
saja letak harga kat sini, sok-sok boleh buat reference.



.....bersambung/.




Thursday, January 4, 2018

Breastfeeding in Public


Topik ni topik nya macam umum tapi ada juga Nampak macam sensitive.
Yang Nampak sensitive tu saya lah yang rasa topik tu topik sensitive.
Tapi ramai je rasa Breastfeeding in Public ni bagus dan boleh buat diri tu berbangga macam ni;

“Yaaa!! Aku lah ibu yang terbaik di dunia ini yang dapat susukan bayi ku..”
"aku lah ibu paling berjaya dapat menyusukan bayi dengan susu ibu!"
“Dah anak aku lapar susu, tak kan lah aku tak bagi anak aku menyusu”

Itu ayat-ayat ibu-ibu muda zaman sekarang yang ber jaya menyusukan bayi nya masa kini.
Ya, memang betul kita sebagai ibu perlu susukan anak yang lapar nak menyusu.
Tapi…, tak kan lah depan-depan public nak di tayangkan asset si ibu?

Tak faham dengan mentality ibu-ibu zaman sekarang.
Kalau lah ibu tu tu free hair, kita boleh bersangka baik mungkin ibu tu bukan ibu muslim.
tak kisah open segala benda nak open.
yang takde halal haram untuk dedah aurat.
iNi!!.. sah-sah ibu nya bertudung menutup dada, baju polos longgar.
yang berada di Malaysia, tanah melayu.

Selamba sahaja duduk bersila menyelak baju menetek bayinya in public tanpa rasa malu!
ibu-ibu yang sebegini ingat dia selak tanpa cover tu, ter cover kah asset tu dari orang nampak?
bahagian atas asset tu memang lah tak nampak
bahagian bawah tu jelas oiiii kelihatan!!!
korang bagi free show je kat khalayak umum.


saya ni pun fully BF mum untuk kedua-dua anak saya.
alhamdulillah perasaan malu masih tebal tersemat dalam diri saya.
setiap kali keluar jenjalan sentiasa ada shawl besar untuk buat cover.
pemilihan tudung dan baju pula memang jenis BFfriendly.
takde la de nak menetek selamba je depan orang ramai.
kalau takde sangat BF room kat shopping mall / kedai masa anak melalak minta susu,
gigih saya bawa masuk bayi dalam kereta untuk menyusu.


bukan semua terdedah ni nice to see.
yang tutup² ni lagi sweet to see kot..
sekian luahan perasaan senior BF mum. heee...

Us together..