Thursday, April 6, 2017

Macam-macam Yang Nak Cerita tapi...



Apa maksud passion ye?
Tengok kamus tadi Passion ni maksudnya asmara, kesukaan, ghairah, keberahian, kegemaran.
So dalam kes entry saya ni
passion yang saya maksudkan adalah “KEGEMARAN DAN KESUKAAN” saya.

Nak cerita kegemaran dan kesukaan saya.
Saja nak kongsi-kongsi je tak bawak maksud yang lain pun.
Saya paling suka sangat tengok kain.
Kalau masuk kat kedai kain macam KAMDAR dan TEWAH, huiiii haiii perasaan tu
Tak boleh nak cakap betapa seronok nya.
Jakel, Gulati’s tu suka gak.. tapi banyak tertekan perasan bila masuk kedai dia orang ni.
Promoter kain tu ya ampunnn mengekor punya rapat. Dah macam bayang-bayang kita oi?!
Usik je kain, dah diturunkan kain buka gulungan bagi kita tengok. Aiyooo!!
Bergerak ke kiri mengekor, ke kanan mengekor.
Pening makcik ni serabut kepala tak boleh pilih kain dengan tenang.

KAMDAR dan TEWAH rilek je promoternya, bila cutomer panggil baru lah datang kat customer.
Customer bebas nak tawaf satu kedai,
jamu mata dan boleh pilih kain dengan tenang dan gembira tanpa gangguan.
Ikutkan hati ni setiap kali teringat kedai kain, mesti rasa nak pergi beli je.
Tapi fikir-fikir cuaca panas nya, petrolnya.. parkingnya.. terus rasa terdiam hati nak menyopping kain.

Yang sebenarnya banyak lagi Kain tak berjahit ada kat rumah tu.
bagus sebenarnya Tailor ni bertimbun stok kain kat rumah.
kes macam saya ni kan, bila ketension-an aje, merapkan diri menjahit.
tetiba je dah siap! hahahaha

Dang! My peplum kurung moden with horsehair braid.
mana tahan kan Neelofa je tak sudah pakai baju kembang sana sini, hakak pun nak gak merasa.
kalau nak tempah kat orang, kompom kebabom harga tempahan-nya..




minggu sudah fully busy saya ke sana ke sini.
macam-macam hal.
sudahnya kain baju tertunggak tak berbasuh.
nasib baik ada Mesin dobi 24jam, sempat le saya dan en abah mendobi baju-baju kotor.
tengah² malam Isnin, laki bini ni mendobi.

sabtu ke klang, jemput mak en abah
ahad ke nilai, MIL bershopping carpet.
kami kepenatan al kelesuan.. bukannya minat sangat shopping sana sini.

pesen kami kalau shopping, survey.. berkenan.. terus beli je.
MIL saya bila dah bertimbun carpet depan mata, rambang mata jadinya.
kaki pun rambang, kejap ke hujung kejap ke tengah kejap ke sudut pilih kain.
**OIT! kain pulak hakak ter cerita.. nak cakap pilih carpet.
tengok kan.., betapa obses nya saya ni dengan kain. nak cerita mak mertua saya pilih carpet
ter taip "kain". Kain Obsessed sangattt!

tak banyak gambar, smpat le snap-snap gambar
waktu mula-mula baru sampai gudang karpet terus dari kilang Nilai 3
* gudang karpet terus dari kilang Nilai 3 adalah tagline dia kat  banner. *


dapat la suruh Ziyad ber possing ni ha, belum penat lagi..
abg long haziq memang awal² dah refuse keluar kereta mengikut kami-kami ni.
dia rela lagi lepak dalam kereta..


saya sebagai props. hahaha..
Mak mertua saya kat belakang tengah syok pilih-pilih carpet ..

oh lupa pulak nak ambik gambar kenang-kenangan kereta penuh sendat dengan carpet.
8 keping carpet oi mak mertua saya memborong..hahahaha geli hati..
en. abah geleng kepala tengok hasil shoping-an MIL.
dia memang macam ke-baru-an *read:shocked/surprised sangat². 
Mana lah pernah bininya bershopping banyak-banyak sampai penuh bonet macam ni,







Monday, January 16, 2017

Kenapa Anda Kena Travel Dengan Malaysia Airline



Hmm, Rasanya ramai yang dah kenal dengan Malaysia Airlines
atau dikenali juga denga MAS Airlines, kan?
Mana tidaknya, syarikat penerbangan ni bukan saja terkenal di Malaysia, 
malah ke serata dunia. 
Sekarang, ia berpengkalan di KLIA yang terletak di Sepang 
dan merupakan syarikat penerbangan bertaraf lima bintang yang telah diiktirafkan oleh Skytrax. Memang superb! 

Dengan reputasi syarikat penerbangan ni sebagai top 10 the world’s best airlines, 
ramai yang dah salah sangka tentang tawaran harga tiket. 
Haiipp, korang ni. 
Jangan risau Malaysia Airlines juga ada offer cheap flights untuk korang semua. 
Mereka menyediakan laluan penerbangan yang sangat meluas ke 60 destinasi di Asia,
Australia, Timur Tengah dan Eropah. 
Jadi, korang boleh terbang ke mana saja destinasi impian korang dengan penjimatan yang hebat.


























Saya memang suka sangat naik Malaysia Airlines,
staff MAS Airlines bagi best hospitality kat saya.
Perasaan macam dah sampai rumah sendiri bila melangkah naik dalam kapal terbang bila tiba masa nak balik ke Malaysia dari luar negara. 
Mungkin Appearance saya “so Malaysia”, Mereka auto terus berbahasa Melayu dengan saya.
best wohh!! dah berapa hari kita berborak dengan orang cakap bahasa lain kan bila kat luar negara kan, 
memang jadi rindu la nak cakap melayu dengan orang negara kita sendiri.


Kenapa korang kena travel dengan sistem penerbangan ni? 
Haaa, meh sini saya nak share dengan korang. 
Seperti syarikat penerbangan yang lain, 
mereka juga menawarkan tiga kelas penerbangan iaitu First Class, Business Class dan Economy Class. 
Setiap kelas memiliki kelebaran kerusi yang berbeza tapi ianya tetap rasa selesa dan menyenangkan.



























Kalau korang ada bajet lebih, bolehlah dapatkan keselesaan yang berganda-ganda, 
lebih-lebih lagi kalau korang plan nak travel jauh-jauh. 
Bagi korang yang dah selalu travel dengan MAS boleh juga redeem point untuk dapatkan penerbangan murah pada kelas pertama. 
Wow, pasti perjalanan korang akan lebih sempurna with their immaculate service.
bila smooth flight, kita nak lepak minum teh kat mana pun terasa best and smooth.
tanpa rasa cramp kat otot-otot badan.

Selain tu, jika korang fly dengan First Class atau Business Class, 
korang akan berpeluang untuk mengisi perut di Malaysia Airlines Golden Lounge, KLIA 
sementara tunggu untuk menaiki pesawat. 

Pelbagai makanan yang terhidang weh! Sambil-sambil kenyangkan perut, boleh juga bersantai dan rehat di sini. 
Terdapat juga banyak kemudahan yang disediakan seperti TV, 
WI-FI percuma, surau, bilik air dan banyak lagi. 
Ruangan mewah ni memang akan membuatkan korang rasa seperti di rumah saja, 
So relaxed! Rasa terisi jugalah masa yang ada ni 
dengan segala kemudahan di sini sebelum nak berlepas.
















**Gambar Kenangan saya masa melepak dalam lounge kat Taipei Int. Airport.
Baru lounge biasa-biasa aje ni pun dah cantik dan selesa.
Cuba bayangkan kalau kita ada access untuk Golden Lounge, Wowwiii Lagi terbaik wehh!


Tambah lagi, 
korang juga akan mendapat exclusive check-in privileges 
jika fly dengan First Class atau Business Class. 
Korang tak perlu berbaris panjang untuk ke pemeriksaan imigresen 
semasa nak masuk dan keluar dari airport nanti. 

Bagi memudahkan korang untuk check-in dengan mana-mana pilihan airfares pilihan korang 
tanpa perlu beratur panjang di kaunter, korang boleh dapatkan boarding pass dengan mudah. 
Caranya, korang boleh check-in 48 jam sebelum berlepas melalui online website 
atau mobile check-in. 
Hanya dalam beberapa minit saja, korang akan menerima boarding pass di SMS dan e-mel. 
So easy to travel the world with cheap flight, right? 
Dah ada kemudahan macam ni, dekat mana-mana pun korang boleh buat booking. 
Haaa, senang dan cepat kan? Hihi



**Ingatkan dekat KLIA je ke kita kena beratur panjang-panjang untuk check In,
Dekat Narita Airport pun kena beratur panjang jugak oii.. huahuahuaaa..
Elok la kalau kita ada Business Class ticket ataupun 1st Class ticket bila ada duit lebih dan mampu.
Segalanya jadi mudah dan selesa. Tak perlu nak beratur panjang-panjang macam ni lagi.


Seterusnya, sebab kenapa korang kena travel dengan system penerbangan ni,
saya rasa bab ni pasti semua orang suka iaitu hidangan makanan yang sedap-sedap.




















**Ni Gambar makanan saya waktu trip ke Taipei bulan August hari tu . Yummmehh sangat!




Aisshh, tipulah kalau korang tak suka makan, lebih-lebih lagi nak makan dalam kapal terbang ni.

Best weh! Memang satu pengalaman yang manis. 
Macam-macam jenis hidangan lazat ada disediakan dari menu antarabangsa 
hinggalah ke menu tempatan. Apa yang best, korang juga boleh buat special meals request 
dengan 20 pilihan makanan mengikut keperluan religious, medical dan dietary korang. 
Kalau nak rasa lebih personalised fine dining experience, 
korang boleh cuba dengan pilihan menu chef-on-call 
tapi service ni hanya untuk korang yang First Class dan Business Class saja. 
Dan yang paling penting semua makanan yang dihidangkan adalah halal dan disahkan oleh JAKIM.

Just enjoy your meals okay! Hee.



























Sampai licin nasi saya makannya kan, hinggakan tak mampu nak makan roti dan pudding roti. Banyak betul makanannya.

Walaupun syarikat penerbangan ni banyak memberi penawaran penerbangan yang murah
kepada penumpang, namun apa yang saya nampak mereka tetap menjaga kualiti perkhidmatan dengan memberikan layanan yang sangat baik kepada semua penumpang. 
And undeniably, semua cabin crew dalam flight sangat friendly dan helpful. 



Minta Cik Stewardess berswafoto dengan saya, sporting je Cik Syafinaz ni melayan. 

Walaupun saya baru buka mata dari tidur ni. ketara sangat mata sembab bergambar. 
Pedulik hape kan ??janji dapat ambik gambar dengan pramugari yang cantik manis ni...

Selain tu, korang juga boleh menikmati in flight entertainment system dia yang sangat hebat.
Untuk hiburan ni, korang jangan kecil hati sebab ia available pada setiap kelas tempat duduk
cuma bezanya pada saiz screen AVOD saja. 
Jadi, korang boleh enjoy dengan pelbagai pilihan movie, program TV, games dan lagu. 
Menarik kan?
Kredibiliti yang di tonjolkan oleh MAS memang akan selalu menambat hati
semua penumpang lebih-lebih lagi rakyat Malaysia. 

Sebab tu secara personally, saya rasa this is the best airlines in Malaysia.
































Okay, tunggu apa lagi tu korang oiii.. Jom lah terbang!











Tuesday, January 10, 2017

6 Ciri Yang Menandakan "Your pride is Taking Over Your Life"


assalammualaikum di tahun baru..
tak sangka tahun 2017 dah kita sekarang ni ya.
kalau Tun M masih memerintah Malaysia lagi sekarang ni, agak-agak rasa²nya
banyak pembaharuan serba moden mungkin, dah maju berganda segala teknologi
pengangkutan, prasarana, aset yang selaras dengan impian dan wawasan 2020 Tun M
yang tinggal lagi 3 tahun je nak ke 2020.

eh tidakla saya kata 2017 ni tak maju.
Maju juga. segala-galanya bernaik Maju. Segala bil letrik, bil Air, maju naik kan harga,
segala barang-barang pun semuanya naik harga.
Tak kira barang runcit ke sayur ke minyak masak ke petrol ke.
semuanya makin maju naikkan harga.
Syabas pemimpin dan menteri-menteri kerajaan Malaysia. Bagus pentadbiran kerajaan anda.


sambil-sambil kita buat kira-kira belanja bulanan,
moh ler sambil-sambil kaji diri.

zaman sekarang ni semua persaingan sengit kan.
apa-apa je semua kena bersaing.
Dulu-dulu boleh la survived if buat apa-apa dengan ikhlas dan tak berkira.
tapi tahun ni., kalau kita ni bersifat murni budi bahasa Tapi kalau tak pandai bodek,
nyah kau disana duduk dendiam Mereput je la kauu dengan sifat murni dan ikhlas tu.

saya tengok diri saya if ada tanda-tanda pride tinggi nak take over ..huhuhu

1. You find it difficult to admit "Your Mistakes"
saya cepat je ngaku bersalah kalau ada buat mistake. 
ada gak rasa macam bodoh tu kenkadang. 


3. You find it difficult to say "Sorry" even when you know you're wrong
ni pun cepat je say "..sorry my mistake" "...sorry due to my overlooked of it..bla..bla.."


3. You refuse to back off an argument even if you know you've lost
saya ni lansung tak join argument nya pun. Masa bila nya nak refuse to back off
lagi loser saya ni oi..


4. You always compare
compare dalam hati je. sungut-sungut sendiri banyak ler. nak direct? kot dapattt..


5. You're afraid to ask questions
saya suka tanya lak, segala benda nak tanya. acaner?


6. You're afraid to said "I Don't Know"
ikut keadaan. kalau customer, saya kurang cakap tak tau, sebaliknya saya akan bagi jawapan saya akan check dulu walau hakikatnya haram aku nak tau ape bendenya tu.
Tapiiii.. walau tak tahu waima tak paham sekalipun apa orang tu cakap, gigih saya salin segala biji perkataan orang tu punya ayat. Jadi saya akan baca balik apa ayat-ayat customer tu untuk tanya dan sampaikan kepada yang berkenaan dan berkaitan.

tapi kat anak-anak saya, saya suka cakap saya tak tau. sebab contoh nya kan macam ni

anak no 1 :  ibu...  boleh tak abang long nak rm5 esok, nak beli buku
Saya         :  tak tau la ibu. Abg long tanya kat abah yer

anak no 2 : ziyad suka la biskut ni ibu, nanti kalau kita pergi Giant, kita beli banyak-banyak yer ibu
Saya         : Ibu tak tau la Ziyad, Ziyad cakap kat abah ye.


jawapan tak tau saya tu dapat menyelamatkan diri saya kan..
bila anak-anak saya tanya kat abahnya, dah tentu-tentu abahnya yang akan bagi duit dan belikan.
kan selamat dah saya kat situ kann... kekekekeke...bijak bukan


maknanya pride saya tak lah tinggi mana kan.
panjang akal sikit je dengan anak-anak.
kagum la saya dengan budak-budak muda zaman sekarang
pride tinggi melebihi pride menteri walaupun hampeh je kualiti.
pandai bodek dan courtesy orang , kita tengok sejauh mana hang boleh pergi
memang boleh pergi jauh la kome, silap² sekejapan boleh jadi menteri





Sensasi nya..,

Us together..