Thursday, November 23, 2017

Promosi Mini Wipe Tissue


Dekat office sekarang ni, dah ada kedai baru kat Ground Floor
News.com.
Memang bagus nau ler buka kedai2 cenggini kat building ni
Yang penuh dengan café with alcohol and so on..*paham² je la kan..
Lepas ni Tak payah le saya nak seberang jalan jejauh semata nak ke Seven eleven

Untuk membeli cultured milk drink. *eycheh!




Try sekali masuk tengok² apa yang menarik.
Wahhh memang menarik sangat nihhh,
Mini wipe tissue 50 sen aje satu paket,
Tapi untuk dapatkan harga tu kena la beli 2 paket sekali baru la dapat harga RM1
Kalau sesaje nak beli sepeket je mini wipe tissue tu memang tak dapat la 50 sen,
Pakej dia is “buy two mini wipe tissue only pay RM1”
Duit ade kat tangan cume RM2, dapat 4 packet je la saya beli haritu.

Tempoh promosi nya sampai 30 November aje.




Nak kena repeat beli banyak² ni, boleh buat stock.
Comel je tisu basah mini ni.

Sedang comel je masuk handbag kecik den!






Friday, November 17, 2017

Try nak Ambil Mood semula!



Tengok entry blog, last update is 27 September,
Sekarang dah nak habis bulan November.
Kira-kira macam Sebulan lebih gak blog ni senyap ..
Click blog list, baca satu-satu blog orang.. terasa inspirasi nak update entry.
Tapi idea yilekk..
Belek-belek gambar, eh banyak pula gambar makanan.
So saya tepek kan aje la gambar² menu masakan makan malam saya.







Nanti-nanti bila buka tengok blog, ter fikir “eh ada eh aku masak macam ni dulu-dulu??” hahahaha..

Ok itu dulu setakat ni.. tata!
*entry auto publish ni*

Thursday, November 16, 2017

Cerita yang Biasa



Assalammualaikum,
Sejuk je cuaca sekarang ni,
Pergi kerja dingin je rasa.
Pasang aircond kereta pagi² tu pun boleh terketar tahan sejuk
Anak-anak saya makin liat nak bangun pagi.
Nak-nak ziyad, huiii dah banyak akal betul dia sekarang ni.
Akal mengada toksah cakap.
Mengetap bibir je la hari-hari saya ni.

Berbaki seminggu je lagi nak habis sesi persekolahan sebelum anak-anak bercuti sekolah.
Plan cuti sekolah tahun ni kami takde rancangan kemana-mana.
Yang saya tau saya tiap hari sibuk.
Sibuk nak fikir menu sarapan dan makan malam.. hahaha..
Anak-anak demand lebih sangat,
Mereka prefer makanan mak nya masak oi.
Tiap hari nak makan makanan ibu masak.
Ada juga beberapa kali saya ni nak mengelat masak, melalak si ziyad minta nasi
Failure terus rasa diri ni tak dapat fullfill hasrat anak.

Alhamdulillah setakat sampai hari ni, saya Berjaya la masak sarap dan makan malam.
Bila masak je kerja nya kan tiap hari sensorang kat dapur tu
Rasa juga sunyi sorang-sorang godek-godek periuk dan kuali..
Nasib  baik ada Instagram, layan je la perasaan sendiri me record IG Story
Tunjuk ape bende yang di masak.
Nak tunjuk muka sendiri tak berapa muka siap..hahaha
Record je la gambar periuk kuali semua tu.

Semalam tengok result final exam haziq.
Alhamdulillah tak corot nombor dia, walaupun 3 subjek drop dari exam 1st Semester.
Menangis terharu saya tengok peningkatan haziq.
Tahun depan haziq dah darjah 5, dah tak boleh main-main lagi belajar ya,
Kita sama-sama struggle ya haziq!

Bila surfing men google tadi, sayu je hati tengok iklan..huhuhu..
















Ni peli ke hape ni? I tak pregnant lagi tau.. u jangan nak siksa hati aiii.. wekkk! ;p





Wednesday, September 27, 2017

Selangor Public Holidays Year 2018


halo halo haiiiii,!!!
berbaki 3 bulan sahaje untuk naik ke tahun baru.
jom lah kita tengok cuti perlepasan yang ada tahun 2018 khas untuk Negeri Selangor.



01 Jan 2018
Mon
New Year's Day
31 Jan 2018
Wed
Thaipusam
16 Feb 2018
Fri
Chinese New Year
17 Feb 2018
Sat
Chinese New Year Holiday
01 May 2018
Tue
Labour Day
29 May 2018
Tue
Wesak Day
02 Jun 2018
Sat
Nuzul Al-Quran
15 Jun 2018
Fri
Hari Raya Aidilfitri
16 Jun 2018
Sat
Hari Raya Aidilfitri Holiday
22 Aug 2018
Wed
Hari Raya Haji
31 Aug 2018
Fri
Merdeka Day
09 Sep 2018
Sun
Agong's Birthday
11 Sep 2018
Tue
Awal Muharram
16 Sep 2018
Sun
Malaysia Day
17 Sep 2018
Mon
Malaysia Day Holiday (Replacement of Malaysia Day)
06 Nov 2018
Tue
Deepavali
20 Nov 2018
Tue
Prophet Muhammad's Birthday
11 Dec 2018
Tue
Sultan of Selangor's Birthday
25 Dec 2018
Tue
Christmas Day


tengok promo-promo airline system, semua bagi discount penerbangan untuk hujung tahun la, 
awal tahun la, dan macam-macam promo nya lagi
hati mcm tertarik juga nak naik kapal terbang ni.
tapi tak tau pulok nak kemananya. Click sana click sini, mahal juga harga tiket nya.
tak pe la hai.. duduk dendiam je kat rumah.



Thursday, September 21, 2017

Assalammualaikum,

Assalammualaikum,
Semoga hari-hari kita di limpahi rahmat Allah dan dipermudahkan segalanya, Amin.
Lama betul blog ni saya tinggalkan.
Agaknya sebab saya banyak habiskan masa kat Instagram.
Selesa je update kat situ, cepat dan ringkas.
Kalau blog ni, nak kena taip isi kandungan cerita panjang sikti baru ngam.
Kalau cerita sikit-sikit, macam tak pergi je apa la yang orang ni nak cerita.

Tahun ni saya masih ada dua anak. Takde penambahan apa-apa lagi.
Penambahan umur je macam biasa setiap tahun ada.
Untuk kawan saya yang mengandung tu, tahniah saya ucapkan.
Padahal kami sama-sama planning utk go for 3rd child.
Setiap bulan akan gelakkan diri masing² bila tak ‘sangkut’.

Apa nak buat rezeki saya belum terbit lagi.
Tak sangka kawan saya tu lepas je tukar kerja tempat lain, dapat rezeki mengandung.
Harap-harap nombor 3 awak ni baby girl pulak ye.
Ibu-ibu yang punya anak lelaki berderet macam saya ni,
Memang akan lain macam sikit perasaan nya mengharapkan anak perempuan.

Baru-baru ni kan saya pakat tukar id Facebook dan Instagram saya.
lama gak saya maintain guna ID tu tak tukar-tukar. Makan tahun juga la.
Dari anak sorang sampai kan dah bujang dah anak saya.

Macam lain macam juga tukar nama baru kat facebook ni.
Ishh takut la.. baru-baru ni berderet PM saya dapat kat facebook saya
Dari sorang hamba allah ni.
PM dia menakut kan, tanya ape khabar.. kat mana sekarang.. lama tak jumpa.
Dah blocked sekali ID beliau, dia buat ID baru PM lagi saya..
Blocked kali kedua dia buat facebook baru yang lain, blocked lagi, dia buat lagi dan lagi..
Fuhh!! Seriauuuu .
Paling menakutkan Dlm minggu ni, en abah bising tengok ada orang PM FB dia
Banyak pula messagenya. Dah dia bising-bising, saya pun suruh dia check mutual friend semua.
Mana la tau kan budak sekolah dia. Non hado sorang pun mutual friend.
Bila di tanya siapa nama orang tu, tetiba saya mcm rasa x sedap hati.
Bila saya check blocked list saya, sekali check  hah! Sah mangkuk Gila tu.
Hoi la haiiiiiiii!!, ko tak dapat contact aku, ko pm laki aku pulak.
“Siap tanya apa khabar kawan lama entah bilanya berkawan entah??!
Duduk mana sekarang ni”
Huiiii menakutkan betul! Sebiji stalker kekdahnya orang ni.
En abah memang tau mangkuk ni memang gila dari dulu.
Rasanya Sebabkan mangkuk ni la kot dulu en abah cepat-cepat je bawa saya
Terus ke KL sejurus lepas kenduri kahwin settle dua belah pihak
walau masa tu takde rumah sewa ke ape ke. Selamba je sehelai sepinggang laki bini.
Seminggu yang pertama tumpang duduk rumah kakak dia,
lepas sewa hotel dalam 3h2mlm mcm tu kira macam honeymoon gitu.

Dapat je rumah sewa, terus pindah bawak beg baju je..
Kerusi meja ke tilam ke ape ke semua takde. Hahahaha..tidur pakai toto je.
Lain benar dengan Budak budak muda sekarang, belum kahwin pun dah siap sedia
Rumah, dah siap hadiah kereta la hadiah rumah la. Untung diaorang kaya-kaya sebelum kahwin.

Memang pernah la kenal mangkuk tu dulu masa saya kerja kilang lepas SPM dulu.
Kenal gitu-gitu je. Tak pernah pun bertegur sapa.

budak ni macam ada sikit ala-ala psychopath kott.
Heeee seram takut semua lah ada bila fikir-fikir semula.
zaman tok kaduk dulu, pernah dia datang rumah mak saya dulu-dulu.
Macam ala-ala mengamuk bila tau saya dah tunang. Serious saya takut.
Masa kerja kilang tu dulu saya kerja dalam 3 bulan je, Tak lama pun.
Pastu saya tak melayan pun org gila tu.
Mak saya pun ada sekali kerja kilang dgn saya. Takde melepak dgn orang lain pun.
Mengekor mak je ke mana-mana dalam kilang tu.
Tapi dah memang dia jenis gila agaknya, perasan saya baik dgn dia. Haihhh tolong lah!

Harap-harap beliau berubah la jadi elok.

Takut la saya ni. Rasa mcm insecure je.


Wednesday, August 2, 2017

Semuanya lah Serba Tak Kena



Trend minggu² kebelakangan ni trend ambik gambar laki bini
Beserta caption, “Ini suami saya, jangan ajak suami saya pergi karaoke”
Takpun, “sebelah ni suami saya, kalau nak ajak suami saya ke karaoke, WAJIB ajak saya sekali!”
Siap sekali dengan tetibanya ada persatuan isteri-isteri dan mak-mak.
Macam lucu pun ada, macam over pun ada. Tapi macam ada juga rasionalnya.

Tu semua rasanya rentetan dari kes Aliff Aziz yg berskendel dengan adik Anzalna, Afifah  dan Aliff berpegangan tangan berdua-an di pusat karaoke dan telah hangus di ambushed oleh isterinya yang berada dalam hari ke 20 tempoh berpantang, Bella Astillah yang super comel to the max pada saya.

Selalunya macam ni la kan.. yang busuk, yang letih, yang merana perempuan aje lah yang dapat.
Contohnya banyak sangat kan, antaranya meh kita tengok;

1)         bila perempuan dah kahwin, lewat dapat anak orang cepat je tuduh perempuan tu tak subur. Pun jadi sebab suami cari lain.

2)        bila tengok suami selekeh, bini dressed up kebabom macam model, orang terus cakap bininya tak jaga laki dia le tu. Tak lama sok laki cari lain la tu

3)         bila tengok bini selekeh, lakinya pula yg dressed up, orang soksek soksek belakang ni mesti laki dia ada skendel ni.

4)        dapat bini yang jaga makan pakai suami, si suaminya pulak pemalas ya rabbi sampai tak tau nak buat apa pulak waima jaga anak pun sampai tak reti.

5)        bila bini jenis 24/7 jenis pengemas, suaminya pula rasa rimas. Rasa tak bebas kat rumah.

6)        dapat bini pemalas mengemas rumah pun boleh jadi punca laki cari lain.

7)        masalah dalaman perempuan yang tak kena selera suami pun ada juga

8)         oii Dan macam-macam hal lg la yang wujud kat perempuan ni buatkan laki cari lain. Segalanya la hai serba tak kena kat perempuan ni

Fikir-fikir semula, semuanya orang perempuan aje le yang jadi mangsa.
Dah kahwin, mengandung, dah tu jaga anak, pastu kena jaga laki, jaga rumah lagi , jaga segala nya la pendek katanya.
Bila dah kena jaga tu semua, kena pula pantau suami juga,
terLeka je sikit.. memang cepat je la sang suami tu teralih arah. Apa yang sebenarnya orang lelaki ni nak kan dalam hidup pun tak tau. Macam kan tak pernah puas je dorang ni kan.

Tengok orang-orang dulu-dulu.. setia dari awal kahwin sampai hujung nyawa.
Kalau nikah ramai pun bukannya skandal sana sini.
kebiasaanya orang dulu-dulu Cerai yang ni, nikah yang sana.
Tak banyak rasanya kot yang kahwin ramai.
Kahwin cerai banyak kali tu ye macam biasa dengar untuk orang dulu-dulu.

Bila tengok bella astillah ni, berkenan nya la saya tengok. Comel budak ni.
Kecik je badan. Lawa lah! Tolong la aliff oi. Behave sikit perangai tu.

Tak payah la nak cinta lokasi sangat. Mainan dunia aje tu!


alahaiii comelnya bella ni..

apasal ko ni comel dan lawa ni dik??
akak suka sangat .. love!love!love!



maafkan la saya ya.. entry saya sekarang ni lebih banyak ke arah bebelan.
tension kerja sekarang ni macam lain macam sikit la.
bukan tension sebab buat kerja tu susah.
tensionnya sebab melayan orang-orang tua bekerja..

menyakitkan hati oi.
saya buat kerja account, 
pastu deal dengan orang tua account company dikberadik yg manjang cakap tak tau.
lepas tu end up dia salah kan kita. 
kebangangan sangat tau melayan attitute macam tu.
nasib baik segala kerja saya semua ada catatan tarikh, masa dan beserta dokumen lengkap.
bukan setakat nonsense words.
tiap bulan masa bagi invoice suruh kita bayar.. (routine payment),
5 minit lepas bagi invoice tu confirm minta balik invoice tu sebab kena revise. Aiyoo nyonya oi!

bila kita dah buat giro payment, siap sekali dah cc email kat dia bank advice.
dia boleh suruh junior trainee dia datang kat saya minta payment advice lagi.
tak ke bull shit sangat perangai nyonya ni!
ko dah nyanyuk ke hape ?
tu dah kerja company multinational dah tu...kalau syarikat  enterprise tak tau le cemane gayanya.


gambar² si comel Bella ni saya ambil dari IG beliau.





Tuesday, July 18, 2017

Trend Kenduri Kahwin Masa Kini

Zaman ni kalau muda mudi kahwin
Suka buat joget lambak version berlakon ala-ala video klip.
Untuk di tengok memang seronok la kan,
Tapi macam tak manis di tengok kalau kita kaitkan dengan adat resam Melayu.

Yang lagi best pasangan pengantin baru tu takde pun rasa segan silu
Turun dari pelamin join sekali berjoget berdua. Aiyo haii!!
Bila di fikir-fikir kan kisah saya jadi pengantin dulu
Allahuakbar malu nya la hai..
Rasa macam mulut ni nak gelak macam kera sumbang pun ada.

Gemuruh, takut.. gigil control Malu jangan katalah hai!
Mata lak merah dan memang penuh bertakung dengan air mata,
Air mata gemuruh campur sekali dgn air mata pakai contact lense.
Orang jakun 1st time pakai contact lense biru masa tu..
Sampaikan setiap masa bersanding tu mak andam saya terpekik menjerit jerit dari jauh,
“pengantin perempuan senyummmm!pengantin perempuan senyummm!!”
Lagi kuat suara mak andam saya tu jerit dari DJ kat laman luar bercakap guna mikrofon..

Minta la sangat orang-orang muda yang baru plan-plan nak buat kenduri kahwin tu
Jangan lah berlebih-lebih sangat masa kenduri bersanding tu.
Memang tak salah nak ada pertunjukan joget-joget ni.
Tapi boleh tak kalau buat pertunjukan tu jaga batasan nilai² murni
Tak payah la nak galak sangat terkinja-kinja laki pempuan.
Kalau buat tarian zapin ke joget melayu ke, kan lawa je
set kan pentas untuk pertunjukan tarian untuk tontonan penonton.
Yang ni berlebih nau nak berjoget Hindustan, Apehal??
Orang Hindustan kat negara India sana ada nak buat joget melayu zapin kita?
memang takde la nya kan.

Apa salahnya kita kekalkan tradisi Melayu kita,
Kita angkat semula martabat adat melayu, tak payah la masing-masing nak gaya urban.
Orang tak pandang kita tinggi pun kalau kita suka mengikut-ikut cara orang lain.

Lagi satu kan saya lemas betul fesyen tudung selendang meleleh tepi kepala 
yang tengah trending. bersungguh-sungguh perempuan sekarang berlumba 
beli tudung selendang ratusan dan baju dress si polan sipolan bagai tu.
Ini ayat ikhlas saya ya. bukan ayat orang cemburu.
boleh kalau nak beli selendang designer segala trend sekarang.
tapi kita kena tengok dan ukur diri kita sendiri.
sama ada sesuai ke tidak dengan diri kita, badan kita dan muka kita nak pakai benda-benda macam tu.
kadang-kadang benda murah-murah pun sesuai je dengan kita.

dalam banyak² pakaian dan tudung muslimah, saya lebih kagum dan suka
dengan koleksi Ariani
orang lawa ke tak lawa ke..bila pakai Ariani memang terletak dan kena je dengan si pemakai.
kalau beli Ariani mahal² pun saya tak kisah kat si pembeli,
sebab memang yakin si Pemakai akan nampak cantik dan exclusive kena dengan design.

Tolong lahhhhh haiii..
jangan sebab kita nampak model-model lawa peragakan shawl juntai kiri kanan kepala,
kita pun yakin kita akan nampak lawa bila pakai sama macam model tu.
sayang tau beli mahal-mahal, siap kena berebut² queue online masa launching,
kesudahannya bila pakai, terus jadi fashion victims.
shawl tu sedia lawa, tapi tak kena dengan kita yang tak lawa ni.

bila Pergi kenduri kahwin, sarung selendang mahal
juntaian kasih kanan kepala dukung anak, cedok lauk buffet.. 
dah terjuntai-juntai meleleh shawl nya sikit lagi nak masuk lauk.
Rimas makcik tengok kan nya.
Semat pin tu elok-elok, pakai keronsnang molek² kan lagi Nampak kemas.
Kalau nak meleleh sangat selendang tu, pakailah tudung inner yang tutup betul2 leher & kepala.
Buat gaya Dato Siti Nurhaliza macam ni,

















Manis dan sopan je nampak di semat pin betul², inner tudung  tutup rapat leher dan atas dahi
Walau tudung leleh tepi kepala.
Cantik kan!, nampak kurus pun iya juga muka beliau pakai macam ni




Friday, June 9, 2017

5 Local Malaysia’s universities being listed among world's top 300


Salam Jumaat dan salam Ramadhan 14 dari saya.

Terexcited pulak nak update entry blog hari ni.

Tahniah untuk ke lima-lima Universiti tempatan!!
Saya tumpang rasa bangga dengan pencapaian Universiti² ni.

Universiti Malaya (UM)                                  ranking 114

Universiti Putra Malaysia (UPM)                    ranking 229
                                                                        Meningkat dari ranking 411 tahun 2013/2014

Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)         ranking 230
                                                                        Meningkat dari ranking 302 tahun 2016/2017

Universiti Teknologi Malaysia (UTM)             ranking 253
                                                                        Meningkat dari ranking 355 tahun 2013/2014

Universiti Sains Malaysia (USM)                    ranking 264
                                                                        Meningkat dari ranking 330 tahun 2016/2017

Bertambah bangga saya ni pun‘keluaran’ UTM… yeyyyyyhoo!

Baru la seronok nama Malaysia ‘wangi’ kat luar negara.
Rindu nya nak dengar orang² luar ni bercerita pasal Malaysia yang bagus

Seperti mana cerita-cerita mereka pasal ketokohan dan bagusnya Tun Mahathir suatu ketika dulu.




Friday, June 2, 2017

Saje nak cerita - MH128D 31May2017



Minggu ni berita pasal Malaysia Airlines agak gempar sikit kan..
gara-gara ada mamat mabuk dari Sri Lanka buat kacau dalam flight MH128D.

aiyooo haii dah tiba masanya Malaysia Airlines revise semula penyediaan alcohol dalam penerbangan kan.
Entah-entah mamat mabuk tu ada minum alcohol sikit sebelum fly.
Bila dah masuk on board up lagi alcohol.
Makanya kandungan alcohol dalam badan dah makin meningkat sampai tahap mabuk dah. Tu yang adrenalin dia membuak² naik sampai buat kacau.

Bila dah mabuk, macam-macam la perlakuan luar dari kawalan boleh tercetus.
Mujur la dapat juga di kawal oleh cabin crew dgn di bantu juga dengan penumpang.

Bila fikir² pasal perkara yg tak dijangka macam ni,
Kena juga la update system pengambilan pramugara pramugari.
Uniform pramugari update la pakai seluar.
Nak maintain pakai kebaya tu boleh, tapi padankan dengan seluar.
Lawa ape! Trend dah kan sekarang kebaya pendek match dengan seluar.
Dah tak relevan dah pakai kain belah zaman sekarang ni.
lagi pula pramugari² overseas trip dah ramai yang senior², 
badan pun mana la macam lidi lagi kalau dah beranak pinak kan.

Tambahkan sekali basic skill martial art dalam requirement.
Yang paling penting ambil lelaki yang JANTAN.
Takyah ambik yang metrosexsual sangat. Apa yg saya tengok sekarang ni
Yang mana lelaki metrosexual ni banyak dah ke arah yang pentingkan cantik lawa dan berhias tapi selfish, ala-ala lembut dan sombong. Pastu sakan le dengan media social. Tak sudah² Selfie OOTD kaki ke depan bajek handsome, kaya bergaya. oh Maiiii

Mungkin la saya Nampak sebahagian yang teruk macam tu lebih banyak dari metrosexual guys yang bagus. memang tak pernah jumpa pun metroguy yg bagus

Cuba cari laki-laki yang anak jantan, keras dan proactive.
Dorang yang anak jantan ni banyak nya tidak la sombong berlagak nak banding dengan lelaki yang bajek handsome sedunia.

Kebetulan pula kes ni jadi dalam bulan Ramadhan.
Tu semua dugaan Allah bagi kat dorang.
Syabas pada krew kabin MH128D dapat tangani isu ni.

Diam tak diam dah 7 Ramadhan dah kita puasa hari ni.
Saya tengok geng-geng tailor saya semua sakan menjahit tempahan.
Seronok tengoknya.
Saya belum mampu lagi nak ambil tempahan untuk raya.
Tension dia lain macam tau.
Saya ni dah le pencinta tidur malam. 
Sayang betul mata saya nak berjaga malam siapkan tempahan jahitan hahahaha…

Start dari awal puasa sampai ke hari ni,
saya belum missed lagi tidur lepas sahur. Over sangat tahun ni punya tenaga.
Tahun sebelum² ni saya relaks je tak tidur lepas sahur, terus siap pergi kerja.

Tapi Ramadhan tahun ni bersemangat betul saya sambung tidur lepas sahur.
Kalau ikutkan hati malas nak bangun sahur sebenarnya. Kekekeke..
Pakkal ler suami dan anak² pencinta nasi dan sahur.
Ku dayakan jua bangkit sahur.
Dan sebab tu la jugalah tiap-tiap hari mata dan muka saya sembap.
Harini pagi tadi terlupa pulak nak tuam ais kat mata, 
menggagau saya cari besi kat office ni.
Office sekarang ni aircond nya suhu sejuk nya tahap musim autumn..
serious punya sejuk, bukan Staf tempatan je rasa sejuk, 
Jepun² pun berjaket setiap masa dek kesejukan.
tu yang barang² dekat office semuanya mengikut terasa sejuk.

ok ni tips saya nak uruskan sembap muka.
Tuam muka dengan stapler macam ni,




Denggg!! ada la juga kurang sembapnya.


 

Sekian lama menghilang blogging, tetiba harini timbul. 
ucapan Salam Ramadhan dari saya!
sana sini dah berkumandang lagu raya oiii...
bersemangat Klang Valley ni nak sambut raya!




Thursday, April 6, 2017

Macam-macam Yang Nak Cerita tapi...



Apa maksud passion ye?
Tengok kamus tadi Passion ni maksudnya asmara, kesukaan, ghairah, keberahian, kegemaran.
So dalam kes entry saya ni
passion yang saya maksudkan adalah “KEGEMARAN DAN KESUKAAN” saya.

Nak cerita kegemaran dan kesukaan saya.
Saja nak kongsi-kongsi je tak bawak maksud yang lain pun.
Saya paling suka sangat tengok kain.
Kalau masuk kat kedai kain macam KAMDAR dan TEWAH, huiiii haiii perasaan tu
Tak boleh nak cakap betapa seronok nya.
Jakel, Gulati’s tu suka gak.. tapi banyak tertekan perasan bila masuk kedai dia orang ni.
Promoter kain tu ya ampunnn mengekor punya rapat. Dah macam bayang-bayang kita oi?!
Usik je kain, dah diturunkan kain buka gulungan bagi kita tengok. Aiyooo!!
Bergerak ke kiri mengekor, ke kanan mengekor.
Pening makcik ni serabut kepala tak boleh pilih kain dengan tenang.

KAMDAR dan TEWAH rilek je promoternya, bila cutomer panggil baru lah datang kat customer.
Customer bebas nak tawaf satu kedai,
jamu mata dan boleh pilih kain dengan tenang dan gembira tanpa gangguan.
Ikutkan hati ni setiap kali teringat kedai kain, mesti rasa nak pergi beli je.
Tapi fikir-fikir cuaca panas nya, petrolnya.. parkingnya.. terus rasa terdiam hati nak menyopping kain.

Yang sebenarnya banyak lagi Kain tak berjahit ada kat rumah tu.
bagus sebenarnya Tailor ni bertimbun stok kain kat rumah.
kes macam saya ni kan, bila ketension-an aje, merapkan diri menjahit.
tetiba je dah siap! hahahaha

Dang! My peplum kurung moden with horsehair braid.
mana tahan kan Neelofa je tak sudah pakai baju kembang sana sini, hakak pun nak gak merasa.
kalau nak tempah kat orang, kompom kebabom harga tempahan-nya..




minggu sudah fully busy saya ke sana ke sini.
macam-macam hal.
sudahnya kain baju tertunggak tak berbasuh.
nasib baik ada Mesin dobi 24jam, sempat le saya dan en abah mendobi baju-baju kotor.
tengah² malam Isnin, laki bini ni mendobi.

sabtu ke klang, jemput mak en abah
ahad ke nilai, MIL bershopping carpet.
kami kepenatan al kelesuan.. bukannya minat sangat shopping sana sini.

pesen kami kalau shopping, survey.. berkenan.. terus beli je.
MIL saya bila dah bertimbun carpet depan mata, rambang mata jadinya.
kaki pun rambang, kejap ke hujung kejap ke tengah kejap ke sudut pilih kain.
**OIT! kain pulak hakak ter cerita.. nak cakap pilih carpet.
tengok kan.., betapa obses nya saya ni dengan kain. nak cerita mak mertua saya pilih carpet
ter taip "kain". Kain Obsessed sangattt!

tak banyak gambar, smpat le snap-snap gambar
waktu mula-mula baru sampai gudang karpet terus dari kilang Nilai 3
* gudang karpet terus dari kilang Nilai 3 adalah tagline dia kat  banner. *


dapat la suruh Ziyad ber possing ni ha, belum penat lagi..
abg long haziq memang awal² dah refuse keluar kereta mengikut kami-kami ni.
dia rela lagi lepak dalam kereta..


saya sebagai props. hahaha..
Mak mertua saya kat belakang tengah syok pilih-pilih carpet ..

oh lupa pulak nak ambik gambar kenang-kenangan kereta penuh sendat dengan carpet.
8 keping carpet oi mak mertua saya memborong..hahahaha geli hati..
en. abah geleng kepala tengok hasil shoping-an MIL.
dia memang macam ke-baru-an *read:shocked/surprised sangat². 
Mana lah pernah bininya bershopping banyak-banyak sampai penuh bonet macam ni,







Monday, January 16, 2017

Kenapa Anda Kena Travel Dengan Malaysia Airline



Hmm, Rasanya ramai yang dah kenal dengan Malaysia Airlines
atau dikenali juga denga MAS Airlines, kan?
Mana tidaknya, syarikat penerbangan ni bukan saja terkenal di Malaysia, 
malah ke serata dunia. 
Sekarang, ia berpengkalan di KLIA yang terletak di Sepang 
dan merupakan syarikat penerbangan bertaraf lima bintang yang telah diiktirafkan oleh Skytrax. Memang superb! 

Dengan reputasi syarikat penerbangan ni sebagai top 10 the world’s best airlines, 
ramai yang dah salah sangka tentang tawaran harga tiket. 
Haiipp, korang ni. 
Jangan risau Malaysia Airlines juga ada offer cheap flights untuk korang semua. 
Mereka menyediakan laluan penerbangan yang sangat meluas ke 60 destinasi di Asia,
Australia, Timur Tengah dan Eropah. 
Jadi, korang boleh terbang ke mana saja destinasi impian korang dengan penjimatan yang hebat.


























Saya memang suka sangat naik Malaysia Airlines,
staff MAS Airlines bagi best hospitality kat saya.
Perasaan macam dah sampai rumah sendiri bila melangkah naik dalam kapal terbang bila tiba masa nak balik ke Malaysia dari luar negara. 
Mungkin Appearance saya “so Malaysia”, Mereka auto terus berbahasa Melayu dengan saya.
best wohh!! dah berapa hari kita berborak dengan orang cakap bahasa lain kan bila kat luar negara kan, 
memang jadi rindu la nak cakap melayu dengan orang negara kita sendiri.


Kenapa korang kena travel dengan sistem penerbangan ni? 
Haaa, meh sini saya nak share dengan korang. 
Seperti syarikat penerbangan yang lain, 
mereka juga menawarkan tiga kelas penerbangan iaitu First Class, Business Class dan Economy Class. 
Setiap kelas memiliki kelebaran kerusi yang berbeza tapi ianya tetap rasa selesa dan menyenangkan.



























Kalau korang ada bajet lebih, bolehlah dapatkan keselesaan yang berganda-ganda, 
lebih-lebih lagi kalau korang plan nak travel jauh-jauh. 
Bagi korang yang dah selalu travel dengan MAS boleh juga redeem point untuk dapatkan penerbangan murah pada kelas pertama. 
Wow, pasti perjalanan korang akan lebih sempurna with their immaculate service.
bila smooth flight, kita nak lepak minum teh kat mana pun terasa best and smooth.
tanpa rasa cramp kat otot-otot badan.

Selain tu, jika korang fly dengan First Class atau Business Class, 
korang akan berpeluang untuk mengisi perut di Malaysia Airlines Golden Lounge, KLIA 
sementara tunggu untuk menaiki pesawat. 

Pelbagai makanan yang terhidang weh! Sambil-sambil kenyangkan perut, boleh juga bersantai dan rehat di sini. 
Terdapat juga banyak kemudahan yang disediakan seperti TV, 
WI-FI percuma, surau, bilik air dan banyak lagi. 
Ruangan mewah ni memang akan membuatkan korang rasa seperti di rumah saja, 
So relaxed! Rasa terisi jugalah masa yang ada ni 
dengan segala kemudahan di sini sebelum nak berlepas.
















**Gambar Kenangan saya masa melepak dalam lounge kat Taipei Int. Airport.
Baru lounge biasa-biasa aje ni pun dah cantik dan selesa.
Cuba bayangkan kalau kita ada access untuk Golden Lounge, Wowwiii Lagi terbaik wehh!


Tambah lagi, 
korang juga akan mendapat exclusive check-in privileges 
jika fly dengan First Class atau Business Class. 
Korang tak perlu berbaris panjang untuk ke pemeriksaan imigresen 
semasa nak masuk dan keluar dari airport nanti. 

Bagi memudahkan korang untuk check-in dengan mana-mana pilihan airfares pilihan korang 
tanpa perlu beratur panjang di kaunter, korang boleh dapatkan boarding pass dengan mudah. 
Caranya, korang boleh check-in 48 jam sebelum berlepas melalui online website 
atau mobile check-in. 
Hanya dalam beberapa minit saja, korang akan menerima boarding pass di SMS dan e-mel. 
So easy to travel the world with cheap flight, right? 
Dah ada kemudahan macam ni, dekat mana-mana pun korang boleh buat booking. 
Haaa, senang dan cepat kan? Hihi



**Ingatkan dekat KLIA je ke kita kena beratur panjang-panjang untuk check In,
Dekat Narita Airport pun kena beratur panjang jugak oii.. huahuahuaaa..
Elok la kalau kita ada Business Class ticket ataupun 1st Class ticket bila ada duit lebih dan mampu.
Segalanya jadi mudah dan selesa. Tak perlu nak beratur panjang-panjang macam ni lagi.


Seterusnya, sebab kenapa korang kena travel dengan system penerbangan ni,
saya rasa bab ni pasti semua orang suka iaitu hidangan makanan yang sedap-sedap.




















**Ni Gambar makanan saya waktu trip ke Taipei bulan August hari tu . Yummmehh sangat!




Aisshh, tipulah kalau korang tak suka makan, lebih-lebih lagi nak makan dalam kapal terbang ni.

Best weh! Memang satu pengalaman yang manis. 
Macam-macam jenis hidangan lazat ada disediakan dari menu antarabangsa 
hinggalah ke menu tempatan. Apa yang best, korang juga boleh buat special meals request 
dengan 20 pilihan makanan mengikut keperluan religious, medical dan dietary korang. 
Kalau nak rasa lebih personalised fine dining experience, 
korang boleh cuba dengan pilihan menu chef-on-call 
tapi service ni hanya untuk korang yang First Class dan Business Class saja. 
Dan yang paling penting semua makanan yang dihidangkan adalah halal dan disahkan oleh JAKIM.

Just enjoy your meals okay! Hee.



























Sampai licin nasi saya makannya kan, hinggakan tak mampu nak makan roti dan pudding roti. Banyak betul makanannya.

Walaupun syarikat penerbangan ni banyak memberi penawaran penerbangan yang murah
kepada penumpang, namun apa yang saya nampak mereka tetap menjaga kualiti perkhidmatan dengan memberikan layanan yang sangat baik kepada semua penumpang. 
And undeniably, semua cabin crew dalam flight sangat friendly dan helpful. 



Minta Cik Stewardess berswafoto dengan saya, sporting je Cik Syafinaz ni melayan. 

Walaupun saya baru buka mata dari tidur ni. ketara sangat mata sembab bergambar. 
Pedulik hape kan ??janji dapat ambik gambar dengan pramugari yang cantik manis ni...

Selain tu, korang juga boleh menikmati in flight entertainment system dia yang sangat hebat.
Untuk hiburan ni, korang jangan kecil hati sebab ia available pada setiap kelas tempat duduk
cuma bezanya pada saiz screen AVOD saja. 
Jadi, korang boleh enjoy dengan pelbagai pilihan movie, program TV, games dan lagu. 
Menarik kan?
Kredibiliti yang di tonjolkan oleh MAS memang akan selalu menambat hati
semua penumpang lebih-lebih lagi rakyat Malaysia. 

Sebab tu secara personally, saya rasa this is the best airlines in Malaysia.
































Okay, tunggu apa lagi tu korang oiii.. Jom lah terbang!











Sensasi nya..,

Us together..