Friday, August 21, 2015

Shawl Dua Muka






Ada macam-macam trend tudung sekarang ni. Instant sana instant sini..
Ada yang Takyah gosok ade yang kena gosok.

Tu tak kire lagi Ada yang lebar dikecik terus singkat oleh sipemakai bila di pakai.
Bila tengok tutorial cara pakai selendang inspirasi artis sana sini kat YouTube,
Punya la banyak pusing atas bawah kepala nak bagi dia terletak atas dada.
Tu tak kira lagi berapa banyak pin orang tu guna nak klip sana sini.
Haiyohhh rimas makcik tengok kan.
Memang la Dah tak terkejar dah… kalau nak ikut fashion-fashion tudung ni.

Yang tudung instant mahal saya beli masa clearance sale Naelofar
pun tak terpakai-pakai lagi.
Elok je tudung tu terperok dalam bakul.
Fashion tudung saya sekarang two face shawl
Atau dalam melayunya kita panggil Shawl Dua Muka.
Jeng jejengggg! Cergas buat Shawl baru..
 





Bila dah seronok, shawl yg lama-lama pun saya modified jadi kan  shawl dua muka ni..
dah tiap hari saya sarung tudung dua muka ni. Senang betul hidup makcik sekarang ni..
Pada yang ada minat macam saya nak rasa seronok buat two face shawl ni,
Meh tengok Pola dari Ctie Shasha ni..
 





Kalau dah faham, ape kate cuba buat. Komfem tak nyesal macam saya..
Pola Kak Ctie Shasha ni memang mudah nak faham,
terima kasih banyak pada perkongsian ilmu kak Ctie ye.

moga sentiasa diberkati dan bahagia serta dilapangkan seluas-luas rezeki untuk mu kak!








Tuesday, August 11, 2015

Sebelum Raya 2015

Eh saya tak masuk Cerita raya tahun ni la..
Tahun ni turn raya pertama kat tengGanu.
Tahun ni tak berapa best nya sekolah punya cuti raya.
Tak best lansung.
Sekolah Haziq  cuti raya start 15hb sampai 22hb Julai.
Maka saya dan en abah pun amik cuti sama dengan cuti sekolah haziq.
Balik TengGanu 15hb malam.
Sampai awal pagi 16hb jam 6lebih.
 
Raya Hari Jumaat kan.
Khamis petang tu saya dgn anak buah sorang tu ter stalk²
instagram zizan, mana tau kalau Zizan razak buat open house raya ni.
Boleh saya buat rombongan lagi mcm tahun lepas..
sekalinya raya ni zizan jadi tetamu open house raya kat area gong balai, jauh dari Dungun.
tak dapatla kami join open raya zizan tahun ni..
 

Monday, August 10, 2015

Bangrak Thai Cuisine




Minggu lepas hari Khamis,
Beras kat rumah habis terus.
Memang kami tak beli pun stok dapur lepas cuti raya.

Bila dah kehabisan beras cenggini
Tak tentu arah le masing-masing kelaparan balik rumah aritu.
Being en. Abah dan anak-anak, bila balik je dari kerja / sekolah
memang terus je nak makan.
Biasanya balik kerja pungpang pungpang le saya ni masak makan malam.
#Orang yg tak nak kenal saya,
jangan suka-suka tuduh kami sekeluarga
lebih utama makan kat kedai dari makan makanan homecooked.

Kami ni jarang sangat makan kat luar.
Kalau dah terpaksa tu yg menggagau mencari kedai makan.
Memang agak bodoh kalau di Tanya pasal kedai makan mana yang best.
Selalunya kedai-kedai makan yg kami pergi hasil dari review orang
Tak pun dari cadangan orang lain, ataupun main terjah je ikut suka.
 
Lokasi kedai makan yg dekat dgn rumah kami selalunya kat Puncak Jalil,
Terus lah kami ni gerak ke Puncak Jalil lepas jemput anak-anak dari sekolah,
Belum pun jauh mana perjalanan, baru je sampai BK6..
Jalan dah sesak. Trafik padat dengan kereta.

Memang malas nak habis kan masa dalam kesesakan lalu lintas,
u-turn kereta terus jalan je area BK5,
tetiba ternampak kedai baru.

Unik lak namenya tu..  Bangrak Thai Cuisine

 Ziyad nak bubur nasi,

 

 
 

Haziq nak nasi putih dgn tomyam,






En. Abah nasi putih dgn daging merah,

 
Pulut mangga yang awesome ni untuk Saya,


 









Dan semua menu yang kami order Memang best!
Menepati citarasa.
Sembang punya sembang dgn tuan kedai.
Kedai ni memang kedai orang Thailand, asal dari Songkhla.
Jangan risau merekanya muslim,
walau mereka berkomunikasi dalam Bahasa thai antara satu sama lain.

Lokasi Kedai nya hanya setentang aje dengan Masjid Al Ehsan BK5 Bandar Kinrara
Usai je azan Maghrib berkumandang, sorang demi sorang
Staff kedai ni berhenti solat maghrib.






air yang kami order, teh tarik 2 untuk en abah dan ziyad,
1 Jus Apple untuk haziq, 1 limau nipis ais untuk saya
total keseluruhan dinner kami malam tu RM39.00.



























































 
 
 
 







 

Mentari akan Muncul Selepas Hujan berhenti


Thanks to Najwa Mahiaddin,
your song give us goosebumps!









After The Rain - Najwa Mahiaddin feat JUNY

We may all fall down
But we all get up
Hold your head up Malaysia
After the rain comes the sun          2x  

When life gets cold the sky aren’t blue
You’re not alone I’m here for you
My brothers and sisters will see you through
We may all fall down
But we all get up
Hold your head up Malaysia
After the rain comes the sun            

These are the times we must get through
Courage and wisdom must live in you
The way of our future lies in you  
From the rising of the sun
Together we are one
We are stronger Stronger forever       2X  

We may all fall down
But we all get up
Hold your head up Malaysia
After the rain comes the sun            

OOOOOO
We may all fall down
But we all get up
Hold your head up Malaysia
Hold your head up Malaysia
Hold your head up Malaysia
After the rain comes the sun    
After the rain comes the sun
So keep your head up Malaysia……





Thursday, August 6, 2015

"Saya Nak Masuk Bloglist Lyssa Faizureen Bulan Ogos 2015"

http://www.lyssasecret.com/
 
Assalammualaikum..
Blog ni blog peribadi. Banyak nya cerita pasal diri sendiri..
Ada Cerita aktiviti harian saya, hobi, juga ada sikit luah-luahan hati.
Tapinya Sekarang ni Banyak ceritakan hobi menjahit.
Sebab saya Pandai masak, pandai jahit.
Dah Boleh dah kalau nak jadi tukang jahit kot.
Cumanya tak minat nak buka order utk orang luar.
Tapi kalau officemate minta tolong nak juga hantar tempah.. ada juga saya buatkan.
Yang sebenarnya Saya lagi suka jadi tailor utk diri sendiri dan keluarga. Weee ^__^
Kadang-kadang tu ada juga terselit kisah event, selit sikit juga kisah review.
Dulu-dulu ada satu masa saya minat penuhi jemputan² event.
Tapi bila dah lama-lama,.. rasanya saya tak mampu lagi nak aktif ber event-event.
saya tak mampu nak komited.
Sebabnya anak-anak saya sekarang tengah nak membesar dan sekolah..
Tambah lagi saya ni bekerja.
Biarlah peluang-peluang event tu kita bagi orang yg lebih layak dan lebih komited dari saya.

Meh sama-sama join bloglist bulan OGOS Lyssa! tarikh tutupnya 7 Ogos 2015. Jangan lambat ye..




Pergi kedai, kedai tutup



Balik dari cuti raya, sabtu ahad 25/June & 26/June
Mak abah dan adik saya datang bertandang ke rumah.

Mak saya siap pesan saya siang Jumaat tu.. takyah beriya masak.. kalau tak masak pun tak pe..
Tapi saya fikir-fikir, agak melampau sangat la kalau takde jamu tetamu makan langsung kan.
terfikir kan abah saya suka dengan sup meletop ,

saya pun suruh en abah ke kem lama RSAT kinrara tapau kan mee sup meletop.
 
Pukul 10 malam mak abah adik saya selamat sampai ke teratak kami.
Serentak tu pula en abah tipon bagitau kedai sup meletop tutup.
Ah sudahh!
Dorang pun cuti raya gak rope-ropenya.. Wuawuawuawuaaaa….
Malam pun dah lewat sangat.. saya pun suruh je en abah balik..
Tengok dapur korek-korek ape je bende yang ada yang boleh di masak.
Korek-korek..Eh ada bihun, korek lagi ada kentang, bawang pun ada, cili kering pun ada..
beras pun ada.. ikan masin terubuk pun ada.. boleh sangat la nak masak-masak cenggini.
Dannn… setelah lempang lempung di dapur,
 
Berjaya goreng bihun..masak nasi jugak.. dan lauknya sambal kentang,  ikan masin terubuk.
 
Syukur Alhamdulillah menu yg terhidang betul² membuka selera kami malam tu.
 
Rupanya munasabah juga pantun lawak zaman sekarang ni ye,
“Pergi kedai nak beli roti … Kedai tutup”
 Tapi saya nya Pantun malam tu “pergi kedai nak beli mee sup, tapi Kedainya tutup”
Hahahahaha.. *serious pantun ni tak lawak.
 
 
 

Monday, August 3, 2015

OST Suamiku Ustaz - Ustazku Rajaku






dah tengok cerita Suamiku Ustaz?
AdiPutra dgn Nora Danish berlakon.
best lah cerita ni..
pendapat saya, yg tak minat nora danish berlakon ni..
baru 1st time saya rasa si Nora ni best berlakon lepas tengok cerita ni

best tau layan OST filem Suamiku Ustaz ni.
paling best, sebab AdiPutra yang nyanyi. Ahakhakhak...!

ok tata dari saya peminat si AdiPutra.

Lirik Kun Anta rumi

Humood Alkhudher - Kun Anta





Liujarihim, qoldat tu zohiru ma fihim
Pabadautu shakhson a-khar, kai atafa-khar
Wa zonan tu ana, anni bizalika huztu ghina
Fawajad tu anni kha-sir, fatilka mazohir

La la, La nahtajul ma-la, Kai nazdada jama-la,
Jauharna huna, Fi qalbi talala,
La la, Nurdhin nasi bima-la, Nardhohu la na ha-la,
Za-ka jamaluna, Yasmu yataa’la

Oh Wo Oh (6x), Kun anta tazdada jamala (2x)
Attaqabbalhum, anna-su Lastu qalliduhum,
Illa bima yurdhi-ni, kai urdhi-ni,
Sa akunu ana, mithli tamaman hazana,
Fakona a’ti takfini, za-ka yaqi-ni,

La la, La nahtajul ma-la, Kai nazdada jama-la,
Jauharna huna, Fi qalbi talala,
La la, Nurdhin nasi bima-la, Nardhohu la na ha-la,
Za-ka jamaluna, Yasmu yataa’la
Oh Wo Oh (6x) Kun anta tazdada jamala

Saakunu ana, man ardho ana, lan asa’ la liri dhohum,
Waakunu ana, ma ahwa ana, ma-li wama liridhohum,
Saakunu ana, man ardho ana, lan asa’ la liri dhohum,
Waakunu ana, ma ahwa ana, lan ardho ana biridhohum

La la, La nahtajul ma-la, Kai nazdada jama-la,
Jauharna huna, Fi qalbi talala,
La la, Nurdhin nasi bima-la, Nardhohu la na ha-la,
Za-ka jamaluna, Yasmu yataa’la
Oh Wo Oh (6x), Kun anta tazdada jamala (2x)




Sensasi nya..,

Us together..