Thursday, June 25, 2015

Cari Resepi



rasanya kan common kot time bulan Ramadhan,
kaum hawa rajin menggoogle resepi.

waktu rehat tadi,
saya pun terjebak google ing resepi.

dah rasa macam ala-ala sentap tengok en. abah waktu berbuka hari².
suka sangat ler dia makan segala makanan yang di belinya kat pasar ramadhan
sampaikan tak di hirau nya lauk yg saya masak.
macam saya ni, walaupun ada lauk beli.. tetap gak nak masuk satu lauk.
lauk beli kat PARAM ni kebiasaannya sikit je kuantitinya, harga boleh tahan mahal.

sejak kahwin, apa yang saya Nampak kat en abah ni,
memang wajib pergi beli makanan kat pasar ramadhan.
awal-awal dulu macam bosan gak ikut. banyak yang tak best dari best.
masalah cari parking satu hal..
kalau dapat parking punya la jauh nak menapak.
bila dah masuk area menjual berhimpit-himpit sesak dengan orang pulak.
masa nak membeli, jenuh kena beratur. Lama kot masa menunggu turn.
memang takde la der dapat sekejap kalau ke pasar ramadhan tu.
banyak Penat je dari best nya pendapat makcik ni.

tapi tak boleh nak buat ape ..
dah itu dia nya kegemaran, ikutkan je la.. janji beliau rasa bahagia.
walau en abah dah beli lauk kat PARAM, makcik tetap masak 1 lauk.

so plan nya insyaallah petang ni nak try masak ayam percik.
google tadi tengok resepinya mudah je..;

bahan tumbuk ;
serai, bawang putih, bawang merah, ketumbar, halia

*  masuk sesudu dua cili kering kisar
kecutkan ayam dulu dalam kuali dengan bahan tumbuk tu semua
sampai kuah nya kering tapi tak sampai kering habis

* angkat ayam tu masukkan ke oven, bakar api atas bawah sampai 30 minit.

* dah siap!



harap-harap bulatan lumba kuda tak jammed teruk petang ni.







1 comment:

Ena said...

Hehe..

kita sama juga
tapi buatnay belum tentu
kdg2 dah plan nak masak it ini
sampai rmh benda lain pulak yg di masak.. hehe

Sensasi nya..,

Us together..