Monday, May 25, 2015

5 Makanan yang tak Patut Makan semasa DIET


·        Roti Putih

·        Makan Bergoreng

·        Salad yang menggunakan cream

·        Nasi Putih

·        High Fructose Corn Syrup (HFCS)



KeSemua 5 jenis makanan yang kat atas ni
semuanya perlu di elakkan semasa diet.
Macam roti, nasi putih dan HFCS tu tinggi kandungan gulanya.
Gula tinggi pun boleh buatkan kita gemuk..
Sentiasa rasa tak puas nak makan..
dah banyak kali ngap pun rasa nak ngap lagi lagi dan lagi.
HFCS tu selalu ade dalam cookies.. mcm gambar bawah ni..




oo HFCS  ni banyak dalam makanan yg selalu kita makan juga rupanya ye,
Memang nak kena elakkan ni sok-sok..
Baru makcik tau HFCS ni merbahaya tau.


Beralih pula pada makanan bergoreng dan salad yg menggunakan cream,
ia tinggi pula kandungan lemaknya..
Kita pun Sedia maklum kan kalau  makanan yg tinggi lemak ni,
Ia boleh melemahkan system pencernaan dalam badan
Bila dah system pencernaan lemah,
operasi membuang sisa toksin dalam badan pun tak berfungsi dengan baik.  
Tu yg boleh Jadi lemak tepu tak nak keluar-keluar..

Memang berduet sangat la gula dan lemak ni untuk GEMUK..
pengambilan makanan bergula buat kan kita kerap makan,
makanan berlemak pulak lemahkan pencernaan.
Bila dan berdua ni bergabung, pengumpulan lemak pun pesat la dalam badan
pengakhirannya GEMUK lah badan kita ni.. hewhewhew…  ;(




3 comments:

Farrah MF said...

Klu nak order salad ketika makan di luar, minta dressing on the side. So, kita boleh kawal pengambilan dressing tu utk diet :)

eynda said...

Yang takleh makan tu la yg sedap huwaaaa...

Amy J said...

kenapa orang nak diet ye?? diet ni menyihatkan tubuh badan ke eh sebenarnya??? ataupun dalam kata lain makan makanan yang sihat? ataupun x makan langsung. banyak orang salah faham erti diet kan kak.

Sensasi nya..,

Us together..