Sunday, April 19, 2015

Cara Mudah Buat Pencil Skirt yang Cantik



Bahan-bahan yang diperlukan;

- kain yang memeri (stretchable) macam kain jersey
- tali pengukur
- Gunting
- Pin
- Mesin Jahit

step 1
ukur keliling pinggang (bahagian waist dalam gambar)
formula = waist/4 {contoh 27/4=6.75}
oleh itu waist = 6.75


step 2
ukur keliling hips (formula= hips/4  {contoh hips 35/4=8.75}) oleh itu hips = 8.75
hips tu adalah bahagian yang paling lebar kat punggung..









step 3
mula lukis pola kertas

- lukis atas kertas petak segi empat tepat


dah siap pola kertas, dah boleh lah tekap kertas ni kat kain untuk di potong..

tips saya kalau untuk potong kain ni kainnya di lipat dua
jadinya ade dua kain yg akan di potong untuk kain depan dan kain belakang.

tuto ni saya google dari Pinterest..
lalu di olah sendiri dalam bahasa melayu dari pemahaman saya ..
harap2nya betul la.. 

saje nak tepek kat blog sendiri untuk panduan saya di masa mendatang.
 

saya minta maaf ye,
kalau ilmu yang tak seberapa saya ni tak seberapa menjadi tutorial.
agaknya untuk panduan diri sendiri je kot.
kalau orang lain yang baca mau pening gaknya.

so.. jangan berlengah lg ye pn Ibu ..jom gunting kain!


 










No comments:

Sensasi nya..,

Us together..