Tuesday, April 14, 2015

Baju Erin Malik



assalammualaikum..
bulan lepas, saya pergi ke kedai kain.
memborong kain tak ingat..
ade gak beli kain untuk raya.
rasanya tahun ni baju raya saya jahit sendiri je la..
dapat menjimatkan duit tempah baju.

dedulu masa bujang rasa macam malas nak teruskan minat menjahit..
sebab masa sekolah dulu-dulu bila pakai baju kurung sekolah jahitan sendiri,
rasa macam tak IN langsung, malu, rasa macam tak glemer la pakai baju buatan sendiri kononnya.
gigih menabung  sendiri duit demi nak beli kain baju sekolah yang lain
dek semangatnya nak pergi hantar tempah jahit kat orang.

pastu lepas kahwin sebelum ade anak memang hobi saya beli kain tempah baju kat kampung.
sekali tempah memang sepasang dua paling minimum,.
yang wajib tiap bulan ade sepasang baju baru tempah
bila membayar duit tempah saje dah makan ratus.. ermmm.. nangis juga.

kebetulan saya dah ade mesin jahit biasa dan tepi tahun ni.
aktiviti menjahit saya makin gigih nampaknya.
daripada jahit shawl, beralih ke blouse, lepas tu abaya
memang kerja menjahit je la setiap hujung minggu hari cuti....

yang terbaru ni saya dah buat baju kurung moden yang tengah viral kat Geng² Menjahit FB
kalau ade yang perasan sekarang ni kan
gambar Baju Erin Malek tu..baju kurung moden warna hijau emerald yang orang kecoh-kecoh kan. 
ni lah dia pola baju Erin Malek ni..
gambar pola ni saya google ambik dari Pinterest.
sebenarnya pola ni sama dengan Pola Princess Cut. tapi di tambah kan dengan zig zag tu.
dengan zig zag tu lah yang membuatkan bawah baju tu turun kembang sikit.
pola ni lah yang di panggil pola gigi Buaya tu.. sebab zigzag tu macam gigi buaya..hihihi...




bangga gile saya dapat siapkan..
tak sabar terus minta anak snap gambar ibunya..
Jejenggggg!!! saya model baju sendiri



yang tak menahannya lepas abg long snap gambar ibunya ni,
dia request en abah doakan biar ibunya ni boleh berjaya jadi Model
erkk! tercekik ibu terus dengar.


4 comments:

Suhaiza Shamsudin said...

femes ibu bila jadi model nanti. baju tu cantik. bolehla aza tempah nanti hehe.

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

bestnyer pandai jahit baju sendiri..
Leh buat macam2 design..
tempah baju sekarang mahal, untong la pandai jahit baju..

kite tak de bakat menjahit, jahit baju kurung kedah pun, jadi sarung nangka..huhuhu..

yana yassin said...

Wowww,... x amik tempahan ke. Cantik . Untunglah boleh jahit baju sendiri . Boleh baut baju baru selalu .

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam ieta,
oooooo
santek uols pakai baju erin he3

Sensasi nya..,

Us together..