Monday, April 27, 2015

Hari Isnin saya Swing


Mood swing…
Kepala pening..
Perut sakit..
Tu semua alasan hari Isnin.. Monday blues kunun-kununnya.

Tapi penyakit kat atas tu memang betul jadi kat saya hari ni tau
bukan sebab buat-buat alasan je tu.
Sakit kite ni.. hewhewhew..

Agaknya kemain seronok balik kampung kot semalam.
Kami balik kampong saya kat n9.. best gile balik!
Seronok sangat dapat manje-manja mak dan abah saya

Paling win, ahad pagi semalam kami breakfast kat kedai.
Seumur hidup saya dok kampong, tak pernah pun breakfast kat kedai.
En abah la kemain happy lak dia bangun pagi semalam

Tetiba je terus ajak semua orang makan sarap pagi kat kedai.
Terkagum-kagum kami dengan en abah semalam..
Tapi mak saya tak join, abah saya@tokki je yg join
Dah alang² tu, saya call paklong ajak join sekali minum.

Dah minum  kat kedai dgn paklong saya ni, dan-dan la kami numpang glemer paklong.
Satu kedai kena salam ha..
Sejak paklong pencen ni memang dia dah jadi orang kuat kampong.
Tu yang satu kedai bersalaman. Semua dah kenal beliau.

awal² tu Saya dan en abah order lontong, sekalinya nasi impit  lontong tengah rebus..
Yang sedia ada, dah habis pulak. tak merasa nak pekena lontong kat kedai.
saya dan anak-anak ambik roti canai je la jadinya.

Tokki amik kueytiaw, en abah amik nasi goreng, campur megi goring bersama ayam goreng.
Tapi bebudak ni bukan makan sangat roti canai tu..
Saya juga la yang perabis kan.. ibu gemuk ni sebab awak semua la anak-anak.. uwaa!!

anak-anak kesayangan ibu..
hobi mereka suka buat aksi tak lawa bila bergambar..




Monday, April 20, 2015

IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015

http://ihaveasweetsmile.blogspot.com/2015/04/intanberlian-mega-giveaway-2015.html
Klik Banner utk redirect
 



Syarat-syarat @ Cara Penyertaan :-

1) Blogger yang menetap di Malaysia / mempunyai alamat di Malaysia
2) Buat Entry bertajuk "IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015"
3) Letak banner IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015 dalam entry
4) Letak link sponsor dalam entry
 5) Hantar link entry u all ke kotak komen entry ini
 6) Nak lagi senang, copy je entry ni.. (",)

TARIKH TUTUP : 30 APRIL 2015
 
 
 
 

saya nak Sembang



Sekarang ni sana sini dah sibuk cerita GST.
Segala benda nya ade GST,
Yang takde GST boleh la di kira..
Café kat bawah office saya ni pun ber GST
Beli nasi lemak pun ada GST.
1st time saya beli nasi lemak dulu,
Saya siap telepon Tanya KPDNKK tau..
Punya semangat nak komplen bagai, gara² lepas nyembang dgn akak cleaner.
Dah blabla komplen officer KPDNKK bagi info yang setiap kedai yang berdaftar GST memang akan kenakan GST setiap barang yang di jual kat kedai tu.

kata officer tu, Kalau taknak bayar GST kena cari kedai nasi lemak
tepi jalan yang pakai payung-payung tu je.

Restoran besar² yg ade system resit kebanyakannya yg GST registered ade GST
Menyampah ye dengan GST ni semua..

Yang siksa yang sakit, sape lagi kan..
rakyat Marhaen kita-kita ni la yang kena tanggung semua tu.

Handphone saya pun dah weng gila. Outdated kann..
Nak beli baru, kuss semangat tengok harga handphone skrg..Mahal Nau!!

Dalam handphone saya, Facebook dah tak boleh support saya uninstalled kan
Google+ pun uninstalled gak..
Games dah ilek gak..
Yang tinggal benda ² yang saya guna je.
Whatsapps, telegram, wechat tu wajib ade..
3 benda ni wajib ade, memang tak la uninstall
Kalau buang deme bertiga ni projek menjahit saya tertunggak tak kemana nanti..

Boringnya Bila dah banyak bende² group chat ni,
Kekadang bila ade geng-geng yang mengumpat cakap tak best pasal orang lain.
tak boleh la kalau kene kutuk dengan orang lain.
Yang dia lak tak sedar dia mengutuk orang kemain hebatnya buruk.
Paling tak boleh blah ade yang sokmo perasan legend, cantik, hebat..
bosan makcik.

Hai lahh ape lah nyembang kosong ni
Betul-betul kosong punye nyembang
Rindunya nak peluk cium anak-anak saya.

Ok baiiii….! nak gi peluk dorang.
 
 
 

Sunday, April 19, 2015

Cara Mudah Buat Pencil Skirt yang Cantik



Bahan-bahan yang diperlukan;

- kain yang memeri (stretchable) macam kain jersey
- tali pengukur
- Gunting
- Pin
- Mesin Jahit

step 1
ukur keliling pinggang (bahagian waist dalam gambar)
formula = waist/4 {contoh 27/4=6.75}
oleh itu waist = 6.75


step 2
ukur keliling hips (formula= hips/4  {contoh hips 35/4=8.75}) oleh itu hips = 8.75
hips tu adalah bahagian yang paling lebar kat punggung..









step 3
mula lukis pola kertas

- lukis atas kertas petak segi empat tepat


dah siap pola kertas, dah boleh lah tekap kertas ni kat kain untuk di potong..

tips saya kalau untuk potong kain ni kainnya di lipat dua
jadinya ade dua kain yg akan di potong untuk kain depan dan kain belakang.

tuto ni saya google dari Pinterest..
lalu di olah sendiri dalam bahasa melayu dari pemahaman saya ..
harap2nya betul la.. 

saje nak tepek kat blog sendiri untuk panduan saya di masa mendatang.
 

saya minta maaf ye,
kalau ilmu yang tak seberapa saya ni tak seberapa menjadi tutorial.
agaknya untuk panduan diri sendiri je kot.
kalau orang lain yang baca mau pening gaknya.

so.. jangan berlengah lg ye pn Ibu ..jom gunting kain!


 










Tuesday, April 14, 2015

Baju Erin Malik



assalammualaikum..
bulan lepas, saya pergi ke kedai kain.
memborong kain tak ingat..
ade gak beli kain untuk raya.
rasanya tahun ni baju raya saya jahit sendiri je la..
dapat menjimatkan duit tempah baju.

dedulu masa bujang rasa macam malas nak teruskan minat menjahit..
sebab masa sekolah dulu-dulu bila pakai baju kurung sekolah jahitan sendiri,
rasa macam tak IN langsung, malu, rasa macam tak glemer la pakai baju buatan sendiri kononnya.
gigih menabung  sendiri duit demi nak beli kain baju sekolah yang lain
dek semangatnya nak pergi hantar tempah jahit kat orang.

pastu lepas kahwin sebelum ade anak memang hobi saya beli kain tempah baju kat kampung.
sekali tempah memang sepasang dua paling minimum,.
yang wajib tiap bulan ade sepasang baju baru tempah
bila membayar duit tempah saje dah makan ratus.. ermmm.. nangis juga.

kebetulan saya dah ade mesin jahit biasa dan tepi tahun ni.
aktiviti menjahit saya makin gigih nampaknya.
daripada jahit shawl, beralih ke blouse, lepas tu abaya
memang kerja menjahit je la setiap hujung minggu hari cuti....

yang terbaru ni saya dah buat baju kurung moden yang tengah viral kat Geng² Menjahit FB
kalau ade yang perasan sekarang ni kan
gambar Baju Erin Malek tu..baju kurung moden warna hijau emerald yang orang kecoh-kecoh kan. 
ni lah dia pola baju Erin Malek ni..
gambar pola ni saya google ambik dari Pinterest.
sebenarnya pola ni sama dengan Pola Princess Cut. tapi di tambah kan dengan zig zag tu.
dengan zig zag tu lah yang membuatkan bawah baju tu turun kembang sikit.
pola ni lah yang di panggil pola gigi Buaya tu.. sebab zigzag tu macam gigi buaya..hihihi...




bangga gile saya dapat siapkan..
tak sabar terus minta anak snap gambar ibunya..
Jejenggggg!!! saya model baju sendiri



yang tak menahannya lepas abg long snap gambar ibunya ni,
dia request en abah doakan biar ibunya ni boleh berjaya jadi Model
erkk! tercekik ibu terus dengar.


Monday, April 13, 2015

Hujung minggu yang Indah

 
 
Petang semalam kawasan rumah saya hujan lebat,
Pakej hujan dengan angin kuat ala-ala ribut..
seram tengok angin kuat tu,
dah macam nak terbangkan segala bende dah.

Aktiviti saya anak beranak tahun ni macam biasa,
Jarang gak jenjalan hujung minggu,
kalu campurkan cuti weekend semalam,
dah 2 minggu dok melepak je kat rumah cuti weekend ni.

Anak-anak pun lagi enjoy dok berehat kat rumah.
Tergolek-golek dorang dua beradik.
Kejap tengok tv, kejap lagi main, kejap kang benti makan, kang kejap lagi berlari kejar sana sini
Kejap lagi kang melompat panjat sana, kejap lagi kang melalak
Kang kejap lagi main lawan-lawan Masked Rider OOO

Terkejap-kejap Henshin! Henshin!
Macam-macam..
Memang riuh satu rumah di buatnya.

Rutin saya selama 2 minggu tak ke mana-mana ,
Bangun pagi subuh terus turun masak nasi sesiap,
Sambil nak tunggu siap lauk-pauk, saya gorengkan keropok
Bancuh air teh satu jug,

Biasanya kalau hari cuti-cuti macam ni,
dalam 10 minit lepas saya bangun pagi kompom dua hero saya tu ikut bangun gak.
pastu Mesti minta makan,
Perkara pertama yang dorang tau bila bangun waktu cuti.

Di suruh mandi, memang liat la pepagi ni,
Saya longgarkan syarat, suruh dorang basuh muka dgn gosok gigi.
Baru boleh nak makan breakfast.
 



Dah siap breakfast, bergolek la memasing depan tv tengok kartun,
Pukul 9.45pg dah start saya bising suruh dorang berdua mandi.
Sebab 10.15pg biasanya saya hantar haziq ke kelas Jawi & kelas Iqra.

Haziq habis kelas pukul 12.30tengahri,
Jemput terus bawak balik rumah, makan tengahri anak beranak.
Lepas makan, kami melepak tengok tv.
Kadang-kadang en abah dengan Ziyad tertidur.
Kadang-kadang kami berempat tertidur gak depan tv.
Tapi biasanya saya terus menyelinap naik bilik bila dah dorang tertidur tu.

Nyaman rasa ngadap kain & mesin jahit tanpa gangguan..
Laju je menjahit.

Itu je la cerita cuti hujung minggu saya dua minggu yg lalu..
Banyak luangkan masa dalam rumah je bila cuti-cuti ni. Boring je baca kan..

Hakhakhak…
em sowiii!!!
 
 


Sensasi nya..,

Us together..