Thursday, October 16, 2014

Penyusuan Ibu yang Berjaya



bermulanya dari hari pertama kelahiran Ziyad pada 5 Feb 2012
sehinggalah ke 5 April 2014 yang lalu..
genap 2 tahun 2 bulan Ziyad, anak kedua saya menyusu badan.
Ye, Ziyad 100% full menyusu badan ataupun dalam bahase inggerisnya,
100% full breastfeeding.

Syabas, Syabas, syabas!!
hasil dari bertungkus lumus saya terkejar-kejar sesi mengepam selama ini, alhamdulillah berbaloi-baloi
dapat menyusukan penuh ziyad. Sama rata dengan abang long haziq.
Sukur Ya Allah, atas kurniaanmu.. diberikan saya kekuatan fizikal dan mental utk menyusukan penuh kedua-dua anak saya.

kalau difikirkan tak cukup tidurnya.. tak cukup rehatnya..  tak tergambar kot nak cerita macamne.
Syukur..syukur..syukur juga saya sukses dalam penyusuan Ibu
berkat dari full support dari Suami, mak abah, dan family tersayang.

kalau yang mana fanatik penyusuan ibu tu, agaknya
dah anugerahkan PHD kot kat saya ni..
saya bukan fanatik Susu Ibu,
cumanya saya ni penyokong kuat Penyusuan Ibu.
tips kejayaan saya dalam penyusuan ibu ni tak banyak ,
Apa yang saya amalkan adalah, 
Doa, rajin, usaha, makan..makan..dan makan.
4 perkara ni saja yang saya pentingkan.

segala vitamin yang katenye booster breastfeeding yg dok heboh di promote sana sini tu
ada saya beli dan makan..
akan tetapinya vitamin aka booster itu,
tidak sekali pun menggalakkan ke booster an susu saya..
buatkan saya gastric lagi ade.. hohohoho.. ape daaa vitamin tu.
Tak pasal ai ada gastric tau.. *hewhewhew.. hetchu!
daripada saya consume vitamin² lebih elok saya pulun makan-makan,
lagi memboosterkan susu.

lain orang lain cara, lain badan lain rasinya kan..
tak semua benda dapat di praktikkan dengan hasil yang sama kan.

mungkin vitamin booster tu lebih sesuai dengan orang lain,
bukan pada saya.
Berhabis juga duit membeli vitamin segala tu..
$$$$ terbang gitu.. *nangis

Tu semua sebab cepat sangat terpengaruh dgn promo milk booster ..
Walau hasilnya idok ler seberapa.
Maka pegangan saya untuk jayakan penyusuan ibu cumalah
Sentiasa pegang kata-kata “JANGAN MALAS” untuk tarbiahkan diri sendiri.

Meh ziyad possing skettt.


Amboii.. bile busu (adik saya) ajak bergambo, kemain lagi possing ye..



ucapan khas dari saya,
susukan lah anak kita dengan jayanya..

Selamat Hari Khamis..
tata!





6 comments:

imie fatiema said...

salam khamis juga..tahniah..saya pun berjaya dgn jaya FB anak anak, skrg boy dah masuk 3y dah merdeka pun.. hehe

Jari Manis said...

setahu JM klau 100% breastfeeding antobodi anak tu kuat..susah nk dpat penyakit tapi ada sebahagian ibu bukan x nk menyusu badan tapi susu ibu dah kering...dh mcm2 cara dan petua buat tpi x de susu. maybe reseki ietam ada susu sehingga umur anak 2 tahun alhamdulillah

Rosmiza Ali said...

Tahniah dear kerana berjaya fully bf kedua2 anak selama 2 tahun.. Doakan saya pun ada rezeki untuk ada anak & rasa pengalaman bf anak sendiri ye..
Rosmiza Ali Official Blog™

ietams said...

Alhamdulillah imie.. Tahniah utk awak juga tau

Kesuma Angsana said...

Alhamdulillah & syabas !

Amy J said...

wah, betul. penyusuan ibu ni sangat sangat digalakkan. banyak bagi khasiat dekat anak-anak... ^^,

Sensasi nya..,

Us together..