Monday, June 30, 2014

Dear Blog


maafkan saya,
maafkan saya,
maafkan saya,
maafkan saya,
tak cukup masa nak menghadap blog
tak cukup masa nak blogwalking
tak cukup masa nak menaip entri-entri baru
tak cukup masa juga menjenguk kesana kesini

buat sementara waktu saya perlukan masa untuk adjust masa saya..
sebab bebanan kerja di pejabat udeh ditambah
dek kerana sorang staf ni dah selamat melahirkan bayi,
tahniah tau! ada baby ni kan heaven sangattt..
bestnya la hai ade baby kecik ni..



maka bermulalah kehiduapan yang bizi sehari-hari saya di pejabat.
lunch time pula time saya untuk tidur nan nyenyak..

bye... jumpa lagi yer nanti!



Sunday, June 22, 2014

Zumba bersama D'Adza Fitness



pada 11 May 2014 yang lalu, saya dapat peluang join zumba.
terima kasih banyak-banyak kat yana yassin.
bagi offer kat saya join zumba ni.
best sangat-sangat berzumba..
habis semua lemak bergegar..






bertempat di dewan cempaka Ampang,


ramai rupanya sama minat berzumba dengan saya.
beramai-ramai turut serta di hari itu. 

acara zumba dimulakan dengan zumba kanak-kanak..
bestnya kalau ade anak pempuan,
boleh geng berzumba



comel sangat ter joget-joget zumba..

bukan saya je blogger yang ade,
Cik Lily, DekNoor, KakEmma
yeyyyyy!! zumba pon dah mula...
daripada malu-malu saya ni, sampai dah naik sheikh tak malu..
sakan terlompat-lompat.. terjoget-joget..

saya, deqNor, CikLily, Mak Dara dan Kak Emma
terima kasih pada Mak Dara, bagi peluang kat saya join Zumba ni.

saya ambik kesempatan nak ucapkan
salam takziah pada MakDara, atas pemergian suaminya yang tercinta dua tiga minggu yang lalu akibat Kanser Darah.



dalam perjalanan balik kerumah setelah sakan berzumba,
urat-urat tulang-tulang lemak-lemak bagai nak pengsan rasa meletop dah hah 
tapi yang pastinya ZUMBA ni SYOKKK sangat!!




D ADZA FITNESS INSTAGRAM http://i.instagram.com/dadzafitness/
D ADZA FITNESS FB FANPAGE https://m.facebook.com/dadzafitness/
D ADZA FITNESS BLOG http://dadzafitness.blogspot.com/



Friday, June 20, 2014

BioFreedom™: An Evolution in Medical Technology for Treating Coronary Disease Patients


Kuala Lumpur, June 13, 2014Biosensors International Group, Ltd. (“Biosensors” or the “Company”, Bloomberg: BIG SP; Reuters: BIOS.SI; SGX: B20), a developer, manufacturer and marketer of innovative medical devices for interventional cardiology and critical care procedures has introduced BioFreedom™, a polymer-free drug-coated stent (DCS) system in conjunction with the 20th ASEAN Federation of Cardiology Congress (AFCC) 2014 at the Kuala Lumpur Convention Centre.

For the past three decades in Malaysia, heart disease continues to be the number one killer with about 8,000 new heart patients annually and 35% of deaths occurring in individuals aged below 60 years.

Stents are small mesh tubes used to keep narrowed arteries open for proper blood flow in patients with coronary heart disease. Over the years, Cardiology has evolved from using balloon angioplasty to drug-eluting stents, which have polymers as one of its components to control drug release.

BioFreedom™ represents the latest development in Biosensors’ stent technology, featuring a micro-structured abluminal surface, which permits the controlled release of Biolimus A9™ (BA9™) without the use of a polymer. BA9™ is a highly lipophilic antirestenotic drug, which means it dissolves in fats and prevents re-blockage in the treated arteries.  

The BioFreedom™ stent offers hope to all patients, especially those at high risk of bleeding.


The roundtable session was chaired by Dato’ Dr. Rosli Mohd Ali, Head Cardiologist & Consultant Cardiologist of the National Heart Institute (IJN) and participated by

cardiology experts from IJN, University Malaya Medical Centre (UMMC), HSC Medical Centre, Gleneagles Medical Centre Penang and Pantai Hospital Kuala Lumpur.

“Polymer is the lining around part of or the whole stent struts. Its function is to store the drug and elute it over the next few months. After the drug has been fully eluted, the polymer is redundant. Theoretically, it can be possibly associated with allergic reaction, which can potentially lead to blood clot formation. Prevention of blood clot formation warrants the use of dual antiplatelet agents,” said Tan Sri Dato’ Seri Dr. Robayaah Zambahari, CEO and Senior Consultant Cardiologist, National Heart Institute (IJN).

“Hence, researchers and innovators in the stent industry have developed stents with biodegradable polymer and more recently stents without polymer, with the objective of reducing the need for prolonged dual antiplatelet agents. BioFreedom™ is a polymer-free stent and therefore, theoretically may not need prolonged antiplatelet therapy. This aspect is being tested in an international multi-centre trial and we await the results,” Tan Sri Dato’ Seri Dr. Robayaah added.



Professor Wan Azman Wan Ahmad, Unit Head of Cardiology of University Malaya Medical Centre said: “Though there is a need for polymer to get the drug to the treatment site, the polymer itself has been linked to an increased risk of clotting within the stent which may occur years after the stent implantation. Therefore, patients need to be educated on why polymers are used, and how stents have evolved over the years.”

“Besides the concept of stents, general practitioners or doctors also need to understand why it is important to thin the blood when a stent is implanted using the Dual-Anti-Platelet-Therapy (DAPT), which has to be established after implanting stents to avoid a sudden blockage of the stented artery caused by clots,” said Datuk Dr. Azhari Rosman, Consultant Cardiologist, National Heart Institute (IJN).



  
According to Dr. Soo Chee Siong, Medical Director and Consultant Cardiologist from HSC Medical Centre, the DAPT prescription applies to all heart patients treated with
stenting, and BioFreedom™ may reshape the use of DAPT in patients with complex lesions, which currently requires a longer DAPT treatment.

BioFreedom™ stents are currently undergoing a large clinical trial called LEADERS FREE, designed to assess the potential of the polymer-free drug-coated stent (DCS) in delivering the anti-restenotic benefits of a drug eluting stent whilst prescribing a shorter one-month course of DAPT, which is currently only recommended for bare-metal stents.

Approximately 2,500 patients at a high risk of bleeding are involved in this world’s first prospective, randomized double-blind trial across Europe, Asia and America.

The First in Man (FIM) demonstrated sustained safety up to four years. The goal of Leaders Free is to demonstrate BioFreedom™’s safety levels especially the need for a shorter duration of DAPT. Once this trial is published in 2015, it would then establish the safety and efficacy of BioFreedom™,” said Dato’ Dr. Rosli Mohd Ali.

“We are looking up eagerly to the results of the LEADERS FREE trial.  If this trial shows to be positive, the classical bare metal stent will have a diminished use. This would indicate a major breakthrough in the field of interventional cardiology,” said Associate Professor Dr. Eric Eeckhout.

“The next generation of coronary stents should enhance patient safety by reducing stent thrombosis and duration of dual anti-platelet therapy, I think BioFreedom™ is the first of this new generation of stents, with this unique profile of just the stent and drug (termed as drug coated stent), and its unique drug releasing technology,” said Dr. Simon Lo.

Dr. Yee Kok Meng, a Consultant Interventional Cardiologist from Pantai Hospital Kuala Lumpur approaches his patients with balanced treatment and is positive about using BioFreedom™.

“I am glad to have BioFreedom™ as a stent option for my patients, as sometimes it is important to have a shorter duration of DAPT. However, it may be a challenge to educate the public and doctors at this stage as the final results of the trial are still pending,” said Dr. Yee.

According to Dr. Ramesh Singh, Interventional Cardiologist from University Malaya Medical Centre, he is glad to introduce BioFreedom™ to a wide range of patients including high-risk patients as this is a new and novel technology that has long-term promising results.







*********************************************


Biosensors International Group Ltd melancarkan BioFreedom, sistem belat (stent) bersalut ubat bebas polimer pertama di dunia bagi pesakit yang berisiko tinggi daripada mengalami pendarahan.

Biosensors ialah pemaju, pembuat dan pemasar peranti perubatan inovatif bagi prosedur penjagaan kritikal dan kardiologi intervensi (Interventional Cardiology).

"Belat BioFreedom memberi harapan kepada semua pesakit, terutamanya mereka yang berisiko tinggi mengalami pendarahan," kata kumpulan itu dalam satu kenyataan di sini pada Jumaat.

Stent atau belat ialah tiub sirat kecil yang digunakan untuk membuka arteri yang sempit agar darah dapat mengalir dengan lancar bagi pesakit-pesakit yang mengidap penyakit jantung koronari, katanya.

Tahun demi tahun, kardiologi berevolusi dari menggunakan angioplasti belon kepada penggunaan belat yang mengeluarkan ubat dan mempunyai polimer untuk mengawal pelepasan ubat.

Di Malaysia, sejak tiga dekad lalu, penyakit jantung terus menjadi pembunuh nombor satu dengan kira-kira 8,000 pesakit jantung baharu setahun dan menyebabkan 35 peratus kematian individu di bawah usia 60 tahun.

BioFreedom, perkembangan terbaru dalam teknologi stent Biosensors, diperkenalkan sempena Kongres Persekutuan Kardiologi Asean Ke-20 yang sedang berlangsung di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur dari 12 hingga 15 Jun.

Seramai 2,500 pesakit yang berisiko tinggi mengalami pendarahan terbabit dalam ujian rawak di seluruh Eropah, Asia dan Amerika, kata kumpulan itu.

Thursday, June 19, 2014

Autogate Rosak


hujung bulan hari tu pagar rumah saya hat Autogate nye motor rosak.
bila ditekan-tekan remote pagar tak terbuka.

kena buka dan tutup pagar tu by manual..
en abah wassap jiran depan
tanya-tanyakan kot ada contact no orang yang boleh repair.

dulu ada nampak jiran tu tukar autogate nya juga.
nasib baik dia simpan lagi nombor uncle tu..
dapat la mudah mencari tukang repair autogate.

macam kena je timing rosak tu hari jumaat petang.
terus set appointment uncle tu datang sabtu pagi.



ni perkakasan yang akan ditukar.



kerja-kerja penukaran sedang dijalankan..


autogate yang lama dah selamat di cabut



dan ditukar dengan yang baru


selesai dah kerja-kerja menukar autogate ..
semuanya kos seribu lebih.. phewww...

terima kasih uncle ye!









Monday, June 16, 2014

Uniqlo The Mines


Salam Isnin...
berakhir sudah cuti sekolah.
bermula kembali jalan sesak kenderaan di pagi dan petang waktu bekerja.

saya pun baru je selesai ber kursus..
baru la sikit-sikit macam boleh nak menjenguk-jenguk blog.

banyak utang entry ni.. tak update-update..
saya cuba satu persatu..
banyak nak mengomelnya ni.. hakhakhak..

sebelum kita singsing lengan nak mula menaip merapu meraban kat blog ni
mari lah hiburkan mata, stretchingkan kaki melangkah..
lunch time ni jenjalan ke The Mines aje la hai.. dah itu je yg dekat.
nampak Uniqlo.. jenguk-jenguk cuci mata..
nampak seluar murah rege rm puluh-puluh lebih, warna-warna ala-ala colour block.

ambik selai pergi test ke fitting room.



hanya mampu fitting aje,
nak membelinya.. ahhhh nanti-nanti lah...


jumpa lagi ye..
baiii..
*tak abis terai lagi ni.. ^________^






Thursday, June 5, 2014

Yang ke 10




Hari ni kan hati saya berbunga-bunga..
hari ni kan.. saya rasa suka je
hari ni kan mood macam best je..
hari ni kan.. rasa nak senyum aje kejenya..
hari ni kan...rasa happy je..
hari ni kan.. rasa seronok aje..
hari ni kan.. rasa nak ketawa aje..
hari ni kan muka ceria aje..




DANNNN...

hari ni kann... hari
WEDDING ANNIVERSARY SAYA YANG KE 10 TAHUN..

SYUKUR KEhadrat mu Ya Allah..
atas limpah kurnia mu kami sampai ke 10 tahun
mengharungi suka duka bersama.


tahniah pada saya dan en abah..



punya 2 orang putera yang cukup comel dan suka mencomelkan kami..
Alhamdulillah!


Tuesday, June 3, 2014

Aktiviti bersama anak Di Hari Minggu





hari ni Selasa hari kedua dah start kerja.. lemaunya mood jangan kata lah.
suram je rasa hati ni nak jalankan tugas..
cuit-cuit yang mana penting aje..
yang tak penting sangat kasik tolak tepi-tepi sikit.

Kalau minggu lepas sakan bercuti jenjalan ke Penang,
minggu ni merap aje la kat KL..
ada plan nak short getaway sempena 10th Wed Anni..
Tapi en abah kata, kasik postpone ke tarikh dan waktu yang best.
Bahekkk tuan Presiden! patik menjunjung perintah..

Setiap kali cuti hujung minggu,
kami 4 beranak akan melepak Giant dekat rumah aje..
Pergi tingkat 3 paling atas.




lepak berejam kat area Playground.
dah puas main-main kat gelongsor tu,
sorang satu nak buat benda ni..
ape tah namanya aktiviti ni..
yang guna warna-warna macam cat air ni..
bila dah siap, dimasak, pastu boleh la ditampalkan ke pintu peti ais.



haziq amik gambar robot


Ziyad amik gambar ultraman

kesudahannya en abah yang sudahkan gambar ultraman Ziyad.

yang si Ziyad dah hilang pergi main gelongsor..

plan nak Getaway tu tak jadi,
mungkin nak try ajak en abah pergi tengok wayang la nanti..
rasa-rasa macam nak ke cinema Alamanda...
jom jumpa-jumpa jomm..
boleh lepak tengok wayang sekali.. hikhikhikhik..







Sensasi nya..,

Us together..