Wednesday, April 2, 2014

Tengok Monyet


macamne keadaan air korang si warga selangor, ??
musim-musim catuan air ni kan.. semua aktiviti di rumah pun kena catu-catu jimatkan penggunaan air.
korang macam tu tak?
saya ni ponnn.. macam susah sikit la jadinya bila air kejap ade.. kejap takde..
terus mase ni ter fikir alangkah bagusnya duduk kampung,
puasss dapat mandi.. puas dapat basuh baju..pinggan.. takde pon catu-catu air.

meh kite sesama berdoa biar hujan banyak-banyak dan kerap-kerap,
biar kawasan tadahan air untuk selangor mencukupi untuk kite semua kan..

Ahad yang lalu, saya sekeluarga kecik  ke taman rekreasi Bukit Jalil.
buat aktiviti riadah.
anak-anak saya kan hobinya berlari dan melompat setiap saat,
jom ler kite berlari melompat sesuka hati mu Nakkk..

kalau ikut en abah, taman bukit Jalil ni memang dia pangkah sangat-sangat.
lelah katenye..
bukan sebab dia kene serang sakit lelah tiap kali datang taman ni,
kawasan taman ni jenis berbukit. nak masuk tamannya dari tapak parking kereta,
kene menonggek bontot manjat bukit.. hahaha.. tu yang dia kate lelahnya..
sebab nya belum sampai pun lagi taman, dah termengah-mengah panjat bukit.
terbalik pulak saya yang suka je kalau pergi taman bukit ni.. gembira sangat kalau dapat pergi.
dapat le keluarkan peluh..
saya memang suka bende-bende adventurers macam ni..
tapi tidak pada en abah.

dek sebabkan ade satu ni je taman yang okey area bkt Jalil ni,
nak tanak en abah bawakkan juga kami ke sini..

puas haziq dengan Ziyad berlari berkejaran kat playground.
berpeloh kuyup kami laki bini kejor dorang dua beradik...
kejap ke sana kejap gi ilang dia ke sini..

sampai le en abah dah serender mengah macam nak pengsan jaga si ziyad,
ade la dalam 45minit bermain,
saya ajak turun ke bawah taman, ade tasik kot.. ke kolam?.. ke sungai?.. entah ler.. tak sure.

penuh dengan monyet kat area air-air tu..
hahhh suka sangat la budak dua beradik ni tengok monyet.

dah jimat duit tiket zoo dah kat situ..
dah puas tengok monyet kat sini aje..
semua aksi monyet dapat tengok live dan open kat situ.
dengan monyet gaduhnya la..
dengan monyet berkejaran dari sana ke sini nya la.., diving nya la.., berenang la..
sampaikan la deme "EHEM EHEM"..depan kitorang.. cukup dah sempurna tengok monyet-monyet tu..




syok dorang dok tepi air..

monyet ni la yg baru lepas "ehem ehem".. sabar je lah


monyet yang ni terus possing bila nampak saya hala henpon ..
mesti dia ni model.. pandai possing.



monyet-monyet berlarian dan bergaduh sesama sendiri.


kami berempat.
ibu, abah, abg long haziq dan ziyad

ibu abah haziq.
ziyad ngamuk kat belakang abah mase ni.
abg long haziq.
eh ..eh.. apesal dah nampak dah besar ni haziq???
#howtimeflies



7 comments:

Jari Manis said...

monyet tengah ehem2 tu tgh buat aper...tgh berak ek

imie fatiema said...

alhamdulillah rumah saya tak kena catuan air. seronok la ya bersantai

wantie said...

part paling tak suka tengok monyet kalau kat penang ni le, sebab monyet monyet kat kebun bunga ni suka sangat datang dekat dan rebut apa aje la kat tangan kita...


ye la..nampak dah besar anak sulung kamu tu.

Eza Boom Boom said...

banyaknya monyett.. Comelnyaaaaa. Tak takut manusia ke monyet-monyet tu?

Sobri Yaacob said...

alhamdulilah..tempat saya x pnah bercatu air lagi..2..3 hari ni hujan je.. he..he..
menabung sis x3

ietams said...

@JM
Bukan tgh berak dorang tu..
Tgh ber 'sama' .huhuhu..

@imie,
Rumah saya terbabit dgn catuan air.. Siksa gak rasa

ietams said...

@kak wantie
Kat penang byk eh monyet mcm ni..
Takyah dah tngok monyet kat zoo dah kan..

@eza
Dorang tak nampak takut pun dgn manusia..
Dah macam biase dah nampaknya

@sobri
Untungnya tak kene catu...
Kami ni alahaii..kene banyak2 sabar dan berjimat bile time takde air

Sensasi nya..,

Us together..