Monday, January 20, 2014

Menu Packed breakfast untuk anak Darjah 1



Wahh,... tajuk iolss tak hengat nya kann..
semuanya la nak letak kan ujung ayat
perkataan anak sekolah darjah 1 kat tajuk..  hahaha..

macamkan saya seorang aje yang ade anak sekolah darjah 1 nya..
Over sanggat!
orang tgh semangat waja ni korang.. kasik chance la sikettt.. kekekeke..

haziq anak saya memang tiap hari saya bekalkan makanan dari rumah.
dia ade dua set lunch box.
sekolah pagi (KAFA) beg nya kaler cekelat muda bekas makanannya kaler hijo.
sekolah petang (kebangsaan) beg nya kaler biru tua, bekas makanan kaler biru.

bila dah hari-hari di bekalkan tu,
idea utk bekalan makanannya pun..
sampai satu mase tu.. tandus gak idea nak perah...
nak bekalkan ape.


hari tu haziq request untuk bekalkan sosej goreng aje.
bila di pikir-pikir.. takkan la sosej semata aje nak di bekalkan..
mane pulak khasiat tambahannya nanti kan... kan..
dah le dari pagi bawak ke petang bersekolah..

jadinya hari tu saya try test n error kan aje
bahan-bahan yang saya ada,

telur, roti, minyak zaitun,.

pagi nya saya bekalkan
roti berinti kan telur dadar goreng minyak zaitun


gambar minyak zaitun yang saya gunakan..


telur dadar #mainhentamjecetakasalkandidadar saya tengah di goreng.. hewhewhew...


bekal makanan untuk sekolah petang pula saya buat
"sosej telur goreng minyak Zaitun"
dadarkan telur, pastu celupkan sosej ke dalam telur sebelum digoreng.
minyak goreng tu guna minyak zaitun.


eh nasib baik ade gak gambo lunch box set haziq ke sekolah..
dapat saya tepek kat sini..


bila buat packed food untuk haziq ni gunakan minyak zaitun,
saya nampak haziq lebih bertenaga la..
takde pon lesu lembik tetibe tertidur masa jemput dia balik.
cergas je dia..
makanya lepas-lepas ni memang saya tekad dan terus bersemangat
nak menggunakan minyak zaitun..
diguna khas untuk masakkan bekalan makanan haziq ke sekolah.
tak salah pun kan berhabis duit untuk anak sendiri.
benda lain yang 'berharga harga' pejam mata je boleh belinya kan..
takkan la makanan untuk anak sihat & cergas pun kita nak bersukat bagai..
mengeluh itu ini tak cukup duit..
insyaAllah ada jalan nya kata Maher Zain.. hihihihi...



6 comments:

Sobri Yaacob said...

ye la kak..bkn stakat osej je..kna la tambah menu2 lain bg helty food..lawanye bkas bawa bkal..

ina's said...

betul tu puan..anak sendiri pon..tak perlu la kita keluh kesah..tak payah berkira kan..kan ;p

wantie said...

hairan kan..bebudak ni asyik ngan hot dog jer.. kalau bekalkan hotdog mesti habis punya..

wah makin bertenanga la haziq hari hari munyak zaitun.

hazman aka species1980 said...

baguslah amalkan masak dengan minyak zaitun.... good...

sha dhira said...

Wah, sedapnya.. macam lapar lak tengok makanan ni.. hehe.

lieyalatif said...

alhamdulillah...air tangan ibu paling terbaik kan...lieya pun sampai skrang belum culas lagi bawak bekal anak....

Sensasi nya..,

Us together..