Monday, September 30, 2013

Diet Ibu Menyusu

jenguk blog kak wantie,
bace menu diet..
bukak blog fillani pun cerita pasal diet
bukak FB, ada yg kekawan join diet Herbalife..
tetiba terus dapat aura nak berdiet.. hehehe..
perempuan ni kan memang cepat terpengaruh.

termasuk la ahkak ni ha..
sibuk gak nak ikut berdiet.
pergi tmn sri serdang, pergi kat gerai MPSJ sri serdang,
memang dah pasang niat nak beli lauk sayur sahaje.

demi untuk realisasikan impian utk berdiet.
sekali bila nampak lauk jantung pisang lemak cili api..
terus tak menahan liurrr... slurrpppppp!

terus minta nasi, lauk jantung penuh sengah polisterine
siap amik sekor ikan masin gelama.
zasss! hilang sekejapan terus bunga-bunga diet saya.



sebabkan menu hari ni dah tak jadi menu org diet,
makanye kite declared ini adalah menu Diet Ibu Menyusu.. hakhakhakhak..
rege lunch tapau saya arini RM2.80.
berbaloi-baloiii...
perut pun kenyang suka hati.... Burrrppp...!!

takpe.. niat diet tu dah ade tersemat dalam hati.
cuma belum dapat di capaikan aje.
kite cube lagi esok..esok.. dan esok nye yer..




Friday, September 27, 2013

Selesa!

hari tu saya ada cerita kat entry mesin jahit tu
yang saya tengah bersemangat nak buat shawl sendiri kan.
mood happy tengah on kuasa berganda dah ni..
setelah 2 malam berturut-turut bersengkang mata
maka impian saya telah terlaksana... yey!!!!

saya buat shawl yang panjang nya 2m, lebar 22inc.
material kain ni chiffon jorjet.. kata cina kedai kain tu..
tapi tulis chiffon kat kepala kain. entah ler.. janji chiffon je dah le kot..

kesan yang saya dapat setelah memakai shawl ni
sangat-sangat selesa!!!!!
perkataan selesa nak kena besarkan font nya..
untuk impak berganda-ganda..  hihihihi...





bila duduk, pun kite rasa selesa..
part yg paling saya suka, tudung ni idak le melepet melekap ke dahi.
keadaan tudung masa duduk. kan belah depan dapat full cover...


belakang pun full cover.. selesa kan..
bila berdiri, labuh kain kat depan memang ter tutup..
belakang pun tutup juga ..

sesungguhnya saya betul-betul happy
bila saya berjaya macam ni!
lepas ni boleh la cari lain-lain colour pula..
boleh tukar-tukar shawl.. kalau nak beli kang, rata-rata rege kemain boleh tahan..






Common Disease?



anak-anak saya demam panas 13hb Sept lepas,
masa saya masih di pejabat di hari 13hb tu, pukul 4ptg..
principal Kindy anak² saya telefon, minta saya balik
ambil Ziyad bawa balik.. sebab suhu badan Ziyad panas sangat.
teachernye risau, sebab takde bekal ape-ape ubat pun.

sebab takde pula simptom² demam malam tu ke pagi tu ke..
happy & cergas je nampaknya si ziyad tu.
mujur mase tu kerja-kerja dah banyak settled.

kebetulan en abah pun balik awal,
elok sangat, boleh terus bawak anak pergi klinik.
pilihan klinik sebenarnye lebih kan nak ke Klinik Mano & surgeri kat Bdr Tasik Selatan.

tapi bila timbang tolak bagai, tak jadi nak pergi klinik Mano..
sebab weekdays, petang-petang, MRR2 agak kepadatan kesesakan lalulintasnya.
sudahnya saya pilih ke Klinik Qistina kat pinggiran Putra Permai.
ala.. senang cerita Putra Permai tu EQuiene Park.
klinik tu sebelah je dengan Butik Moms Little Ones, Pusat Laktasi & Gedung Penyusuan Ibu
dan berdekatan sangat dengan Giant Equine Park tu.

kebetulan haziq komplen tekak nya tak berapa sedap, macam perit-perit.
hah senang, sekali dua beradik jumpa doktor,
cek aje ape yg patut.
bila cek, hah hambek! tinggi gak demam dorang.
ziyad 38.9°c, abg long haziq 38°c.

demam ziyad berpanjangan sampai hari Selasa,
abg long Haziq pun kejap ok kejap tak..
Isnin memang dia cuti tak sekolah.
Hari Selasa abg long pergi kelas aje.. tengahri dah jemput balik rumah.
kejap panas kejap reda.. saya & en abah bergilir-gilir cuti.

Hari Rabu, Khamis saya hantar je Haziq dan Ziyad ke kindy dari pagi hingga petang,
masa petang Khamis tu en abah jemput budak-budak, nurse kat Kindy tu bagitau
*(kindy haziq ziyad memang ade seorang nurse)
yang Ziyad ni kene HFMD (Hand Foot Mouth Disease).
sebab hari Khamsi tu, nampak ziyad ade rashes (ruam) kat bawah mulut, dalam mulut ade ulser.
dan sebiji dua rashes kat kaki & tangan.

en abah terus sampaikan ape yg nurse cakap kat saya sesampainya dirumah,
terus kami return pergi ke klinik qistina tu,
Doktor pun inform kat saya, ziyad dah nak recovery dah..
bila ditanya berapa lama nak kena kuarantin,, doktor cakap lagi seminggu..
huhuhu..

Hari Jumaat, en abah cuti.. saya kerja.
jumaat tu terus saya apply cuti siap-siap.
Isnin sampai Rabu. Senang!. rekod kita lagi bagus apply cuti formal mcm ni
daripada kerap ambik EL kan..

Isninnya hari tu (23/9/13) nampak dah memang hilang ruam kat tangan kaki..
cuma tinggal 2-3 biji.. Selasa nya saya cuti lagi.. saje nak monitor ..
alhamdulillah ziyad tak teruk sangat kene HFMD ni..
spot rashes tu tak berapa banyak,, kecik² dan sikit aje..
tak melarat sampai ke peha & lengan..

saya rasa Ziyad tak melarat HFMD tu sebab dia kuat minum air & BF la..
sebab saya googled banyak baby yg HFMD tu besar² spot rashes nye.. seram lak tengok!
ziyad punya rashes kecik² mcm jerawat pasir kat muka tu je. dan tompok kecik je.

dan akhirnya dapat le saya datang kerja hari Rabu tu macam biasa.
Syukur!
ada baby ni best kan,
tapi dalam tempoh dia nak besar tu,
ibu yg bekerja ni nak kena sentiasa bersedia dgn EL & AL. Betul kan kawan-kawan???


*EL= Emergency Leave
*AL=Annual Leave



"Hai.. saya Ad Iyad.. Adikkk"
*ayat biasa introduction diri si ziyad.




Wednesday, September 25, 2013

Mesin Jahit Singer 8280


sape ade mesin jahit?
sape yang ade mesin jahit Singer model 8280?
yey!! sape yang ada.. kite sama la.. mesin jahit saya pun model 8280.
memang best la mesin tu..
saya dah berhasil jahit alas meja, sarung bantal,
sarung tilam & bantal baby untuk ziyad.
pendek kata.. senang banyak le saya nak menjahit bila ade mesin jahit sendiri ni.
baru lah rasa diri ni mak orang.. hahahaha..

meh sini saya nak share kan manual tuto cara guna dan teknik jahitan utk mesin jahit 8280 kite..

layannnzzz...,!




pstt..psstt.. sekarang ni kan saya tengah bercita-cita nak buat shawl sendiri..
doakan saya eh.. mudah-mudahan projek shawl saya ni berjaya.. hoyyeh!!

EHH?? !!
hari ni hari Rabu..
saya takde WW punye entry tau arini..
hari ni entri blog saya berkata-kata mcm hari-hari biasa.. hikhikhik..
org tengah bersemangat nak menjahit dah ni... biase ler kann.. tengah excited.






Tuesday, September 24, 2013

Tak Boleh Komen


Alamakkk!!
apesal blog saya nihh..
tetiba kawan2 yg dikasihi tinggalkan
note kat cbox yang tak boleh nak tinggalkan komen.

UWAAAAA!! kenape ehh...
alahaii..
ni mesti ade error nih..
last week saya try ejas utk komen-komen ni ha..

sah le ni.. ade le bende yang tercicir ni..
sabar ye.. saya cube selesaikan ape yg problemo nih.

lame tak jenguk blog..
anak saya si ziyad dia demam.. siap pakej HFMD.
so minggu ni minggu berkurung dan dikurung

sorry yer.. silap saya kot komen tak boleh nak tinggal kat sini..

nanti saya try ejas eh!..




Saturday, September 21, 2013

berinai

aktiviti hari sabtu saya..
berinai di jari jari ku...
saje nak mencantik cantikkan kuku dan jari mak incik ni..

saya tepekkan inai,
en abah balutkan dgn plastik.
sweet sangat sangat iye tewww..

sementara nk tunggu dia me merah..
jom layan kpop one HD..
walaupun bandgirl tu tak sudah nak joget gosok montot...
huhuhu...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Thursday, September 19, 2013

Suami pukul & Halau isteri keluar Rumah sebab Rumah bersepah



GOMBAK , 18 Sept :  Hanya kerana rumah bersepah, seorang wanita bukan saja dimaki-hamun suaminya, malah dia turut dibelasah selain badannya diseret dan dihempas ke dinding oleh lelaki terbabit.
Lebih malang lagi, pertengkaran pasangan terbabit difahamkan mendapat campur tangan bapa lelaki itu yang turut menyokong tindakan anaknya hingga suaminya menghalau wanita berusia 27 tahun itu keluar dari rumah mereka di Batu 6 Gombak, di sini. Berikutan kejadian itu, wanita terbabit yang cedera  akur dan keluar rumah sebelum membuat laporan polis, kelmarin.

Menceritakan kejadian Sabtu lalu, sumber berkata, mangsa yang bekerja di sebuah syarikat swasta pulang ke rumah  jam 10 malam sebaik selesai bertugas.

“Apabila mangsa masuk ke dalam bilik, suaminya secara tiba-tiba menengkingnya memarahi mangsa kerana tidak mengemas rumah. Mangsa memberi alasan baru pulang bekerja belum sempat berbuat demikian.

“Berlaku pertengkaran menyebabkan si suami naik angin lalu membelasah mangsa,” katanya memberitahu mangsa sering dipukul lelaki terbabit sejak perkahwinan mereka lebih dua tahun lalu. Menurut sumber, suspek bertindak  kejam lagi apabila mencekik wanita itu dan mengheretnya keluar dari bilik lalu menghempas badan mangsa ke dinding di ruang tamu.

“Mangsa yang kesakitan cuba melawan. Namun, bapa mentua mangsa yang difahamkan tinggal bersama mereka menyedari kejadian itu lalu campur tangan.
“Bapa suspek dikatakan menyokong tindakan anak lelakinya itu. Mangsa kemudian dihalau keluar dari rumah itu oleh suaminya,” katanya.
 
#hui haii tak guna betul suami mangsa ni.. isterinya tu penat-penat baru balik kerja
tak pasal nak kene bambu sbb tak kemas rumah..
yg pak mertua dok sekali tu seharian duduk rumah buat ape??
apesal pak mertuanya tu tak ngemas rumah?? sakit hati betul dengan orang macam ni!!!! grrrrrr!!!
 
 
sumber di amik dari sini ....
 
 
 
 
 

Sunday, September 15, 2013

the expendables 2


hari ahad ni.. cuaca kat rumah saya mendung dan sejuk je..
dah rasa macam duduk kat genting la pula..
udaranya nyaman aje..

bila rumah sejuk mcm ni
memang best la untuk melepak-lepak
dirumah seisi keluarga..

en abah dah siap record movie best semalam.
makanya ahad ni jom kita layan
the expendables 2.
lakonan hero-hero terhebat.. sylvester stallone
chuck norris..van damme.. arnold schwazernagger..
jet li..jasob statham.. dolph lundgren..
bruce willis..

movie penuh action yg pasti janjikan klimaks berganda... huhu..hihihihiiiii...

plan nak jenjalan ke pavillion terus
terkubur dalam ingatan...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Saturday, September 14, 2013

13th Sept 13

cantik tarik 13.9.13...
syukur alhamdulillah masih sihat walafiat...
cukup umurnya saya ke 33 tahun..
dah boleh mabuk huruf 3 dah....
syukur ya Allah..
di umur 33 ni saya dikelilingi dengan orang orang kesayangan saya.
punya mak abah.. abang abang kakak kakak ipar
anak anak buah lelaki perempuan yang dah besar besar..

punya suami yang still maintain handsome dan segak..
punya anak  anak lelaki yang handsome dan comey paling penting tidak Obes....

syukur..syukur..syukur pada mu Allah..

sedikit bingkisan rupaku di hari cukupnya umur...
#repost dari IG..




Published with Blogger-droid v2.0.10

Friday, September 13, 2013

suka nya saya dapat jumpa YB Khairy Jamaluddin .. ^__^


MILO jenama terkenal sepanjang zaman ade buat pelancaran kempen "Tenaga untuk Juara" yang dirasmikan oleh YB En. Khairy Jamaluddin, Menteri Belia dan Sukan Malaysia pada 5 September 13 
bertempat di Pusat Akuatik Nasional Bukit Jalil....

sape tak tau Pusat Akuatik ni.. boleh geng dengan saya... hahahaha..
seb baik ade Waze. konfiden weiii guna waze. konon teknologi lah sangatnya kan..
opis saya kan dekat area palace Golden Horses tu.. kenalah lalu jalan dari TPM...

nak jadik cerita hujan lebat lak pagi tu.. hah! hambek ko!
lalu jalan depan apartment kondo segala opposite Gate C, D, Stadium Bkt Jalil tu .. ,
habis hilang  segala navigator si waze tu.. .. ni nak salahkan satelit ke internet ke salah driver???
hahaha.. pengaruh en abah la ni.. nak pergi tempat sejengkal dari rumah pun nak ber GPS segala..
bila connection sangkut mcm tu dah menggelupur tak tau jalan ke mana.. hamekaw!!
merasalah berpusing-pusing uturn sane sini kat traffic light... hahahaha.. padan dgn muka sendiri...

kesudahannya main pakat masuk je dekat Gate B stadium, 
dengan muka berbajek kiut dan sopan saya pun bertanya dgn budi bahasanya kemanakah arahnya pusat akuatik tu dengan aney jaga parking..
mesti aney tu pelik.. org Ulu mane gaknya datang stadium tanye soklan macam saya...
hahaha.. hade haku kesahhh?? janji saya sampai ke destinasi.. malu sekejap je.. 
bukan dia kenal pun saya ni sape (ayat kaver diri yg benornye tu..hihihihi)

kempen Milo® "Tenaga untuk Juara" sebenarnya bukan hanya sekadar penajaan, 
ia bermatlamat untuk mendorong dan memacu 
bakat-bakat muda di dalam bidang sukan utk berusaha dgn lebih gigih 
dan mencapai kejayaan pada usia muda serta turut 
memberi inspirasi kepada ibu bapa supaya dapat support anak-anak untuk menceburi 
bidang sukan dari kecik lagi..

macam anak-anak saya ni ha.. perghhh... kemain sakan mengaktifkan diri..
tak boleh weh nak duduk diam dalam sesaat.. bizi kebeno buat kerja.
ini kalau duduk statik dalam seminit, 
mau dia rasa hazab bagai nak pengsan kot.. *matikla kutuk anak sendirik..hikk!!...
tapi takpe.. tu dugaan Allah bagi kat saya.. supaya sentiasa cergas jangan jadi lembap.
kang lembap semedang kang.. mau muka pun bengkak sembap.. ehhh??..
terima kasih anak-anak ku.. kamulah inspirasi ibu.. #tetiba..


so... marilah kita layan gambar-gambar di hari kejadian...,











mula-mula sekali  saya kene ucap terima kasih banyak kat yana,  
kalau tak disebabkan dia war-warkan kat wallnya dpt invitation majlis ni kat FB,
memang tak merasa la saya nak join jumpe KJ yang hensem teww..awww!



sebahagian blogger yang ada rasanya..
kebanyak dari mereka adalah blogger-blogger famous... huhuhu.. ai is malu juga..
tapi malu-malunya pun.... muka happy tetap menteng.. hihihihi
antara blogger hebak-hebak yg ada sini yg saya tau ,

yg lelain... tak sempat nak bertanya.. hihihi.. malu pun ye jugak ...hihihihi lagi..

kami lagi.., ekslusif dengan YB En Khairy Jamaluddin..

dan kami lagi,
ehhh.. macam tak cukup la nak bergambar dengan KJ... 
kami lagi.... CikLilySohoqueUzairMrJockoNannieYanaShakiddo.. bersama... YB Khairy.






peace special dari beliauu....
hensemmmm sangat sangat kannn...
memang beliau YB yang sporting.. ai loike ribu juta kali..

p/s: sila jangan over nak mimpi kan peace beliau yer..
 kasik can pada ai sorang aje nak mimpi.....hakhakhak....

gambar2 ni saya kredit pada NannieYana,
mereka berdua punya gambar ni... seb baik dorang sudi sharekan kat saya..
kalau idakk.. memang takde le gambar2..
tak boleh la weh.. ketarrr sangat-sangat tangan aiols nak snap gambar KJ.. 
ai nebes sangat-sangat hokeyy..  ~_~









Friday, September 6, 2013

saya pink.. dia biru...


dah lama tak post gamba berdua dgn en abah...
haiii.. salam jumaat!..
pink itu perempuan.. tuan punye blog
biru itu lelaki.. sang suami empunye blog.

Sensasi nya..,

Us together..