Monday, August 5, 2013

Belanja Raya 2013 - SOGO


hari Rabu, 31hb Julai lepas. saya dan en abah ambik cuti..
semata nak ke SOGO shopping raya.
plan asal nak pergi berdating berdua aje. tanpa anak-anak.
tetiba selasa malam, dua beradik tu merayu minta ihsan nak ikut pegi shopping raya.
halohalohaloh kesiannya la pulak dengar rayuan bebudak ni.
hati memang layu la bile dengar dorang berdua berduet merayu nak ikut.

seawal pagi rabu tu. kemas-kemas.. siap-siap.. packing air dan nasi bekalan ziyad.
haziq puasa. so takde ape nak di bekal utk haziq.
gitu gini keluar rumah lepas zuhur gak..
sampai KL pukul 2ptg.. wahhh ... sesak lalulintas...
sepanjang perjalanan dari masjid negara nak ke SOGO.
mesti dorang sama arah tujuan nye dengan kami.. mau shopping di SOGO.

dapat masuk SOGO.. dalam 2.30ptg kot.. sesak woh orang..
saya ajak en abah beli set sushi dan air-airan.. standby untuk berbuka karang. elok beli awal-awal.
kang kalo beli petang-petang bersesak dengan orang..
seb baik mood en abah bagus hari ni.. walau tak bangun sahur ikutkan aje kata saya.


maka bermulalah penjelajahan kami mencari dan membeli baju-baju anak².
bukan baju raya aje.. termasuk sekali baju tidur raya..
Ehhh?? baju tidur raya pun ada.. hakhakhakhak..

ambil sana sini.. gitu gini..
maka dapatlah sebakul baju bebudak dua beradik ni,


dah penat.. kami lepak di playland kanak-kanak ni..
ziyad isi minyak kejap.. tapi tak lama mana pun nyusu nya.. tak menahan hati nya nak join abg longnya
tengok movie.

tu dorang berdua..
elok je duduk berdua menonton.

ibu dan abahnya duduk tepi mandangkan aje anak-anak di dalam..



lepas pukul 8 lebih misi menysopping bersambung semula..
licin bersih sushi-sushi dan Yakult 10 botol
kali ni.. kami ke level lelaki pula.. cari baju raya en abah.
suka nya saya, en abah dah habis pantang... dia dah beli baju kaler lain dari hitam & blueblack dah...
fuHH! lega giler saya.. kalau idakkk.. rasa macam nak muntah bila membasuh & menyidai baju beliau..
balik-balik kaler hitamm.. kaler blue blackkk... MUAKKK hakuu!

dah settled semua, haziq minta makan..
maka naiklah kami anak beranak ke tingkat atas.. lvl 6 kott.. level fourdcourtnya tu.
clear.. takda orang..
maka, kami makan dengan aman damai sambil menikmati deruan air pancuran di sebelah meja kami.
menu saya mihun soto & nasi ayam.. saya & en abah cuit-cuit sket je..
selebihnya dua beradik tu yang makan.
oh! ni muka taukeh yang tengah pusing kepala kenangkan duit yang dah beliau keluarkan sepanjang hari ni...
takpe bang.. setahun sekali je...sila redhakan ye sayang!..

inilah hasil yang dapat dirembat..di hari itu..
dah berapa kali tumbang stroller ni dek tak dapat menampung keberatan plastik-plastik yang di gantung tu..
kesian stroller ni.. kamu jadi mangsa kami... huhuhu

baju raya saya takde dalam SOGO.. kalau ade hat-hat murah dlm sogo ni..
memang senang semuanya kat sogo je membeli.

sebabkan kami punya hasil tangkapan tu dapat la jumlah melebihi dari RM500 per resit,
kami nya parking dapat harga Flat rate RM5.
parking kat SOGO tutup pukul 3pagi.

bila dah dapat harga flat rate parking RM5 tu, saya dan en abah tak terus balik ke rumah malam tu.
kami teruh menjelajah keluar sogo.. ke area kain baju tu. Jalan TAR la kot..
nak cari kurung readymade saya...
dari satu kedai ke satu kedai.. alhamdulillah dapat gak baju raya saya 2 pasang.
kat Maya Silk tu ha... kira okey la.. kain sedap.. corak baju boleh tahan sepanjang zaman..
banyak je baju readymade yang berbeading segala tu.. tapi saya tak minat..
sebab serasanya macam dah baju pengantin pulak kalau pakai baju merelit gitu..
kain cotton tu pun banyak.. tapi yg macam saya cakap tu la.. takdak yang memenuhi minat saya.

syukur la dah jumpa baju untuk saya.. kalau takk.. jenuh nak mencari dan memikir mane le nak cari baju raya ni ha.. kain banyak kat rumah ade 4 pasang tak berjahit.
niatnya nak jahit sendiri.. tapi entah bila..

sekarang tunggu nak cari tudung raya.. malas nak pergi Ariani.. raya kali ni takde bajek utk tudung mahal².
tunggu ujung tahun nanti la kot baru jumpe Ariani tu..
kami kat KL pukul 1-2 pagi.. penuh dengan umat manusia..
dorang ni tak tidur ke??
makanya tepat 2.30pagi sampai ke rumah ku syurga ku..
esok bangun pagi wenggg je kepala..
bebudak okey pulak sporting..




















1 comment:

Rizziela said...

wah sebakul tu tu pun dah berapa RM melayang...patutlah en abah usap dahi...

Sensasi nya..,

Us together..