Tuesday, July 30, 2013

suasana yang bakal menjelang

amacam persiapan raya?
dah siap shopping raya ke?
dah settle ke kuih raya?

lemau betul saya bulan ramadhan tahun 2013 ni.
satu bende aktiviti saya sejak 2 menjak ni lansung tak ber update.
saya anak beranak macam biase.. bila raya ni.. persiapan biasa-biasa aje..
janji ade duit untuk tampung duit minyak dan toll.
tahun ni turn ganu kampung en. abah.. memang banyak guna duit perjalanan pergi dan balik.
apesal ler dapat orang ganu ni kann.. padan muka jalan jauh²

so, bulan puasa tahun ni.. saya kasi chance kat en. abah berbuka bersama adik beradik dia
dari minggu pertama hingga ke minggu kedua..
berderet la belah dia.. minggu pertama ke rumah acik (akak en abah) kat taman midah
minggu kedua rumah ayahngah (abg en abah) kat pdg jawa.

walaupun saya tau menu bekalan saya masak bertungkuslumus
yg dibawa kesana tak dimakan lansung, saya tetap tidak bertangan kosong kesana..
saya tetap kekalkan prestasi mithali saya
masa ke tmn midah saya bekal mee goreng, dan mihun singapore ke pdg jawa.

dan cuti hujung minggu di minggu ketiga bulan ramadhan.. kebetulan jumaat cuti nuzul quran..
itulah peluang terbaik saya balik ke air hitam..
kampung terindah suasana gemilang lagi terbilang kemeriahannya..
adik beradik yang harmoni dan penuh kasih sayang.
nak lagi best. along saya suggestkan kami sekuluarga berbuka puasa beramai-ramai di kedai...
wahh! inilah moment yang paling happening.. gile best!.. hakhakhakhak...



tugas membooking kedai dan pemilihan lokasi kedai diserahkan pada along saya.
dia yang paling pakar.
menu kami hari tu di buat untuk 4 hidang.
antara menunya adalah.. jenjengjejengg...;
siakap masak 3 rasa.. sotong goreng tepung, tomyam campur, sup ayam, sup daging, sup sayur,
kailan ikan masin, air fresh orange dan tembikai.
total yang kami bayar share 4 beradik RM340.00.
kedai Mat Zain, lokasi kedai terletak bertentangan dgn sek men Dato' Mansur Bahau.


memang licin semua lauk pauk di sapu bersih oleh kami-kami semua.
memag sedap & lazat masakannya.

malamnya saya, kaklong dan kakngah saya beserta anak-anak buah saya..
buat biskut raya.. hahaha lagi heaven.
meriah buat kuih raya bila ramai-ramai ni. enjoy!


untuk saya, untuk mak saya dan untuk kak long saya.
excited weh!
ziyad manje-manje ibu.. dah haus agaknya..
minta susu.. berenti la sebentar...


dan ucapan dari saya.. bershopping raya biarlah berpada-pada yer..
esok saya cuti.. nak pi shopping raya..
tak tau kemana arah tujuan. sogo kot? jusco kot? entah ler..
tengok le nanti..












Saturday, July 13, 2013

Okey Bos!


sekarang ni sejak 2...3... hari ni..,
haziq suka sangat jawap, "ok bos!.."
bile dia jawap macam tu..automatik la saya tak jadi nak marah...huhuhu

bijak si haziq ni eh..
terus potong marah saya bila dengar ok bos dia tuh.. ermmm..


Published with Blogger-droid v2.0.10

Friday, July 12, 2013

Banyak cerita tapi belom habis nak cerita..


dah 3 ramadhan kan hari ni.
terasa cepat pulak masa dan hari berlalu.
Syukur alhamdulillah dapat saya berpuasa dgn sihat walafiat. 
memang sebulan dah yang lalu saya ajar perut tahan dari makan tengahri.
membedal makanan berat di waktu pagi hari tika subuh.
makanya tidak la terkulai  macam daun tak cukup air.. hihihi...

eh ramadhan kali ni, ramadhan yang indah untuk saya sekuarga.
Yes! haziq join puasa sekali..
walau pun kesian sangat tengok dia.. tapi ku tahan kan hati Jebattt...

kalau tak train dia dari sekarang.. bila lagi saya nak train dia kann..
kawan dia iman anak puan Sob dah start belaja puasa dr tahun lepas lagi..
alhamdulillah dah dapat 2 hari haziq puasa...

haziq di hari pertama bersahur..
mukanye series jelas nampak muka terpaksa kene gamba oleh ibunya... huhuhu..
go haziq go!..
hari ni dia ade field trip ke Animal Farm kat Equine Park..
harap-harapnya puase dia penuh la hendaknya hari ni..






last...
but not lease.....,












































gambo ibunya mesti kene enterprem kat blog...,
hakhakhak..

 



gamba saya minggu lepas sebelum poser.
balik drive sensorang ke hospital Kuala Pilah... (series kengantukan memandu sensorang)
mak saya ade pembedahan buang katarak kat mata kirinya.

selamat berpuasa semua!.. jangan puasa yang yok yer...
















Sunday, July 7, 2013

konsert free

*bersiaran dari kampung.

saya balik kampung saya sejak jumaat malam.
mak saya baru je lepas dalam 3 hari dari
pembedahan buang katarak mata.
alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan selamat.

buat julung kalinya kan..
hari ni saya betul2 bertungkus lumus jadi tukang masak.

abah saya sembelihkan 2 ekor ayam kampung.
lepas tu.. 2 ekor ayam tu telah berjaya di tumpaskan di tangan saya.

sebab ape tau.. selama saya hidup ni..
saya tak pernah sekalipun 'membela' ayam.
maksud membela saya ni sebenarnya kann..,
hari ni sayalah orang yang bertanggungjawab serba serbi menyiang ayam yang disembelih tu.

yakni... saya lah orgnya yg mencabut bulu2.. (yarkks!)
saya juga yang mengorek segala isi perut ayam.. (baru kali kedua kot handle)
saya lah juga yang memotong ayam2 itu.

wohhh sungguh syabas utk diri sendiri.
berjaya melakukannya dgn cemerlang.

dan hasilnya... saya terbongkang kepenatan
dari asar sampai kan nak dekat maghrib.
huhuhu penat punye gile...

malamnya saya ke bdr seri jempol.
abah saya ajak nantu dan cucu2 jantan dia pegi gunting rambut.

sweet tau abah saya tu.
nak gunting rambut mesti nak gether gether..

tetiba kan tepi kedai ade anak2 muda praktis jamming.
wahhh...dah macam konsert terasa!


Published with Blogger-droid v2.0.10

Sensasi nya..,

Us together..