Wednesday, May 15, 2013

Cuti Sekolah Bulan Mac 2013


dah bulan Mei dah sekarang..
baru hegeh-hegeh nak update story cuti sekolah term 1, Mac lalu... punye lah berkurun.

plan saya nak amik cuti seminggu terus bawak anak-anak bercuti.
takde plan heibat-heibat ke mana-mana pon.
saya plan bercuti di kampung halaman saya yang indah lagi permai itu sahaja.
meluangkan masa bersama-sama mak abah dan adik bongsu saya..
tambahan pulak along (abg sulong) saya sekarang dah pindah duduk rumah beliau sendiri di bdr SeriJempol.
berdekatan aje dgn Ayer Hitam, kampung saya.. 10~15minit perjalanan kereta sahaja.

yang menguatkan hati saya untuk bercuti seminggu panjang tu sebenarnya berpunca dari mak saya.
mak saya sepatutnya ada appointment pembedahan katarak mata 26hb Mac.
sekalinya seminggu sebelum tarikh temujanji tu
along saya tipon bagitau ops appointment tu telah di postpone ke tarikh yang lain.
makanya saya kansel kan cuti seminggu saya.. saya pendek kan cuti.
cukup la bercuti 2 hari aje (sayang cuti)
sabtu, 23/3/13 petang lepas maghrib baru bergerak dari rumah saya.
wahhh! series kagum dgn diri sendiri berjaya memandu sendiri kereta bersama anak-anak tanpa encik suami yang di cintai pulang ke kampung..

mula-mula en abah macam berat hati nak lepaskan kami bertiga pulang ke kampung tanpa en abah.. berjauhan dari beliau.. sabtu sampai selasa. uii lama gak tu!

puncanya en abah tak dapat cuti. sebab takde sape superior yg tinggal kat department nya..
lelain bijak bertindak awal-awal. dah 2-3 bulan sebelum cuti sekolah lagi dah dorang dah siap hambik cuti.
makanya en abah kene berkorban tidak ikut saya dan anak-anak bercuti..
(hakhakhak.. kasik gelak kat dia tinggal sensorang.. 4h3mlm)

sepatutnya sabtu pagi-pagi dah gerak.. boleh sampai awal kat kampung.
sekalinya hari tu dari pagi bawak ke petang hujan selebat-lebatnya pulaknya hai.. berdentam dentum guruh
sama naik dgn kilat & ribut. uiii ngeri gak..
sampai pokok depan rumah sayapun  tumbang kene tiup dek angin kuat.
tunggu punya tunggu lepas maghrib gak baru saya keluar rumah menuju ke kampung.
selamat sampai ke mahligai syahdu mak abah saya tepat jam 10.00 malam..
wahhhh! terer lah ibu haziq ziyad.. ni ade chance boleh balik kampung bertiga je ni nanti-nanti.

bebudak happy giler bila sampai kampung.. ke eksaited tan mereka jelas terserlahnya..
sebelum tidur, saya ajak anak-anak bergambo sebab nak pi whatssap kan gambo kami
wish good night kat en abah tersayang..


"Good night abahhh"
semua sporting.. buat pejam-pejam mata possing..
eh kemain lawo headband ibu ha!.. kwang..kwang..kwang..


bangun pagi, tinjau meja makan kat dapo, dah terhidang koleh steel abah saya.
woh spesel nya.. abah saya dah siap bancuh air teh susu untuk saya..
bile slurrrppp, uh! lazat tak terkata wohh..
melekat kasih sayang air tangan abah saya kat tekak iolzz.. kikikiki...

take 5 kejap..

yeyyyss!.. ini diaa...
buah tangan mak tercinta saya pulak..
Soto with extra sambal kicap
hoh! heaven sangat-sangat la terbestnya dah tua-tua ni di manja-manja cenggini..
akak sayang mak abah banyak baaaaaanyakkkkkk23x sanggattt tak terkata tau!



bebudak dua beradik duduk kampung cergas tak terkata..
bangun pagipagi subuh, minta mandi, sarap.. main.. tidur.. main lagi, makan ..dan bla.bla..bla..
ikut cakap dan memang menenangkan hati sungguh.
memang boleh sangat² kalau nak repeat balik kampung bertiga macam ni..


lepas kenyang perut suka hati,
saya terus memunggah plastik-plastik hitam saya bekal bawak dari rumah saya..
ade 4 beg plastik hitam saya bawa..
isi dalam plastik ni segala bende kain baju saya, en abah, haziq yang lama-lama dan tak pakai

makanya projek membakar segala bende baju bajan itu selesai dgn selamatnya.
orang kata tak elok bakar kain baju kan?
abis tu dah nak di apakan baju bajan ini..
kalu nak simpan bertahun-tahun pun dah tak cukup tempat kat rumah tu..
nak derma kat rumah kebajikan pon dorang tak mau...
baju kalu ade value mcm segala bende Zara ke Mark & Spens ke
AX ke boleh le gak kalu nak di pre-love sale..ni kalau setakat beli baju Jasko after 80% diskaun,
toksah mimpi le nak berlagak kaya... hahaha..
moh la saya membakarkan kamu wahai baju bajannn..


petang-petang, saya melepak kat belakang rumah.
amik angin petang dgn mak abah dan anak-anak saya..
cak!.. ni mak saya..

saya manja mak saya.. walau org nampak saya macam patut jadi anak manje sebab saya anak pompuan tunggal dlm famili saya..
tapi sikit pun tak pernah saya rasa saya ni anak manja..
sikit pun tak pernah mak abah saya memanjakan saya.huhuhu sedih.
ape aje yang tak di suruhnya..
semuanya di suruh.. mase kecik-kecik dulu selalu saya samakan diri saya ni macam Cinderella..
dari celik mata sampai tutup mata setiap hari kene buat kerja-kerja rumah.
gila weh.. penat tu! budak sekolah kecik toet cenggini dah handle segala bende kerja-kerja rumah..

bila hari isnin tu, saya ajak mak & adik bongsu saya perji jeram serting Ulu..
kekonon nak berkubang kat jeram. sebab anak-anak along saya tido kampung..
seronok gile bile ade anak-anak buah join tido kampung dgn saya macam ni.
kebetulan adik bongsu saya tgh free petang senin tu.

seronok gile kite org..
sekalinya bila dah sampai jeram, tak sempat keluar kereta pon lagi
hujan menderu-deru turun dengan lebat.  haisshhh ape ni??
tunggu dlm 10-15minit dok memasing dalam kereta.
memang taknampak ura-ura nak berenti pon hujannya ni.. makanya moh le kite balik rumah balik..
mandi aje lah dalam bilik air mak.. hahahahaha..

selasa, hari last saya di kampung.
saya ikut hantar mak saya check up mata kat hospital Kuala Pilah.
lepas check up saya terus balik KL..

series mencabar bawak ziyad pergi hospital..
dah le tanak di pegang waima di dukung..
dia nak berlari, melompat manjat... berjalan suka suka hati sendiri.
siap bising lak mulutnya tu.. memang berpeluh-peluh betul makcik ni nak urus si ziyad.

habis check up settled, saya ajak mak saya jenjalan rumah pak sedara saya kat senawang jaya.
lama saya tak pegi rumah cik saya tu..

dan selamat sampai ke rumah ku syurga ku kepangkuan suami tercinta tepat jam 4.30petang.
very the penattt..
en. abah ajak sambung cuti.. nak bawak bebudak jenjalan katanya..

memang saya sambung cuti khamis jumaat tu.
tapi ..
bukan cuti pergi jenjalan..
cuti jaga anak-anak demam... huhuhuhu..
komfem bebudak tu penat sangat bermain kat kampung sampai demam demam..
memang best cuti lama kat kampung.. enjoy sangat












4 comments:

adzairdawati makdara said...

wahhhhhhh bestttnya kannnn bila sekali sekala balik kg ni :)

MrS. F!zA said...

sekali sekala blik kpg mmg best! luap skjp kerja2 rumah dan kerja2 opis kan? dduk kpg adalah plg mendamaikan!

MayaYunus said...

gila lama punya cerita,,tahun lepas punya cuti skolah ni..hahaha
tapi gila tak best duduk celah ketiak mak! itulah tempat plg heaven..

wantie said...

bestnye.,. kalau dapat mcnja manja ngan mak mcm ni selalu mesti best kan...

tengok kampung tu. teringat kampungku.

Sensasi nya..,

Us together..