Tuesday, April 30, 2013

amboiii


hah hambek!
exclusive haa pegi makan
duduk atas meja...
bagus ziyad.. ibu suka sngat sangattt.  (grrrrr....)

malam td kami layan roti canai kat mamak.
kat mane nak cari kedai roti canai melayu malam malam?

dah mcm geli lah nak mkn kedai mamak ni..
bukannya best sgt ponn.. mahal lak tu?

Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, April 29, 2013

EA form dan anak anak saya


hari ni saya cuti.
EL aka cuti kecemasan dlm erti kata sebenar.
dua beradik demam panas secara duet pulak.

letih rasa menjaga bebudak x sihat ni.
seb baik en abah dah siap masak nasi utk ziyad..tinggal lagi makanan haziq je le yg nak kene fikirkan..

tetibe pukul 10am gitu en abah call
tanye kan psl EA form saya..
dah sudah.. ni mesti saya tertinggal kat dlm drawer kat office.

bebudak yg meragam tu bila tengok
saya siap bertudung.. mcm excited pulak.
dorang ingat saya nak bawak dorang jenjalan le tu..

saya pun tagih janji kat dorang..
kalau nak ikut ibu..
semua kene jadi budak baik..
minta dorang jangan bagi ibu masalah...huhu..
haziq promised be a good boy..
ziyad lak terhangguk hangguk saport kata2 abgnya.. ye le tu arapnya.

makanya saya tiga beranak berhangkut le ke office..
demi nak ngambik EA Form saya.
esok dah last date submission Lhdn declare kan..
ishh betul2 last minute kejenya ni...
korang semua mesti dah perfect declare dah kan.
saya lakibini ni belum siap lagi hah...
sila jgn tiru attitude yg x bagus sebegini yer.

bila selamat sampai office..
cepat2 scan nak emelkan ea saya ke en abah.
cuba 2-3 kali scan.. tak lepas pulak..
dah kenape pulok cenggininya..

sudahnya malas nak tunggu lama2
(anak anak dah start nak berpesta)
saya amik gambo EA tu terus whatsapp kan terus ke en abah.
harap2nya clear la EA tu.
*EA - penyata saraan pekerja swasta
*EC - penyata saraan pekerja kerajaan.

hard copynya saya angkut balik.
cepat2 saya bawak balik rumah.
bebudak ni kat office elok pulak aktif.
kat rumah meragam tak sedap badan..

balik tu pegi drive thru KFC kat TPM bkt jalil.
sekali dua set haziq makan.
bagus sangat..
bila demam makan byk cepat sket sehat.
penat la jadi ibu ni.. rekod EL tu dah mcm x boleh nak pisah..
isshhh tak baik ngeluh gitu kan saya ni ...
astaghfirullahhh...

muHasabah diri..muhasabah diri...
pahala. ..pahala..
ini tangungjawab saya, mereka berdua anak2 saya..

pesanan saya utk en abah..
dinner mlm ni sila tapau kat kedai ye, bah..
ibu x larat nak petik api dapur bah...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Thursday, April 25, 2013

anak kita hot!

geli hati makcik ni bila ada anak-anak yang hot.(haziq & ziyad). #ttdmka
bila dah hawt lah sangat macam ni..,
pakai baju tidur pergi hospital pun dah kena kejar dgn anak dara... mihmihmihhhh...







haa.... baru lah betul updating... baru buleh published..
ade ke tadi.. tengah ejas sane sini tetibe je hang?? ape daa..
ni gaknya celcom mula le nak block usage kite ni..
dah cukup bulan kan.. itu je le kejenye dorang ni.. macam kan takde keje lain.






baru tau


eh hari ni dah hari khamis..
naper makin cepat hari ni...ishhh...

saya ade nak cerita kekuno'an diri saya..
aritu kan saya selak selak sokabau..
ade terselit risalah tesco.
tetiba mata tertancap satu ruang (yg ade kat gambar)
eh?!!
tesco mmg ade jual pork ke??
series saya 'kebaruan' (baru tau)..

selama kini saya ingat bahgian non halal tu
jual liquor2 aje..
ohh rupanya ade gak bende2 berdaging non halal gini eh??

(tarik nafas)
seb baik saya sekarang dah jadi pelanggan setia Mydin..
kurang2 pade hemah saya belom nampak lg bahgian non halal kat dlm mydin. ke ade?
tapi rasanya mydin ni salah satu hub halal kan...?
eh.. maaf ye kalu tersalah anggapan....

salam khamis dari saya... ^_-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, April 23, 2013

email yang menyakitkan hati.. bluwekk


dapat email ni ..
tajuk memang menceriakan hati..,




TAAAPIII....,

persoalannya sekarang..,
boleh ke nak pergi??
uwaaa...!!!

dedulu masa ada haziq je, saya ade suggest kan juga dekat en abah saya
ngajak pergi HK Disneyland ni.. tempat sejuk kan.. *ai loikeee..ribu juta kali..
banding kan ke USS maupun Legoland.. yang over panas tu.

kalau 2 tahun dulu dia ajak pospone sbb pregnant ziyad..
tahun lepas en abah ajak plan tahun ni..
tahun ni saya dah cube recall plan nak ke HK disneyland ni,
di ajaknya utk plan tahun depan..
kita tengok nanti jadik ke tak jadi plan tahun depannya tu..
takut jadi plan dalam mimpi aje ni... kang?! #aptb
tapi pelik gak apesal tetiba MASHoliday ni forward email pasal HK Disneyland ni kat saya ni??
saje je la tu kasi bakar hati kite..
mencikk MAS holiday... ;p
















Friday, April 19, 2013

the cushion cover crochet

lunch time di hari jumaat
diisi dngn aktiviti mengait...
haha23x.... sejak jd mak org dah lama sesangat
tinggalkan bidang kait mengait ni..
jadi hari ni bersungguh benau ha mengait..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Thursday, April 18, 2013

Jemputan majlis kahwin di Jalan Ipoh



cerita seminggu yang lepas.
kami sakeluarga riang ria memenuhi jemputan perkahwinan kenalan en abah.
dapat pergi kenduri pun dah rasa macam nak pergi shopping mall.. hihihihi...



suami saya dan anak kedua aka bongsu saya

yours truly  *(^_^)*
en abah yang snap gambo. blur quality gambonye.
dia sabotaj bini nya ni.. saje snap gegar-gegar nak bagi gambo tu blur-blur.. makanya buleh dia surukkan
kejelitaan urs truly..
blur pun blur,, tatap ku tepek jugaaa


the bride bridgekot ;-> and groom

ada ke orang jual belon kat kenduri kahwin ni..
pastu baik punye parking si penjual belon ni duduk depan pintu masuk dewan,,
memang bagus strategi mu brader.
tak pasal en abah kene belikan satu.
yang merengek nak kan belon bukan nya ziyad si kecik.. tapi abang long haziq yang lebih hendak kan..
siap saya keek kan haziq dan belon.. kekekeke..


lepas habis majlis makan tengahri sepadat-padatnya
en. abah bawak kami masuk AEON Tmn Maluri..
bukan pergi membelih belah bagai orang kaiya pun..
cukup sekadar pergi kedai jam sajork..
en abah belikan bateri jam tangan untuk saya.
halohalohaloh... mengadenye kite.., 
somi belikan bateri jam aje pon masuk blog.. wakakakakaka
kalau belikan barang ribu-ribu baru lah best nak poypoy..*read = poyopoyo

teruknya la muka kita ni haihhh..
pucaattt lesi.. ni nak kene pegi cari lipstik merah menyala ni..
baru lah MELETTOP!
saya ni memang la.. kalau beranak kecik ni memang tak sempat langsung la nak fikir melawa-lawa..
baru je nak tepek kaler-kaler kat mate dah tersangkut ziyad kat kaki..
sudahnya cempak kan aje semua bende tu ke laci.
tapi seb baik aritu sempat gak le tenyeh blusher nak bagi impact tulang pipi pinkish-pinkish gitteww..
kekunun nak kiut miut ala ala gwiyomi.. pfttttt...


kenduri kahwin tu buat rasa diri saya teramat rendah... huhuhuhu..
bukan rendah diri sebab saya rendah..
perasaan down sesangat tau. tengok sana sini dorang sarung peplum cecantik..  jeles sehh
uwaaa!! sedihnya la hai rasa mengenangkan diri yang 'padat' ni..

ade lagi 10 bulan to go utk BF ziyad..
bilanya saya nak sarung peplum yang tergantung dalam lemari tu??
puas tu ... hari-hari kaver jangan bagi en abah nampak baju peplum saya beli tapi tak pakai-pakai.
kang kalu dia nampak mau dia berzikir.. "bila nak pakai.. bila nak pakai..bile nak pakai??!"

sampai kedai jam,
en abah & haziq pergi deal dgn kedai..
saya lak nampak cermin besar kat kedai, cargas keluar kan henpon terus ambik gambar.
inilah saya.. bersama dengan ziyad yang suka ber derama..
orang panggil dia suruh pandang cermin,
buat-buat tak nampak cermin.. kontrol kononnn..





Monday, April 15, 2013

ermmm...


letih gak bila join kenduri kahwin
walaupun kawin sepupu ajepon..
walau x buat kerja sangat pon.

bila di hari bersanding besarnya
ziyad tetiba muntah muntah sampai lembik.
penat woh bila kenduri mcm ni ade budak kecik.
phewwww...lotih di buatnya..

seb baik senayan *read:isnin* ambik cuti.
dpt le kite ank beranak berehat rehat..
jd skrg ni saya tgh
berbaring baring di atas tilam rumah saya dah..
esok mula kerja.. aduhhhh bluesss...

semoga dimudahkann segalanya.. amin.

Published with Blogger-droid v2.0.10

Friday, April 12, 2013

balik rewang yo

salam jumaat semua..
saya bersama suami dan anak anak
sekarang ade di ayaq hitam negri sembilan...
esok rewang kat palong 11..

sepupu pompuan den nak nikah..
yeyy..
sebagai kakak sepupu yg paling tua dalam keluarga belah mak saya...
harus la ai menjadi tetamu yg dinanti nanti semua..
ahak....! (perasan)

eh encik abah dah ready ke yu??
malam esok nak karaoke ni..
yu kan de onni wan nantu laki dalam keluarga aii...

saper lagi yg jadi wakil...
yu aje la kann....

nyanyi sedap sedap ye sayanggg...
hihihihihi. ... *larikkk jauh jauh...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, April 10, 2013

Muzium Tentera Udara Di Raja Malaysia (TUDM) Sungai Besi


Address: 
D/A Pengkalan Udara K.L Jalan Lapangan Terbang Lama 50460 Kuala Lumpur
Person Incharge: 
Lt. Kol Nazri bin Hj Abdul Aziz
Jawatan: 
Pengarah
Tel: 03-21171133/49
Fax:03-21444134
sumber di ambil dari Sini.

cuti sekolah bulan lepas (23/3/13 ~ 31/3/13)
saya memang dah planning cantik dari awal tahun lagi..
yakni nak amik cuti seminggu direct dan pulang ke kampung.
hihihi kami bertiga aje yg balik.
en abah tak dapat amik cuti panjang, bio je dia kerja ..cari duit byk² utk kami
eh yang sebenarnya, nak jaga emak saya..
asal²nya mak saya kene operate 26hb March tu.
(operate buang katarak mata)

memang dah plan saya nak jaga mak saya selama seminggu cuti sekolah tu.
tapi dah di pospone ke bulan Julai pula ha... takpe, itu plan lain..
di sebabkan operation telah di tunda ke bulan Julai,
maka saya pendek kan cuti aje la.. sampai hari selasa aje saya dan anak-anak stay di kampung..
tu nanti kite story lain.. (dok kampung ai membizi.. banyak aktiviti best)

kiranya haziq & ziyad enjoy betul la
cuti sekolah kali ni...
melekap je la dgn ibunya ni ha. takyah pegi sekolah.
bila tiba KL, en abah ajak kami anak beranak pergi muzium.
destinasi pilihan ke Muzium TUDM Sg Besi.

pstt..pstt.. gambar adalah super banyak..,



gigih kami anak beranak panjat jet-jet pejuang yang ada.
tapi tak semua ade pintu yang di buka.
sebenarnya kan.. kapal-kapal terbang ni semua tak boleh nak naik pun kalau di hari-hari biasa..
bila dorang ade buat pameran ataupun ada karnival aje yang
di benarkan pelawat naik ke dlm kapal kapal ni.

mungkin sebab rezeki kami datang hari tu.. cuma kami sekeluarga je yang ade,
brader TUDM tu bagi chance kat kami naik. hehehe.. suke sangat!
anak-anak lagi le happy bebenornya.


uihhh penuhnye muka makcik ni....






cita-cita dorang nak jadi pilot fighter jet. Syukur alhamdulillah dorang ade impian yg bagus cenggitu.
moga-moga terkabul cita-cita anak-anak saya ni.
buleh jadi pejuang,.. insyaallah.

bukan abangnya sorang-sorang yang feeling.. si adiknya pon... tak kalah!

seronok bila tengok anak-anak enjoy.

bila balik tu, saya dan en abah cuba tanya haziq, ..
saya, "bang long best tak pergi sini?"
haziq, "best sikit je.. kalau pegi muzium askar lagi best! ada kereta kebal..ada bom.."
gulp! anak sapa la ni kan.. over demand kan..
sabar je la..

en abah, lepas ni kita plan pergi muzium tentera darat PD pulak yer..


Friday, April 5, 2013

struggle ni bang...




setelah lamanya menyepi... membizi..
bersempena harini hari jumaaat
penghulu segala hari..

suka pulak saya update blog saya yg picisan ni..
nak cerita pasal diri sendiri je la..
nak cerita psl orang lain..tak tau nak cerita psl ape.. ^_-.

eh cerita cuti sekolah nan indah yang lalu
saya tak kongsi lagi..la...
nanti nanti lah cerita.
at lease ade bahan nak buat entry dalam blog ni nanti nanti kan...hakhakhak...

sebenarnya kan.. nak cerita kisah pasal saya dan tension dan sabar
yg sentiasaaaa menjadi dugaan sepanjang
anak 'menyusu badan'.ui kampong hangat bahase saya..kekeke...
bahasa modennya sekarang 'BF' (bf=breastfeeding. sekian, terima kasih.)

.uwaaaa!...(sambung nangis)

dari zaman haziq dulu lagi.
sepanjang haziq nyusu memang dugaan la saya.
hobi dia adalah tak boleh hilang ibunya pada pandangannya...
bila kala ibunya ni masuk toilet aje kan..
start lah beliau melalak lalak berjuraian air mata..
hoi baru je feel nak keluar ayaq kecik ka ayaq besaq ka....terus lari feel ko!..bila dengar,
dung dang dung dang terketuk ketuk pintu bilik air...
melalak pulak stok satu taman boleh dengar punya..

bayangkan cemana punya kuat jenis tangisan nya...
makcik ni stress sungguh. ..
rasa macam hari hari adalah hari perintah berkurung di rumah...huhuhu....

dulu haziq..
ha sekarang ni si ziyad pulak.

nak tunggu budak kecik ni recover dari troma
'hilang ibu di toilet' ni nak kena tunggu dia umur 3 tahun la..
tu pun bila dah cerai susu sok.

sepanjang mase ni...bertabah le haku! UWAAAA!....!!!. (nangis lagi).

ha.. sebuk cerita pasal troma bebudak ni..
dah tepek gambo tapi lansung belum cerita pasal gambarnya....hihihi..ape daa..

meh nak cerita pasal malam semalam.
gamba screen capture perbualan
antara saya dan en abah.
en abah whatsapp saya inform
baru habis meeting.
ko tengok pukul berapa message tu?
7.44pm tuuuuu...
aje la haiii kann..meeting lama benornya la hai..
dari petang bawak ke senja baru nak settle.
ape aje la issuenya yang di bincang lelame tu?


(sambung cerita balik)
saya pun amik gambo kuah asam pedas ikan duri + terung datang khas dari kebun my mum
hoih siap detail bagitau..
lalu di whatsapp kan le gambar itu ke en.abah
dengan harapan bagi beliau terliur akan kelazatan asam pedas saya
lalu cepat cepat beliau boleh balik rumah..hihihuhu...

lagi additionalnya saya amik gambo saya masak sambil
anak kecik bergayut kat kaki.

hah! ko mampu masak sambil anak bergayut cenggitu?..
siap bagitau kat laki lagi iols struggled masak
utk suami terchenta... hakhakhakhak..

so tahniah pada diri sendiri setiap
hari menstruggle kan diri untuk
menyabarkan diri. ...




Published with Blogger-droid v2.0.10

morning JA111...


cantik no. plat kereta ni kan...
mesti name owner kereta ni namenye jai ek.
model kereta honda civic type R.
hitam kalerrr...

Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, April 1, 2013

rahsia di sebalik panggilan romantik sang suami...


hak hak hak hak *gelak guling-guling..
balik kang saya nak siasat kat en. abah la... dia ingat lagi tak nama bininye ni ehh???..
mane tau kan kot kot betul..
ter sayang..sayang panggil kita... ropenye dia dah lupa nama kita... huhuhuhu haru!..






Sensasi nya..,

Us together..