Saturday, November 17, 2012

Kebaikan Co-Sleeping?








Co-sleeping atau tidur bersama anak banyak manfaatnya kepada ibu dan anak. Sebagai salah satu method asuhan semula jadi, co–sleeping perlu diamalkan oleh semua ibu bapa tanpa ragu-ragu.

Tidur adalah rutin harian yang amat penting di dalam kehidupan anak di mana ia otaknya akan berkembang ketika mereka sedang lena. Badan juga dalam keadaan rehat sepanjang tempoh tidur yang mengambil masa lapan hingga sembilan jam sehari bagi bayi peringkat usia kurang dari setahun. Kurang tidur mengakibatkan sistem keimunan menjadi lemah dan proses tumbesaran terganggu. Co-sleeping atau tidur sekatil dengan anak adalah idea terbaik agar keluarga yang sejahtera dapat dibentuk dengan cara yang lebih alami.


DO & DON’TS


  • Jika anda mempunyai bayi kecil, jarakkan ia dengan kakak atau abangnya kerana mereka lebih cenderung untuk lebih lasak dan khuatir akan menyebabkan kecederaan pada bayi.
  • Sentiasa letakkan bayi anda pada posisi berbaring untuk mengurangkan risiko SIDS.
  • Pastikan kepala anak anda terbuka semasa tidur.
  • Pastikan kepala katil anda tidak mempunyai bukaan yang boleh memerangkap kepala bayi anda.
  • Pastikan tilam anda sesuai dengan selesa dalam bingkai katil supaya bayi anda tidak akan menjadi terperangkap di antara kerangka dan tilam.
  • Elakkan meletakkan bayi di atas permukaan yang terlalu lembut untuk tidur seperti sofa bed yang empuk atau tilam air.
  • Usah menggunakan banyak bantal dan selimut di atas katil. Gunakan hanya satu helai selimut untuk tidur.
  • Hindari minum alkohol atau penggunaan ubat-ubatan atau dadah yang boleh membuatkan anda tidak sedar diri.


INFO

Usia yang sesuai untuk memulakan tidur berasingan ialah pada usia lima tahun.

(Sumber: Majalah Pa&Ma September 2012)


dan saya sekeluarga memang mengamalkan kaedah Co-Sleeping.
bila dah semua berkumpul dalam satu bilik.., maka ini lah jadinya ..,,
|
|
|
|
|
\/
\/
\/
.
.
.




semua dok penuh dalam bilik saya..muahahaha...
bilik-bilik lain???

jom kita sumbat segala bende sepah-sepah..

bagus bukannn....
eric leong ... meh ko kemas rumah iolss..
mesti eksperimen yang menakjubkan utk ko.. kehkehkehkeh.
*komfom berpeluh keringat nak hias rumah iols yg melampau tak berhias 





















3 comments:

wantie said...

Haha... Kalau hubby kerja mlm. Time ni la amirul ada chance nak tido sekatil dgn akak....

Sebelum tido dok berebut rebut nak peluk. Memang sweet....

MayaYunus said...

kami bercosleeping di hall,, lemas duk dlm bilik reramai,, hahahah

pandai ziyad nengok camera.. dah ler gud, ensem lak tu,, tayangggg ia

Anonymous said...

gMkn coach factory
sIwr xPrj michael kors purses
5jMwc ugg boots sale
1wKhf chi straighteners
4cXsg michael kors handbags
8uVzj nfl football jerseys
0xSly coach outlet store
9kFtg 3bMxb botas ugg españa
7oDma 2sWmz michael kors purse
6nTqt cheap nfl jerseys
9eMti ghd
1bRaz discount uggs

Sensasi nya..,

Us together..