Tuesday, November 27, 2012

First Word kita


pagi tadi masa saya keluar dari toilet (membasuh cawan)
menuju ke pantry, (kena rentas depan lif)
terserempak dengan sorang pempuan melayu bertudung.. dalam early 30-an la gitu orangnya..
pakai office wear seluar dan long sleeve shirt menyandang back pack (laptop barangkali)
berjalan keluar dari pintu lif.

dalam saya berjalan lenggang kangkung sambil bawak mug & botol air tu..
tetiba pempuan melayu tadi tu pandang saya dan tersenyum ramah.
saya pun balas la senyuman ikhlas pada beliau.

dan tetiba, pempuan tu berkata pada saya..,

"helloo..., hai.., i'm looking for San****** Group,
May I know where is the place, please...?"

dengan speechless nya saya di masa itu terus hormat meng reply,

"Oh the San****** Group,  .......... "

------------ (cuma tangan saja yang menunjukkan arah tanpa suara)
-
-
-
-
-
-
-

series akal saya tak boleh nak proses...tak tau nak cakap ape dgn pempuan tu,


tau kenape??
-
-
-
-
-

sebab pempuan melayu tadi M.E.L.A.Y.U.
is melayu di Malaysia..
bukan orang Melayu di Singapura.
dan cara pemakaiannya pun series nampak very the typical Malay in Malaysia.

dan beliau tadi bertanya arah dengan saya dalam bahasa Inggeris..
dan saya adalah orang melayu di Malaysia.
tambah lagi hari ni saya pakai baju kurung dan menyarung selipar.
bukan selipar mahal saya sarung,
selipar bata RM10  yang stok jalan berbunyi kelepak kelepek kelepak tu..

tak ke rasa macam tak patut minah tu nak berspeaking LONDOn nya kan bertanya arah
kalau ko jumpa aku mase interview buleh le ko nak berspeakingnya kan..
ni ko jumpa makcik ni depan lif je pun
makcik ni lak bukan tengah sarung henbeg COACH kat bahunya pun..
tengah gigih bawak mug free sabun DAIA aje mase tu.

peristiwa ni tetiba buleh menghasabahkan diri saya sendiri,
supaya saya sentiasa beringat jangan jadi orang yang tak pandang sekeliling.
walau kita memang menggunakan bahasa inggeris sentiasa,
kita harus mencintai bahasa kita sendiri kan.
sebab kita ni orang melayu yang duduk malaysia.
tak kisah la ko terer melampau cakap omputih nye kan,

kalau bukan kita yang sayangkan bahasa kita sendiri, siapa lagi yang nak sayangkan..
marilah kita amalkan bahasa melayu bahasa kebangsaan kita kan.
sesungguhnya bahasa melayu ni bahasa yang paling senang nak belajar dan sebut.


oh macam entry berkempen le pulak nya dah jadi entry ni.. muahahahaha..
meh kite sembang-sembang borak-borak pasal aktiviti ujung minggu kita baru-baru ni,
sekarang musim hujan kan.. asal petang mula lah hujan.
bila hujan, mula lah jalan sesak.

dan setiap hujung minggu pula penuh jadual saya menghadiri jemputan kenduri kahwin.
pegi kenduri memang kesukaan saya. hakhakhakhak...
so sesape yang nak buat kenduri, jangan lupa jemput saya.
insyaallah tak ape aral saya akan cuba hadirkan diri.

 
sabtu lepas saya pegi putrajaya,
dewan komuniti presint 9c  fasa 7
org office en. abah kahwin kan anaknya..
orang telekom kan ramai yang dah ade anak besar-besar kan..
pengantin 4,
dua-dua pengantin pempuan adalah anak org office en abah.
malas nak tulis banyak, meh layan gambo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|


























saya dan ziyad..
ziyad mulutnya bising aje sekarang...
first word anak-anak saya of course pandai sebut "abah"


gamba abg long haziq dah kureng..
sebab dia lagi suka buat hal sendiri dari join bergambar

saya dan ziyad..
budak manja yang suka naik turun tangga.
dan suka melompat

pencapaian ziyad sekarang adalah berdiri.
sudah mula menatih..
siap la abg long lepas ni.. kita lumba lari nanti yer!


dan gambar saya pengakhirnya.
hahaha.. possing patah pinggang namanya ni.
tetiba segan pulak nak ber gamba sorang-sorang #tahhapahapa!


till then,
-
-
-
-

bye!







6 comments:

Cik Imie fatiema said...

amboii posing maknyer... ngeee sy pun ada pengalaman menarik baru2 ni kat kaunter bayar Giant,sorang macik ni gi sorong troli byk giler brg dia,dah bongkok n sgt humble dia baju,sy pun bantu ler di..sgt kesian tengok.. tapi betullah,dont judge the book by its cover,kat gadis kaunter tu dia cakap .. Plz scan my rice plese in tthe trolly,its quiet heavy..!'

ngeee all the time mokcik ni speaking english.. lastly dia senyum kat ai n cakap

thank you so much my dear,pokcik ni bukan nak tolong untie sorang2 shoping dia duk dlm kete..

hehe

MayaYunus said...

kalu dah belacan tu, tetap lah bau belacannya, manakan same belacan dgn cikencop,

hu² aku klu org melayu tanya² soklan ngn aku berspeaking², mang terus gagap, gagap bkn x reti berbahasa org putih tapi gagap sbb konpius adalah dia melayu version org putih..

kurus dah cikpuan!

siti fatimah said...

tersedak air kopi yg akak tengah minum ni dik. hmm... mungkin dia dah terbiasa kot. mungkin dia tu kacukan inggeris. muka dia tu ikut sebelah malaysia, tak jadi inggerisnya. kikikik...

atau, kamu tu nampak mcm minah salleh yang cunnnnnnnnn berselipar 10 hengget.

ataum dia sedang berimaginasi yg dia ni ada kat london.

akak ni berbahasa inggeris dengan bangsa lain je. dengan org melayu akak melayu pekat dik oi....

cintailah our mother tongue!

atty's said...

salam, betullah kan..
kita nak tanya apa2 pun.kena tgk sekeliling jugak..
bukanlah kita tak boleh nak jawab dlm bahasa inggeris tu jugak..

cuma kesian lah kot..kalo masa dia tanya tu..dia tanya mkcik cleaner ke..

atau pun sebenarnya dia nmpk ieta.
sekali dia pandang ieta dia tau ieta educated orgnya kot..tu yg dia speaking

MrS. F!zA said...

kurus dh diaaaaa...

ok psl minah melatu tu..tsgt hover lah nk speaking london dgn makcik pakai slipar bwk pggang ngn sabun ni..hahha..

sgt hover ok hover..tk sesuai..haihh

YaNa Yassin said...

Tue lah, kekadang ada org memang saje nak berlagak konon pandai bebenor cakap omputih, biasa kena dah tuee...

Tak leh blah part posing patah pinggang tue, hahahhaha.

Sensasi nya..,

Us together..