Monday, July 23, 2012

Solid Food for my Baby

seminggu yang lepas, yakni bermula dari 16 Julai 12..
kak ida (wifey sepupu saya yakni nanny ziyad) bagitau saya
ziyad over meragam.
susu tak mau.. duduk main sendiri tak mau..
tidur pun tak nak. memandangkan beratnya pun dah 6.9kg, saya dah syak sesuatu.
kalau baby dah 6.8kg dah memang boleh start solid kan.

mak saya memang dah byk kali cakap ziyad ni dah ready nak makan ni...
tapi saya tahan kan lagi..
almaklum ler ziyad ni full BF.. macam konfiden aje la bayi saya masih belum ready.
kalau ikutkan segala sign, memang ziyad ni macam nak makan.

nak di jadi cerita selasa lepas, 17hb, saya sefamili balik kampung kejap,.
1 day trip kami anak beranak. (phewww!)
abah saya masuk hospital jempol lagi.
sakit jantungnya datang 16hb.

dikesempatan tu saya jumpa kak long saya.
makanya saya pun tanya la dah boleh ke idak saya mula bagi ziyad solid.
dan kata kata kak long telah mengapprovedkan saya utk bagi solid pada ziyad.

dan sekian kalinya Rabu saya start buat puree apple.
bagi sekali sehari sampai jumaat.
ziyad tetap meragam & sakit perut..
nak poo pun mcm susah.

dah cukup 3 hari, ziyad meragam.. makanya sabtu saya try
puree nasi. Tukar menu.
(weols kan malay... tak nak nye avocado, apple bagai.. TETAP pilih nasi)
alhamdulillah smooth & happy anak ku ini lepas 2 hari ziyad makan..
tidur nyenyak.. boleh ceria bermain-main.

dan pagi ni, saya bekalkan 2 tupperware kecik bersaiz dadih di rumah
kak ida..utk di suap ke ziyad..

makin bulat le ziyad nanti..
sok - sok mau nampak mcm kembar je dgn abg longnya ni.. hahaha..


 

ni lah si bulat saya..
walau pun berat KiloGram nye boleh tahan semangat..
dia tetap nampak slim. Kenapa gitu?
dah abahnya jenis panjang.
anaknya semua panjang-panjang... anaaak baapak.

6 comments:

MaMa CyDa said...

Samalah anak kita dik. Berat n makan bleh tahan tp dorang nmpk kurus jek. Maybe kot org tgk hasben akak dorg taulah kot naper anak2 nmpk kurus. Semuanya pakat memanjang jek ikut abah eh huhuhuhuhu

Kesuma Angsana said...

anak2 KA semua nyer gutu waktu kecil2 dulu, makan banyak n berseleran tp tetap maintain sebab pjg2 tapi body tetap padat hehe

MayaYunus said...

♥♥♥ makin bam² ziyad,,, ♥♥♥
aku nk bg natrah makan tp x berani agi sbb dia lahir kecik kan,,kene tunggu beday dia next week,,

ziela said...

zuyyin pun ai dah bg mkn..tp x bg puri pun..klau jmp doc peads ni mcm2 naihat yg diberinya..mcm masa nak cucuk zuyyin 5m doc ckp x yah bagi puri just bg jenama Nestle Cerelec yg mmg beras je semata2..bubur nasi pun doc tu x galakkan lg..pergi hukm lak siap suh bg mkn 3x sehari plus blh bg puri..ha kau mana satu nak follot ni..

Ietams said...

kak dot,
tak buleh nak buat ape dah kak dot.
pada kita takyah le bebudak ni gemok bulat. Sebab kami lakibini memang tak minat baby/budak gemok. Lembap je nanti budak tu.

Kesumaangsana,
memang padat walaupun nampak slim gitu. Lenguh tangan berdukung.. =)

Maya,
awat lambat no ko bagi makan.. natrah tak ready nak makan lagi eh.. kalu ikut bulan dah buleh sangat kan. natrah dah 6bln kan..

ziela,
aku mmg tak pernah bagi anak-anak aku instant food mcm nestum. Kandungan gulanya tinggi. Better buat puree sendiri. kalau nak bagi perasa manis ke masam ke, aku buat puree buah. Tapi memang prefer bubur nasi masak sendiri yg di blend halus. perut baby kan masih tak matang lagi.. kalau tak di blend halus, nanti sian pula dia nak digest. Di samping tinggi khasiat nya masak sendiri ni, hasil air tangan ibu yg paling penting. Walau anak tu ada rasa kasih dengan orang lain, insyaallah hatinya tetap hendakkan ibu walau macamne pun.

ziela said...

mmg setuju tu..zuyyin pun nanti aku akan bg bubur nasi start 6m..dulu si abgnye pun sume aku buat sendiri..tp masa 5m mmg aku bg instant nestum dulu..

Sensasi nya..,

Us together..