Saturday, April 28, 2012

sekitar hari sblm kendurinya...

hari esok 29hb saya buat kenduri qiqah ziyad, Zila, sob maya sape lg yg kot kot balik kampung, Jemputla datang rumah mak saya, Dtg kenduri... Harini ade la sikit2 buat kerja.. Usai semuanya, time kami release2kan ape yg tersimpan.. Bermain riang di laman atok.. Hehehe...

Friday, April 27, 2012

Status FB yang menyayat hati

#rentetan dari entry saya yang lalu dan lalu,
klik sini dan sini untuk recall...


tersedu sedan saya menangis bila baca status yang betul-betul menayat hati dari kawan saya, Ernie.
en. abah & haziq gigih menyabarkan saya yang teresak-esak menangis..,




Allahuakbar..! sedihnya saya..
sebagai perempuan yang sama-sama berkongsi perasaan seorang ibu,
betul-betul hati terasa sayu bila membayangkan macammane rasanya hati Erni tika saat ini.
ya allah, ku doakan agar ernie menjadi tabah dan kuat menghadapi dugaan ini, Amin.


bengkak nya mata..  +______+

re-organized

dulu-dulu bila lepak tengok tv,
letak tilam baby je, terketik-ketik le kaki&tangan ziyad bermain sensorang.
yg abg longnya kerja lak turun naik dr sofa ke tilam adiknya,
kejapmainkejapciumadiktaksudahsudah

dek sebabkan ziyad dah meniarap je kejenya ni,
kena kasi space lebar sikit..
tambah lak abg longnya tak boleh renggang dari adiknya..
dimana ada adiknya, disitulah ada abg longnya


abg long layan movie,
adiknya membizi meniarap


manakala abahnya membizi dgn call tak sudahsudah,,
ibunya ape lagi.... membelog taksudahsudah.    >*___*<

29hb ni saya buat majlis aqiqah, cukur jambul & berendoi ziyad ..
jemputlah datang yer sesiapa yg berdekatan dgn air hitam n9..

Thursday, April 26, 2012

milk booster & supplement



ni air rebusan longan kering.. ditambah sedikit dgn gula batu
tiap hari rebus utk di minum
memang beli sekilo terus.
lepas minum air longan, saya akan minum susu anlene satu mug
pastu bancuh air horlick secawan lagi.
itulah rutin saya tiap malam.
tapi pepagi saya tak minum air longan ni.. cuma minum susu secawan plus secawan horlick je
alhamdulillah menjadik milk booster saya.

dalam pada tu saya amik vitamin juga.
set breastfeeding shaklee..
ramai yg kata set ni banyakkan susu, tapi tak menjadi pulak
pada saya.. hihihi..
tak banyak pon susunya.. sama je hasilnya.. sama ada makan supplement atau tak makan supp.
cuma yg saya rasa badan saya rasa lebih sihat dgn supplement shaklee ni.
set shaklee ni ade vit B complex, vit C, vitalea & alfalfa.
yg nampak berubahnya kat saya, kerabunan saya nampak macam okey dari sebelum ni.
rajin juga saya tak pakai spek dah kalau driving sekarang ni

sebelum saya try shaklee ni dulu kan jenuh juga saya email tanya itu ini
psl set breastfeeding ni dgn lebih lanjut dekat distributor-distributor shaklee ni..
tak ramai pun distributor yg mesra pelanggan..

dalam byk2 distributor yg saya email tu, terpaut la saya pada yang seorang ni..
Salwa namanya.. dia sorang aje yang bagi penerangan yg jelas pada saya.
lelain tu main copy paste kan aje detail yg dorang memang dah guna utk promo produk tu
kat web/blog dorang. mane boleh macam tu ka..
pada saya, cara marketing dorang tu tak best lansung.
memang tak mesra pelanggan, terus saya rijek kan aje nak beli produk shaklee.

kadang-kadang sebabkan marketing yg bagus aje, customer dah boleh terus serta merta membeli kan..
walaupun tak tentu lagi barang tu elok ke tak.

di sebabkan salwa punya penerangan la
hati saya terus betul-betul beli trial set breastfeed shaklee ni.
memang dia sudi melayan segala pertanyaan saya
dia juga la yg menerangkan setiap inci khasiat vitamin2 yg ade tu.

dan sekarang saya memang dah beli real set breastfeeding set tu.

terima kasih salwa, sudi luangkan masa berbalas email meletus-letus dari saya.
kalau ade yg berkenan nak try produk shaklee ni,
saya memang highly recommended si salwa ni.. singgah aje kat blog salwa.

rasanya budak salwa ni muda lagi kot dari saya..
tengok kat emel dia tu ade no 85.. kalu itulah tahun lahirnya,
betul la saya 5 tahun tua dari dia.. hihihihi...
kalau ade yg nak tanye, email aje dia.. memang bagus la customer service dia.
ni blog dia yer.. nursalwa.blogspot.com

Wednesday, April 25, 2012

perginya dia....

*rentetan dari entry saya yg lalu,, klik sini utk recall..

sikecil edrian anak kwn sekolah saya yg koma akibat jatuh tergelincir dlm bilik air semasa berada di rumah pengasuh....
pada jam 10.05pagi tadi, edrian telah menghembuskan nafasnya yg terakhir di atas pangkuan mummynya...

salam takziah buat ernie sekeluarga..
saya tepek sedikit gambar yg di sharekan dari fb kekawan,

damai mu disana edrian....


Tuesday, April 24, 2012

saat pertama beliau....,

kualiti gambar mmg out habis,
sapu je kamera mana yg sempat. muahaha...
akhirnya malam tadi saat pertama beliau meniarap
bergegas omaknya berlari dari dapur nak amik gambar punya pasal,
tinggal gulai jantung pisang kat atas dapo...tiheeee...
seawal 2bln 2inggu ziyad berjaya meniarap.. syukurr..




,


Saturday, April 21, 2012

he starting to roll over. yeyyy!,,


hiyahhhh!!!.


tinggal 1 step je lagi... nak ejas tangan satu lagi ni je..
esok meniarap la ni..
syabas ziyad!.. 
nak meniarap kat rumah atok air tam eh...
same macam abg long dulu..
1st achivement semua nya dekat rumah atok..
arsyad ziyad meniarap awal sebulan dari abg longnya ni..

Friday, April 20, 2012

berat nya mata memandang, lagi berat bahu yg memikul.. `______`

***Dipetang jumaat yg suram ni,
terpanggil hati saya utk sama-sama berkongsi
kisah/musibah yg menghibakan yg terjadi pada kawan sekolah saya..
ernie syazrina,
kawan sekolah saya yg begitu tabah menghadapi saat-saat sukar sekarang,
yg mana anak nya yg kedua (gambar)  tengah terlantar koma di institut pediatrik HKL
akibat jatuh di rumah pengasuh.
sicomel ni kini kritikal keadaannya,
pohon kekawan doakan yg terbaik untuk edrian...,

edrian (berdiri di depan) bersama abgnya fayyadh (diri di belakang)

edrian bersama mummynya 

ya allah, kudoakan yg terbaik utk sikecil edrian,
edrian zemier ellyas
setahun 4 bulan
koma di inst. pediatrik HKL akibat jatuh



sentiasa saya sebak bila ada teman-teman maupun ernie update status edrian sekarang..
ya allah beratnya dugaan mu ernie..
semoga kau sentiasa tabah.

Thursday, April 19, 2012

terkejar-kejar

jarak rumah saya ke pejabat dekat aje, lebih kurang 9km aje.
tapi pagi-pagi lagi saya dah mengukur jalan,
seawal jam 7 ~ 7.15 keluar rumah.
saing saya keluar dgn orang yg rumahnya kat klang sana.
jalan area puchong ni memang tak pernah nya tak sesak.
hari kerja? hari cuti? siang dan malam same aje.

sampai opis macam tak cukup masa aje hari-hari.
tengah sibuk2 tu, curi masa sekejap utk mengepam. hihihi..
alhamdulillah semakin hari sikit-sikit macam dah boleh adapt.

spectra 3 saya yg sentiasa menemani saya. "__"
tgh surfing pun menyempat lagi ngepam..
pergi balik kerja mengangkut beg isi pam & cooler beg.
dah gaya camerawomen dah kekdahnya dah..
sape nak appoint i jadi photograper, meh la.. kekekekekeke..  ;-P kompem habis majlis rosak

selera makan saya senantiasa tak hilang.. bagus sangat.
dah macam ikan kembung dah sekarang ni.,
sikit hari sok padat macam ikan buntal, kekekeke....
macamne nye tak buntal.,
kalau kat rumah ,kekunun nye la nak diet taknak makan ikut selera,
kompom abg long haziq dah sound awal-awal,
"ibu.. cepat la makan ayam ni.. adik nak mkn ayam.. nanti kalau ibu dah makan ayam ni, dapat la adik rasa makan ayam sedap tu dari susu ibu.." 
T_____*

dah tu nye cemanenya nak diet?? tell me howww?!!..

Wednesday, April 18, 2012

dua tiga tiga dua tiga tiga













bercamwhoringg..
kejap berdua dgn ziyad
pastu bertiga dgn haziq dan ziyad
pastu berdua balik..
pastu bertiga balik.. semua sporting.
paling susah nak amik gambo si abg long.. haiihhh...letih omaknye
tengok haziq dgn ziyad ni dah macam nak sebaya dah ha.. kekekeke..

ziyad sekarang dah up susu dia la..
dari 2oz dah ke 2.5oz..
la ni dah 3oz x 6 session.
moga murah rezki ziyad lagi.. Amin.

Saturday, April 14, 2012

harganya.. DEMC


saya nak share bil ziyad check up 2 bulan hari tu,
pada saya harganya stended-stended privet hospital la kot.
hehehe mane le teman taunya kan range price,
yg saya tau keje saya pilih hospital yg dpt komentar yg bagus dari orang-orang yg dah pernah pergi..
lelain saya serah kat en. abah aje..heeeeeee  ;-p

total caj nye  
RM 153.30
murah ke mahal tu? Stended price aje kot
yang paling penting ziyad rasi 
lagipun saya tak pergi jumpa paed,



Wednesday, April 11, 2012

New look after Two month

banyak juga perubahan yg berlaku kat opis semasa ketiadaan saya
di cuti bersalin yang lalu yerk....


sang kumbang-kumbang melayu berubah wajah semuanya..
we, cube tengok cek man awe ni, sudah bermisai berjanggut bagai.
image transformation sempena nak sambut baby baru agaknya.,
insyaallah bulan 11 sok turn cek man ni pulak dapat baby no 3..
ni cek din pula, sudah berkaca mata..
memang dah gaya professor sudah ni ha.

cik ainun yg baju biru ni menten ceria, 
tapi makcik baju kuning tu menten gemok lagi. muahahaha..
tah biler le nak kurus nya pon tak tahu.

itu je nak citer, sekian terima kasih, Wassalam..
T_____T

#series! entry ni entry takde modal. kekekeke...























Sunday, April 8, 2012

imunisasi 2 bulan bayi

dah 2 bulan umur ziyad, kena pegi check up & cucuk kat klinik.
kami tak pergi klinik kesihatan kali ni,
kekangan masa yang tak mengizinkan kami laki bini nak pergi klinik kesihatan kerajaan.
masalah malas nak queue lelama tu satu hal,
hal ke dua pula abg long haziqnya merengek nak bawak adiknye check up.
KK tu buka hari bekerja aje kan.. weekdays haziq kan sekolah.

makanya destinasi pilihan adalah ke Shah Alam nun.. hehehe..
Darul Ehsan Medical Center (DEMC)yang kami sebulat suara mau pergi.
jauh pun jauh ler.. janji komen2 dari org yang ber experienced ke sana adalah bagus,
maka bagus ler pada hemat saya.. hehehehe..



kami dalam perjalanan ke shah alam.. hoiihhh jauh juga perjalanannya..
sekarang kalau camwhore ke atau dlm keadaan yg bersedia kena kaver-kaver muka macam ni sikit..
orang gemok yg tak boleh nak kurus mcm saya sekarang ni kena tutup-tutup sikit..
kekunun boleh hilang sikit nampak gemuk badan.. muahahahaha  T_______T



packaging ubat DEMC ni bagus la..
pakai kertas, kenapa semua klinik/hospital tak buat macam ni eh..
kan bagus semua guna kertas utk bungkus ubat macam ni.
ziyad dibekalkan ubat demam sebotol.
doktor suruh bagi terus kat baby walau demam atau tak demam.

so far alhamdulillah berat badan ziyad naik, dari 4.7kg sudah menjadi 5.1 kg sekarang ni,.
nampak gaya berat ziyad idak menaik mendadak sgt.. slowly naik macam abg longnye dulu.
bagus! insyaallah tidak ler obes, hihihihi.. budak gemok gedebeh bukannye lawa pun..
yang paling meng kagumkan ibu dan abah, ziyad lansung tak mengu wek pun kena cucuk
demam pun tidak.. Wahhh sungguh well done..


ni gambar very2 the latest, baru kejap tadi amik.
abang long ni memang tau!, tak kasik chance lansung adik nak possing sensorang
sebuk je la dia menyelit..

overall memang best la service DEMC,
breastfeeding room dia selesa, persekitaran hospital pun best..
toilet dia bersih dan wangi..
dari nak kencing je terus ade rasa nak buang air besar... betapa selesanya toilet,
yang paling best kan dorang ade service buggy tau.
saper yang malas atau tak larat nak berjalan dari keluar kereta kat parking tu,
tunggu je buggy datang, korang naik la
terus brother tu bawakkan korang ke pintu depan lobby.


masa menunggu giliran pun tak lama. hoihh banyak nya puji kan..
eh benda bagus kena la puji bagus banyak-banyak semua yang kita rasa puas hatinya kan..

ha gambar makcik gemok kat atas ni tengah leka pandang Syed Aiman laki si Linda Rafar tu.
sempat la berbalas senyum. Eceh!
linda rafar nya kat luar.. tengah dukung anaknya yang kecik..
dua-dua menten cantik dan lawa.
dorang ni tak sombong dan perasan best, senyum dan ramah orangnya yerk.. Bagus gitu..

jadinya next-next check up akan terus bersama DEMC,

saya tengah happy sekarang ni sebab dah terror guna spectra 3. *suka!
dah terror tandem nursing,
dan hasilnya saya berjaya buat stok susu utk bekalan ziyad ke rumah bbsitter nya. YEYYY!

Thursday, April 5, 2012

banyak menambah aje, mengurangkannya takde






rumah saya ni kan penuh dgn barang yg tak guna je yang sebenarnya.
sebab tu kemas macam mane pun tetap
tak nampak kemasnya, lemari semua penuh dgn pakaian,
bukan guna lagi pun semua tu, banyak baju lama zaman tok kaduk,
biasanya korang buat cemane eh baju2 yg tak pakai tu??

nak buang ke? Nak buang kat mane?! Macam sayang pulak..
lagi2 bile tengok bajuseluar haziq masa baby dulu.
baru 3 beranak je dulu2 dah sesak lemari,
sekarang ni dah ade ziyad, mmg traffic jammed teruk ler lemari rumah ni nanti..:-)
............

Sunday, April 1, 2012

bayi maut tersedak susu badan

ALOR GAJAH: “Sejak semalam (kelmarin) Zulaikha asyik menangis seolah-olah tidak mahu berpisah dengan saya. Puas saya memujuknya kerana menyangka dia menangis kerana disuntik, rupanya dia hendak meninggalkan kami,” kata Noradila Mohd Nor, 20, ibu bayi malang, Siti Zulaikha, yang mati dipercayai tersedak susu badan di rumahnya di Taman Inang Sari, Durian Tunggal, di sini, semalam.

Difahamkan Noradila yang masih dalam pantang, terlelap ketika menyusukan bayinya yang baru berusia sebulan.


Apabila terjaga kira-kira jam 6 pagi, dia mendapati mulut Zulaikha berbuih manakala mukanya kebiruan.

Noradila kemudian menyentuh badan anak sulungnya itu yang disangka tidur tetapi tiada tindak balas sebelum memeriksa nadi. terjah sini utk Berita selanjutnya ....




Sensasi nya..,

Us together..