Friday, March 16, 2012

Dugaan Ketika Berpantang


tengok wanita hari ini ari ni..topik yg menarik hari ni bertajuk
"Dugaan Ketika Berpantang."

memang ye pun mase pantang ni banyak dugaannya.
mase dulu pantang Haziq, saya di duga dengan emosi yg melampau juga.
haziq jaundice sampai 2 minggu, berapa kali nye warded..
bila tak warded kene tiap2 hari kene ulang klinik kesihatan utk buat ujian darah.
dengan tak de sape nak tolong hantarkan saya lagi..
walau mase tu adik bungsu saya ade kat kampung pun cukup susah nak minta tolong
hantarkan saya, dia budak lagi masa tu, bila kejut dari tidur, manenya nak terus dengar kata..
mamaiii semedang. tambah lagi kereta pun takde. huii sungguh dugaan emosi..
sudahnya 2 minggu aje saya kat kampung. Balik KL terus,
sekurang2nya nak hantar saya ke spital ke nak pg ke klinik ke senang,
susah payah saya sekuarga sendiri yg handle, en abah ade buleh hantar & urus.
dah terbiase buat semua sendiri & simpan semua sendiri,
tu yang suka buat sendiri bila terasa nyusahkan orang sekeliling,
saya ni cepat terasa & penyedih orangnya walau sentiasa happy go lucky.
yela.. dari pendam2 perasaan, baik saya senyap & hindarkan diri bawa diri jauh2... =)

pastu pantang anak no 2 ni, dugaan nya lain pulak..
dugaan meng handle si sulong saya, Haziq. huhuhuhu.. memang menguji kesabaran saya sentiasa.
alhamdulillah sekali aje ziyad warded jaundicenya. tak kena berulang klinik kesihatan utk test darah.
oh ye, kali ni mak abah saya dah tak berapa daya dah nak menjaga orang dalam pantang.
jadinya saya appoint kakak sorang tu untuk jadi confinement lady saya selama 44 hari berpantang.
dia yg mandikan baby, masakkan makanan saya & juga basuh membasuh pakaian baby.

kalau nak kata tak tahan dgn dugaan pantang makan,
saya tak berapa masalah sgt kalu nak pantang makan ni.
tapi tu lah.. lebih byk terganggu dgn dugaan emosi  ajelah.

takpe la haziq dan ziyad, walau anak-anak ibu tak de sape nak memanjakan & jadikan kalian favourite,
ibu ade sentiasa utk manjakan kalian. Ibu marah-marah tu bukan bermakna ibu benci,
semuanya utk mengajar. Mulut ibu aje yang bising.. tapi niat ibu semuanya utk mendidik.
Kalau ibu sentiasa belai dgn lemah lembut segala kesalahan, kedegilan anak-anak mase kecik ni,
silap-silap bila semuanya dah besar panjang,
kemungkinan apa yg ibu tegur dgn lemah lembut tu sok-sok di ignorekan di angin lalu aje.
lagipun masa kecik-kecik ni le nak marah-marahnye kan.
dah besar sok baru boleh ckp elok lemah gemalai..
baru la di tegur seperti seorang sahabat kekdahnya.

eh haritu masa saya warded kat hospital jempol kan
saya ade bertekak mulut dgn nurse JM, gred ape tak perasan le pulak.
dia boleh kondem saya bottle feed kan ziyad mase tu.
ewah engko! kot ye nak support breastfeeding pun, agak-agak le..
cuba penuhkan ilmu di dada dulu baru le nak kondem-kondem orang utk BF baby.
sebab masa ziyad warded tu saya mengalami very-very bad sore nipple.
Jadi idak le boleh direct feed ziyad. terpaksa bottle feed.
dah berdarah bagai, takkan nak direct feedkan anak kan. tak ke bahye kan baby juga.
pastu dia manjang betah yg kalu bottle feed boleh buat baby confuse dan rijek BF nanti-nanti.
saya pun ape lagi, terus cakap insyaallah anak saya tak kan reject direct feed,
pastu dgn lantang nya mase tu saya ckp yg anak sulong saya pun guna botol yg sama..
method yg sama bila saya sore nipple.

pastu saya question JM tu balik, tak pernah dengar pasal Set Breastpump Avent ke?
Avent ni mmg brand utk breastfeeding..dah tentu-tentu Avent ni bagus utk EBM.

agaknya bila dah dia tak puas hati saya betah ape yg dia cakap,
last-last dia tanya saya ni kerja ape, Huh hai.. nak aje saya tanye dia balik,
nurse, ko ni sibuk benor nak kondem org pasal breastfeeding ni kan,
ko tu sukses tak nyusukan anak ko dgn susu badan??!
eleh toksah la nak lebih-lebih marahkan orang, silap-silap dia tu dpt susukan anak 2 minggu je.
kot alasan tak nyusukan anak sbb puting tenggelam tak pun susu takde tak pun anak tak pandai susu.

biasanye kalau orang yg berpengalaman lebih dlm penyusuan susu ibu ni
lebih understanding psl breastfeeding,
sebab dorang ni byk ilmunya..takkan judge orang tanpa usul periksa.
tak semestinya baby tu susu formula kalau tak nampak budak tu melekap nyusu kat badan,

tapi kalau ko nampak berkendong ke hulu ke hilir bawak bakul isi termos air panas,
baru la ko boleh nak kata budak tu minum susu tepung. Baru le boleh nak kondem bagai nak rak.
ish geram sungguh bila jumpa orang yg berkata-kata yg melebihlebih tanpa ilmu di dada.

4 comments:

Ena said...

hehe..

terluah sudah...

patutnya ena wat n3 macam eita buat ni.. jd yg terbuku dan terpendam tu terluah walaupun org yg kita geram tu tak baca.. ni ena dok la tapis2.. susah nak luah tu yg kdg stress je manjang..


tu la kan.. bila jumpa ngan org yg perasan dier je yg bagus dan suka pertikai kan org tanpa usul periksa.. huh!

Ietams said...

gitulah ena..
bila dah pot pet kat sini.. habis terus isi dalam.. takde simpan-simpan.. senang hati.

imie fatiema © said...

sabar jekan,nurse ni biasanya dia lebih ke teori..tapi rasionalnya kita sebagai ibu lebih memahami situasi kita.Macam saya 1st baby pun emo,lebih lagi forcep delivery agak lama nak sembuh.Tapi mmg kena byk sabar..2nd baby lebih relax dan bersedia.

MrS. F!zA said...

aah kn..biasanya yg berperangai mcm tu msti tkthu sgt pon psl BF..kalo betul berilmu tkkan tkleh fkir..

Sensasi nya..,

Us together..