Monday, February 13, 2012

menarik nafas lega...,

#sambungan dari perut mengeras sekejap-sekejap konsisten 15 minit
dari jam 4 pagi..,

mengerekot le saya sensorang pagi tu nahan kan sakit.
cuba nak lelap kan mata je, gesa nak uk uk datang lagi.
tapi tetap same, tiada hasilnya..
jam 6.30, saya subuh lebih dulu, siap mandi dan pakai baju utk pegi kerja..
en. abah bangun pagi tu dia tengok kan saya macam something tak okey aje.
saya citer ler saya punye contraction bagai dari jam 4 pagi tu kan,
 wah en abah pun terus kelam kabut bangun, bersiap diri dan haziq. (cuak mcm 1st experience aje beliau)
terus tipon sepupu saya minta tumpangkan haziq. en. abah terus nak hantar saya ke spital pagi tu.
diskas punye diskas kami sebulat suara pilih spital serdang.
sesampai ke spital serdang, saya terus ke tempat analisis.
fuhh ramai nya orang kat dalam tu... nunggu turn.
tapi bagus no.. saya terus di panggil utk baring, nak buat CTG & check laluan.

result ctg superb & cantik grafnya.. ok fine..
pastu turn check bukaan pula, memula sorang doktor seluk.. dia check kate dah 3cm la..
eh? dah boleh nak beranak kalu gitu..
agaknya doktor tu macam was-was, dia panggil doktor sorang lagi.. mungkin expert sikit kot..
result check beliau baru 1cm bukaan..
pastu di suruhnya saya ke tempat scan. sebab nye kan doktor kat KK Sri Kembangan
ade bagi reference letter, isi surat tu kate air ketuban saya banyak.
mase doktor tu scan, dia cakap bende yang sama tentang baby saya beratnya 3kilo lebih,
measure gitu gini 3.4kg resultnya..tang air ketuban tu pulak alhamdulillah tiada yg berlebihan..
kandungan air ketuban saya dan besar baby just nice. not need to worry.
syukurr..

lepas scan, doktor benarkan saya balik..
merasa la juga baring sehari kat dalam ruang observation dewan bersalin hospital serdang..
sebab belum tiba masanye lagi kan, balik le dulu kan..
dan doktor juga bagi kebenaran saya utk travel pulang ke kampung.
mujur saya dah buat buku merah,
30hb nenek saya kembali ke rahmatullah.
memang setiap sesuatu kejadian ade perkara sebaliknya berlaku tanpa perancangan.
alhamdulillah 31hb saya balik ke kampung tanpa perlu kerisauan terberanak.

sebabkan saya dah register kat klinik kesihatan, pastu saya still tak beranak lagi,
1hb Feb saya ade check up appointment dgn KK seri kembangan.
buat aktiviti rutin antenatal check up hari tu.

esok harinya saya masuk office semula..
due saya 2hb Feb, tapi saya tetap kerja sampai 3hb Feb..
orang-orang office semuanya macam terkejut-kejut tengok saya masih sihat walafiat
macam tak de ape je yang berlaku.
member saya si Cek Puan Maya yang duenye 8hb Feb dah pun selamat bersalin 29hb Jan..
muahahaha cek puan ko potong que aku dah yer..bagus!

3hb February 2012..
kemain gigih saya menyiapkan kerja, mengemas meja serba sedikit..
yelah.. minggu tu cuti panjang, banyak bende boleh berlaku.
dengan cuti sabtu ahadnya, lagi cuti maulud nabinya, pastu cuti thaipusam nye kan..
dalam pukul 4petang gitu, saya sekali lagi rasa macam tak kena.
aktiviti pantau 10 kali pergerakan baby saya berhenti pada kiraan 7 pada pukul 3petang.
panggil-panggil baby pun tak de respond.. huishh cuak rasa.
nak bergerak pun terasa tersengkak aje kat rahim & celah peha.
telefon en abah, bagitau itu ini remind dia utk balik awal.

pergerakan baby tetap tak bertambah hingga ke pukul 8.30 malam,
sakit-sakit tu pun saya tetap cube pejamkan mata.. huhuhuhu sungguh tak bagus perangai.
en abah dah risau, berkali-kali en abah minta saya telefon kak long saya.
kak long saya kan sister, elok ler saya tipon nanyekan benda-benda cenggini.
bila dah story segala, kak long saya suruh saya ke hospital malam tu juga.
kak long saya kata sebab saya dah overdue, takut pulak ade risiko yang merbahaya.
bila dah dengar macam tu, saya dan en abah pun ape lagi..
terus bersiap, mula-mula hantar haziq ke rumah sepupu saya.
lepas tu terus ke hospial serdang.
check CTG, berkali-kali saya kene buat CTG.. adoiii letih.
dari jam 9.30 malam bawak ke pukul 1.00 pagi.
last-last okey juga dah graf ctg baby walaupun tak super cantik.
bila tima scanning, sekali lagi doktor katakan ikut ukuran bagai baby,
berat baby sudah 3.7kg di masa itu. *gulp
tapi doktor tak lansung bagi satement menggerunkan saya. Suka je saya.
Doktor tu sempat lagi calming kan saya jangan over risau.. sebab anak saya yang 1st lahir normal SVD,
so insyaallah semuanya selamat & mudah.
dan malam tu doktor terus warded kan saya.. dorang akan monitor keadaan baby.
sekiranya jantung & keaktifan baby agak kurang ok, saya akan di inducekan..
bila dan tika masanya saya di induce kan tidaklah doktor tu confirmkan harinya..
semuanya bergantung pada CTG monitoring nanti-nanti.
jam 2pagi saya di hantar ke wad..perkara pertama yg di buatkan saya sesampai di ward, adalah CTG.
rasa bersalah pula saya,
mcm menganggu patient lain di awal pagi tu dengan bunyi duk duk duk kuat bunyi jantung baby.

lepas dua puluh minit gitu baru saya dapat tidur.
jam 6pagi saya terkejut, nurse datang lagi buat CTG kat perut saya.
berlanjutan le sehari dgn keadaan sekejap2 buat CTG.
dah naik muak dah dengar bunyi mesin CTG tu.. semedang CTG.
memang graf CTG baby saya tak berapa memuaskan. berkali nurse kene buat CTG tu dalam satu-satu masa.

mak abah saya datang petang sabtu tu melawat saya.
oh terharunya rasa hati.. mak abah yang tak sihat melawat anaknya kat hospital.
sebelum ni tercuit juga rasa sedih di hati bila kenangkan kemungkinan mak abah saya
tak dapat nak teman & tunggu saya bila saya bersalin kali ni.

5hb Feb 2012
jam 5 pagi, nurse kejut kan saya..
"puan.., puan kena check doktor yer,..kalau rasa nak kencing pergi kencing dulu.. sebab takut nanti puan kena masukkan ubat.. nanti satu jam puan tak boleh kencing, berak & gerak"...

4 comments:

MrS. F!zA said...

dup dap dup dap bca cerita pengalaman bersalin.. tkut plk bila kenangkan sy plk nti..haihh.. oh ziyad nama adik haziq..

MaMa CyDa said...

spital gomen mmg selalu kena ctg jek. akak dulu ms anak first lebih 5x ctg. tp anak 2nd sekali ctg pehtu terus masuk labour room ... tup2 dah beranak huhuhuh act ader caranya nak senang beranak nih ... tp akak tak pernah pon share ngan sesapa ... ^_^

Ietams said...

fiza,
takut mmg takut.. tp takyah fikir sgt.. janji yakin diri dan byk2 doa

Ietams said...

kak dot,
kite kene CTG setiap masa.. sampaikan rasa boring sesangat dah

Sensasi nya..,

Us together..