Sunday, February 12, 2012

Detik-detik yang terindah

nak mula dari mana eh... ermmm...
takpe la.. saya cerita je la yg mana teringat & terlintas .
sekurang-kurangnya boleh jadikan memori terindah saya di kemudian hari..

25hb January 2012
saya masih ke office macam biasa..
tapi keadaan badan saya tak berapa memuaskan.. kejap-kejap perut mengeras.
aktiviti pergerakan baby pun agak tak memuaskan.
terlintas di hati mungkin dah sampai waktunya untuk bersalin.
eh sebelum tu.. saya tak cerita lagi kan yang saya dah buat buku merah.
ala...buku antenatal klinik kerajaan tu la.. di akhir2 pregnancy saya register juga kat KK Sri Kembangan.

kebetulan mak dan abah saya masih tak sihat.
jadinya saya ambil kesempatan untuk register antenatal check up KK Seri Kembangan.
mane le tau, dlm perjalanan ke kampung nanti tetibe terberanak..
mane nak cari hospital KPJ kat kampung saya tu... makan satu hari juga nak uruskan pendaftaran segalanya..
terpaksa saya & en. abah EL satu hari,
memula kami ke KPJ, untuk minta releasekan ape2 report & reference letter dari Dr Maziah
settled mase tu dalam pukul 12 tghari juga.
terus kami ke KK Puchong Batu 13.. (yg benarnye tersilap batu...patutnye KK puchong ade kat Batu 14)
sebabkan kami ni mengejar mase, terus tak lengah saya ke KK sri Kembangan.

stori gitu gini, makanya sukses juga saya register antenatal saya kat KK Seri Kembangan.
dan-dan tu saya kene cucuk bagai..cucuk utk check HB, HIV test & ujian darah
eh sebelum tu kan, saya nak puji sangat2 la..
cucuk-cucukan jarum klinik kerjaan lansung tak sakit seperti mana yg saya dapat di KPJ... hik.hik.hik..
gitu gini check itu ini, sampailah masanya saya kene check dgn Doktor..
bila doktor check perut & scan saya.. statement doktor tu lagi menge downkan jiwa dan raga saya..
doktor KPJ dah memang kata baby saya besar & agak berisiko untuk saya bersalin secara normal
memandangkan saiz saya ni saiz M.

doktor KK sri Kembangan punya statement pula,
beliau mengatakan baby saya memang besar sama yg di diagnose oleh doktor KPJ,
berat baby 3.5kg memang takkan lari.. tambah satu lagi analisis yg tak best dari doktor tu,
dia kata air ketuban saya banyak..
Allahuakbar.. besar betul dugaan yg saya dapat  pregnant kali ni..
macam-macam perkataan yg tak bagus dan menggerunkan yg saya dapat dari doktor-doktor ni.
tapi naluri hati saya tetap yakin insyaallah semuanya tak ape-ape & selamat.

kami dua laki bini tarik napas lega dah bila dah settle buat buku merah.
at least kalau ade ape-ape emergency, saya boleh refer klinik/spital kerajaan.
malam tu saya surfing detail info air ketuban banyak.
huiii gerunnya saya, bila air ketuban banyak boleh buat baby cacat, *boleh refer kat sini utk lebih lanjut

esok paginya lebih kurang pukul 4pagi, saya dah seram sejuk..
perut mengeras.. badan berpeluh-peluh..
berak dah berapa kali.. tapi bila masuk toilet tak kunjung tiba hasilnya..
gesa nya aje yang lebih..

bersalin ke idak yer..? hihihihi meh tunggukan sambungan nye eh...

2 comments:

Ena said...

bersambung ker??



lorrrrrrrrrrrr...

Ietams said...

a'ah bersambung..
tetibe mcm blur..hikhikhik

Sensasi nya..,

Us together..