Tuesday, February 14, 2012

12 rabiulawal 1433 maulidul rasul membawa sejuta kemanisan..,

5hb Feb 12 masa 5.00am

setelah di kejutkan oleh nurse tadi, saya pun dengan kelam kabut pegi toilet
wash up & buang ape yang patut.
tengok ade 3 orang lagi yang sama2 menunggu untuk pemeriksaan doktor.
ade sorang tu tengah menahan sakit..
sebab dia dah masuk ubat sehari sebelum pagi tu, tapi masih belum ada rasa nak bersalin,
cumenya contraction beliau baru je nak mild-mild bermula pagi tu.
gerun pulak saya kenangkan beliau punye keadaan tu.. yelah.. ade orang tu kan dah masuk ubat induce berkali-kali masih tetap takde bukaan. at last terus kena c-sect.
prinsip induce yg insert kan cume di bolehlakukan sebanyak 3 kali aje.
kalau lah katakan lepas ubat ketiga dimasukkan, tetap tak jalan.. langkah yang akan di ambil adalah c-sect.
huhuhu minta dijauhkan dari ku.

yang lagi sorang tu pulak overdue dah 10 hari.. uh! lagi gerun.
tapi tengok akak tu rileks aje keadaannya. Dah le akak tu pangkat Kapten.

yang sorang lagi lupa lak nak beramah mesra. Saya memang kurang pandai beramah mesra sikit..
kalau orang tu sedia nak bercerita baru lah saya mendengar, untuk memulakan perbualan di awal perjumpaan
adalah amat berat utk saya lakukan.. hehehehe..mulut berat sikit. sengih je yg murah & cepat.

tunggu punye tunggu sampai ke jam 5.45pagi, doktor masih tak kunjung tiba..
sorang pempuan yg mengerang sakit tadi dah tak duduk diam menahan sakit.
hinggakan dia dah terjerit marah kan nurse..
disebabkan kerisauan, nurse cepat2 panggilkan doktor tah dari mane untuk periksa beliau.
sekalinya kan bukaan member tu dah 7cm engkau! darah pun dah meleret-leret kat kain.
Allah kesiannya tengok.. kelam kabut nurse & attendant uruskan itu ini utk tolak ke labour room.
dek kerana kami yang lain masih lagi sedia menanti doktor yang tak datang-datang,
nurse yang baik hati tu minta kami balik ke katil masing-masing.

dalam 6.30pagi tu, datang lagi nurse kejutkan saya,
doktor dah sampai.
saya orang kedua yang di periksa selepas akak kapten tu.
dan doktor telah mengesahkan yang saya akan di inducekan dengan satu tablet ubat.
lepas ubat di masukkan, saya pun balik ke katil dan baring.. cuba untuk lelapkan mata.
lepas 15minit saya dah rasa macam senak2..cuba lagi nak lelap.. Uh! masih tak dapat.
gelisah jangan kata.. serba tak kena..
tengok akak kapten tu pun dah menggelisah macam saya. Muka dia dah pucat betul.
tapi boleh lagi dia lelapkan mata..
saya ni dah macam cacing kepanasan.. kejap bangun duduk diri jalan meronda keliling ward.
selisih dengan doktor.. sempat lagi berbalas senyum.. selisih dgn nurse pun balas senyum lagi.

en abah masuk jam 12tengahri.. bawak makanan..
mase tu contraction saya usah di kata.. konsisten 5 minit sekali.. perghh..
dah merasa dulu mase bersalin haziq time contraction 5 minit sekali tu
masa dah time betul-betul nak pushing.. ni sakit tu datang masa bukaan baru menjangkau 3cm.
dah le mase tu saya ni masih lagi ditemani mesin CTG.
saya dgn mesin CTG dah macam irama dan lagu tak boleh dipisahkan dah..

dalam pukul 1tengahari lebih-lebih tu doktor-doktor, nurse berkejaran datang kat saya..
en abah dah macam cuak2.. sekalinye kami dengar la bisik2 lembut dorang sembang sesama sendiri..
kata dorang graf contraction saya kemain rancaknya, bila check bukaan sudah 3cm ke 4cm..
tanpa berlengah zasss di tolak ke labor room.
yes! saya pun dah tak sabor nak meneran dah ni..

sesampainya saya di labor room ade sorang doktor cina lelaki tu datang masuk bilik saya..
terus saya request dengan akak atenden yang dok prepare kan diri saya mase tu..
yg saya tak nak ade doktor/staff lelaki entertain saya. Alhamdulillah.

nasib baik saya dah research sebelum ni.. even kita ni bersalin di hospital kerajaan,
kita di bolehkan request dan ada hak untuk minta doktor / nurse perempuan sahaja
yang entertain kita semasa & segala proses yg berkaitan dengan bersalin.

oh bilik bersalin saya bernombor 13 tau.. bersempena tarikh lahir saya la pulak kan..
2.45pm saya di pecahkan air ketuban.. sambil2 tu dorang pasang drip kat tangan.. adoiii rimas nya rasa.
pastu mesin graf CTG masih lagi di pasang.. rasa macam nak aje cabut semua bende ni.

dorang kata jantung baby saya tak cantik dan tak okey.
disebabkan contraction saya kemain rancaknya lebih dari bukaan,
dorang menunggu saat2 untuk cucuk epidural kat saya.
tunggu punye tunggu jantung baby tetap tak okey..
tetibe mase starfnurse sorang tu dah get ready dah dgn injection epidural kat tepi,
doktor tu cakap bukaan saya sudah7cm... syukur lagi sekali, saya tak di suntik dengan epidural.

hati saya berdegup kencang mase tu.. kerisauan yang selama ni doktor dok kata
baby saya besar dan saya tak mungkin boleh bersalin normal.
dan detik2 yang ditunggu pun tiba.. time to pushing!.. wahhhh..
doktor yang membidankan proses bersalin saya adalah Dr. Wan Shahirah.
punya penuh nya doktor nurse dalam bilik saya mase tu..
doktor biase ade dua org. Yang sorang tu namanye dr roshini dan sorang lagi tu sape tah... lupa lak name.,
yg senior doktor mungkin pakar perbidanan ada sorang yakni dr Wan
dan sorang lagi doktor yg super pakar yang monitor proses bersalin saya mase tu,
starnurse ade 3 orang, JM ade 2 orang, bidan starnurse ade sorang.

rupanya kes bersalin saya agak berisiko tinggi..
semuanya adalah kerana baby saya besar dari saiz saya.
dek kerana tu lah dorang semua beramai-ramai menemani saya bersalin tika itu.
dorang bimbang kalau ade sebarang komplikasi berlaku.

2 kali push tak boleh.. sembelit sungguh..
dalam mase tu, dengar doktor yg entertain saya berkata dgn teamnya.
"mother is M but the inside is L".. mau nye saya tak rasa cuak masa tu..
dalam otak ni dah set aku tanak c-sect.. aku tanak c-sect...
hati saya tak henti-henti berdoa pohon permudahkan
tetibe lagi keadaan yang penuh syahdu,  dr Wan minta izin saya untuk tolong besarkan laluan.
gesa bersalin datang lagi.. saya cuba sedaya upaya meneran.. masih lagi tak berjaya.
tetiba dr Wan bagitau saya, jantung anak dah lemah, kalau saya masih tak berjaya pushkan baby
terpaksa di c-sect. AllahuAkbar.lemah terasa hati bila dengar cakap doktor tu.
tetiba dalam keadaan saya yang longlai, Allah permudahkan urusan saya di masa itu..
semangat dan kekuatan datang tiba-tiba dgn sendirinya, saya push sekuat & sehabis dayanya..,
dan alhamdulillah anak saya selamat di lahirkan tepat jam 5.12pm, 12 Rabiulawal.

bila baby dah di letakkan atas perut saya, saya 50-50 je dalam sedar tak sedar.
betul-betul terasa habis tenaga & kekuatan. tanpa sedar saya pun tak tau baby boy ke baby girl yang lahir.
doktor tu pun mungkin faham betapa letihnya saya, en abah yang tengok mula-mula jantina baby.

kali ni bersalin, en abah tak bersama-sama di sisi saya..
pada awalnya memang en abah temankan saya.. bila dah di confirmkan yang baby memang besar
dan takut ade komplikasi, en abah diminta duduk menunggu di ruang menunggu di luar bilik bersalin saya.

rupanya memang betul hasil scan ari tu.. 3.7kg berat baby.
walau pun banyak nya dugaan pendengaran yg saya terima dari doktor-doktor yg tak sudah-sudah cakap
saiz badan & tinggi saya agak berisiko melahirkan baby yg besar.
syukur alhamdulillah.. normal juga proses bersalin saya.

8.30mlm saya di tolak naik ke wad.
dalam pada menunggu kakak nurse tu hantar saya ke ward,
segan dan silu saya mendengar perbualan mereka-mereka
yang ade disitu bercerita kekagumankan pasal saya..
alhamdulillah..ku syukur pada mu Ya Allah..


ini lah dia budak montelnya..
saya baby boy.. geng abang long saya.
nama saya Arsyad Ziyad, ibu, abah dan abg long panggil saya Ziyad
berat saya 3.7kg
saya lahir pukul 5.12ptg.
hobi saya nyusu aje..



setelah selamat masuk ke ward 8A Hospital Serdang.
memandangkan Ziyad memang dah di didik untuk breastfeed dari dalam perut,
takpayah di ajar, pandai aje dia menyusu.


muka saya yang super mengantuk + lesu... hehehe..





mak saya yang baru je dapat makan..
siyan mak saya..dah tengah malam baru dapat makan.
kafe hospital serdang tutup la malam-malam.. terpaksa en. abah keluar untuk beli makanan.

saya nak ucapkan ribuan terima kasih yang tak terhingga pada semua yang membantu saya di labor room hospital serdang bilik bersalin no 13, jam 5.12pm, 5 February 2012..
Dr Wan and teammate, sokongan & bantuan anda amat-amat saya hargai. Tanpa bantuan anda, tak tau la macammane saya mase tu..
Dr Roshini, jahitan mu amat bagus,.. sungguh i tak fobia untuk 'membuang'.. hehehe..
pada wad 8A, 1st class.. layanan anda-anda semua adalah superb sekali.
tak payah la ai damba-dambakan private hospital yang lain,
Hospital Serdang memang terbaik di hati ku..dulu kini dan selamanya.. Syabas!
1st class mu memang the first-first class service nya..berbintang-bintang saya bagi kat anda semua!

dan pada semuanya yang mendoakan kemudahan, kesihatan & keselamatan saya,
terima kasih saya ucapkan, hanya Allah saja yg tau betapa saya menghargai segalanya..
Alhamdulillah .. Subhanallah..

9 comments:

MrS. F!zA said...

huhu berlinang air mata sy bca kisah bersalin si zomel zhiyad.. bersalin kn ank ke2 tk semudah yg sy sangka..dan tk semestinya kelahiran ank ke2 akn jd mudah knlps ank pertama..

berdegup kencang plk memikirkan diri sdri..wp saat tu lmbt lg..

*nmpk bambam si comel zhiyad bila dipangkuan..hehhe

Yaty Minhad said...

comelnyer baby ngan ibu dia kan..tahniah zulie..besarnyer baby..hehehe...

Ena said...

Alhamdulillah...

Semuanya sudah selamat..

MaMa CyDa said...

adehhh ... terus rasa berdebar lak nak tggu time akak ... takpe lambat lagik. ader 5bln lagik huhuhuh

spital serdang service tiptop ek? nak bersalin sanalah huhhuhuh

Suliana said...

Alhmdlh.. Slmt semuanya kan. Smgt tul bby ziyad :-)

Ietams said...

fiza,
gitu la citernya fiza.. merasa senang bersalinkan anak 1st, di beri pula dugaan sikit bersalin kali kedua ni..
memang ziyad ni bambam..

yaty,
terima kasih.. besar yg di sorok2 betul dok dalam perut..

Ena,
a'ah syukur

kak dot,
Hospital Serdang tu memang TERBAIK kak dot..boleh la kak dot bersalin sane.. kite ni dah terus lupa KPJ Damansara dah..muahahaha..(tetiba terlupa daratan)

Su,
syukur..
beliau memang semangat.. =)

Sue said...

masa anak 1st sy dpt dok 1st class kat hosp serdang.. masa anak 2nd n 3rd tak dapat sebab under pemerhatian n doc not advised me to stay in 1st class ward. tp honestly saya cakap.. cukup tak suke duduk ward biasa (even kelas 2 yg 4 org sebilik). Kain baju kotor nak kena hantar sendiri ke bilik khas tu, kesian ibu2 yg baru bsalin nk kena bjalan keluar. walopun nurse ok, tp sikap petugas (saya boleh katakan diorang adalah kuli @ tukang kutip pakaian kotor) adalah menjengkelkan. siap sound ibu2 ni suruh jalan hantar baju kotor kat bilik khas.. masa tu saya amat rasa kesian dgn ibu2 yang mmg tak mampu duduk 1st class..begini rupanya layanannya.. mmg sesal.. dan dikriminasi

Anonymous said...

assalammualaikum...
u keje gov ke?
mcm mana leh masuk wad 1st class Hospital Serdang tu?
u apply ke?
sbb setahu sy hnya staff gov je yg leh masuk 1st class wad. betul kah?

ietams said...

Anonymous,
Saya dan hubby bukan gov servant.. We're private sect workers.
Saya check in 1st class ward spital serdang guna GL company my husband. Mostly orang lain akan prefer to go private hospital kalau beranak/bersalin/giving birth kan..

Tp being me & hubby, lagi confident guna hospital kerajaan utk kes beranak/bersalin/giving birth. Sbb pada saya selalunya hospital kerajaan,
Chances utk bersalin normal lg tinggi dari c-sect.

Memang coverage kami pun utk 1st class ward.
Proses nya mudah je.
Bawa GL.. Daftar kat kaunter. Remind kan coverage kami.
Staff Pendaftaran pun proses dgn cepat. Tak letih menunggu pun..tau2 terus dpt 1st class service Start dr waiting to labor.

Agaknya cara proses utk gov staff dgn private sect. staff berbeza kot.
Mungkin Gov servant lg ramai gaknya banding dgn staff private yg gunakan service hospital kerajaan.

Nak info lebih lanjut boleh call hospital serdang direct utk pertanyaan terperinci ye.

Sensasi nya..,

Us together..