Sunday, January 15, 2012

di minggu ke 37++

semalam saya ade check up antenatal saya..
bila ukur timbang, sekali mak aihh!! 64.2kg sudah berat ku!!
gile kentang tambah beratnya..
minggu lepas 61.9 aje menten 2 minggu turut-turut..
kalau zaman ngandung haziq dulu, berat last sebelum masuk labour room 63kg aje..
lepas 4 jam, selamat lahirkan haziq yang seberat 3.32kg di minggu ke 39.
nurse pun terkoijut tengok pertambahan berat yang banyak selama seminggu aje ni.
Doktor lagi lah terkejut-kejut sambil sengih-sengih yang mentidak selesakan saya. huhuhu..

dah sembang gitu-gini serba sedikit dgn doktor tu,
dr. Maziah tu pun suruh baring untuk check ultrasound pula..
terus letak benda alah yang scan tu kat atas ari-ari.. eh! kepala baby sudah engage ler..
dada saya sepantas kilat terus dup dap dup dap..
sudah elok terletak di atas laluan.. clever baby yer! very fast you ehhh..
patut le ibu susah nak bejalan sekarang ni, kemain lenggang mak inang dah sekarang ni..
nak buang air lagi ler terasa-rasa ngilu..


bila turn check ukuran & berat baby pulak,
kemain tinggi nye garisan graf tu naik atas dari garisan yang sepatutnya.
bila di kira bagai, baby sekarang sudah 3.4kg woh! GULP!
habis scan, turn nurse ambik tekanan darah saya pula.. bacaan BP saya pun naik, 130/90.. FUIYOO..
selama ni normal aje.. dan doktor puji-puji bagussss aje tiap kali check up..

perasaan saya terus terasa bila-bila aje ni saya akan beranak.
tengok kaki pun dah super mongel dah ni ha.. bengkak macam dah nak meletup dah ni..

bila BP dah naik ni, Doktor tu datang lagi sekali
kat saya utk check kedudukan baby mengikut jalan di bawah
GULP sekali lagi... hihihihi lagi berdebar dari nak beranak anak sulong..
kata doktor, "bukaan dah ade dalam 2 cm, kepala baby memang dah engage, "

borang kaler hijau dah dihulur kat en. abah & saya.
ikut kata doktor lagi, let say by this week saya tak beranak lagi,
21hb sok ade appointment, saya akan di induce..dan terus duduk spital utk di paksa beranak
 oh no! no! no!.. ai tak mauuu..
reason doktor utk inducekan saya kerna ikut pade saiz badan & punggung saya
tak sesuai & tak brp mampu utk lahirkan baby yang beratnya lebih 3.6kg..
huhuhu.. mudah-mudahan dalam minggu ni ler saya beranak tanpa di induce.

harap-harap semuanya dipermudahkan & berjalan dgn lancar dan selamat, Amin.
baby, co-operate dgn ibu ye sayang..kita sama-sama bergabung tenaga..

pada semua yang mengenali saya secara lansung dan tak lansung, saya pohon ampun maaf yer..
doakan saya diselamatkan semuanya, terima kasih semua!

4 comments:

YaNa Yassin said...

Wowww,.. dh nak bersalin yer,.Hope semua nya baik2 ajer

imie fatima said...

insyaallah semuanya selamat,harap2 tak perlu induce ok dear.Doa banyak.Insyaallah easy deliver.

suri solehah said...

salam kenal..moga semuanya selamat..banyak2 berdoa moga dipermudahkan

mummy said...

semoga sume selamat...insyaallah...

Sensasi nya..,

Us together..