Thursday, August 25, 2011

tak sangka ada peminat fanatik

saya mulakan dengan gambar abang long Haziq..,


eceh ceh ceh, haziq dah lantik diri sendiri sebagai abang long haziq yer.
kalau ditanya kenapa abang long haziq,
di jawapnye "sebab haziq dah jadi abang sekarang ni.. dalam perut ibu kan dah ada adik haziq.."
penuh bersemangat nya dia nak jadi abang.

gambar the latest saya,..
ramai kata saya mengecut.. hihihi
takpelah.. saya terima dengan redha.
bila lagi nak rasa kurus.. janji kilogram naik tiap bulan udah.. :)


gambar saya lagi..,




saya dan haziq,...


yang sebenarnya.. saya masukkan gambar sendiri banyak² ni bukan ape..
kan tajuknye dah macam statemen artis-artis.
kene le tunjuk gambar diri sendiri yang dah macam artis ni.. muahaha..


entry yang lepas, saya pernah war-warkan rumah saya dah pasang lampu kelip-kelip sempena hari raya..
ala.. lampu kelip-kelip yang kecik secotet aje..
tapi dia blink-blink warna warni.. terasa riangnya suasana hari raya.
dah seminggu dua juga la lampu kelip-kelip ni dah ade terpasang.








nak tengok tak follower fanatik saya..??
































skroll lah lagi...












































saya tau, mesti ade yang nak tengok
keperasanan saya semenjak jadi artis.




















































teng treng teng tenggggg...,


cuba tengok gambar ni..
jiran sebelah saya.. dia pun semangat pasang & susun mentol warna-warni..
tapi mase saya amik gambo ni, takde pula orang .. yang ade tangga aje.


menjelang raya tahun lepas,
saya beli kusyen 16x16 untuk susun² kat sofa buruk saya..
sekali esok harinya jiran saya ni pun beli kusyen..

tahun ni pula kami pasang lampu kelip-kelip depan rumah.,
lat seminggu mereka pasang lampu mentol kaler-kaler.

terima kasih tau menghargai saya dengan menjadi peminat fanatik saya selama ni.
ai terharu okeh..
tak sangka ai yg sebegini rupa menjadi idola anda.. aowww!

Tuesday, August 23, 2011

resepi Nasi goreng Tomyam

nampak so yummy kan..
gambar nasi goreng tomyam ni saya google tadi,
tak tau kenapa, perasaan membuak-buak terkenang-kenang.
bestnya bulan-bulan puasa ni saya sihat walafiat seperti ramadhan² yang lalu.
terkejar-kejar buat persiapan masak memasak utk juadah berbuka puasa.
rehat tengah hari balik sedia bahan,
balik kerja petang tu pulun masak bagai. suami pulang tersenyum riang
melihatkan juadah berbuka puasa siap terhidang dek air tangan sang isteri.
eh! tetiba tersayu hati den.

saya nak doa banyak² biar saya mampu masak nasi goreng tomyam ni.
minta di invisible kan kejap deria rasa & bau untuk saya utk petang kang.
Amin..

resepi malas saya utk nasi goreng tomyam ni senang je,
senang cerita resepi orang malas.. hehehe..,
nak tengok resepi saya cemana, ha meh..sini tengok :-

Bahan-bahan;
anggaran nasi putih dalam 2 pot masa nak tanak nasi tu
pastu sebiji bawang besar, 2 ketul bawang putih dihiris atau dimayang ke istilahnya..
pastu kiub tomyam seketul. tak kisah le cap Knorr ke Maggie ke.. ikut suka.

kalau rajin mayang kan serai yang muda halus², carrot & bendi hiris halus nak kasik variety & cantik la kononnye kan.. rasa nye pun leh gak jadi sedap sket.

cara-cara masak;
goreng hirisan bawang besar & bawang putih tu sampai masak,
pastu masuk kan kiub tomyam tu..
kacau-kacau sampai la bende tu masak..
letak garam sikit..
pastu masukkan nasi.
cong ceng cong ceng.. dah masak..
kan dah kate senang cerita tu resepi malas saya. muahahaha,
kalau yang rajin tu, sebelum masuk kan nasi, masukkan sayur² & serai tadi tu..
dah masuk sayur-sayur tu.. last sekali baru letak nasi..
senang sgt resepi reka sendiri saya tu, yang penting rasanye sedap & resepi macam ala-ala meletup.

eh resepi malas saya tadi dah siap sampai masak kan,
kalau tanak me nampakkan kita ni malas sangat, ehem!
apa kata goreng kan ikan bilis sikit..
masa nak hidang nasi tu, tabur kan ikan bilis goreng atas nasi tu.
selain boleh tambah perisa sikit, boleh gak mencantik kan hidangan.
sekian sahaje resepi malas saya di hari ini.. selamat berbuka semua.. :')




Monday, August 22, 2011

Aidilfitri yang menjelang

tinggal seminggu nak raya ek.
mesti semua orang sibuk dengan persiapan raya.
persiapan raya saya tahun ni macam mane?
takde ape-ape persiapan pun..
kenapa saya cakap macam tu ek.
biarlah saya sendiri aje yang tau.. *eceh..

saya start cuti raya dari 27hb sampai 5hb.
memang stended saya pun amik cuti lama masa raya.
almaklumlah, ade 2 kampung yang berlainan arah.
jarak Kilometer nya pun boleh tahan juga dari satu ke satu tempat tu.
Tiap tahun tak pernah miss lagi balik raya kampung saya dan mertua.
walaupun penat, janji adil.. dua-dua rasa. meriah ke tak meriah, belakang kira.

raya kali ni memang mood beraya saya macam non-hado.
Mungkin sebab kesihatan saya pun so-so.
muntah-muntah masih ade, badan pun masih lagi lemah.
nak-nak di waktu pagi.
tapi saya kuatkan juga semangat,
walaupun ade juga yang mencebik kan keadaan saya,
ye lah, kadang-kadang bukan semua orang boleh faham.. termasuk la adik beradik sendiri pun.
dah biasa dah kena ayat, "eleh.. orang sana tu ngandung juga.. boleh je ke sana ke sini...?"
tak pun, "aku ni ngandung juga, boleh je macam tu macam ni.."

mungkin Allah mudahkan saya bahagian yang ini,
di duganya saya masa yang itu..
setiap rencana yang Allah tentukan semuanya ada rahmat disebaliknya.

hanya orang yang pernah merasai sahaja tau macamne peritnya
keadaan orang-orang seperti saya. ~sedih

saya ni orangnya sentiasa happy. Sedih-sedih, semuanya saya simpan jauh di sudut hati.
memang dah terbiasa, walau macamne sedih atau terasanya saya ni..
muka tetap ceria dan happy.
rajin je kena lazer @ kutuk.. dengan kekawan ade, dek beradik pun ade..
tapi saya tetap buat muka tebal. Macam tak tercuit lansung di hati kecil saya.
kena fitnah pun banyak gak, tapi saya tetap buat tak kisah..

kalau kata budi saya tak dikenang tu pun rajin sgt dah kena..
hihihihi.. agaknya muka saya ni muka terkena aje kot.
sabtu ahad semalam saya balik rumah mak saya.
Best! walau badan lembik, tapi hati rasa gumbira.. terus macam orang sihat.
makan, makan dan makan.. seronok betul rasanya.

eh lupa pulak, dalam pada takde persiapan apa-ape tu kan,
rumah saya ade lampu kelip-kelip raya tau.
hah! penangan anak punya pasal...
nanti sok-sok kalau rajin saya datang, saya nak amik gamba lampu keli-kelip tu la..
nak buat kenang-kenangan  saya.. hehehehe..



Thursday, August 18, 2011

Selamat Pagi Sayang..

Dengar lagu-lagu retro pun best gak kan.
ni ha, baru dengar lagu yang korusnya.. "Selamat Pagi Sayangg.. nanananana.. ~ kes tak lancar lirik "

tajuk tu pun ade kena mengena dengan isi entry saya ni.
hari ni saya nak ucapkan.,
Selamat Hari Lahir untuk yang tercinta, En. Abah saya..
kejap je dah besday dia.
dah 32 tahun dah umur beliau.
tapi serasa macam beliau still 25 tahun dulu-dulu je.. hik.hik.hik.. kelako je.
dah dua-dua kami masih je macam bebudok, sungguhpun umur dah 30-an.
kalau bab ngalah sama je tak buleh nak lebih kurang.
sama naik je kami dua ni.. *ayat along saya..

En. Abah, Hadiah tahun ni tunggu tahun depan la eh..
hadiah special ibu bagi.. #senyum sengih-sengih blush

Monday, August 15, 2011

Rutin hari-hari




lepas solat Maghrib dah sekali,
dah tarik kain gebor tunggu zass tidur pun mintak lagi...

















mintak bende elok kan..
takkan nak di tentang,
















































holoh-holoh ustaz kecik ni..
comey betul tiap malam berkumandang suara haziq ngaji.

siap ngaji atas katil lagi..
tempat ngaji esklusif katakann.. hehehehe








Wednesday, August 10, 2011

Hilang Sebabkan Dia..

Bulan 7 yang lepas kan sebulan saya menyepikan diri.,
bulan ujian untuk saya
bulan ujian untuk en. abah
bulan tu juga bulan yg agak bercelaru untuk kami 3 beranak.
kenapa? yer.. sebabnya adalah tak lain tak bukan Hyperemesis.

What is Hyperemesis?
Hyperemesis is a severe form of pregnancy-related morning sickness characterized by excessive nausea and vomiting that inhibits a sufficient consumption of fluid and foods.

setiap orang kan tak sama bahagiannya. Orang sana tu pregnant jenis selera tak henti² nak makan, orang yang ni pulak jenis mudah & lancar masa pregnant..ade juga yang jenis murung, ada juga yang happy sesaja.
 
yang saya ni pula, awal² pregnancy pula, jarum² IV drip hospital tu adalah mainan saya.
tangan saya memang bertampuk la hitam² dek bekas jarum drip tu..
masa tu diri saya memang betul-betul flat, pucat, tak bermaya,
dari sekeping boleh dah jadi setengah keping..
ahaks! (boleh menten ramping *saja nak bagi sedap hati sendiri)
 
pregnantkan haziq dulu, 2 kali warded, setengah bulan menghilang.

kali pertama di HUKM (servis mmg out)
kali kedua di Hospital Serdang (alhamdulillah service semua marvellous)
setengah bulan menghilang masa tu..
 
kesilapan saya masa dulu, terus pergi check up kat Klinik Ibu & Anak (KKIA) awal sangat..
semangat kata ko!
lepas je discharged dari Hospital terus buat buku.. dengan muntah² satu hal.. dek kerana takut muntah keluar darah lagi sebab dah kering kontang dlm badan, pegi minum air ribena banyak² sebelum ke KKIA..
kononnye nak kekalkan vitamin C dalam badan.. muahaha..
sekali cek air kencing kat KKIA, terus detect kandungan gula tinggi.
terus dapat surat buat MGTT test. Test tu kan utk test kita ni ade diabetis ke tak masa pregnant kan..
2 kali kena pergi tu.. alhamdulillah saya clear dari diabetis.. cuma silap langkah je sikit awal² tu.. hehehe..
tapi ade gak masa tu kawan saya dah terus sangka saya ade kencing manis..
takpe, saya maafkan. Mungkin kawan saya tu silap memahami penceritaan saya dikala itu..
 
Apa Risikonya dari Hyperemesis ni;

If left untreated, hyperemesis can be life threatening for both a pregnant women and the unborn foetus.
Some health risks for a pregnant woman include:
•nutritional deficiencies
•high blood pressure
•liver disease
•kidney disease


Hyperemesis gravidarum pregnancy complications include:
early delivery
•low birth weight
•large for age baby
•congenital heart disease

ingatkan pregnant kali kedua ni saya bebas dari hyperemesis,
ape tak nya..masa 8 minggu pregnant,
gigih lagi meng catwalkkan diri masa Event Butik Zeaty bulan Jun lepas..
sekali tu nak masuk ke 10minggu, simptom² Hyperemesis yang merisaukan saya terjadi juga.
setelah bertahan selama seminggu dua datang juga bekerja walaupun muntah berlanjutan..
 
akhirnya, saya mengalah juga dengan ketentuan. Menyerahkan diri saya ke hospital.
en. abah minta saya pilih hospital mana yang saya nak pergi,
dan tentu saya pilih hospital serdang.. sebab dah pernah warded dulu kan sebab kes yang sama.
akan tetapinya di reject sekerasnya oleh en. abah
di sebabkan waktu melawat hospital kerajaan tidak konsisten lansung
dengan waktu en. abah, 
oleh itu en. abah putuskan saya check in ke KPJ Damansara..
sebab utama pilihan kami adalah, waktu melawat yang bebas & berdekatan sangat dengan office beliau.
seberang jejantas je kalau en. abah nak melawat masa office hour.
 
kali pertama warded 2 malam 2 hari.. sebotol setengah je IV..
maksudnya dehydrate saya ok-ok lagi la tu kan..
discharge je, saya dapat MC seminggu.. berehat kat rumah sendiri 2 hari.. lagi 3 hari di kampung..
masih muntah²..berlanjutan lagi seminggu..
bila dah melampau muntahnya siang sampai ke malam,
malam sampai ke pagi  hinggakan darah yang keluar..,
tanpa berlengah, jam 5 pagi en abah ber hangkut haziq yang tengah tidur..
hantar saya ke hospital di pagi-pagi hari yang hening untuk kali yang kedua.
 
mungkin keadaan dehydrate saya kali ni memang teruk,
3 hari 2 malam beserta 3 botol setengah IV.
lepas discharge, terus en. abah hantar saya ke kampung untuk lebih dijaga.. hehehe..
dapat MC lagi seminggu kan.. beristirehat di kampung, memang feel..
dapat bermanja dgn mak abah saya.
dah tua-tua cenggini baru le dpt nak bermanja dgn mak abah..
dedulu dari kecik mane dapat manja sangat..
segala bende semua kene sendiri, silap je sikit zass kena.
 
Treatment

If left untreated, hyperemesis can lead to such complications as kidney or liver damage.
Because of its potentially serious side effects, hospitalization is the first step in hyperemesis treatment.

A comprehensive hyperemsis gravidarum treatment plan includes antiemetic (non-vomiting) drugs, coupled with a nutritional plan (administered through IV to prevent dehydration and malnutrition); bed rest may also be prescribed.

sungguhpun muntah-muntah tu masih lagi ada hingga sekarang
tapi syukur alhamdulillah, badan saya bertenaga..
Mungkin ini dugaan saya supaya lebih mensyukuri nikmat-Nya
untuk menjadi lebih tawadu' & wasatiyyah dalam segala hal.
dan mungkin juga peluang saya untuk berehat dan lebih dimanjai en. abah.. muahahaha..
sok-sok tahun depan nanti dah nak kena jadi SuperIbu semula.
berehat lebih sikit lah sekarang ni..makan mana yang boleh makan aje.
yang mana boleh dimuntahkan balik, eloklah jangan di cuba-cuba. Asalkan makan.


*info adalah di googled

Monday, August 8, 2011

Pentingkah anda?

Pagi-pagi ai received call dari MD.. huk huk huk tersedak den!
Nebes pun ye jugak.. dah le pepagi.. mood yilek lagi. Sore pun tak berape nak merdu..
Si MD ni nak gak cakap dgn saya..

bila line di transfer..,

Saya: Hello selamat pagi MD -san,
MD: ye selamat selamat pagi zu-san.. ape khabar awak? Macam mana dengan kesihatan diri anda? Adakah kesihatan anda sudah beransur baik? Semuanya sudah okey kah?

Hah kan, meletus-letus soklan si MD kat saya.. huwa huwa huwa.. rasa bersalah pun ye gak, rasa malu pun ye gak, tercalit sikit bangga pun ye jugak.. mau tak bangga, MD amik berat tentang diri ai tu..

Sambung lagi perbualan saya di pagi hari,

Saya: so far pagi ni & hari ni saya sihat juga MD-san.. ok..ok.. (ayat blurr tak tau nak jawap ape)
MD: saya amat berharap awak dapat kerja macam normal zu-san. Kalau keadaan kesihatan awak  tak berapa bagus, minta tolong juga hadirkan diri ke pejabat. Tanpa kehadiran awak di pejabat, banyak masalah berlaku kat pejabat ni.
Saya: ye..ye.. saya akan cuba MD-san.
MD: ye saya amat berharap macam tu juga. Bye zu-san.
Saya: ye. Bye,

**perbualan telah di alih bahasakan ke bahasa melayu dari japanese+english**

Wah ko! Hebat sangat kah daku di mata mu en. MD.. ai terharu okehh..*sambil lap air mata..
Bila pakcik ni cakap macam ni kan, nak aje ai komplen bla-bla dan bla tau.. ai tak sanggup tau sekarang ni nak buat dari A to Z kerja orang yg back up ai selama ai MC ni ha.. dorang main buat yg mana present aje. HUwaaa!! Hampas segala bende yang tertinggal bertimbun ni.. di tinggalkan untuk cek puan ni kena sungkit segala bende untuk di update.
Aaduiii.. poning woh!, byk bende lak tu kucar kacir.. tah cemana le aku nak ejas nak bagi tally & sistematik seperti mana yang ai handle dulu…
Kalau ai ni ngandung jenis tak de alahan teruk, komfem ai tak check in KPJ hospital sampai 2 kali tau.. dan komfem MC ai bersih sepanjang tahun. Kerja-kerja den tak de jadi berganda cenggini.
seronoknya kalau buat kerja, orang bagi segala input.. kita just outputkan aje segala input yang dah sedia ada. Aku kerja bertahun kat sini, segala bende buat sendiri.. takkan nak kena jadi pempuan gedik, manja-manja baru senang nak buat semua kerja??..

En. MD, lepas ai beranak sok, ai tender resign boleh tak?? Hehehehe.. ai tengok gaji ai sekarang ciput sgt la.. tengok market kat luar, untuk post ai ni kan dah buleh up gaji sampai 4~5k tau.. apa kata anda semua orang² office kesayangan tak berapa sayang ni??

Monday, August 1, 2011

Sebulan lamanya, akhirnya..

Syukur alhamdulillah saya berjaya hadirkan diri ke pejabat bekerja hari ni,

yer.. sebulan lamanya saya bercuti yg berstatuskan 'MC',
terima kasih banyak pada en. abah & haziq,
mak abah saya, along & angah sekeluarga, adik ..
bos² & orang office saya & teman² yang mendoakan kesihatan saya.

mungkin berkatnya 1 ramadhan hari ni,
badan saya bertenaga kembali,.. syukur, Ya Allah.

ku panjatkan doa agar perjalanan ku selepas ini sentiasa di permudahkan,
selamat & sempurna hendaknya, Amin.

Selamat berpuasa pada semua..
dan tak lupa Happy Birthday utk along saya.. 1 ogos hari ni..

Sensasi nya..,

Us together..