Wednesday, May 25, 2011

sebutan yang betul

sekarang office saya kan ade 3-4 orang staf baru..
selama ni office saya kebanyakan nya orang lama.
yang paling baru pun dah 6yrs service..

ade yang puluh tahun pun ada.
itu stended la kan untuk opis jepun. memang diutamakan long services staff.
kalau ko jenis suka lompat², memang bad impact la pada org jopun ni.

staf melayu dulu ade 3 orang aje. 2 org jepun, 1 indian dan lelain adalah chinese.
tapi sekarang, staf melayu dah agak ramai dah.. lebih dari 5 orang..
selama ni adalah chinese sorang dua yang panggil saya Ju..
saya faham la juga dlm bahasa dorang 'Z' di sebut bunyi 'J' kan..
boleh lah saya menerima dgn rela tak rela..
sebab dah memang dorang belajar sebut 'Z' bunyi 'J'.

tapi kebanyakan mereka yang Englih Education *sebut ala-ala Usop wilcha yer..
mereka panggil saya 'Zu'. Even jepun² pun panggil saya 'Zulita-san'.
pandai juga sebut sebutan 'Z' tu.

yang macam saya terfikir-fikir sampai sekarangnya ni,
ada budak melayu yang baru ni panggil saya 'kak Julita'..
erm...,takkan la cikgu-cikgu zaman sekarang dah ajar kita sebut 'Z' dengan sebutan 'J'
pelik saya sampai sekarang.. kenapa mereka sebut sebutan J yer..

di akhiri dengan gambar amik sendiri ketika di office..

4 comments:

yaty minhad said...

dia nak sebut 'jelita' tu zulie..hehehehe..sungguh manis kamoo skarang erk!

MrS. F!zA said...

aah kita skong yaty tu.. dia nk pggil jelita sbnrnya..dh mmg cntik pon!

Rizziela said...

Saya pun keje company jepun...nasib baik diaorang boleh sebut dengan betul nama saya

**YaNa YassiN** said...

kak yaty komen,.. yy pun mahu komen lah,...

makin cun berbading zaman sekolah dulu,.. lalalala !!!

Sensasi nya..,

Us together..