Friday, March 25, 2011

Yee Mee Kicap

hari ni mood saya tak berapa best.. entah naper, sindrom tah hape² mari kot.. ##tambah lagi ade la sayo mane tah, jawap soklan nyembang saya macam bagus je.. kita tanye bertujuan nak saje² nyembang. dia reply macam bagus jer. kerek kemain!.. tak nak sembang dah ler.. yang herannya sembang dalam YM bukan main je nampak mesra! tah hape! hape! je ko nii!...## kita layan resepi Chef Umi ni dulu, resepi ini adalah dari blog sorang akak yang terer masak memasak ni, uiii sedapnyaa.... Resepi untuk kuah yee mee Bahan Ditumbuk: 1 inci halia 3 ulas bawang putih 5 ulas bawang merah Bahan Sampingan: 1/2 ekor ayam, potong kecil (akak guna 400 gm daging) 10 keping cendawan hitam, rendam hingga kembang 1 batang lobak merah, hiris nipis sedikit sawi, potong kecil 1 biji tomato, potong kecil telur 4 biji (*akak letak 3 biji) 3 sanggul yee mee kering (*akak letak 2 sanggul yee mee jek) 4 - 5 cawan air bancuhan tepung jagung + air (akak letak 1 1/2 sudu besar tepung jagung + 1/3 cawan air) Bahan Sos (campurkan semua dalam mangkuk kecil) 5 sudu besar kicap masin 3 sudu besar kicap manis 3 sudu besar kicap cair 3 sudu besar sos tiram sedikit garam, perisa dan serbuk lada putih Cara-Cara Masak Kuah:- ~ Tumis bahan tumbuk hingga kekuningan. ~ Masukkan ayam dan kacau sebentar. ~ Masukkan 4-5 cawan air dan biarkan mendidih sehingga ayam separuh empuk. ~ Masukkan cendawan hitam, carrot dan sos dan didihkan sehingga ayam empuk. Cara Hidang: - Sendukkan kuah dan ayam ke dalam hotplate (akak guna kuali jek..hehe), biarkan didih sebentar. - Perlahankan api dan masukkan campuran tepung jagung dan sedikit air untuk memekatkan kuah. - Kemudian masukkan yee mee, tambahkan kuah jika perlu, masukkan sawi dan tomato. - Pecahkan 4 biji telur kedalam kuah. biarkan mendidih sebentar sebelum di hidangkan dengan potongan cili padi dan kicap...

3 comments:

atty's said...

nasib takde gambar..kalo tak terliur kty

pUanMaY said...

tingt mee kicap kat tangling,,sedappp

mrs.farizal said...

macam best nih nak try la, hehe.

Sensasi nya..,

Us together..