Friday, March 11, 2011

Gara-gara FB,

Facebook is a one of the social network, betul? Namanye pun dah laman sosial kan.. Tujuannye pun adalah untuk bersosial.. Idak le terang-terang bersosial sahaja tujuannye. Tapi kalau si penggunanye dah silap langkah, memang lebih teruk le bersosial jadinya. Kalau tidak, takkan lah banyak kes terjadi akibat dari Facebook ni kan. Dengan kes cerai berainya la.., lagi ape? Kes skendel kekasih lama bertaut kembalinya la.. Putus tunang nye la.. orang sane affair sini, sini rembat sane..macam-macam kan.. Oh saya nak citer ade satu kisah seorang kakak ni agak bengang dengan seorang muslimah ni.. Ye lah, pernah le jadi salah sorang model muslimah kononnye Jadi kite gelarkan model muslimah tu sebagai muslimah lah sangat Model muslimah ni Dah tunang dah pon, cume kawinnye postpone.. Tak tau pasai pa.. kot sbb tunangnya eksiden ke hape ke.. wallahualam, dulu dia free hair, rambut pun kaler perang.. sekarang ni muslimah ni dah bertudung.. tak tau ikhlas ke dak.. ye la mane tau, kot sebab nak jadi model muslimah terus berhijrah, Alhamdulillah syukur. Dah berubah dah bertudung. Bagus.. Tapi yang tak bestnya kan, Berbalik pada cerita si kakak ni tadi, si kakak ni pernah kenal & pernah jumpe pun si muslimah ni.. sebab si muslimah ni adik kepada kawan suami si kakak ni. kakak ni dulu pernah la pergi wedding abang si muslimah ni. Siap pergi 2 tempat lagi, majlis resepsi kat dewan pergi, Makan-makan potong kek untuk sanak saudara kat rumah pengantin pun pergi. Tapi si muslimah ni masa di wedding tu tidak pun beramah mesra dgn si kakak ni.. Gitu-gitu aje, senyum pun idak. Mungkin si kakak ni tidak berapa vogue kot kan. Tidak lah di layan taraf² artis.. hehehehe agak aje la.. Sambung lagi cerita, Pada suatu hari yang indah tu, si kakak ni buka emel suaminya.. Saja-saja suka-suka kan, sebab dorang laki bini ni boleh la dikatakan tiada rahsia antara kita. Sekali tetibe Nampak nama si polan sipolan yg berciri muslimah la yang sangat nye kan (si muslimah ni la) Request utk friend dgn si suami kakak ni di Facebook. Apa lagi, menyirap Dengan nafas turun naiknya la si kakak terkesima. Apa ke hey nye minah ni nak berkawan dgn laki dia kan.. kenal pun tidak.. Wah wah muslimah ni.. kemain ko!..
adakah si muslimah ni guna tiket abang nya adalah kawan laki kakak ni Utk beramah mesra, tayang2 gambar model2 dia yang dirasakan seperti ratu cantik, Sungguhpun muka muslimah tu penuh dengan parut jerawat, kawah gunung berapi tapi Nampak mulus
setelah bertepek² dgn make up² yang berlapis²?? Mujur si kakak ini seorang yang beretika,
tidak melulu menyembur si muslimah ini. Di rijek kan aje request dari si muslimah ni. Macam-macam kan orang zaman sekarang, Kes-kes gini lah yang akan berubah jadi perkara yang tak baik. Dan akhirnya mungkin juga membawa kehancuran & keruntuhan rumahtangga & keharmoniaan orang lain. Wahai adik-adik kakak-kakak kawan-kawan sekalian, marilah bersama² Kita kekalkan tata susila hormat menghormati sesame insan. Apa lah salahnya kita jaga adab kita sentiasa untuk mencegah sebarang cela & keburukan. Rasanya kan, tak perlulah nak berkawan terlebih dengan hat jantan secara berleluasa.
nak-nak kat laman² sosial mcm ni.
banyak cons dari pro nye yer. Cukup la dgn teman² rapat yang sedia ada. Bukankah masa ni pempuan lagi ramai dari lelaki.. sentiasa la berpegang pada
ayat yang sweet penuh pengertiaan ni,
"what you give you get back"
Utk muslimah itu, tidak cukup puas hatikah dikau dgn tunang mu itu dik..?

3 comments:

Mama AA's said...

kdg2 sekeliling kt pun ade yg cari pasal, dah ade yg punye masih tersenyum2 murahan dgn laki org huhuhu... mmg mule2 xde ape tp syaitan sentiasa ade mainkan peranan... ye x? :)

Ietams said...

mama AA,
memang betul sesangat,
tak tau pasai pa org² yang sebegitu.
dorang ni terlalu nak berkawan..
sampaikan tak brp kesah, nak open sangat kan, efek nye mmg meng openkan segalanye pula, kadang² boleh merosakkan hubungan orang lain

PutRee SeJiNjaNg said...

sekarang ni mcm dah jadi trend pulak kan...kawan aku pun ada gak cam tu yunk..boleh2 kacau laki org...tu bukan kawan namanya tapi lawan kan..

Sensasi nya..,

Us together..