Monday, February 28, 2011

Ibu jadi teacher kejap

Sabtu aritu punye cerita, ade kerja-kerja tukar timber floor kat area tangga kat rumah saya aritu.. kan kes anai-anai yang dulu tu. Makanya jumaat sabtu tu lah kerja-kerja menggantikan timber floor yg berada di kawasan tangga tu di jalankan. untuk elakkan si haziq membantu pekerja-pekerja tu buat kerja, kebetulan pula en. abah ade tugas nak kene support, saya hangkut haziq ke Giant. pegi shopping barang haziq kononnye. sekali hah hambek! total semua RM189. berapa posen tah. lupe dah. padehal bukan beli barang branded+mewah bebenornye pun. beli buku latihan haziq yang harge RM3.99, RM4.99, gunting kanak², set pencil+pencil color. beli gam, ring file gambar donkey pooh. itu je la..yang paling mahal barangnya, regenye RM25. Itupun baju haziq. beli sepasang. Pandai demand eh ini budak comey, mau baju transformer yang gambarnye optimus prime. huhuhu,.. pantang nampak gambar optimus prime sekarang ni.. pastu tak mau kaler lain, dia nak kaler yellow sahaje aritu, ibu cube senyap² tukar baju yg murah (RM12.99 sepasang) sikit, boleh dia perasan. minta tukar semula dgn optimus prime nye. kuss semangat anakku. kami berdua terus lepak bilik haziq, gunting² gambar utk lekat² kat dlm buku. pastu mix match sticker gambar pastu kaler gambar.. dah lama tau, saya tak macam ni dengan haziq.. mase dia belum pandai cakap dulu, rajin saye buat aktiviti berdua mcm ni. sejak dia cerdik, memang tak boleh dah buat aktiviti learning macam ni. manja saya ni mane nak belajar dgn saya. dia lagi suke peluk+pangku saya je dari belaja dengan saya. very the manje tau kami ni. series dia fokus dgn kerja-kerja latihan nya. nampak dia enjoy & happy dgn aktiviti ni. sampai tersasul-sasul panggil saya teacher. saya ye kan aje la.. "yer, haziq.. haziq nak tanye teacher ape..?" dah siap kerja & letih, dia minta saya tolong dia kemas.. dah bersepah segala buku-bukunya satu bilik tu, memang le tak larat nak kemas sorang kan. sambil kemas tu dia nyanyi², saya pun dah ikut pandai nyanyi mcm dia dah.. "its time to clean up..clean up..clean up.. clean up time...." **ayat yg dikarang ni adalah ikhlas dari orang yg malas update, tapi gigih nak update blog gak.. muahaha, (tapi gelak still mentennn)

Cuba-cuba nasib...

sesekali saya mencuba benda yang baru..
hehehehe,
saya cuba hantar 3 gambar bawah ni
ke peraduan "Wajah-wajah Pesona Photoshoot" by Butik Zeaty Gerbang Busana dan Tudung
anda-anda kengkawan semua, sekiranye sudi & baik hati,
boleh menunjukkan sokongan LIKE anda kat SINI..
gambar saya yang no 29.
eh, baru perasan nak kene like dulu Page "Butik Zeaty Gerbang Busana & Tudung"tu, baru boleh nak Like , minta maaf ye dah menyusahkan..
*Update at 21/02/11*
kekawan saya kat FB tu tak berapa ramai orangnya..
nak dapatkan kemungkinan ribuan LIKE tu mcm tipis je.. uhuk!
budi baik anda semua, hanya Allah sahaje yg mampu membalasnya. Terima kasih.

Thursday, February 24, 2011

set.. cepattt

gambar ni saya set guna auto timer, *ye ke auto timer?? ..takpe la ai belasah je.. en. abah tengah kepenatan sebenarnye ni. dia baru je lepas angkat balang gas dari luar ke dapur.. 1...2...3... senyummmmmm, aksi² kaki yang terlebih saya tuadalah diluar jangkaan.. hehehe

Wednesday, February 23, 2011

bergumbira bersama makan minum yang enak lagi lazat..

minggu lepas punya cerita.. *as usual..

disebabkan saya ade hal di luar kawasan,
minggu lepas jumaat tengahari,
saya menyinggah ke putrajaya.
makanya secara hormatnya saya mengkidnap
Pn Sob & pn As..

terjah ke ALamanda..
dari mula jumpa kat bwh lobby kastam,
sampai ler ke alamanda tu,
tak plan nak pegi makan lagi pun, tekak dah kehausan.

sebab ape?
itu semua gelak punya pasal.
saya la champion gelaknya.. dorang senyum sipu jer..

dengan tak lengah, kami ke food court..
fuhh very the fenuh la tempat makan di masa itu,
kaum lelaki islam mase tu pun tgh 'berecuti' solat jumaat, ~masya Allah..
ramai juga yang melepak makan,makan,makan dan makan lagi..

tiba la di penjuru sudut ujung belakang jauh di sana, ade satu dua tempat kosong,
kedudukannya tidak berapa strategik,
sekalinya nampak satu kedai tu punye gambar² air minuman mereka yang super mabeles!
memang meruntun jiwa saya yang memang dah betul kehausan..

kami bersepakat dok melepak kat dlm tu..
tah hape name nye kedai tu, ai pun dah lupo


Pn. As dan Pn Sob, memodelkan makanan yang sedap itu,..,



hiruk pikuk kami bertiga mase tu.. tak sedar pun masa yg lama telah lama berlalu.
dari penuh meja² kedai tu dgn customer sampai le kosong,
yang ade tinggal meja kami aje mase tu.

cek puan² sekalian, nanti kita amik cuti sesama pastu kita ajak pn May sekali join
pi jalan KL nun.. muahahaha

Resepi Bakso Bergambar Versi Saya

Amaran: "Resepi ini telah di gubah mengikut suke-suke hati saya"
Bahan-bahan, sebiji bawang kuning besar macam kat gambar, 1 1/2 inchi halia bawang putih ikut suke brp banyak saya nak ubuh.. sebatang serai, kalau panjang macam serai saya, selagi nampak batang tu gemuk, saya amik dan potong dua.. dpt banyak sikit.. buleh jimat.. hehehe 1 kiub pati ayam (brand knorr / maggie pun boleh, mana-mana je ikut suka) 1 kiub pati lembu (brand Knorr) beli je sepeket meatball yang dah ada kat giant, murah je, RM9.90.. jimat masa dan tenaga orang tak rajin macam saya. bawang besar kuning tadi, dihiris bulat² serai di tumbuk di pecah², bawang putih & halia ditumbuk halus macam dalam gambar bawah ni jangan lupa sesudu kecil serbuk lada sulah. Cara² masak: tumiskan bahan tumbuk (bawang putih + halia) tadi.. agak-agak dah naik bau, masukkan bawang besar & serai.. pastu masuk lada sulah tu.. masakkan kejap, idak le karang perut menggelodak di panah lada sulah.. hehehehe.. bila bahan² tumisan sudah nampak keperangan, masukkan air.. sila agak² berapa banyak kuah yang padan dengan jumlah meatball anda. bila kuah sudah menggelegak masukkan kiub ayam dan lembu tadi. masukkan juga meatball ke dalam kuah yang dah gelegak tu tadi. sebabkan saya ni aritu, nak rasa masam-masam dan ubah-ubah rasa, saya perah asam jawa sikit.. muahahaha.. pandai² je saya ubah resepi. saya masuk kan je air asam jawa tu, siap tambah sos tiram sikit, sos cili sikit dan tak lupa juga masuk garam secukup rasa.. memang dah over oter saya ni.. kejap je siap kuah nya masak.. sambil nunggu kuah tu gelegak, saya pun celur taugeh dengan air panas, potong² halus kobis, dan juga celur mihun.. elok je saya siapkan menu ni atas meja, tetiba dengar salam kat luar. eh! suami tersayang ku langkah kanan rupanya.. tak lengah lagi, terus saya persilakan beliau merasa.., jeng..jejenggg..., "slurrpppppp! sedap ibu"...kata en. abah ku itu.. makanya kami bertiga kekenyangan di malam itu dengan berkali-kali menambah mi bakso. syukur alhamdulillah, kenyang.

Sana Sini Make up.. Make Up.. Make Up

sekarang ni baru saya rasa free sikit nak usik barang make up,
main conteng-conteng muka itu ini..
haziq dah besar ni, idak le dia sibuk nak ikut make up.
so, blog hasil make up muka saya sendiri sudah ber update,
nak nengok gambar muka saya
ala-ala lawa ke babomtanpa makeup, memang hazab, dah makeup ade le manis sikit
klik je kat gambo saya atas ni..
sape nak tadah muka bagi saya conteng, meh la..
free je.. janji korang leh cayer kat saya yang berpengalaman cetek ni.

Tuesday, February 22, 2011

Resepi Bakso

saya tepek dulu resepi yang saya dapat dari En Google yang ada kat MyResepi:- Bahan-bahan ( 7-8 org ) Mee Hoon 1 bungkus (400 gm) Taugeh Kobis dihiris halus *UTK BEBOLA 400 gm daging cincang 2 biji bawang merah diracik halus 2 biji bawang putih diracik halus 2 sb telur (1/2 biji) 1 sk tepung ubi / tepung jagung sedikit serbuk lada sulah n garam *UTK KUAH 3 biji bawang merah dihiris * 3 ulas bawang putih *1/2 inci halia *1sk lada sulah biji 1 batang serai diketuk 1 sb pati daging / pati ayam sedikit serbuk lada sulah garam n perasa bila jumpe resepi atas ni, terus saya rasa macam rumit je.. sebab ade sekali part utk buat bebola daging tu.. huh macam tak sesuai betul utk saya yang tak berapa rajin ni... meh saya letak resepi saya sendiri punye suke oter-oter pulak eh. tapi entry ni dah panjang pulak , saya sambung entry lain la. saya tepek versi bergambar pulak eh.., Tungggu....!

akhirnya Join juga ..

Setelah sekian lama en. abah saya berstatus Lone Ranger.. makanya 12 February lepas, En. Abah tekad untuk mendaftar keahlian secara rasmi bersama CCM. kali pertama kami bertiga join TT bersama CCM Member. malu woh untuk saya yang pemalu ni.. shy-shy cat la katakannya kan. lepas sembang² kat kedai mamak kat Bkt Jelutong tu, ade upacara penampalan nombor keahlian untuk ahli-ahli baru seperti kami. pak presiden lagi yang menampal nombor tu kat kereta. *lap air mata terharu. lepas tampal nombor, owner kereta akan bergambar bersama kereta masing-masing. sampai rumah jam 1.30pagi.. lewat yang amat kan.

Monday, February 21, 2011

paparazzi ade di mana aje..,

betul tak boleh blah muka kami masa ni.. en. abah ni memang tau. dia saja je nak cari bahan nak kenakan saya nak-nak bila time saya jumpe dgn besfren, gambar² yang jelas kami tengah sok-sek sok sek tahhapedigossipkan, bila saya cek-cek gambar dlm kamera ni, terkekeh saya gelak gelik.. muahahaha, over bebeno muka saya bergossip.. gambar kejadian adalah di Wonderland Melaka, terima kasih banyak puan Sob.. nanti-nanti kita plan trip lelain pulak.

Thursday, February 17, 2011

Ukur Kemesraan dari material, eh..

takyah pandang jauh-jauh, cukup lah hari-hari saya dok hadap.. tensen juga dengan ragam orang bandar lah sangat yang perasan terbaik ni. rajin juga saya buat aduan rakyat kat en. abah, betapa stress nya saya.. sebab ape tau, setiap hari saya cuma menaiki sicomel viva ke tempat kerja, cuma kadang² aje yang menaiki simontel toyota.. itupun bila en. abah memerlukan sicomel viva, baru lah saya menaiki simontel itu.. kalau setakat saja² nak drive si montel, amat jarang sama sekali. nak harung jammed pagi petang, sicomel viva adalah terbaik yer.. *eh sudah over melalut. ok, berbalik pada story saya yg asal,.. boleh kata setiap hari pagi petang saya akan selisih dgn parent² yang hantar anak dorang ke sekolah (lil caliph kindy) dan kesemuanya melayu plus muslimah. nak di jadi cerita, bila saya bersama sicomel viva.. betapa lebarnya senyuman saya dan betapa ramahnya saya cube menegur ramah mesra parent yang berselisihan.., ,.. huh! sedihnya rasa hati.. lansung tak berbalas senyuman & ramah mesra. muka masam + stress lagi ada.. pandang saya. saya terus jadi malu sendiri tau, senyum & menegur bagaikan kerang yang busuk tak berbalas. tapi bila saya bersama simontel toyota..., hah ko! meleret senyum korang semua eh. ape dapat pahala sunat berganda ke bila beramah mesra dgn org berkereta tak brp besar nih??

Monday, February 14, 2011

Hipotensi..

“Jauh lebih mudah menurunkan tekanan darah tinggi kerana ubatnya mudah di perolehi. Sementara untuk menaikkan tekanan darah rendah lebih sukar dan hampir tiada ubatnya”.. jom kita baca lebih info pasal Hipotensi kat sini.. saya ni kan, walaupun darah idak ler terlampau rendah darah nye.. setakat ni tekanan darah saya adalah di paras border line nak ke tekanan darah rendah. pun begitu, saya ni kena sentiasa berjaga-jaga juga kan.. pagi tadi, saya amik result medical check up saya.. doktor tu nasihatkan saya elakkan makan berlebihan daging & seafood. saya nak mkn bayam, kerang banyak² la lepas ni.. *dan-dan nak makan..hihihihi

Wednesday, February 9, 2011

Tuesday, February 8, 2011

jujur vs pendengki

yes! syukur alhamdulillah.. 2-3 hari ni perasaan bekerja saya agak murung, gara-gara minah singapore yg perasan best dengki dgn saya yang cemerlang terbilang lagi jujur. minah ni tak tau ape hal tah sakit hati sangat dgn saya, tah hape-hape cari pasal, blaming me always all the way.. sampai ayat fofular dia kat saya setiap hari.. "i dont understand what are you sayin".. sekali hah ko! hari ni customer complain that minah ni dah salah hantar barang dah.. declaration from my side was correct but the good arranged by her, totally wronged! muahahahaha, Allah maha besar.. ko dengki dengan orang, ko buat jahat dengan orang, engkau sendiri terkena! hambek bahagian ko.. tak paham sangat ape aku cakap kannn.. sekarang sapa yang tak paham sapa?? ko bodoh ke aku yang pandai.. en. durian kat opis ni, sila lindungi timun² kat opis ni yer.. jgn layan kekeh sana kekeh sini nenas-nenas kat luar sana. Ingat sikit timun ni jugak yg byk buat kerja kat sini. sila appreciate sikit timun-timun. p/s: sib baik tak proceed apply FRIM semalam.. hihihihi.. tenkiu en. abah, atas moral support mu semalam..

Tuesday, February 1, 2011

benci!

memang benci..
toleh kiri depan semua rasa benci!
tak suka betul ade orang dengki.. merosakkan mood bekerja saya je tau..

Selamatkan Saudara kita..Amin

mari bersama-sama Doa kan mereka, yang berada dalam Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita. http://krisismesirnasibrakyatkita.blogspot.com/ saya baca kat blog Viruspadu.. tadi, tu nampak link blog krisis mesir tu.. jom baca utk perkembangan terkini & semasa.

Sensasi nya..,

Us together..