Thursday, November 25, 2010

Mengetahui personality melalui tulisan?

Tengah membizi taip-taip nombor.. tetibe saya terasa kebolehan diri saya yang boleh menafsir personality orang .. chey..chey..cheyyyy.. Takde terror menafsir nya pun, cume teringat kenangan suatu mase yang dulu, .. mase tu saya keje jadi fasilitator kat Seremban. Betul² baru lepas grade kot.. masih segar lagi la kirenye kenangan ambik diploma kat dewan Sultan Iskandar, Sekudai.. nak jadi best lagi ceritanya, company tu menipu graduan² fresh seluruh Malaysia macam saya ni.. kekunun nya kami ni menjawat jawatan Fasilitator untuk cipta satu perisian alat bantu mengajar untuk subjek Math & Science dalam bahasa Inggeris yang mesra pengguna untuk di berikan kepada cikgu-cikgu sekolah seluruh Malaysia. Nak dekat sengah tahun gak rasanye kami tertipu.. siap pergi training 2 kali dah pun.. bukan calang-calang tempat training nye.. dekat Glory Beach & Palm Spring PD tu.. Rupe-rupenya company ni company yang takde pun Company registration dan juga takde connection lansung dalam kementerian pendidikannya.. Anis! Mesti ko ingat sangat-sangat pasal ni kan.. saya kenal Anis pun dari company ni la.. muahahaha kenangan paling buruk kami.. bukan kami graduate tempatan aje yang kena tau.. overseas graduated pun senasib kami, KENA TIPU IDUP-IDUP.. kerja tanpa gaji, buang masa & tenaga kami saja sepanjang mase tu.. kesian kat kami.. tertipu. Eh, dah lari jauh benar tajuknya ni.. saya berbalik semula pada cerita test personality melalui tulisan tu.. mase tengah-tengah kami bekerja dengan company penipu ni ,kami rajin la buat aktiviti berkumpulan.. aktiviti tu lebih kurang macam aktiviti yang boleh memotivasikan diri, minda & pemikiran. Ada satu aktiviti penulisan, lebih kurang macam ujian penulisan la kekdahnya. Tapi ketua kumpulan saya tak le bagitau tujuan sebenar test ni.. Dan sebagai fasilitator yang berhemah mase tu kami ni ikut ajela arahan ketua, menulis le memasing dengan tulisan masing-masing. Bila dah siap, setiap gaya & bentuk tulisan maupun huruf-huruf tu kita boleh tau macamna personality seseorang tu.. wahh! Mase tu kan macam bodoh-bodoh lagi kann.. tulisan saya pun mase tu tak konsisten sekarang pun masih tak konsisten, muahahaha.. kejap tu tulisan tegak kejap serong pastu satu huruf tu bersambung, dan tetiba lak sebutir-sebutir.. makanya, bila ikut pada result test tu boleh di tafsirkan saya punye personality ni :- 1) di katakan mempunyai sifat yang berubah ikut angin, tu betul sampai sekarang 2) dan saya ni perahsia orang nya.. daripada 10 rahsia yang saya ada, Cuma 0.5 sahaje yang saya share..tang perahsia ni katanya terjemahan daripada dalam satu perenggan ayat tu Cuma ade satu dua aje tulisan yang bersambung, bila dah macam banyak yang mengena, terus terfikir-fikir, "eh betul la.. terror la test ni.." cemane boleh terkena betul lak ni.. muahahaha.. Nampak sangat pemikiran mase tu muda benar kan.. Mana taknye kene tipu dengan mudah dengan company ni?? Wakakakaka! Gelak-gelak juga saya ni.. tapi bila fikir-fikir, dah itu ketentuan hidupnya yang dah dijanjikan untuk saya ni.. tak boleh tidak, kena hadapi aje la kan.. apa-apa pun saya bersyukur atas Nikmat-NYA. sekurang-kurangnya dengan pengalaman suka duka saya dulu-dulu tu, ia dapat mematangkan & mengelakkan saya selalu dari menjadi manusia yang alpa.

4 comments:

Ena said...

yerla.. pengalaman tu la yg mematangkan kita.. ;D

Ietams said...

ena,
betull..betul..betull

atty's said...

jahat company tu..menipu org je..

Ietams said...

memang jahat..
kesian kami semua di masa tu

Sensasi nya..,

Us together..