Tuesday, September 28, 2010

hari yang pertama tapi kenapa mengantuk yang amat?

alhamdulillah berjaya juga melepasi hari pertama saya tidur tanpa bertemankan
anakanda tersayang, tercinta, termanja dan segala nya lah yang 'ter'.
ada 4 setengah hari lagi tinggal...
jumaat malam dah buleh peluk si manja hati dah.. ish, tak sabar nya rasa..
haziq dari petang semalam ikut mak abah saya balik kampung,
saya kena minta tolong mak abah saya jaga dalam minggu ni..
sebab chicken pox haziq tu dalam proses nak recover,
tak sampai hati saya nak antar taska walaupun dah kering² bintik² tu.
minggu lepas saya dan en. abah bergilir² amik cuti,
untuk kebaikan & elakkan sebarang masalah, terpaksa saya minta tolong mak abah saya jaga.
kebetulan pula semalam abah memang datang KL amik stock ubat kat IJN.
jadi, tidak le ketara sangat hantar haziq saya tinggalkan di kampung.
rindu! rindu! rindu dengan budak yang tengah tidur ni... sebab malam tadi susah nau nak lelapkan mata agaknya.. tu yang over ngantuk pagi ni..

Saturday, September 25, 2010

celik mata di pagi sabtu

dah hari ke 5 dah ari ni, hari haziq ber chicken pox.
selasa rabu saya amik cuti jaga haziq
khamis jumaat lak en. abah yg cuti jaga.
walau saya kerja 2 hari mase en. abah yg jaga,
tekanan juga rasanya tak dapat nak fokus kerja sgt kat opis,
kejap..kejap.. telefon bunyi..
jawap phone, si haziq yg cakap..
melalak tersedu-sedu nak kan ibu... "uwaaa!!! balik la ibu, haziq nak ibu..."
berlanjutan sampai jumaat.
kene berkorban lunch hour saya (nasib baik saya puase mase tu)
bergegas balik ke rumah, gitu gini layan si sang putera..
sabtu pagi tadi, celik mata haziq toleh kiri kanan ada ibu & abahnye kemain lebar senyumnya.
memang impian si intan payung tu, kalu buleh tiap-tiap hari bangun pagi celik mata
ibu dgn abah nya masih di ulit selimut.
part paling best sabtu pagi ni, ayat pertama keluar dari mulut haziq,
"abah, abah.. atok ki kat mane??"
rindu tok ki dia le tu..

Tuesday, September 21, 2010

alhamdulillah berjaya hari ni

dalam pada menjaga & monitor keadaan haziq yg chicken pox tu,
syukur juga saya berjaya puase hari ni, alhamdulillah
puase sunat 6 sekali dgn puasa ganti. another 5 days to go..
series dugaan kesabaran hari ni,
dgn ragam haziqnye la..
si abahnya lagi..
besar sungguh dugaan.
mudah-mudahan di mudahkan perjalanan saya kelak, Amin..
lagi seminggu dah habis bulan september kan.
kejap je hari berlalu..
birthday saya di umur 30 ni, di bulan september yg mulia ni
macam tak rasa ape-ape pun..
dari en. abah pun tiada ape-ape.. sedih gak rase.. (huhuhuhu)
kurang-kurang bagi la sepotong kek ke .. pun dah rasa besar hati dah hati saya yg kecik ni..
takpe la, dia dah wish aritu pun dah kire okey la kan.
dari dia tak ingat langsung, lagi kesian diri sendiri.
eh, macam entry luah rasa sedih di hari birthday yang indah la pulak dah jadinye.
ermm.. tak pe la, dari saya pendam tu
dapat nulis sikit2 dlm hati ni kat blog, kurang2 lega sikit rasa.. ahaks.

rancangan tergendala

dengan semangat waja nye nak meng update kisah & gambar2 raya saya,
tapi malangnye tak dapat le pulak,
sebab Laptop saya, en. abah baru je re-format sebelum cuti raya aritu.
tak dapat le saya nak resizing segala gambar.
sudahnya, utk tidak lebih menghampakan saya,
terus je upload kan ke FB..
sebenarnye saya tak brp gemar letak byk gambar kat FB tu,
perasaan saya ni mcm tak brp secured kot..
kalu share gambo banyak2 kat FB.
saya Emergency cuti ari ni,
nak pantau haziq..
semalam adalah hari pertama anak saya si haziq di Taska,
balik je semalam, nampak dah ade 2 spot mencurigakan dekat tepi dagu belah kiri,
en. abah cakap mungkin sebab peluh, itu yang keluar bintik2 gatal.
bila kejut dia bangun pagi untuk di mandikan pagi tadi, ade nampak dlm 5-6 biji lagi
bintik. kelam kabut terus kami ke klinik, so doktor advise kan utk monitor haziq.
kalu arini hingga ke esok naik lagi byk spot,
memang sah la haziq kene chicken pox.
siyan haziq, baru je bersemangat waja ke taska naik moto pagi-pagi dgn helmet baru.
2nd day dah tak sihat..

Saturday, September 18, 2010

M Rajoli Meninggal Dunia


sumber adalah dari Mutakhir, Berita harian Online.

M Rajoli meninggal dunia 2010/09/17

KUALA LUMPUR: Pelakon dan pelawak, M Rajoli, 64, meninggal dunia di Hospital Ampang, Kuala Lumpur, jam 10.45 malam ini akibat sesak nafas selepas terlantar sakit lebih setahun lalu. Jenazah Allahyarham dijangka dikebumikan di tanah perkuburan Keramat, sebelum Zohor esok.

Friday, September 17, 2010

Gambar Raya Saya sefamili 2010

meriah betul raya saya tahun ni,
ade pelbagai kisah yang terjadi sebenarnye raya kali ni..
nyaris en. abah tak berbaju melayu tahun ni..
gara-gara saya jadi mak nenek umo 100 tahun,
boleh saya LUPA bawak baju melayu en. abah.
cuma yang di bawa, songkok & kain songket sampin.
nasib baik malam raya, en. abah tertidur awal..
8 lebih dia dan haziq dah tidur,
dalam jam 2 pagi gitu, saya baru teringat yang baju melayunye tertinggal.
dengan penuh sopan dan aksi paling manja suci murni,
saya kejut en. abah ajak balik kinrara kejap..
gile punye keje, seb baik juga turn raya negri sembilan tahun ni,
di buatnya turn dungun, memang naya saya..
dari air hitam kul 2.30 pg, balik semula selamat sampai air tam semula
jam 7.00pagi di 1 syawal..
ade lagi satu kisah sebelum syawal.. memang super kenangan la raya 2010 ni..
HAHAHAHAHA.. kenangan raya saya di umur yang ke 30 tahun..
raya ke 4 tu kan besday saya..13 september 2010 genap umur saya 30 tahun..
memang banyak le kenangan manis yang melucukan raya tahun ni
cerita tu lain entry saya citer..
dan saya akhiri dengan gambar raya kami sefamili yang meriah di pagi raya..

mangsa buli di pagi raya

di pagi raya, memang dah jadi satu kebiasaan keluarga belah saya
selesai je sembahyang sunat hari raya,
abah saya akan buat tahlil, utk di sedekahkan pada arwah atok laki belah abah saya, atok laki pompuan belah mak saya,
sekali gak sedekah utk arwah ayah mertua saya, arwah ayah kak long & kak ngah saya (kak ipor2 saya)
selesai tahlil, bermula la sesi bermaaf-maafan,
uh, sedih je sesi ni.. memang mata kami merah-merah le menangis tu,
mak abah saya pun same genang-genang airmata,
mane tak anaknye semua meleleh-leleh air mata... muahahaha
taun ni, saya jadi mangsa buli woh,
sampai turn saya minta ampun maaf dgn en. abah,
berkali-kali kene salam, ampun maaf,
sampai abang-abang saya puas hati..
kemain suka la en. abah,
tengok saya di buli, nak minta maaf salah dan silap saya, berderet abang-abang saya QC tepi
siap kene cakap dgn jelas, nyata & kuat.
setelang berulang kali meng rewind,
di akhiri dengan kucupan dari en. abah..
hik.hik.hik.. MALUUUUUUUU
fuhh! lega guwe dari di buli..
dari syahdu-syahdu tu terus jadi adegan lucu..
nak kaver malu punya pasal..
ilang le slot sedih2..

Thursday, September 16, 2010

belum datang lagi

saya masih bercuti yeyyy
sampai ahad cuti..
semalam alhamdulillah selamat sampai ke kampung MIL di dungun.
sabtu insyaallah pulang ke rumah our home sweet home..
esok dah set nak ke kuala terengganu
bukan untuk bershopping,
pergi rumah abang saya.. yippiee!! nak lunch kat rumah angah saya..
best,best, bessstttt sanggat.
saya masih mood bercuti sepenuhnya,
mood untuk menepek segala cerita raya & gambar, belum sampai lagi.
hahahaha, bila nak datang mood tu,
tak tau lagi bila,
Selamat Hari Raya dari saya sekeluarga untuk anda sekalian..
raya tahun ni, raya yg paling BEST!, happy sampai ke telinga

Monday, September 6, 2010

Saya Tau Anak Saya Nakal

malam tadi, kire siangnye ahad malam isnin..
kami ke Mines Shopping Centre,
en. abah nak pegi IT Sector kat tingkat 4 tu,
memang le ramai umat mase tu, dorang semua nak shopping raya kot.
orang lain mase ni sibuk shopping raya, kami bertiga lak ke sane untuk ke IT section,
en. abah nak tukar MicroSD Card, yg di beli ari sabtu aritu.. ade problem sikit.
saya dah tau la haziq tu aktif cemane, jenis tak reti dok statik.
kami berdua pegi Ground Floor, En abah pegi tingkat 4 tu la..
mula-mula saya ke ATM card RHB dulu,
pastu ternampak pulak kawasan ATM & Penggurup Wang Maybank dulu dah takde lagi
sudah di ganti dengan kedai baru, kedai pakaian wanita,
ape tah name kedai tu Jelita fashion butik ke ape tah..
lupa dah name kedai (sebab hati mcm bara sikit)
nampak dianye baju semua ada diskaun, 50% & 30%, murah-murah la kire nye kan..
walau nampak dari jauh macam eksklusif,
mase saya selak-selak baju jubah tu, haziq pun sibuk gak nak join selak-selak,
saya tegur haziq, tak kasik dia selak-selak baju-baju tu sebab takut nanti baju tu terjatuh,
tetibe promoter kedai tu (melayu pempuan-budak lagi dalam lingkungan umur 20-an)
SOUND saya, "baju-baju kat sini semuanya SILK, semuanya sensitif materialnya..takut nanti rosak bila dia pegang-pegang macam tu" sambil dia menunjuk anak saya.
wahhh! punya dasat nya customer service kedai ini..
ape yang saya tengok & rasa kain-kain situ.. lebih kurang je kualitinya dgn baju-baju yang ade dekat Butik First Lady.. takde pun rasa SILK nya pun..
terus saya tarik tangan haziq dan terus keluar dari kedai yg perasan best tu,
automatik terfikir padan le tak de customer serbu kedai dia ni, walau diskaun gile punya 50%..
teruk la dia punya layanan dekat customer.
tunggu la sok ko ade anak, ko tau la gaknye cemane perasaan terkesimanya bile ko kene sound macam tu sok-sok nanti..
ujung-ujung puasa ni memang dugaan saya betul la,
arini senin lak 1st day haziq ke taska kat BK5, tu pun hati saya macam down juga..
bila tetiba saja, makcik (bbsitter) tu cakap dia suruh saya cari
orang lain jaga haziq hari sabtu aritu.
Dia dah tak mau jaga haziq lagi, series tak paham hati orang-orang ni,
padehal selama ni kemain manis lagi butir bicara,
tetibe je bagi short notice yang boleh je menganiaya kan saya macam ni,
kenapa yer bila hati murni, sentiasa saje orang ambil kesempatan?

Thursday, September 2, 2010

sudah DUA..

ape yang dah dua?? , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , hahahahaha... berjaya menghasilkan my homemade biskut raya.. WAHHH! dua jenis kuih raya buat sendiri tu.. dalam pada berperang² dgn hero tu, sambil jadi tukang segala tukang di rumah, saya berjaya buat kuih raya sendiri.. sampai dua pulak tu!! memang bangga.

Wednesday, September 1, 2010

bende yang di idamkan

sekarang mau buat spek mata baru.. sejak tiap pagi petang terpaksa berlawan mata dengan sinaran matahari, tahap kesilauan telah meningkat tinggi.. sampai sakit kepala pening rasa mcm nak pengsan masuk opis pepagi tu pun rasa tak best je, mcm tak sihat. ape nak buat kan, dah rumah nye mmg terletak di pertengahan laluan si matahari.. pegi = lawan mata dgn matahari yg tengah terbit balik = lawan mata dgn matahari yang nak terbenam pemakaian contact lense dah tak praktikal lagi utk saya sekarang ni contacts tu kan takde power yang menkaliskan silau kan.. spek yg sedia ada lak, satu punat kat tepi cermin tu dah ilang entah kemana. gara-gara ke kreatifan en. Haziq... budak comel intan payung kami tu memang suke merosakkan spek mata ibunya dalam mase 3 tahun umur dia ni, dah 4 biji spek yang tewas kecundang di tangan nya.. berguguran duit yang di laburkan ke atas spek-spek tersebut., OH! pernah juga saya tanye haziq dulu kenapa suka patah kan spek ibu.. selamba je dia jawap dia tak suka tengok saya pakai spek, sebab tak lawa. anak ibu..anak ibu.. ibu tak suka pandang kabur-kabur la yang.. walau rabun ibu 125 powernya, ibu tetap nak pakai spek untuk penglihatan yang jelas. senang ibu nak tengok muka haziq dgn jelas.. hehehe.. duit.. oh duit, meh la datang kat saya.. boleh saya dapatkan spek baru utk raya ni..

Sensasi nya..,

Us together..