Friday, July 23, 2010

Bermulalah Perjalanan Yang Jauh

tarik nafas panjang-panjang.., kosong kan minda, saya akan mulakan kisah pengembaraan saya ke Langkawi sebulan yang lepas *nak kene tengok kelendar balik ni.. memang kene recall gegiler ni.. ;p tarikh: 5hb Jun 2010 siangnya rumah saya ade orang indon datang utk kerja-kerja maintenance anai-anai. (semburan racun & pasang umpan) sempat lagi kami tiga beranak bekejar ke Senawang rumah pakcik saya, mase pak indon tu lunch break. pakcik saya buat kenduri sambut menantu. Majlis kawin anaknya yang sulong. tak singgah lama pun, sekejap aje. Kire okey la tunjuk muka dan makan tengahari.. balik dari senawang, bergegas pulang ke rumah. lebih kurang sejam kemudian mak, along sefamili dan adik bungsu saya pun sampai. abah saya balik sekali dengan saya. ape lagi cucunya si haziq la yg request "tok ki.. tok ki.. jom la balik rumah hajik.." nyampah ai.. orang manje atok ki la katekan.. malamnya kan kami plan nak mulakan travel ke Langkawi.. target bertolak pukul 9mlm. saya satu hapah pun tak kemas lagi masa tu. Bising dorang.. ape nak buat.. orang beranak kecik.. cenggitu le kekdahnye.. *alasan! terpaksa kelam kabut saya mengemas segala. terima kasih kak long masakkan menu makan malam tu.. sambal sotong kak long.. sedap woh! seb baik kak long tak shy-shy cat. pandai bawak diri terima kasih yang tak terhingga atas keperihatinan mu pade adik ipo mu ini yg kelam kabut mengemas kain baju.. (sungguh buruk perangai) kami 3 beranak juga yang paling last bersiap.. hohoho memang super duper buruk perangai. dorang semua dah bising² dah.. sudahnya lebih kurang pukul 10 malam juga kami gerak keluar mula kan perjalanan. punye lame perjalanan woh.. tepat jam 6.30 pagi kami sampai ke Kuala Perlis, banyak betul berhenti. *keras punggung! Along saya memang kene byk berenti.. berenti² utk lepaskan ngantuk. along ni kurang sikit tahan ngantuk masa memandu. Rajin mengantuk kalau pemanduan yang lama. alhamdulillah mata saya okey.. dapat bertahan demi meneman encik suami yang tercinta.. *ehem! sampai je kawasan kuala perlis tu, berderet² motor mengekori kami dorang nak promo petak parking utk kami. tapi along saya dah siap dah arrange dgn agen pelancongan kami. lebih kurang 7.30pg gitu brader agen tu sampai. dia tunjukkan kami tpt brekfes yang okey. saya amik nasi.. kekunun nak makan isi perut penuh² supaya tidak kelaparan sepanjang pelayaran ke Langkawi nanti. semua muka-muka yang cantik, ayu lawa, macho ensem ni semua muka tak mandi.. muahahaha, tak sempat der nak pegi mandi-mandi.. sampai ke langkawi dulu, baru fikir pasal mandi. sebab saya ni tak berapa biasa makan di waktu pagi, dua suap je yang lepas masuk dalam perut. selebihnya tak daya saya nak habiskan.. mase ni saya ade peristiwa sentap dengan en. abah tau. saya nak makan laksa, tapi dia buat-buat tak layan.. sedih tau hati ini kenangkan en. abah tu. ish.. nyampah-nyampah tau..dia tu tak reti-reti nak appreciate bininya yg bersengkang mata temankan dia sepanjang travel jejauh tu. dah habis brekfes terus kami ke jeti, nak turunkan barang dan amik tiket feri ke langkawi.. to be continue....,

No comments:

Sensasi nya..,

Us together..