Friday, April 30, 2010

makin hari makin cemerlang

pimp myspace profile
seminggu ni haziq dah cemerlang dgn potty training..
yey! yey! anak ibu pandai.. jadi lebih lagi pandai..
dah hampir 2 bulan juga, kami try diaperless setiap cuti ujung minggu.
yang betul-betul sukses nye bila dekat rumah pengasuh nya pun
haziq dah pandai poop & shee shee kat toilet..
dgn officially nya,
hari ni haziq sendiri yang request nak shee shee & poo poo kat toilet!
yakni kat rumah sendiri.!!? bukan ke itu satu kebanggaan kami??
wow! seronok yg tak terhingga..
biasanya kat rumah sendiri, ala-ala manja.. semua bende mcm tak reti nak buat..
mungkin pade parent yg ada anak sebaya haziq lebih dulu cemerlang potty trainingnya..
tapi tak ape lah, cepat ke lambat ke pada saya, bergantung juga pada kesediaan anak-anak itu sendiri.. nak paksa-paksa, nak marah-marah kaw-kaw pada bebudak pun, tak buleh juga kan, kalo anak itu sendiri belum betul-betul bersedia.
tahniah haziq! ibu dan abah proud to you!
petang kan insya allah kami akan balik kampung.
haziq nak jumpa tok ki kesayangannye..

Thursday, April 29, 2010

E-Filing saya & En. Abah

pimp myspace profile
E-Filing! E-Filing!....
sudahkan anda mentaksir cukai pendapatan tahun 2009 anda ?
tinggal esok sehari je lagi kekawan..
tunaikan la tanggungjawab anda sebagai seorang rakyat Malaysia yg berhemah.
biase la kan, bende-bende macam ni
selalunya kita akan buat pada saat-saat akhir..
takyah cakap orang, saya pun cenggitu juga..
baru malam tadi settled! muahaha..
itu pun bukan saya yg buat..
en. abah yg baik hati, suci murni lagi
yg memE-Filing kan diri saya..
kat ofis, saya yg kelam kabut cemerlang declare kan jepun tu punye assessment.
terima kasih yg tak terhingga en. abah!
declarekan e-filing ibu..
terima kasih juga faham keadaan ibu yg tak menang tangan kat rumah,
yg tiada masa nak E, E, Bagai ni..
berkat saya bersengkang nafsu shopping etc..tahun lepas,
berkat saya masuk insurance,
beli buku / beli novel byk² walau byk gak novel yg hampeh, nyesal beli
makanye, tahun ni.. saya tidak di kenakan cukai!! Yabedabeduuuuu!!
dengan besar hatinya, saya belanja en. abah & haziq pegi makan malam di luar
bukan senang nak ajak en. abah pegi dinner kat luar mase weekdays ni

makan kat sini murah, juga.. total harga makanan kami cume RM26.70 sahaje,
menunya,
nasi putih 2 pinggan, satey 20 cucuk (10-daging, 10-ayam),
tomyam campor utk 2 org mkn, air jus durian belanda, limau ais, sirap sirap ni gantikan jus tembikai. sbb dah out of stock... kan same kaler merah..dummy kan... hihihihi sorry ye haziq sayang

saya sudah ada

pimp myspace profile alkisah Sabtu lepas, tanpa di duga.. saya menyinggah ke butik Ariani, kat jln masjid india tu.. kes ngikut en. abah ade tugasan
dan saya juga telah berhasil mendapat kad member Ariani.. best sgt! kalau saya tak silap, ade 3 kategori cara nak apply kad member ni; ~kalo nak apply pink card sahaje, kite kene shopping at lease RM200++ ~kalo nak gold card, pun same gak term dia, kene shopping.. tapi kene la up sikit dari syarat Pink Card, kene la kite bershopping bagai nak rak. at lease RM500++ ~ha, kalau gold card tu tak berapa best lagi, buleh je nak upgrade, cuba lak dapat kan platinum card, tak susah pun syarat nye, bershopping lagi berbagai tak hengat punye.. bile dah tambah campor tolak bahagi, sekali tengok total RM2k++ , hah! sonang! terus layak dapat Kad Platinum. kan mudah sahaje syarat-syarat permohonannya.. yg penting nye brp byk jumlah duit yg kita beli. ape yg bestnya bila dah dpt kad ahli ni, kita akan dpt diskaun yer...
kalo mase tu takde sale, para ahli-ahli akan dpt la diskaun mengikut kategori kad,
bile tgh SALE pula, kite akan dpt la penambahan diskaun.
yang mane, % diskaun nye mengikut kad la kan;
pink card=5 %, gold card=10 % dan platinum card=15 %
itu saje, sekian dari saya.. peminat tegar ariani..

Tuesday, April 27, 2010

Lirik Lagu Peberet masa ini..

pimp myspace profile Cari Jodoh - Wali Band Apa salahku apa salah ibuku Hidupku dirundung pilu Tak ada yang mau dan menginginkan aku Tuk jadi pengobat pilu Tuk jadi penawar rindu Tuk jadi kekasih hatiku * Timur ke barat selatan ke utara Tak juga aku berjumpa Dari musim duren hingga musim rambutan Tak kunjung aku dapatkan Tak jua aku temukan Oh tuhan inikah cobaan ** Ibu-ibu bapak-bapak Siapa yang punya anak Bilang aku aku yang tengah malu Sama teman-temanku Karna cuma diriku yang tak laku-laku *** Pengumuman-pengumuman Siapa yang mau bantu Tolong aku kasihani aku Tolong carikan diriku kekasih hatiku Siapa yang mau Back to *, **, *** Ibu bapak punya anak Bilang-bilang aku aku yang tengah malu Sama teman-temanku Karna cuma diriku yang tak laku-laku ~lagu peberet haziq gak ni..

lagi..,

pimp myspace profile malam tadi along saya call inform abah saya warded lagi.. mudah mudahan keadaan tok ki haziq kembali sihat seperti biasa. punca nye seperti biasan lah, abah saya menjalankan tugas² berkebun. jantung abah kan lemah, bile dah aktif sangat..kemampuan jantung mengepam darah akan bergerak lambat. Itu yg kene cepat² terus ke hospital. Kene bantuan utk mencairkan darah supaya boleh kembali ke pada sedia kala.. haziq memang dah bising² ajak balik kampung tok ki dari hari minggu lepas. mase tu ade hal sikit, tidak le dapat penuhi permintaan haziq. insya allah jumaat ni kami balik kampung.

Monday, April 26, 2010

banyak

pimp myspace profile Banyak bende nak cerita, Banyak kisah nak kongsi, tapi tak sempat lagi nak lapangkan diri konker Lappy. masa yg lapang kat rumah lak, haziq komfem ajak saya buat kek.. bile saya dok masak-masak tak sudah-sudah kat dapur, haziq ajak saya tengok tv, haziq ajak saya baring pelok dia, haziq ajak tengok dia banteras semut nye la, kokkoc la*cockroach, lized nye lagi *lizard haziq buat ayat touching rindukan ibu lagi... huwaaa! tu lagi menusuk kalbu. last but not least, now, saya dah ade Membership Card of Ariani.. yee ha!, ai pun nak jadi cantik mcm Ekin.. mane buleh Ekin je cantik pakai tudung. saya pun nak juga.. sejak ade 2 org juri pro ni, saya kene lebih lawa yer.. selekeh sikit je, si kecik tu akan melezer saya okeyy.. lame nye tak letak gambar, amik gambar pun kureng. bile abah nak sambar D90 ni..??!!~tetibe!

Friday, April 23, 2010

Gelap vs Takut

pimp myspace profile Hajik nak lampu..!! hajik tanak gelapppp!.. nanti ade antuuuu.. Its common kan, bile GELAP je..automotik budak-budak akan jadikan HANTU as their main point reason. Bukan budak jer yg akan sandarkan alasan hantu tu dengan kegelapan. Saya sendiri yg dewasa ni pun ade lagi pemikiran sebegitu. Ada ketikanya juga saya terbayang kan, Bila suatu masa terperangkap dalam gua. Tinggal keseorangan tanpa sesiapa, teman atau keluarga.. Ketakutan akan terbit sendiri tanpa di suruh.. gua tu kan mane ade cahaye.. series Gelap.. Yer.. saya pun takut! Takut pabila, terjebak dengan sekumpulan VAMPIRE.. kaum penghisap darah manusia..(no idea if they’re really exist) for sure, saya akan jadi mangsa mereka!! Oh!! No!!no.. and NO!!... vampire tu kan cruel.. takde pity mity der.. Nampak manusia je.. zass! Makan.. Vampire Calisle’s dlm Twilight je baik.. kire ade ehsan lagi..they all kan vegi… hihihi Huh! Takutt!

Monday, April 19, 2010

nyanyi khas utk Azmina

pimp myspace profile

Happy birthday to you..
Happy birthday to you,,
Happy birthday to you,,
Kak Long AzminaHappy birthday to you…
Hari ni genap dah 11 tahun anak buah saya Nur Azmina Batrisyia Bt Shamsul..
Anak angah saya yg sulong.
Kejapnye mase berlalu..
Tak lama sok dah anak dara dah dia.

Mak lang, pak lang & haziq wish kak long moga jadi anak yg solehah,
bijak & sentiasa cantik.. macam mak lang. kekekeke

~pagi ni, curi-curi kejap updet blog, malam tadi tak sempat online.. awal-awal dah melekap kat bantal & tilam.kalau tempoh tunggu malam karang alamatnye kang tak ter wish jawapnye..almaklumlah saya ni byk tanggungjawap. banyak bende nak kene buat.

Saturday, April 17, 2010

puchong, shah alam, banting..

pimp myspace profile
pagi tadi, saya bergerak keluar dari rumah awal pagi
macam hari-hari kerja yg biasa.
tapi,.. bukanlah keluar untuk ke pejabat..
tak de nye der nak jadi pekerja yang ter over dedikasi nak kerja hari cuti.. Oh! belum kuasa lagi..

hihihi..
saya follow cikgu Mekap saya, Cik Eyra..pergi mekap kan orang
eh!..eh!.. dah puan dah.. budak tu sekarang.. takdenye lg cik cik nye dah..

kan ke,.. saya teringin nak me make overkan muka orang sekarang ni..
oleh kerana saya masih cetek lagi pengalaman nye,
elok lah saya menimba ilmu sedikit sedikit..

tu yg berkobar-kobar follow cik eyra ('Cik' lagi.. takpe la.mcm sebati pula 'cik' tu dgn namenye)
saya bonceng je kereta eyra..
~(eh! ade ke vocab bonceng utk kereta.. muahaha bantai je la..janji paham ape yg saya nak sampaikan..)

penuh cabaran gak perjalanan pergi kami tadi, lokasinya di area banting sahaje..
tapi akibat kesilapan teknikal, makanye memakan masa agak lama juga sampai
hahaha, lucu..lucu..berpusing-pusing, tah mane-mane je jalan.. so far alhamdulillah sampai juga dgn selamat.

seronok & enjoy la jadi pengekor eyra tadi.. jadi penyuntik semangat saya betul rasanye..
thanks Eyra! bagi chance ni..

sebabkan dah macam gian sangat nak mekap-mekap,
sempat lagi saya mentacap muka ni ha.. muahahaha..
buat keje je.. nak update blog pun muka penuh mekap ala-ala pengantin.. GiLer!

nak letak gambar muka saya sekarang, malas pulak nak capai tudung..
meh la korang..kalo nak try test saya mekap.. meh-meh sini..
saya bagi spesel rate.. promosi pengenalan la katekan..
of course ada diskaun-diskaun hebat.. eceh!

eh jap, tadi dengar TV3 buat spesel announcement pasal Acik spin maut kemalangan..
innalillahiwainnailaihirojiuun.. salam takziah utk keluarga arwah.

Thursday, April 15, 2010

gila

pimp myspace profile

The Twilight Saga: Eclipse (2010)

"......In ECLIPSE, Bella once again finds herself surrounded by danger as Seattle is ravaged by a string of mysterious killings and a malicious vampire continues her quest for revenge. In the midst of it all, she is forced to choose between her love for Edward and her friendship with Jacob -- knowing that her decision has the potential to ignite the ageless struggle between vampire and werewolf. With her graduation quickly approaching, Bella is confronted with the most important decision of her life....."
Also Known As:
Eclipse
The Twilight Saga: Eclipse
Production Status:In Production/Awaiting Release
Genres:Drama, Romance, Thriller, Adaptation, Sequel and Teen
Release Date:June 30th, 2010 (wide)
Distributors:
Summit Entertainment, LLC
Production Co.:
Temple Hill Entertainment, Imprint Entertainment
Studios:
Summit Entertainment, LLC
Filming Locations:
Vancouver, British Columbia, Canada
Produced in:United States
~info googled. Tq~
*******************************************************
ishh.. sungguh tidak kesabarannnye menanti..
June.. oh June.. ...,!!?
byk betul perkara istimewa yg ada dlm June ni.., Haziq besday yg 3rd batch, Anniversary wedding 6th kami, besday mak saya yg 58th , besday adik bungsu saya yg 22nd.. huhuhu..
tak ketinggalan, kesinambungan Twilight pun akan release bulan JUne..
wahhh.. berdebar menantikan twilight itu... oh!

Dia sudah pandai komen..

pimp myspace profile Nak Cerita kisah suatu hari di Pagi tadi,. Macam biasa, bile Haziq dah siap mandi, pakai baju, bedak & etc. dia akan leka melayan DVD sing along nursery song atas katil (sekarang dia sudah okey, kalo dulu.. merengek² minta ibunya cuti & stay dgn dia) Sambil tu saya bersiap diri sendiri..& en. Abah pula prepare breakfast utk haziq. Tengah saya ikat rambut,tetibe Haziq menegur, Ibu, kenape ibu pakai baju ni??
Tak cantek lah ibu.. gemok Lah ibu pakai baju nih!” Tu diaa…, komen pertama yg ‘paling’ tersinis dari Haziq, anak tercinta… kalau budak kecik yg cakap, memang ikhlas komennye kan.. yg sebenarnye baju ni memang loose sgt.. makcik tailor yg jait baju ni rasenye memang suka buat potongan yg besar- besar kot.. badan mcm saya ni, kalo pakai baju besar²/loose²,
otometik kelihatan gemok..(nak-nak dalam gambar) kene pakai baju ikut cutting, baru la Nampak anggun langsing sedikit. Bile yg ter cutting² melekat kat badan, kadang² sendiri pula ter rasa ala-ala segan.
ni lah dia, baju yg di maksudkan haziq saya pakai tak lawa tu..,
muka takyah tunjuk.. muka pucat, nak tengok pun tak best.. :-)
nampak gayenye, ibunye jangan malas-malas nak dress up lain kali yer..
selain dari en. abah menjadi juri, sekarang Haziq juga mengikuti jejak langkah abahnye.

Tuesday, April 13, 2010

pengembaraan LRT haziq yang pertama..

pimp myspace profile
alkisahnya, minggu lepas-lepas, 3hb gitu lebih kurang kot.. haziq kemain request nak naik keretapi..
bukan lah keretapi tanah melayu yg betul2 tu..
LRT ke Monorail ke komuter ke.. semuanye dia panggil keretapi..
bantai je la kan.. istilah bebudak, walau dia tau ade vocab ERL,LRT & so on..
tetap dia akan panggil bende yg dia senang nak sebut & ingat.
makanye, dgn semangat riang yg berkobar-kobarnye,
kami bertiga gigih ke stesyen LRT Sri Petaling.
en. abah beli tiket ke sg Besi.
kebetulan sg besi ade pasar malam kan..
buleh la singgah sekejap menjamu mata..
lepas dinner, jalan kejap pasar malam,
terus je balik..
tak buleh stay lelame kat pasar malam.
bahyer utk haziq..
macam-macam woh dia minta.. bende dah ade kat rumah pun, dia nak lagi..
ooh! tidak!!..
ape-ape pun kan, kami seronok sangat tengok haziq enjoy trip ni..
memang seronok yg amat keterujaannye tu lain kali boleh la saje-saje bawak haziq jenjalan naik LRT.
dia memang behave sangat..
pandai dia jadi budak baik.. dengar cakap & tak bising.

Wednesday, April 7, 2010

berbudi bahasa kan bagus kan

pimp myspace profile
petang-petang ni saya terasa macam nak saje-saje cerita-ceriti pula,
badan rase letih yg amat pulak hari ni, nak masak utk dinner pun rase macam kelesuan yg terlampau je.
meh sini nak cerita pasal orang telefon & penjawap telefon.
tak semua orang boleh suke nak jawap panggilan kita, betul tak..
kadang-kadang ada juga yg rasa panggilan dari kita merimaskan,
tapi ade juga yg boleh kontrol budi bahasa padehal masalah kerja menimbun buleh pecah kepala.
dan ade juga yg melepaskan amarah tensen diri sendiri pada si penelefon.
haa!! bila kebetulan kita yg jadi mangsa amarahnye si penjawap telepon ni,
aduss....! boleh sakit hati, kuciwa, rasa mcm nak baling je telepon ni kat orang tu..
pada sesiapa yang boleh kawal perasaan moody dalam melayani panggilan telefon tu
memang syukur alhamdulillah la, kerna bijak mengawal perasaan
walau ape-ape pun, di minta sesame lah kite ni bijak mengawal emosi.
jangan la cube menonjolkan sifat kurang senang anda pada pemanggil maupun penerima telefon
bila seseorang itu menelefon anda..
rase tension juga tau kalau terkene macam tu..
nak-nak mcm saya ni jenis sensitif.. adusss.. makan dalam je rase bile terkene.

Tuesday, April 6, 2010

Alasan baru dia.. kite saiko dia, dia pulak saiko kan kita..

pimp myspace profile hari tu kan saya ade psycho haziq kalo dia n*n*n lagi nanti jadi Monkey kan.. malam tadi dia kene kan saya pulak.. sambil duduk saje tengok tv yg cerita tah hape-hape, macam tak de cerita je mlm tadi Haziq ~ "ibu.., ibu.., hajik nak n*n*n, hajik tak syihat, hajik sakit....." ewah..ewah.. buleh pulak dia terpikir alasan kesian la sangat cenggitu.. Saya ~ "Haziq sakit ape pulak.?." Haziq ~ "hajik syakit ni.." sambil dia selak baju, tunjuk perot... "tengok ni, perot hajik dah besar dah.. sebab tak n*n*n" Saya ~ "jangan mengade nak alasan sakit-sakit..kalo n*n*n nanti macam APA??" Haziq ~ "macam MONKEYYYYYY..." kemain lagi pandai dia cipta alasan terbaek sebab nak BF.. padehal perot dia besar tu sebab dah banyak makan so far alhamdulillah, saya start weaning dia dari 10hb March sampai la sekarang ni dia boleh bertahan. 100% susu botol dah. cuma 16hb aritu mase dia flat demam, saya bf kan dia juga.. kesian sangat bila dia minta sesangat. Mase dia demam aritu, langsung dia tanak makan maupun Susu formula. Itu je la sekali dia bf sepanjang hampir sebulan program menghentikan penyusuan ibu esklusif.

Friday, April 2, 2010

Hari Matang

pimp myspace profile
tak tau lah kenape.. tapi, hari ni saya rasa penampilan saya agak matang.

rasa kagum pun ye gak, bile tengok kematangan diri sendiri telah tersendiri muncul. syabas untuk diri saya, sekarang sudah bijak berpakaian. semoga penampilan saya akan terus matang.. :-) **nampak macam lawa pulak bila nampak matang ni.. hihihihi

Sensasi nya..,

Us together..