Monday, March 8, 2010

tak suka bila menyinga

pimp myspace profile malam tadi aura singa saya datang.. dan mangsa nye tak lain tak bukan, Haziq. erm..sesungguhnye saya memang terpaksa menyinga dgn si tayyang haziq menyinga dgn en. abah tu dah mmg biasa la.. Saya paksa secara maksimum haziq masuk ke bilik tidur.. dah tentu paksa utk tidur .. tak kan paksa haziq masuk bilik tidur utk main-main pulak kan.. ahad siang tu langsung dia tak tidur, keliling mata dah merah.. jalan pun dah tak berapa stabil.. series cakap la, haziq ni memang susah nak tidur.. nak tidur siang lagi payah. Kebiasaan budak kecik, byk tido dari berjaga.. at least siang tu tido dalam sejam dua. Tapi tidak pada haziq. Dia boleh selambe berjaga siang bermain sesuka hati.. dan malamnye paling awal tido pon jam 12 tgh malam.. jam 1 pun ade, jam 2 pun ade juga.. tu sebab sape jadi pengasuh dia cepat je kot berpenyakit darah rendah & tinggi. kurang rehat je waktu siang menjaga. malam tadi, series saya menyinga.. dengan en. abah pun tetibe buleh jadi pembantu berhormat di sisi melihat bininya naik singa.. tak lama pun tempoh haziq nak lelap. lepas baca doa tido sama-sama, dan saya mulakan baca surah dari al-fatihah hinggalah ke ayatul kursi, terus terlena nyenyak haziq. mungkin terpaksa juga saya amalkan sistem paksa tidur awal untuk Haziq utk hari-hari seterusnya. Walaupun series saya tak suke marah-marah haziq, sesungguhnye saya memang terpaksa memaksa dgn tegas & garang. utk kebaikan haziq juga boleh dapat rehat & tido yg cukup.

5 comments:

Alin Kay said...

Anak2 aku 10pm adalah waktu paling kritikal diorg boleh berjaga, dr kecik memang dah praktiskan diorg tido kul 9 mlm, lepas maghrib aku terpaksa tido bersama dgn diorg & biasernya jam 11.30 aku bgn balik untuk buat keje umah...memang letih tapi disiplin anak punye pasal

My Aulad said...

kena paksa ita, sbb kalu tak paksa nanti kalu dah sekolah susah...
sian dia tak cukup rehat

Ietams said...

Alin Kay,
even dah tido awal kul 9 @ 10 mlm pon.
dia boleh bangun semula then berjaga

Ietams said...

My Aulad
memang macam tu la k.ita..
manjang paksa dia utk train tido awl. Kesian kat dia tak cukup rehat je..
Haziq tido lewat jam 2-3 pagi pun, selamba rock je bangun pepagi subuh

Ena said...

Anak sy si kakak pun camtu dulu.. cukup susah nak tido siang.. skrg dah sek oklah sikit.. klu malam kene paksa dier tido , klu tak dok la dier melayan tv jer.. memg selalu juge sy jd singa.. tensi memg tensi.. tp yg peliknyer.. dok ngan pengasuh ok pulak.. blk jer sek, dah siap mandi makan, terus lena.. hu3x..

Sensasi nya..,

Us together..