Wednesday, February 24, 2010

Sunburn

pimp myspace profile
Sunburn di Kg Sg Manik, Teluk Intan

Mangsa = Haziq anak ibu..

siyan dia.. mcm udang kene bakar kekdahnye dah

dah tak larat dah.. ubuh kan aje la..

pimp myspace profile tak larat dah nak menepek gambar-gambar kami di Teluk Intan, penat dah rasenye.. oleh itu saya sekali harung kan aje tepek sikit-sikit gambar yg nampak menarik.
yg dukung haziq kat gambar atas ni along saya,
yg bertudung pepel itam tu anak buah saya, anak sulung along saya,
dah besar dah syafiqah ni.. sekarang dah darjah 5. sikit ari lagi, dia yg lagi tinggi dari saya..
yg ni pula saya bergambar dgn ank no 2 along saya, Nana namaneye,
yakni adik kepada syafiqah tadi..
sebenarnye kan mase ni kami tgh menunggu tuan punye kereta alihkan keretanye yg blocking kereta-kereta kami..
jalan yg ade ni pun memang muat satu kereta je.. jalan kampung yg bersawah..
kebetulan pule
kereta² kami dpt parking ke dalam jalan rumah orang..
tetibe lak pakcik sorang ni elok mem parking keretanye di tepi jalan
yg mane telah mem blocked kereta kami semua.
dan utk menyedapkan hati saya,
terus amik peluang utk bergambaran di tengah kepanasan yg terik ni.

dukung pengantin

pimp myspace profile
mungkin adat diaorang macam ni..
kedua-dua pengantin di kendong hingga ke depan pintu rumah
saya respek dgn pakcik ni..
meskipun dah berumur, gagah mengendong pengantin lelaki.
perjalanan kendongan tu boleh tahan juga jauhnye..










syabas kepada mereka yang sudi mendukung/mengendong/mempikul kedua pengantin
jasa anda berdua amat besar pada pengantin..

rombongan pengantin lelaki berarak

pimp myspace profile
tepat jam 12.30 tengahri kami berkumpul, berarak ke rumah pengantin pempuan.. mase ni series panas terik.

kite yg kat KL ni pun dah rasa panas terik dia cemane kan.. cume bayangkan panas tu berganda dua kat teluk Intan ni..
mata masing-masing automatik jadi super sepet. mujur la pemandangan sawah itu amat mendamaikan, terik-terik pun masih ada hembusan angin yg menghembus
haziq jalan memang tak pandang depan dah.. menunduk je keje bujang tu, mengelak dari silau panas. kalah pengantin dia punye tunduk.. lepas ni saya masukkan gambar upacara mengendong pengantin..

Tuesday, February 23, 2010

selepas akad nikah

pimp myspace profile
setelah selesai akad nikah di masjid, kami beramai-ramai ke rumah pengantin perempuan, makan-makan time.
memang tak makan nasi lagi ni, kebetulan menu lauk kampung, perghh selera la makan..
selesai kami makan-makan, sempat lagi amik gambar secara beramai-ramai ber latarbelakang kan sawah yg luas terbentang.. masing-masing menuju destinasi penginapan masing-masing.
saya & famili ke pekan teluk intan, utk beristirehat di hotel Intan, rombongan busu pula ke rumah kak ipar jiran beliau. di changkat jering.
sebelah malamnye, kami sekuarga keluar ke pekan berjalan-jalan & bersiar
memula kami duduk-duk saje kat menara chondong. saya amat sheksi di malam itu,
lupa nak bawak persalinan seluar jeans & t-shirt yg proper. teruk je rase berjalan di kala itu.. tersipu-sipu rasa malu, tapi muke kontrol mcm tak malu kebetulan mase tu ade konsert pertandingan ape tah.. sekali ade Dato M. Daud Kilau daa... mmg fantastic la dato' ni perform,
tua ke muda ke semua tumpu perhatian mase dia perform. Lagu last Dato' dapat sambungan hangat, siap nyanyi together-gether lagi.. semua penonton termasuk saya..ikut serta nyanyi tang korus..
lagu hit beliau rasenye yg "cek Mek Molek"
haziq pun skrg ni hafal korus...
"senyum..la.. senyum.. la.. ahaiii, cek mek molek..."

akad nikah di masjid kg sg manik, teluk intan

pimp myspace profile
~sambungan dari entry sebelom ni.
dah ter kocoh-kocoh sebab bazir masa sengah jam, leka mencari hotel intan..
Lepas check in hotel direct ke lokasi pernikahan...,

pengantin perempuan, kamariah..,


famili saya,


dari kiri, mak, saya, kak long saya, kakak syafiqah & depan nana (2 org ni anak buah saya)


upacara pernikahan tgh berlangsung,
pengantin lelaki ni izal namenye,
ni la sepupu saya..


upacara pembatalan air sembahyang,




ha, terkial-kial si izal menyarung gelang tangan kat isteri tercintanye,
nerves kot ek.. hihihihi
almaklumlah.. pengantin baru..


selamat sudah pengantin barunye,
mak sahlah mereka ini suami isteri..

bestnyer.. jadi pengantin..

saya dedulu akad nikah semua kat rumah jer..
saya sendiri yg prefer majlis akad kat rumah.
pendapat saya lebih mudah nikah di rumah berbanding di masjid.
bila di masjid ni kita sedia maklum ape yg boleh dan tak boleh.

tambah lagi tak terhad sangat kalo sesi bergambar..
kire degap degup tu buleh lelebih sikit eksyennye...
muahahaha

Monday, February 22, 2010

ke teluk intan kami yeop!

pimp myspace profile
Sabtu pagi, lepas haziq habis sekolah,
saya sekeluarga berkonvoi 2 kereta dgn busu, mak & abah saya
menuju ke teluk intan.
sepupu saya anak busu (adik bungsu mak saya) menikah dgn org Sg Manik, Teluk Intan, Perak
abah saya (tok ki haziq) naik keter sekali dgn saya.
sepesel rekues daripada anak saya,
haziq yg allocate kan kereta mane yg tok ki kene naik.
oleh itu, saya duduk belakang sensorang sahaje..
buleh berangan ala-ala mem besar..
muahahaha..
haziq tertido di pangkuan atok ki nye..
bagi chance haziq melepaskan rindu nye dgn tok ki.
tepat pukul 4ptg kami sampai ke teluk intan.
sepatutnye dah buleh terus check in hotel..
tapi sebab kan kelalaian saya, yg tertinggal alamat, peta & no telefon hotel Intan,
makanye merayau-rayau keliling bdr teluk intan..
pot-pet-pot-pet en abah bebelkan saya.. Gulp!
henpon saya pun kebetulan mase tu out of service, bateri kong gegiler..
last-last, en. abah surf kat tenet kejap cari no. tepon.
saya sebagai org yg bertanggungjawab, menelepon & menanye in detail panduan jalan ke Hotel Intan.
gitu-gini, 4.45 br setel check in.
lepas check in, terus kami ke ke lokasi pernikahan..
gambar akad nikah akan menyusuk kemudian..,

Wednesday, February 17, 2010

banyak cerita, tapi..

pimp myspace profile tak sempat lagi nak masukkan gambar. aktiviti kami di dungun penuh dgn kenduri & kelam kabut yg sedia ade spt selalu. ... bile dah perjalanan jauh, paham-paham je la.. ade yg di rancang tak kesempatan nak di tunai.. seb baik sesampainye kami sabtu tu kami dayakan terus petang tu pergi ke tepi pantai pekene ikan celup tepung & segala bende yg di celup tepung. e.g. sotong, kepok, fish ball & etc... etc... dan yg paling penting air spesel yakni air jagung. rasenye ade kat pantai timo je kot.. air jagung tu bukan air jagung yg pakai kordial tu tau.. air jagung spesel ni yg menggunekan campuran ais kisar+susu+jagung manis dlm tin (yg biase di campor ke dlm ABC & apam balik tu) kami bertolak dari KL, jumaat mlm pukul 2 pg, selamat sampai dungun jam 7pg. kami pulang ke KL hari selasa jam 5.20pg sampai KL tepat jam 10pg. yg paling best, perjalanan Dungun-KL semalam, saya langsung tak tidur. jadi radio en. abah. mmg series, radio kereta pun tak pasang sepanjang perjalanan semalam.. leka mulut saya pot-pet, pot-pet tah hape² menyembang. haziq nyenyak tido kat seat blkg, itu yg saya kurang serik sikit travel jejauh smlm.

Monday, February 15, 2010

dah buat!.. Lega..

pimp myspace profile
setelah bermasalah & hati idak tenteram selama seminggu lepas,
akhirnye buleh le tarik napas lege bile
dah buat repot polis.
saya buat repot polis kat balai polis Bkt Jalil yg berdekatan tu jer..
jumaat malam sebelum gerak ke dungun kami ke balai dulu buat repot polis &
imform polis psl ketiadaan kami utk pulang ke kampong.

kenduri..kenduri..

pimp myspace profile
malam ni plan nye gerak ke KL dari dungun dalam kul 1pg.
hari ni senin pun bz juge..
rumah wan haziq ade kerje gotong royong masak nasi dagang.
utk bacaan tahlil di masjid.
jimat sikit tenaga & masa,
siap peking-peking nasi dagangnye,
then lepas habis bacaan segala.. edarkan set nasi dagang satu sorang.
rehat pun tak cukup lagi ni..nampak gayanye esok, ari selasa komfem flet gegile ni..
tah ler tak tau.. asal cuti panjang je berebut-rebut memasing buat kenduri sane sini..
pheww..!
agak-agak nye jalan jammed tak eh karang..
harap-harap semuanya berjalan lancar le hendaknye..
tak daya la perjalanan jejauh ni yg sebenarnye..

Cuti CNY di Dungun

pimp myspace profile
raya chine thn ni kan panjang hari cutinye kan,
sane sini org dah plan siap-siap,
either will be in nicey holiday or balik kampung.
contoh terdekat mcm saye ni ha,
en. abah dah awl-awl kasik notis ala-ala manja.. (eceh! manje le kununnye..)
raya cina mari kite pulang ke dungun *katenye,
kampung terchenta en. abah.
jumaat malam kami gerak..
pada asalnye kami plan jam 12tgh mlm @ 1 pagi bergerak dari KL.
syukur che ngah (abg en. abah)
dah sms info-info kami
jalan ke bentong heavy punye jammed (ade ke ayat cenggitu..??!!)
so better tak yah gerak lagi..
oleh yg demikian saya pun ajak en. abah gerak lewat sikit.
maknenye jam 2 pagi baru la kami bergerak..
nenek haziq jam 12 dah gerak sefamili ke Langkawi.
punye havoc 2 buah rumah kami malam tu..
huh! cina yg nak raye, kami pulak yg kecoh lelebih.. well.. itu perkara biasa bukan...
gambar-gambaran idak le saya bekesempatan mengupload lagi,
atas sebab-sebab yg susah nak dielak -->> malas + penat + kurang tido
tambah lak ai jadi pembasuh pinggan jap tadi.. hehehe, rumah mak sedara kenduri tahlil tadi,
of coz le jadi penyumbang-penyumbang tenaga terhormat kan.. *hiks!
bulan ni rasenye bulan yg penat juga la kirenye..
minggu ni Dungun time, minggu depan Perak time, lepas minggu depan lak Jolai time..
seb baik haziq dah di kire 90% fully formula milk. kureng la sikit penatnye dari pade dedulu..
oh esok pulak MIL saya buat kenduri doa selamat.. erm...
dah kene tido dah ni.. sok-sok, sambung la..
rindu sebenarnye nak membloging, tapi ape kan daya..
year end & new year its my peak timing.
segala bende nak kene cope.

Thursday, February 11, 2010

Tengah bermasalah

pimp myspace profile salam semuanya, di mase & ketika ini, kepala saya tgh kusut.. jiwa pun tak berapa tenteram.. pendek kate nye tika ini saya tgh ber masalah sedunia isnin 3 hari lepas, emel saya telah di cerobohi, oleh individu yg tak bertanggungjawap. saya cume ade satu emel. semua hubungan maya saya, emel tu saje la yg saya gunakan dalam setiap urusniaga & setiap urusan. sudah la di cerobohi, penceroboh tu pula ekploitasikan emel saya, ke semua alamat emel kawan-kawan saya yang ade tersenarai dalam senarai contact. tak kira yg rasmi atau tak rasmi, dihantarnya emel minta duit, “sebanyak 2000 pound akibat dompet saya di curi semasa saya berseminar di London” sepatutnya saya kene buat repot polis kan.. tapi tak pegi buat-buat pon lagi.. sebabnye, saya takut nak pegi sensorang.. takde keberanian & takde keyakinan. (hermm….. keluhan yg panjang) macamne ek, kalo haziq dah besar buleh gak dia yg bawa kan saya ke balai. Ade sikit moral sapot. Kepada sesiapa yg kenal saya, sekiranya ade menerima emel dari emel saya, Saya berbanyak mohon maaf. Sesungguh nya saya tegaskan emel itu bukan dari saya.. Saya masih di Malaysia.. tolong ignorekan yer.. minta tolong sangat.

Monday, February 8, 2010

pekene Cendol sat

pimp myspace profile sebelum sampai ke kedai gunting rambut peberet haziq, kami singgah dulu peken cendoi & rojak no..! haziq ni nak bergunting rambut cume dgn satu india tu je.. kedai gunting kat Selayang.. terpaksa je la kami terjah ke Selayang nun jauh di sana, bila nak gunting rambut haziq tu.. kedai gunting lelain, sorry.. dia still in trauma.. tak menepati citarasa si Haziq.. Demand woh ini budak.. seb baik murah & cantik guntingan uncle tu.. jauh-jauh pun berbaloi la..

Sensasi nya..,

Us together..