Thursday, November 19, 2009

baru coba-coba

pimp myspace profile setelah berkobar² sebelum ni membaca majalah deko laman, surfing tenet pasal deko deki laman, tambah lagi dengar citer kak an, yg gigih becucuk tanam di sekitar rumahnya, dengan tambah saya minta nasihat puan sob nye lagi.. almaklumlah saya ni tangan kayu, tak reti berkemas ala dekorasi.. kite kene rujuk pada yang pakar, tu yg sebaiknya.. walaupun laman saya ni takla nampak sgt memberangsangkan,, tapi pada saya... ia sungguh membanggakan & terasa sungguh cemerlang. perasaan bangga tu dah seperti perasaan seolah-olah menjadi jutawan segera la kekdahnye, tengok la satu-satu tanaman yg saya rase seronok je bile memandang; ni pokok lidah jin.. tah tak tau name betuinye, en. abah ckp itu namenye, saya pun follow je la.. pokok ni saye letak penjuru tangga dalam rumah.. tiap kali naik tangga, saya nampak lawa je tangga saya.. hihihihi ni pulak view belah kanan dr pintu rumah, yg dlm pasu tu pokok limau kasturi (senang buat sambal belacan) & pokok garuda (elok utk bebudak, kate org2 tua elok alau setan.. tak tau la betui ke idak) yg tanam kat tanah tu pula, 2 pokok puding import khas dr rumah mak saya & ditanam juga oleh mak saya.. ni view belah kiri dr pintu rumah; dalam pasu yg kat belakang tu pokok kesum (senang nak buat laksa) saje je letak kat sini, bio bercambah dulu.. baru saya pindah ke belakang rumah pasu yg besa kat depan tu pokok ong, tak tau name sebena ape, yg taunye pokok tu ong bg org cine.. saya tak tanam rumput karpet mcm org lain, sebab rata² jiran² situ semua tanam rumput cenggitu, tu yg saya tanam rumput taugeh (pun tak tau name sebenarnye) yg bunga nye kecik² kaler kuning.. pastu saye blend dgn bunga kembang sepuluh aka ros jepun. sok bile dah bercambah, baru la nampak lawa kot.. batu² kekunun nak bg lawa tu tak brp cukup lagi.. sebab tu ade terdoncet² batu. tak sepenuhnye berbatu. 80% yg menanam & mengalih serta menggempur kan tanah ni adalah hasil dr en. abah.. sejuk rupenye tangan laki den ni.. bagus..bagus.. nanti-nanti saya amik gamba pokok kat blkg rumah lak.

4 comments:

Fara said...

amboiii rajinnya. nnt aku tunjuk pokok bunga aku lak...sure ko gelak kak ita. hahahaha. bukan apa, tuannya malas nk siram...faham2 je la

Ietams said...

fara,
mekaseh..mekaseh..
sila..sila..sila.. tunjuk fara..
leh tuka² idea.

mila80 said...

umah aku pun banyak pokok lidah jin tu ita..sonang nak jaga..tak layu if jarang siram... hehhehe

Ietams said...

mila,
tau takpo..
pokok cenggitu mmg padan dgn tuan nye

Sensasi nya..,

Us together..