Friday, July 31, 2009

se saje je..

pimp myspace profile
aritu saya n famili pi tesco extra tmn midah, tak ingat bila dah.. tapi dulu-dulu la.. oh ye, mase nak pegi tengok wayang cerita transformer yg penuh tragis tu. singgah sebentar kat tesco ni rasenye sebab nak beli puting botol susu haziq kot. entah la tak ingat tujuan yg utama. Tapi boleh la kot, kire betul la tuh, tujuan mencari puting botol susu haziq kat kedai anakku. kebetulan kat situ ade di letak kan kereta-kereta utk di pamerkan. sekali tengok, Lancer GT laaa.. fulaweyyy!, bila lagi nak merasa naik kan.. kalo nak beli utk sendiri, tak tentu dapat lagi. Tapi kalo ber rezeki lebih, alhamdulillah.. mana tau kannnn, huuuu, memang lawa & sporty.. duduk kat dalam pun selesa.
dapat juga merasa naik & menatap tanpa rase segan silu di depan mata. Hilang kempunan den!
sekurang²nya bile org citer psl lancer GT ni
buleh le ai jawap, "dah naik dahhh..." bukan org tau naik kereta sendiri ke testing naik jer,

Monday, July 27, 2009

Jemputan Kahwin Fitri Ali Muhammad - 26hb July 09

pimp myspace profile
ahad, kami ke gombak. menghadiri jemputan kawen member lama. puan fitri makin sehat nampak nya mereka berdua, hati senang agaknya.. selera makan pun bagus., badan pun makin sehat.
kami sampai agak lewat, tak sempat nak jumpa kak su & didy..
pagitu en. abah ada hal siket. sebab tu kami gerak agak lambat ke majlis tersebut,.
sampai-sampai penganting tengah bersantap
haziq pantang tau nampak pelamin,

bila dah di halang dari naik ke pelamin lagi, bermula lah episod pemberontakan haziq. ibunye di lepak lepuk sesuka hati, bagi menunjukkan dia punye protes Selamat Pengantin Baru Fit & Roslan,
semoga berbahagia hingga akhir hayat.

Wednesday, July 22, 2009

mari menulis..

pimp myspace profile ibu, meh..meh.. tulih.. ha.. bersemangat dia tunjuk kan homework dia.. seronok gak tengok haziq rajin membaca & menulis sekarang ni. sejak duduk dgn bbsitter yg baru, semangat berdikari nya terserlah. segala benda nak urus sendiri. tapiNYA, Waktu pepagi tetap manja melebih dgn ibunya. ayat paling best masa kini, bile tanye.. Saya: "Nama sape?" Haziq: "Baby" Saya: "tah saper yg panggil dia tu baby.. memandai je gelar diri sendiri Baby. Perasan!" Haziq: "Baby la nih" ~sambil tunjuk diri sendiri & sengih²" Saya: "Baby nama ape" Haziq: "Ajad" Saya: "Aizat ape?" Haziq: "Ajad Hajik" Saya: "Aizat Haziq bin ape?" Haziq: "Ajad Hajik Bin As yoi" muahahahahahaha comey betui kalo dengar.. Saya: "Nama Ibu ape?" Haziq: "Lita" ** zu nye ilang.. lita je tinggal, tak kesah la.. janji dia tau gak nama ibunya.

Tuesday, July 21, 2009

bila cuti hari minggu

pimp myspace profile
sekarang kami kurang beraktiviti ke situ sana sini setiap cuti hujung minggu. banyak masa kami habiskan ke rumah baru.
sekarang dalam proses kerja gitu gini.. dengan harapan sebelom puasa dah buleh pindah.. Amin
minggu sudah kami berpiknik di rumah baru. mase tu nampak table top pon dah siap. kemungkinan harini diaorang akan masukkan kabinet & wardrobe.
cepat juga patrik ni buat keje.. seminggu jangkamasa yg di ambil utk table top.
Sebab saya buat concrete top. Memang seminggu la kot tempoh utk konkrit tu kering.
kami berpuas hati dgn hasil kerja si Patrick ni..
baru table top, dah gile punye kemas. tak sabo nak tengok hasilnya nanti.
bila tengok top nye sebegini, semangat nak memasak lagi berkobar-kobar.

en. abah kata tiap hari lepas balik kerja akan singgah ke rumah baru..
tinjau ape yg patut. Mana la tau diaorang lupe nak tutup pintu tingkap ke kan.
Yang saya pulak akan sentiasa menyebok nak ikut.
Bila ibunye sebuk, anak nya lagi sebuk nak ikut. Hehehe..

Tenkiu Didy

pimp myspace profile dapat award ni dari Didy, mekaseh yer..
dapat juga tag.. ingat dapat award jer, sekali deret tag juga la.. takpe..takpe.. tgh rajin ni, rajin buat tp idea mcm ilek siket 1.Write five (5) interesting facts about the person who gave you this award.
  • Pernah jadi mummy Haziq dlm 2 bulan gak. Lepas habis pantang minta tolong Pn Didy jaga Haziq. Siyan juga si Didy ni, kena jaga 2 baby dlm 1 masa.. Macam jaga anak kembar..
  • satu rumah dulu masa zaman kekolejan..
  • spagheti yg didy masak nyum..nyum.. sedap
  • pandai menyanyi.. mase sarat ngandungkan Yaya (anaknye yg sulong) pun masih lagi aktif di pentas
  • ade taik lalat di pipi.. sape la anaknye yg ngikut nanti tu yaa
  • suka novel juga..
2.Jot down ten (10) interesting facts about yourself or your hobbies
  • cepat berangin cepat juga sejuk
  • suka masak dan makan
  • suka cium haziq
  • cepat tergelak.. bila la nak kurang gelak nih?? Pipi dah kembang lebih semangkuk
  • suka pendam perasaan
3.Pick your ten (10) most deserving recipients and describe them.
Nak bagi kat korang semua. Silakan je amik yer..

Friday, July 17, 2009

Mentor vs Protege

pimp myspace profile

haziq memang meng kagumi abahnye sungguh-sungguh.
setiap perbuatan & jua percakapan dari mulut en. abah,
sebutir-sebutir dia leh follow.

kadang-kadang abahnya terbabas menyebut perkataan Bodoh
rasenye setiap org yg menjadi pemandu akan melakukan aksi yg sama
apabila menghadapi situasi sebegini,

"tgh syok² memandu berangan ala-ala Michael Schumacher, tetibe ade sebiji kereta yg tgh tersenggok-senggok menghimpit.. confirm terpacul perkataan bodoh tetibe dari en. abah"

bila je dengar abahnye mengomel bodoh,
sepantas kilat haziq akan menggunakan vocab tersebut utk setiap situasi yg sama berlaku pada masa itu. Sehingga la keluar dari kereta. Baru hilang perkataan bodoh tersebut dari Haziq.

oleh itu, kini en. abahnye amat teliti & tertib dari segi penggunaan bahase & tatabahase beliau.
Walau kadang-kadang akan terbabas,
sepantas kilat juga saya akan menjadi guru Bahasa Melayu yg paling garang utk En. Abah










sebagai bukti Mento Mentee yg di maksudkan,

sila lihat ye ...,










betul ke tidak???
sendiri nilai.. saya tak masuk campor.. :D
*tetibe saya teringat cerita Meet the fockers part II.. 1st word dari baby -->Ass Hole
- lagi naye!

Thursday, July 16, 2009

sudah lepas

pimp myspace profile baru sampai office dlm 5-10 minit yg lepas.. saya ke LPPKN Jln Raja Laut tadi. saya buat check up kesejahteraan Wanita pakej 1 rege RM70, kalo gomen staff free je kot. pakej tu mengandungi; ujian BMI, ujian tekanan darah & kolestrol, Pap Smear, ujian & demo cek payudara lagi cek ape tah.. tak ingat.. tu je la kot rasenye.. Lega rasanye bila dah buat pap smear ni, lagi 3 minggu keluar result. saya pegi check up tadi sekali dgn makcik aka gee baru tak rase boring kan pegi ceck together-gether dgn member. Perasaan takut saya melebihi dari rasa kesakitan mase nak buat Pap Smear test tu. Cuak jgn kata la... selama ni dok bace pengalaman org lain, rase gerun semacam. bila dah buat sendiri, eleh! takde mende nye der... (amboi belagaknye!) so, kekawan.. korang dah buat lom pap smear test? Elok pi buat.. takde sakit ape pun, rilek jerr., saya dah settle, lega! *kemain lagi saya punye gerak gempur skrg ni ek, lepas weaning haziq buat pap smear pula skrg.. wah wah wah..

Wednesday, July 15, 2009

its wean off time my Dear Haziq

pimp myspace profile malam tadi, bersamaan dengan 14th July, jam 8.30mlm saya dah mula melancarkan taktik meng weaning haziq dari BF. hopefully haziq akan terus ber independant dgn Sustagen Junior dia. Alhamdulillah dia okey, buleh tido sendiri & susu sendiri. so, sekarang slowly train dia. dah 2 thn sebulan (*hampir) dia nyusu ibu, harap semuanya berjalan dgn lancar. mungkin saya akan merindui masa-masa berdua dgn haziq. pengalaman itu adalah kenangan yg terindah bagi seorang ibu selepas mengandung dan melahirkan.. mudah mudahan saya di kurniakan kesihatan yang baik & dapat peluang menyusukan anak-anak saya yg seterusnya, Amin.

Sunday, July 12, 2009

H1N1 - SK Sultan Sulaiman 1

pimp myspace profile
ada tak tengok berita sehari dua ni? berita malam ni punye ke?
Berita kan dan war-warkan dekat Terengganu ade kes H1N1 kan.
Terbaru katenye seramai 6 orang telah sah positif H1N1.
Mangsa Ke- 5 Pesakit H1N1 di sekolah kebangsaan Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu
dengan sedih & bimbangnye saya menyatakan,
mangsa yg ke -5 tu adalah anak buah saya sendiri, Nur Azmina Batrisyia aka Kak Long,
anak angah saya (abg no 2 saya).
sekarang angah saya satu keluarga telah di kuarantinkan dalam rumah sendiri.

Walaupun saya tau punca & cerita sebenar bagaimana H1N1 dekat SKSS ni boleh merebak,
tetapi adalah tidak elok saya berkongsi bersama dalam blog saya ini..
kang tak memasal kene blocked,
bukan je kekawan semua tak leh tengok,
saya sendiri pun tak boleh nanti.

Baru hari ni sekolah tu di tutup. Eloklah tu... takkan nak cukup kan 10 org terjangkit baru nak di tutup sekolah tu kan.

semoga azmina selamat & jauh dari segala bahaya. Amin.

p/s: bahyer gak kalo satu sekolah & sekelas dgn "org-org penting"
**Update :
anak buah saya dah leh kuar spital ari ni.. kul 2 karang dia leh balik rumah dah.
tapi dorang still di kuarantin kan di rumah sendiri sehingga diberitahu kelak.
alhamdulillah,
terima kasih ye kekawan yg sudi mendoakan.
Budi baik anda amat saya hargai.. :-)

Friday, July 10, 2009

takde dah der lepas nii..,

pimp myspace profile malam tadi kami masuk panggung wayang 3 beranak. sejak ade iklan transformers ni kat tv, haziq selalu minta nak tengok. dah buat ekperimen kat rumah sendiri, pasang movie kuat², duduk ontok depan tv dalam keadaan yg gelap gelita. akan tetapinya, malam tadi..

syok-syok tengok 3 beranak..,
tepat je tempoh 1 jam setengah berlalu, haziq bermula ke aktifan nye.. bermula dari melompat, turun-naik kerusi.. panjat dari ibu ke abah nye..
hinggakan dia bertukang child seat di lantai. gendang gendung bunyi.. Mase soundtrack tengah gamat, kira buleh ampun lagi. Bila sampai part emosi sunyi.. ? terpaksa kami memelok dirinye dgn sekuat hati.
abahnye dah mula berang, tetibe dia boleh menangis??! HARU! tempoh ke aktifannye berlanjutan hingga kan hampir setengah jam.. OHHH!
dan akhirnye saya, terpaksa pelok dia sekuat hati.. terpaksa juga beri ugutan cubit ter kejam sekiranya dia membuat pergerakan. Usaha kejam saya akhirnya berakhir dgn nafas lega bila dia tertidur dgn lena.
fuhhhh lega!
keluar dari panggung, kami berdua memang serender, tak mau lagi dah bawak anak masuk panggung. Puase la tengok wayang sampai dia dah besar baru di pertimbangkan semula.
Nak tinggal kan anak kat org & kami berpoya² berdua? tidak kesampaian hatiku begitu..
Dan rasenye tidak sesekali punye hati yg se begitu..
Transformer ni memang filem yg best! buleh beli Movienye nanti, leh layan balik mane part yg ter cicir.

Thursday, July 9, 2009

kejap je kat langkawi

pimp myspace profile
tak banyak mane pon kami berjalan, bak kate en. abah pun pegi langkawi ni cume utk kenal tempat. Bile dengar dia dah kate mcm tu, maknenye ade la lagi plan nak ke langkawi lepas-lepas ni.. hahahahaha. kami tinjau gak awana porto malai, pantai chenang, Under waterworld, air terjun kami tak pegi, sbb under construction zoo, tmn eksotik segala kami tak pegi. dah tak larat rasanye. Tupon dah Kepenatan. len kali je la cuti lama sket baru puas jalan sana sini kat Langkawi ni. Sabtu 4 July,09 bangun awl pagi, kul 5 lebih kemas baju, barang semua.. pas solat subuh haziq pun bangun.. dia hangen kene bangun awl pagi, tp lepas kene rasuah berendam dlm tab mandi, segar terus, takde nangis2 dah. pegi brekfes makan laju-laju.. sampai airport, haziq tido dr dlm keter. Ngantok sgt le tu kene bangun awal pagi. kami amik flight paling awal.. tu yg kene sampai airport kul 7pg. sementara nunggu en. abah parking keter, saya & haziq stay kat pintu masuk airport tu, Sekali kan ade sorang mamat tu ngorat saya kaw-kaw.. Tah hape² tah, saya dah takut woo mase tu, siap doa lagi, "bang.., cepat la datang.. cepatla..." Mujur en. abah sampai awal. sekali jeling je kat mamat tu. Tetiba mamat tu buat-buat jaga lalulintas mase kami nak naik on board, dukung je haziq terus dia bingkas bangun. Semangat dia nak tengok kapal terbang.
walaupun tgh pening lalat & mamai lagi, semangat berkobar dia tetap ada, pakai seat belt pon sendiri, pastu dok diam² ontok. senang tul ibu & abah terbang kali ni. cume bile dah sengah jam berlalu, dia haus baru nak riba semula dgn ibunya menyusu.
selamat sampai dlm kul 11 pg la gak.. Terus balik rumah, lepas hajat gitu gini, keluar balik pegi makan.. pastu terus gi rumah baru, nak tengok perkembangan. 2 minggu gak kami tak melawat, sebab aritu dorang tgh buat kerja-kerja defect. Mujur pegi tengok, ade sinki bocor. En. Abah terus panggey supervisor developer, jd plumber terus dtg & betul ape yg patut.

Restoran P.Penarak, Sedap!

pimp myspace profile Dengan berpandukan maklumat yg saya dapat dr keramahan saya, akhirnya jumpa gak kedai laksa kat jeti ni, Kedai ni dekat dgn tasik sebelah je dgn Dataran Lang, di pisahkan dengan dataran tempat letak kereta. Kami ingatkan kot jauh sangat. Naik kereta pastu kuar parking, Sekalik,! la hai sebelah tempat parking tu je... muahahahaha lawaks tui!
kekunun kretip beno la ni, tunjuk jam pukul berapa mase kami tunggu makanan. saya order laksa utk saya, mee kuah udang utk en. abah dan nasi goreng cina utk haziq. resultnye licin selicin-licinnya kami kerjakan.. SEDAPP yg amat. Saya rekemen la kedai ni, memang tip top la ketiga-tiga menu yg kami amik ni. Air kami amik air jagung dan ABC. Harge keseluruhan RM14.50 kot kalo tak silap. Lupe dah berapa. Lenkali kalo kami ke Langkawi, memang akan tuju kedai ni balik la.. sampai skrg terbayang dianye mee kuah udang & Laksa. perggggh terangkat!

membeli di Hj Ismail

pimp myspace profile sebenarnye kan, lepas ke Kedai Idaman Suri tu tutup, kami singgah ke kedai Hj Ismail dulu. tertinggal lak citer psl kami di kedai Hj ismail ni. Baru hegeh² nak citer ni hah. saya & en. abah lupe diri sekejap kat dlm kedai ni. aktiviti rutin sebagai blogger yg tak brp tegar ni, telah terlupa bergambaran. macam tak patut lupa je kan, nak bergambar. saya gila dgn sudu en abah & haziq lak gila dgn coklat. tapi saya telah menjadi pompuan yg berhemah, sila puji diri sendiri sebelum melangkahkan kaki saya ke dlm kedai ni, en. abah dah warning kat saya jangan mengikut nafsu sesungguhnya tamak itu tak elok. Insaf saya sekejap. gamba lupa nak amik, jadi tak dpt nak tepek gambo kat entry ni. entry ni kire entry peceritaan sahaje. barang yg saya shopping cuma sudu, garpu & minyak gamat. en. abah lak shopping coklat pujaan kami sekuarga.

Tugu Lang di Dataran Helang

pimp myspace profile
Jumaat, 3 July lepas brekfes kat hotel, kami naik semula ke bilik. siap mane yg patut, kami direct ke idaman suri, adus la hai.. Sekali tutup la pulak kan. dorang kan Jumaat kire public holiday. Tak byk la kedai buka, Maybe cuti sekolah dorang buka kot. dan tak lengah nye kami balik ke hotel semula, lagipon hotel Grand Continental tu kat pekan Kuah je, dari hotel ke Jeti & tempat shopping tu secotet je dekat.. Chey wah! ayat belagak tak hengat.. padehal nye kalo tak kerana GPS henpon Cek Abah, mau sesat barat kat Langkawi ni.. muahahahaha (gelak seton di situ..) balik hotel, saya & haziq melepaskan 'hajat' segala, kebetulan lak hujan turun dgn lebatnye. Kami pun Dok rilek² sambil layan Wonderpet Haziq dlm bilik. kul 3 baru kuar balik, destinasi yg di tuju adalah ke Jeti. Kat situ kan ade Dataran Lang. amik kesempatan la bergambar kat tugu langkawi ni, ramai yg saya tengok, asal gi langkawi je confirm ade amik gambo kat dataran Lang ni, Kami pun nak jugak! kalo tak amik gambo kang, tak maknenye sampai Langkawi. ~poyo cuaca mase ni kan amat terik nye, kecik-kecik mata memasing menahan silau. ramai gak org amik gambo mase ni, dan en. abah yg baik hati lagi hensem memberikan pertolongan pada org yg memerlukan utk snap gamba dorang.
dalam pada tu kan, tetibe datang beberapa mamat sengal berlari² kegirangan & berposing² bagai kanak² riang ribena.. rupa-rupanye dorang ni org Astro chanel Prima, tgh shooting
utk program tv dorang la kot. Sbb ade gak dorang offer sape-sape nak masuk tv, meh la rapat² dgn dorang. I ni kan low profile, dok jejauh udah le.
bule tengok gamba org produksi astro prima tu kat bawah ni, baju kaler putih, kaler oren & hijo tu la mamat² sengal yg riang itu. Sambil jalan beredar, sempat saya klik-klik gamba dorang.. ala-ala mamarazi.. hehehehe, dorang sengih² je bukannye dorang perasan saya kandid gambo dorang tuh!
tak le lama mane kami dok kat tugu ni, mase ni dah terik panas sesangat, padehal jam dah kul 4 lebih. Perot pun dah kriuk minta isi. Gigih saya beramah mesra tau tanye kat org kedai cenderahati kat Jeti tu, nak harap en. abah menanye? huhuhu sayang nau dia nak kuarkan suara emasnye tu.
lepas ni, laksa kita no!.., sambung,

Segala kene Cepat-cepat

pimp myspace profile
punye la lame tak updet,
kesah ke langkawi minggu lepas tu pon saya tak updet lagi.
banyak hal nak kene urus..
dgn rumah barunye la, dgn ofisnye la.
oleh itu, mase tgh lenggang kangkung mak ita kat ofis ni, amik kesempatan mengular siapkan assignment blog kejap. Jadi, saya cube mula dari awal yer..,
Khamis - 2 July 2009
sepatutnye saya kene balik dr ofis sharp-sharp kul 5.30. Sekali pulak, ade kerja yg tidak selesai.. terpaksa stayback sampai kul 6. Balik rumah terus amik hiway besraya, elak dr Jammed kat bulatan lumba kuda. Berdesup terus balik, Tp MRR2 as usual ade lite-lite jammed. Beh kurang kul 6.30 sampai rumah, En. Abah dah siap tapau nasi utk dinner kami. Mandi cepat², bersiap simple mimple pastu makan cepat² baru pegi amik haziq kat rumah pengasuh.
pengasuh info haziq jatuh bedebuk mase tengahri tu. alahai kesian dia. agak teruk gak Kecedaraan nye, gusi gigi depan tu still bengkak & bleeding. Tengah perjalanan ke LCCT tu, nyaris kami nak patah balik ke rumah. Tapi Haziq sendiri yg merengek nak naik kapal terbang.
Saya tanye dia, okey ke tidak.. dia jawab "okey.. nak nek tebang" dlm mase yg same saya berdoa & urut gusinye sambil urut perlahan² beserta surah alfatihah. Alfatihan kan buleh sembuhkan penyakit.
Alhamdulillah sesampainye di LCCT, haziq cergas,ceria & aktif mcm biasa.
tambah lagi dia excited tengok sana sini kapal terbang.
haziq pencinta kapal terbang, tu yg semangat dia lagi ber kobar² bila nampak byk kapal depan matanye
kali ni kami tak kelam kabut check in macam kami ke KK dulu,
kami sampai agak awl, 2 jam sebelom. Cemerlang dah tu
flight kami kul 9.30mlm, last flight ke langkawi.
agak ramai umatnye, kami terpaksa menggunakan mask dr mula naik sampai ke sudah landing baru cabot..
pencemaran bau yg teramat telah melanda sepanjang penerbangan tak indah kami.
dgn bau ketiak nye la, dgn bau mulut org lagi, pastu ade bau sendawa org.. pengsan!
kami selamat sampai di airport langkawi beh kurang kul 11 gak kot (tak ingat dah kul brp)
sampai je kat exit airport, cam biase agen transport kan mengejar² customer utk promote dorangnye kereta sewa.
Malas nak pk panjang, kami amik Wira auto utk 3hari RM100. Pd mulanye nak gak merasa jadi org kaya, sewa keter mewah² ke kan. Banyak dah habes, saya pun sampai lewat dah kan, sendiri mau ingat la.
sampai je kami di Grand Continental Hotel Langkawi, terus mandi rehat tido. Tapi kan, tak leh nak terus tido, Haziq tgh berceriaan. Keseronokan betul. Terpaksa kami tutup semua lampu, baru zass selamat tido.

Monday, July 6, 2009

Dulu dan Sekarang

pimp myspace profile Dulu, Saya : eeeee geram la dgn haziq ni.! (dgn nada marah & tinggi suara) ibu gigit kang ~sambil buat muke series haziq : hehehehe (senyum + buat muka comey pastu terus cium pipi ibu nya,) Saya : ~ terbit perasaan terharu tapi pelok haziq dgn kasih sayang walaupun muke tgh series ketat Sekarang, Saya : eeeee geram la dgn haziq ni.! (dgn nada marah & tinggi suara) ibu gigit kang ~sambil buat muke series haziq : Gigit laaaaaah ~sambil buat muke belagak tak takut Saya : ~ amboih! kemain lagi eksen (dlm hati) dan-dan tu tergelak. kalo dia me nakal, memang tak jalan kalo marah-marah dia. Tapi saya buat-buat merajuk & tanak lansung pandang dia. Terus dia melalak tak hengat! muahahahaha..

Thursday, July 2, 2009

hari ni. appointment kul 9.15, Jgn Lupe

pimp myspace profile kami nak pegi la... jom haziq...
dug........dag.......
dug...dag....
dug...
dag.
malam ni kul 7 dah kene ade tau.. haziq jgn buat perangai lak.. lg 45 minit kite sampai eh..2 beg dah siap,
1 penuh dgn baju kami 3 beranak. 1 lg saje bawa beg kosong, Senang nak isi barang bawa balik nanti.... ~tu pun kalo ade :p

Sensasi nya..,

Us together..