Monday, April 6, 2009

Day 2 - Mt Kinabalu

pimp myspace profile


pagi-pagi kami bangun bersiap segala. sebab nak pegi Mt Kinabalu, mak abah saya ter miss subuh. padahal dah bangun sblm jam 5.
saya lagi laa MISSSSED, hehehe shocked sket perubahan waktu.
sabah ni kan 2 jam awal dr semenanjung, 1st day pagi kat KK. masing2 kelupaan dah tukar area. still ingat kat semenanjung. saya lg best, en abah kejut. sy tengok jam baru kul 6. awal lagi nak buat pe bangun. tak larat nak buka mata. sekali en abah selak tingkap mak aih! matahari dah mencarak.. huhuhuhu terkojut acik! kelam kabut itu ini bersiap mandi. subuh ilang telan dek angin KK. ish!
dah tu siap bule pakse en abah tipon driver suh dia datang lewat. Kami baru bangun. padehal mak abah saya dah siap. saya & haziq je tak siap ape lg.
Mujur en. abah tak layan paksaan sy yg dlm kemamaian tu.
kul 7.15 kami dah gerak,
seronok betul lihat pemandangan. dalam perjalanan ke sana, mcm-mcm citer azmi (driver kami ms tu) kami tau. Azmi tunjuk ade satu tempat berhantu. perkuburan cina sblm kawasan tamparuli rasanye, berderau darah dengar. mmg nampak haunted sket kubur cina tu. azmi tu sendiri berpengalaman di kacau dek hantu cine tu. HUHUHU horror la sungguh kan. Saya tak berani nak snap gamba kubur tu. takut ade lak orbs yg wujud dlm gamba saye.
*terpengaruh citer seekers le ni

dah sampai area kundasang tu, setiap selekoh kot ade gereja.. banyak betul gereja kat situ. Azmi ckp area kundasang mmg kebanyakannye non-muslim. masuk area ranau baru kawasan islam.
sungguhpun si azmi ni muda lagi. Baru 20 thn umonye, tapi sebabkan dia byk berjalan sana sini, luas pengalamannye, byk juga dia tau psl sabah. byk info yg kami leh tau dari dia.
dapat la tau kat mane kg likas, inanam, putatan, kundasang.
jalan nye bengkang bengkok, makin lama makin memanjat, dan makin lame makin rasa kesejukan.
azmi berenti kan kami sebentar utk amik gamba ber background kan puncak gunung kinabalu. alhamdulillah, cuaca elok, awan tak byk sgt mase ni. Jelas kelihatan puncak nye yg berbatu tu

tengok perkampungan nun jauh ke dalam gaung. ya allah terfikir macam mane kehidupan dorang, ramai pula org nye penempatan kat situ. siap ade bekalan letrik & air lagi..
tah cemane la dorang berangkut segala barang/peralatan batu simen utk buat rumah kat dlm gaung tu, bukannye ade jalan tau.. ade tu jalan merah je, yg menyusuri puncak bukit segala redah hutan & cerun.. mmg adventure betul.

tambah lgi bile melihatkan kehijauan & kesuburan tanaman kat situ,
sepanjang perjalanan tu nampak org jual hasil tanaman dorang.. bestnye kalo dok dekat, bak kata mak saya memang berangkut Beli sayur-sayuran yg segar.
jalan² sikit,
kami terus ke ranau pula. nak pi mamam.
ranau ni letaknya depan sikit dr entrance Mt Kinabalu.
depan entrance gunung ni ade kawasan britain. nampak dorang tgh korek sane sini, mungkin buat renovation sket kot. nak tacap sane sini. kawasan situ kan cantik & commercial.
kami tak brekfes pg td,
tu yg kene makan tu.. brekfes campo lunch.. Kenyang. saya mkn nasi putih + sup tulang.
mak abah sy makan nasi berlauk sayor-sayoran segar. En. abah mee sup urat.. si driver nasi putih+sup ayam. pastu ade extra kepak,pedal,montot ayam madu rsnye dlm 10 cucuk.
makanan kat situ sedapnye....
total semua RM23 sahaje. Sekali lagi saya puji dorang nye makanan, SEDAP, murah & ikhlas

basuh tangan kat sini mcm basuh dgn air batu.. sejukkkkkk!
lps makan kami ke lok kawi pula lepas ni,


gamba bawah ni kawasan penempatan berbukit kat area ranau.
kat area kundasang tu lagi seram tengok.. betul2 dlm gaung.. jauhh ke dalam.
kire kawasan ranau ni nampak lebih maju sikit.

org kat area sini mmg tayah pakai ekon/kipas.. memang sejuk sedia ada dah.
nyaman sekali
patutla org area sini putih² & cantik belaka.

No comments:

Sensasi nya..,

Us together..