Thursday, April 30, 2009

dah nak tutup, baru hegeh-hegeh

pimp myspace profile
hehehe, keje last minute sungguh.. khamis ni tarikh tutup utk declare cukai taksiran diri sendiri kan. kami berdua baru la sebuk nak e-filing bagai malam tadi. Dah tentu nak masuk web LHDN seminggu yg terakhir ni bapak le susahnye. Setelah berusaha byk kali pon tetap suuuu.. sahhhh nak meng E-filing kan nye. Sudahnye kami terus ke LHDN Pandan Indah. ape-ape hal, kami ke kaunter utk reset password. en. abahnye password lak ade sikit problem. tak buleh nak akses lak. bile dah reset semua, kami plan terus nak buat e-filing kat sini jer.. kalo buat kat ofis LHDN, memang cepat & laju je capaian internetnye.
perghhh! ramainye orang.. korang semua ni mesti last minute nye kojer gak kan.
pandai cakap org, kami dua pon sepesenn je. hai lah! saya ni.. ofis & jopun tu punye declaration buleh buat awal-awal.
sendiri punye declare last minute.
So, en. abah dan saya.. tahun depan kene buat awal-awal eh.
Jgn ulangi perangai tak semenggah mcm ni.
Last minute nye keje amat penat!
dah declare bagai, saya still kene bayo gak.. ish! tak best nye.. En. Abah lagi banyak kene dari saya.
So, tahun depan kene membeli buku banyak-banyak lagi. Pastu beli insurans coverage tinggi-tingi pon tak pe. Takde la kene baya income tax lagi thn depan.

Wednesday, April 29, 2009

sejenak bersama penulis

pimp myspace profile

lepas makan kenduri kawen hawe tu, kami terus ke PWTC. kan mase ni ade pesta buku.
saje survey sana sini, kot mane tau jumpe yg menarik, tertarik
memang sesak. Parking pun punuh... jenuh gak mencarik.
lepas park keter je, en. abah kuarkan buggy haziq. bagi dia dok ontok dlm buggy. Senang tolak kan aje. Takyah nak risau berdukung.
sekali mase nak cross jln dr parking hentian putra ke PWTC, buleh hero ni taknak turun dr buggy.
siap jerit-jerit kat tepi jalan.. tanak.!tanak.!
sudahnye, en. abah mengagahkan dirinye angkat je buggy yg berisi haziq tu melintas jalan..
pheww! mengah superman den... penuh pancaroba betul.

~**gamba atas ni saya bergambar dgn penulis Siti Rosmizah, Tajuk novelnye,
Andai Itu Takdirnya novel ni, tersenarai dlm top seller Buku Prima.

masuk-masuk je PWTC, saya dah nampak Buku Prima & Alaf 21 nye booth. Dah tu, berderet meja-meja tersusun kat depan booth memasing. Penulis-penulis novel semuanye dok stenby kat situ utk bg otograf bagi peminat yg membeli novel-novel dorang. Saya pun amik kesempatan bergambaran dgn dorang.
en. abah bg green light kat saya. Dua beranak tu menantikan saya di tepi sudut mase tu.

kami jalan-jalan dan jalan lagi, sekali nampak Atie & sape tah lelaki ni. Pelakon juga ke?
pot-pet mulut si atie ni berceloteh.. cantik gak dia.. pastu dia promot la yg dia skrg tgh shooting kat bahau, area Lonek. Siap tanye audience, sape kat sini org kampong Lonek,
silap soklan gaknye tu kan,
cube dia tanye sape org air tam bahau, mesti saye selambe jer serah diri.. hahahaha (kok iyer!)
satu yg kami cukup tak minat kalo pegi pesta/karnival mcm ni.
ape lagi, kalo tidak Salesmen/girl yg over promot dorangnye produk.
jenuh nak kate, "takpe, tq.. its okey"

singgah kat Norhayati berahim nye booth, mane le tau kan NB ade utk bg otograf.
memula dok tinjau sana sini, NBnye takde lagi.
brader yg jaga booth tu promot la novel dia kat saya gitu gini, dia tunjuk kan yg mane novel baru, yg mane lame.. pastu jumpe lak akak sorang tu, kami sembang pulak novel yg itu bagus, kesah nye macam tu macam ni, macam kawan lame je nyembang..
dari booth alaf 21 td, ramai yg suke share info novel dgn saya.
(tetibe terasa macam, "adakah saya ni kelihatan ramah??? ataupun type mesra alam??")
~**saya dan Norhayati Berahim


bile brader tu kompem kan yg NB takde lagi, saya pun ajak en. abah tawaf tempat lain lak.
pegi satu booth tu belikan poster utk haziq,ala.. yg A.B.C, 1,2,3
sekeping RM6, tp beli 4kpg percume sekeping lg. kirenye jatuh RM5 sekeping.
dah beli poster tu, saya ajak lagi sekali pg booth NB.
brader yg same lg promot novel kat saya.. terus soal NB ade tak.. Bile dengar je brader tu kate, "ade, dia baru datang.." terus saye tak lengah pegi ngendeng dgn NB.. amik gambo ler! ape lagi..

mase on the way nak kuar dr PWTC, sekali en. abah ckp.. ade ustaz akhil la...
cargass saye suh en. abah ke depan, shoot plg baekk punye.
terserlah rebonding.,eh! ye ke?? hentam la labuu...
leh tahan melaram gak ustaz ni..
tak mcm ustaz ponnn.. sengih je kamu ni yerr... .

dan, tamatlah kesah Sepetang di Pesta Buku.
BESTTT,...
bang! next-next, mari lagi yerr.. fair la kan, en. abah follow Pc Fair, Ibu lak Books fair..

Tuesday, April 28, 2009

kelaka... kelaka.. muahahahaha

pimp myspace profile
baca sampai abes, kalo tak clear, Klik sekali kat setiap page karangan tu ha.. kot leh enlarge. Bagi terang membacanye,
tajuk emel : Fw: Fwd: karangan upsr - fail siut!!!


series lawak!! memang kelaka..
saya dapat emel ni dari Dilla, opismet saye.. ,
**gamba di cilok dari frensternye, Ampun puan! hihihi

Award dr kak Mizah

pimp myspace profile kak mizah, mekaseh yg banyak saye ucapkan tanda ingatan akak kat saya ni, sudi akak bagi award frenship kat saye.. gigih saye kendong dr rumah akak ke sini. Lunch Hour ni, terus la pang pung pang updet, tepek kat rumah saya.. kasik aktif sket blog den. ngeh..ngeh.. aktif pon, duit nuffnang tak yer banyak. tah cemane tah, leh up kan duit nuffnang. nak gak kaya mcm deme-deme ni.. dapat ratus². SAYA??? malas nak ckp la.. duit sendiri banyak la..tu pon banyak habess.. :P okey, dah! ni dia award dr kak Mizah, muah!muah! cayyang akak.. tq very muachhh hey, pas ni bagi lagi hey; Rule : 1) Put this badge in your awesome blog - HarUSSS, 2) Award this badge to 10 bloggers whom you think are inspirational and friendly kak kam, fara, mummyaqeem, Damiazri, Faiz-farwizah, Hamisya, hidayah, Meen, MamaAmmarMuktafi **fuh! panjangnnye name si mila ni.. 3) Make sure you put the recipients name here, along with their links - Done! lalukan je mouse korang kat name² tu, dapat le tengok link dorang kat sudut kiri kat bawah 4) Let them know about this - jap lagi operasi menjemput.. (cam org pi ngajak berkampung tu la...) bersedia semuaaa....! hiyaahhh!!

jejak Kasih


meh saya cerita ceriti, apa yg saya rase bersyukur sgt mase attending awe's wedding ari tu.
lepas saye dah siap makan segala tu, saya pun dengan semangat berkobar la mengaturkan langkah ke meja makan utama pengantin. Dorang mase tu tgh makan beradap.
ye la kan, even dienye majlis ni buat kat dewan sri siantan, MPS tu..
even pelamin nye nun di atas stage yg jauh di sana,
saya gagahkan jua melangkah demi blog ter chenta,
ape citer lak kan, kate pegi kenduri kahwin, tapi takde gambo pengantin.
mane aci, mcm tu kan, kan?
oleh itu,
saya ketepikan malu segala.. tak toleh kiri dan kanan terus maju ke hadapan.. chey wah!
dalam pada kontrol malu alah jalan ala-ala rekrut kiri-kanan kiri kanan (ke lengang mak minah, ops!..)
tetibe saya dengar ade suara nyaring bersorak-sorak name saya..
wah! persis artis kayaknye mase itu.. muahahaha..
ade dlm 4-6 saat kot suara-suara nyaring tu berkumandang.
ye la kan, mase tu kire tgh kontrol cun, tak nak lah terperasan ade org ngorat. (uwek!)
hahahaha
agak lame gak mengecam suara tu, dan memang sohih la.. sorakan tu menyebut nama saya,
saye pun menoleh dngan kontrol nye..
sekali toleh, Ya Allah! best nye.. terus berpelukan dulu tanpa suara..
saya jumpe kawan lama saya la... kami agak akrab dulu.. same-same suke berangan pakai kuku panjang, ala-ala artis yg calit-calit kaler kat kuku bile cikgu tak masuk kelas,
buat macamne tau,
kami lekat selotep, gunting ala-ala kuku panjang pastu kaler pakai marker pen kaler merah kat selotep yg terlekat kat kuku tu.. hahahaha lawak betul. Manisnye kenangan tu..
kami start kawan dr form 1 sampai form 2.. putus hubungan dr cuti semester akhir form 2.
lepas tu dia terus transfer ke Bkt katil, Melaka.. atas sebab tertentu yg terpaksa berpindah.
ASLINA namenye,
ye.. ni la dia kawan lama saya.. series kami seronok & bersyukur sgt dapat jumpa balik.
kebetulan PIL as ni bapa sedara pengantin lelaki,
semuanya kebetulan..
V
V

as dan anaknye yg chubby, baru 2thn lebih, badannye kus semangat.
tambah cantik as skrg ni,.. setiap sesuatu berlaku tu ade hikmahnye kan as.

hahaha, ni gamba kami. mase ni saye memang tak suke amik gamba, asal amik gamba kompem muka saya kelat masam yg amat. Macam stress sgt la kirenye kalo bergamba ni. Baru Form 1, zmn bodoh-bodoh bergambar lagi.. lawak je tengok gamba saya. lansung tak cun!
moga hubungan kite tak putus lagi ye as,
sejak dari tu kami rajin tit tot tit tot sms. Byk topik nak sembang. baper puluh thn tak jumpe kan..

Monday, April 27, 2009

kelopak! jantung!... kelopak-kelopak! jantung-jantung!..

pimp myspace profile
ahad, bersamaan 26hb April bersamaan dgn 1 jamadilawal,
kami sekuarga menghadirkan diri ke majlis persandingan cek awe donde, eh silap!
Cek Siti Hawa oh silap lagi, now sudah jd Cek Puan Hawa.. Ex-colleagues kami..
dulu saya ade letak gambo dia, mention dia je anak dara yg available tuu.. so skrg ni unavailable la.. dah jadi suri Si En. Mahluddin ni.. Awe, "Selamat Pengantin Baru Yerrr, Moga berkekalan hingga ke akhir hayat, dunia & akhirat, Amin.." saya janji gitu gini dgn cek din & hirman, kekunun kul 1 dah ade kat situ la.. tapi kan, atr bertiga tu saya yg paling last... huhuhu tak semeja la kami, cek din & hirman's famili satu table share dgn 2 org kakak tu, tah sape tah.. kami 3 beranak ter campak mkn kat meja sebelah. tu laaa, lewat lagi.. tak dapat nak gossiping.. hihihi.. menu aritu agak sedap juga, kalo tak silap ade 3 jenis lauk beserta nasi minyak.. jap, saya ingat balik ape ye lauknye aritu.. yg saye nampak lauknye kat pinggan saya ade daging kicap, ayam masak merah, dalcha & nenas, eh! tu dah 4 lauk.. saye main agak je, sebabnye En. Abah ku yg ambilkan nasi.. sampai je depan mata, tak tempoh derr, terus ngap.. lapo! td bekfes jambu & jus oren jer.. mmg kelaparan betull..
tp betul la.. sedap, (ke sebab tgh lapo?? buleh rs sedap yg amat, menunye??!! ~**pelik sekejap) tak kesah ler kan, janji sedap. haziq lak dr mula naik keter dah tido.. zzzz nyenyak! sampai la mase en. abah letak nasi tu. Dia still mcm "eh!! kat mane ni??" gitu la kirenye.
nampak ibunye nak ngap, mujur haziq mcm segar-segar.. terus suapkan dia sesama saya. ye ye ah je, sedap..sedap..mulut puji, tapi tak ye terhabes makan. padehal makan berdua dah tu, tetap tak buleh nak abeskan nasi & lauk sepinggan. kenyang wehh. Burrp! alhamdulillah. tukang masaknye mesti ikhlas masak lauk-pauk ni, buleh terasa kenyang yg amat je makan.
haziq tu kan baru bangun tido, elok gak.. enjin nye tak panas lg.. kalo mmg panas dari awal, masak gak kami. kompem kene bekejar sane sini. dia cume cargas atas kerusi saje.. fuh! legaaa..
anak cek din dua beradik tu dah berasap sejak awal, lepas je dorang makan, mereka 2 beradik dah gigih gantikan pengantin. dorang yg amik shif pengantin naik pelamin. melompat dr atas stage turun ke bawah. hihihi, kelaka.. bagus tengok budak cergas ni..tu tandenye self confident dorang tinggi.
haziq dr stat makan tadi dia dah ngendeng-ngendeng turun kerusi,
nak join abang-abang tu lari sana sini
seb baik haziq dengar kata, tambah lg dia still pening tido tu kan.. so, takde la aktiviti lari berganti-ganti.. :D
mase kenduri ni kan, saye rase bersyukur sgt dpt attend,
Nanti eh, saye cerita kat next entry ...
perkara yg tak pernah terjangka, berlaku hari tu... Syukur Alhamdulillah,

kata-kata hikmah

pimp myspace profile
"Women who breastfeed their babies for more than a year in lifetime, actually end up lowering their own risk of a heart attack or stroke. Scientists have now found that women who breastfeed for more than a year are 10% less likely to develop heart conditions than those who did not. Breastfeeding was also found to reduce the risk of high blood pressure by 12% and diabetes and high cholesterol by around 20%."

Friday, April 24, 2009

Jawab Tag Puan Meen

pimp myspace profile NAMES THAT FRIENDS CALL YOU:
1. alang (panggilan family & anak² buah side saye )
2. Zulie (panggilan kwn2 kat sekolah)
3. Ieta (In Law Famili & Internet)
4. Zu (Ofis)
MOST IMPORTANT DATES IN YOUR LIFE:
1. 13 Sept besday den 2. besday en abah & haziq 3. besday satu famili saya THINGS YOU'VE DONE IN THE LAST 30 MINUTES: 1. Prepare cek gaji & creditors 2. Report SG Wheel 3. Report stock cutter ** no (2) & (3) tu takyah di tanye, kompem korang tak paham 4. Jawab tipon laki den 5. Chit chat dgn kak an (sembang dgn kak an perkara wajib tauuu! Tiap hari kene ade) GIFTS YOU WOULD LIKE TO RECEIVE: bang, moh la bawak kami pi holiday lagiii...pastu kan, bagi la rantai besar... baru ngelip-ngelip sket... muahahahaha tak agak-agak mintak! YOUR FAVORITE HOBBIES: Baca Novel, (layan perasaan cintan cintun sensorang.. best wooo) Cium & pelok haziq masak PLACES YOU WANT TO GO FOR VACATION: Autralia (Sbb ade tulip maaa! I minat tulip.. oh canteknye dikau) Seluruh Malaysia Jakarta (bleh shoppinggg) Mekah FAVORITE DRINKS: Teh pahit Jus Air suam cendol THINGS ALWAYS FOUND IN YOUR ROOM: katil meja solek towel FAVORITE COLORS: Maroon Merah cream Putih Biru TOP SIX HANGOUTS: 1. Jaya Jusco Maluri & Balakong 2. Mid Valley 3. KLCC Isetan 4. The Garden 5. Swimming Pool bwh rumah 6. Mamak taman Midah (ruti caney dia mabeles) Persons U LOVE SO MUCH: 1. En Abah 2. Sicomey haziq 3. Kuarga saya 4. Kekawan saya "THINGS" SPECIAL TO YOU: 1. Kamera saye 2. Viva saya 3.Family saya YOU THINK WILL ANSWER THIS SURVEY: (kate lain nyer, org yg wajib jawap TAG..) 1. Sob 2. Maya 3. Kak An (walau ku tahu dia tahkan buat tah idak) REASONS WHY YOU ANSWERED THIS SURVEY: Nak lepaskan tensen hadap pc… sakit la mata tengok nombor je…

mlm jumaat sunat?

pimp myspace profile
HAIPP!! jgn pk bukan-bukan eh, asal ckp mlm jumaat tu sunat, takde pk lain! tak sesuweiii... byk lg sunat yg kite lehh dapat tau.. baca yassin pun sunat gak. Jgn nak pk bebukan. ni ha! nak citer budak sorang ni.. dia nampak getah gelang terleleh kat lantai, terus panjat sofa, sambil "bu, nih! cicak.. cicak... tu!!?"
tembak cicak mlm jumaat sunat gak kan., ni lah dianye, hero penangkap cicak yg berjaya.. padehal tak nampak pun cicak, takpe lah, layan kan aje imaginasinya.. saye pun iyer kan aje dia.. "a'ah, ciiiii....caaaakkkk! uiii besaaaaaaarrnyerr.." bile dengar ibu dia jek baeeeiikkk punye, lagi bertambah semangat waja dia bersungguh-sungguh dia tarik getah tu. tp series la dia pandai lestik getah tu ade tokoh la.. ~** tetibe saye teringat, abah saya dulu rajin memburu cicak kat celah lampu... huhuhu.. emo le pulok!

Thursday, April 23, 2009

DIET

pimp myspace profile tengok blog Pn Sob, topik diet je lately ni.. masuk blog Pn Shibam pun diet gak, masuk sane kurus badan masuk sini pun kurus tak selesa gak saya.. kalo saye ikut ber diet karang, camne lak haziq.. susu tak berkhasiat lak jawap nye. takpe la, kite kurus ke lawa ke takde sape heran dahh oleh itu, saya dgn rasminye saya tak mau diet. pasrah kan je la.. Doa kurus je la. ~**sekadar entry merapu meraban.. hahahahaha

Wednesday, April 22, 2009

Award Best dr Mummy Aqeem

pimp myspace profile
sekali lagi dapat tanda ingatan dari mumy Aqeem yg bulat comey tu..
big, big, Big terima kasih ye Mummy.. lenkali bagi lagi yerr..

this is the rules;
  1. The winner can put the logo on his/her awesome blog ~Done!
  2. Link the person you received your award http://bondaqeem.blogspot.com/
  3. Nominate at least 7 other blogs (refer to below)
  4. Put links of those blogs on yours (already done that, refer to the left column)
  5. And the gorgeous winners are: (in random order of gorgeousness)
~** sesape yg nak, leh je kalo nak amik award ni. Sesungguhnya blog anda menemani pembacaan saya. Terima Kasih.

tengok-tengok je

pimp myspace profile
Awal tahun dulu Midvalley ade expo home decor.. saya pun dah tak ingat dah expo ape..dah lame sgt kesah ni, tak berupdet. tp expo tu berkaitan dgn rumah. Kebetulan je kami pegi MidV tu ade expo. tu yg kami masuk tengok-tengok.. booth ID, Grill, Landscape, Tilam, Furniture, dll. banyak yg jual tilam, katil yg comfort-comfort tu. rege jgn kate laa.., kene la gaye dgn brand & kualiti tilamnye kan. jadinya kami collect brochures je la, mane tau kot kaye sok-sok, leh la terjah kedai dorang kan
2 minggu lepas lak mase pegi giant, singgah senheng.
tinjau-tinjau barang letrik
seronok je tengok barang letrik segala ni lagi pulak sekarang banyak yg bagi diskaun hebat-hebat.
mase tengok barang letrik ni, mula la saya ni berangan tu ini bestnye rasa.. kalo berduit, tengok tu beli, tengok yg ini zass beli. wahhh..
berangan harus ada. tanpa angan-angan tiada cita-cita.
tajuk pun tengok-tengok. maknenye pun hanya tengok-tengok.
hihihihi. :P

Tuesday, April 21, 2009

balik tadi

pimp myspace profile
balik tadi, 5.35 desup saye balik. kuar dari hotel golden horses tu, tetibe lalulintas terhenti serta merta. Lalulintas dari arah bulatan lumbe kuda tu pon berhenti gak. Rupa-rupanye ade eksiden. keter langgar moto rasenye. Saya doakan mereka selamat semuanya. Hati berdebar juga. agak lame gak terperangkap. Tetibe datang peronda polis.. "NENO!Neno!neno!" terus dia park tengah jalan. Keluar Pak Polisi mengawal lalulintas. Syabas inspektor Sahab!
mujur ade polis yg mengawal lalulintas. Dapat le saye melintas.. dan perjalanan balik saye normal semula.. tak la lewat sgt sampai rumah.
sebelom jemput haziq saye sempat lagi masak lauk & tanak nasi. tomyam saya dah siapkan ms lunch hour tadi.

kembung masak kicap & tomyam je yg sempat masak. Mulut ni terasa lak nak mkn masam-masam.. tomyam tu kan masam..

Friday, April 17, 2009

clear sudah.

pimp myspace profile

beh kurang kul 10++ gitu saya kelam kabut bekejar ke Bank, area Hard Rock tu, Bank of Tokyo.
nak amik comfirm acc belen, sempena half year audit. kalo nak tunggu dorang pos, tah bile leh sampai. nak tak nak, kene collect sendiri. baru cepat.
Kite ni nak kene go tru banyak cawangan. Malaysia-Singapore-Japan. Paham je la ari ni jumaat, kalo tak gerak awl2, takut sangkut jem tengahri tu karang.

perjalanan pergi tu pon dah agak sesak. Mase balik tu ter tempuh gak kesesakan. paham je la kan area Puduraya tu, area masjid jamek tu la, area pej pos besar tu lagi,
dgn teksi suke² hati ke kiri ke kanan, dgn bas berenti tepi nye la dah tu tetibe terus kuar ke jalan besarnye lagi.. huhuhu. sampai je jln istana line clear.
akan tetapi, masuk jln tudm tu sesak balik. Byk tul keter. dorang reramai kat jalan buat ape ek?
tu yg malas masuk KL hari jumaat, susah sikit lalulintas.
Tapi tak pe la kan, demi tugas.... wahhhh!!

Sensasi nya..,

Us together..